|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
blikk
|
Zaslal: pá březen 22, 2013 4:01 pm Předmět: Homemade |
|
|
Když to tady tak pročítám napadlo mě vytvořit toto vlákno, kde bychom si mohli na jednom místě psát zkušenosti a připomínky k domácím jídlům - myslím teď jídlům, která si většina kupuje, ale dají se připravit i doma (jogurt, arašídové máslo, sýr apod.).
Hlavně když dneska čtu denně nějakou šílenost jako konina v herkulesu, posypová sůl, maso plné eček a vody atd atd... však jistě sledujete taky zprávy, peklo na talířy apod. a nedělám si opravdu iluze jaký s* dneska bohužel jíme, navíc ona ta domácí příprava často vyjde i levněji, člověk má jistotu co jí a i lepší pocit... jen ten čas a pak právě ty zkušenosti, které by bylo fajn sdílet.
Takže jen tak namátkou co mě napadlo, co by se sem mohlo psát:
- jestli se to vyplatí finančně (cena surovin, energií atd.)
- co všechno je potřeba - recept
- postup a tipy na přípravu
- srovnání s komerční alternativou
atd. atd.
Já osobně mám zkušenost akorát s bílým jogurtem, ale chystám se na arašídové máslo a slyšel jsem že se dá celkem snadno vyrobit například i tvarůžky a vyjdou mnohem levněji.
|
|
nahoru |
|
|
| | |
Luster
|
|
nahoru |
|
|
Martinibaby
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 3:57 pm Předmět: |
|
|
My jsme třeba s bráchou dělali domácí sušený maso a bylo skvělý :)
Z kila hovězího (od řezníka, ne ze supermarketu) za 200,- vyšlo asi 300g sušenýho masa, když si to člověk porovná s tím, co se prodává (Jerky od "Indiána" 25g za 40,- když má člověk štěstí, ale většinou spíš tak za 60,-) vychází to doma podstatně levněji a člověk si to může nakořenit podle sebe a tak :)
Akorát je teda důležitý to dělat dost "sterilně" aby se to nezkazilo, kdyby to chtěl člověk dýl uchovávat, ale u nás to vždycky nejpozději do týdne zmizí
Jinak recepty se dají najít na netu, my to normálně jen necháme přes noc naložený v lednici (sůl, pepř, popřípadě oregano nebo na co je zrovna chuť) a pak šup do sušičky nebo napíchaný na špejlích do trouby nejdřív na 75° (zahubení bakterií) cca 45 minut, pak na 55° na dosušení nějakých 6 - 12 hodin, podle toho jakou máte troubu/sušičku, většinou jde poznat ta správná fáze pro vytažení, aniž by to člověk spálil na uhel, ale je fajn to občas zkontrolovat.
Tadá, proteiny
|
|
nahoru |
|
|
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 4:13 pm Předmět: |
|
|
No, 12 hodin v troubě, to myslím vyjde levněji to koupit:o)
ale vážně, domácí sušené hovězí mě také láká.
Kdysi měl BARA slušnou možnost získat za dobré prachy dobrou kvalitu.
|
|
nahoru |
|
|
Martinibaby
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 4:19 pm Předmět: |
|
|
Deadlift napsal: | No, 12 hodin v troubě, to myslím vyjde levněji to koupit:o)
ale vážně, domácí sušené hovězí mě také láká.
Kdysi měl BARA slušnou možnost získat za dobré prachy dobrou kvalitu. |
No my třeba máme tu sušičku a tam je to podstatně rychleji no.. :)
Já jsem právě zkoumala i objednávky ze zahraničí, ale moc výhodně to nevychází a i když zrovna Indiana Jerky miluju, tak se mi příčí jim do toho sypat ty nekřesťanský prachy =D
|
|
nahoru |
|
|
johnyr
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 4:41 pm Předmět: |
|
|
Sušené maso jsem si doma už několikrát dělal a stačilo mi to bohatě sušit 5 hod. v troubě, akorát jsem zvýšil teplotu a tak či tak to bylo výborné. Člověk si to může připravit podle sebe jak chce, ale nejraději mám pepř a sůl, tak tam je nejlepší chuť masa .
Arašídové máslo je nejlepší si udělat domácí než to kupovat, vyplatí se to jednak cenově a člověk ví co tam dává. Stačí si koupit arašídy (doporučuji spíše nesolené) a nasypat to do mixéru a mixovat tak dlouho než to bude na drobno, pak do toho dát trochu kvalitního oleje (záleží na množství arašídů, ale doporučoval bych např 1 polévkovou lžičku a postupně přidávat). Já jsem si to nakonec ani nesolil a zmizlo to opravdu rychle .
Ti co bydlí někde kde mají v blízkosti les, tak si zajít pro medvědí česnek (bohužel, ale teď už je pozdě) a z toho se dá opravdu dělat cokoliv, jak polévka, tak použít to do salátu nebo jako pažitku .
To je momentálně vše co mě napadlo, ale pokud si vzpomenu na další vychytávky, tak to tu napíšu.
|
|
nahoru |
|
|
lipak
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 8:22 pm Předmět: |
|
|
Deadlift napsal: | No, 12 hodin v troubě, to myslím vyjde levněji to koupit:o)
ale vážně, domácí sušené hovězí mě také láká.
Kdysi měl BARA slušnou možnost získat za dobré prachy dobrou kvalitu. |
Jednou jsem měřil, jakou má naše trouba spotřebu. Při plném výkonu skoro 2kW, jakmile se zahřála na provozní teplotu, spadlo to na 35W. Po zařátí to pak jede v poměru cca 5minut udžovačka, 1minuta plný výkon. Při ceně kolem 6ti korun za kW (záleží jak to kdo má) je ta celková cena zanedbatelná....
|
|
nahoru |
|
|
Tomasko
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 8:29 pm Předmět: |
|
|
johnyr napsal: |
Ti co bydlí někde kde mají v blízkosti les, tak si zajít pro medvědí česnek (bohužel, ale teď už je pozdě) a z toho se dá opravdu dělat cokoliv, jak polévka, tak použít to do salátu nebo jako pažitku .
|
Naopak u nás je medvědí česnek momentálně v nejlepším období, na zahradě u babičky se mu daří skvěle a pokud jste z okolí Havířove, podél řeky Lučiny ho roste fůra
|
|
nahoru |
|
|
johnyr
|
Zaslal: pá květen 24, 2013 8:47 pm Předmět: |
|
|
Tomasko napsal: | johnyr napsal: |
Ti co bydlí někde kde mají v blízkosti les, tak si zajít pro medvědí česnek (bohužel, ale teď už je pozdě) a z toho se dá opravdu dělat cokoliv, jak polévka, tak použít to do salátu nebo jako pažitku .
|
Naopak u nás je medvědí česnek momentálně v nejlepším období, na zahradě u babičky se mu daří skvěle a pokud jste z okolí Havířove, podél řeky Lučiny ho roste fůra |
Tak to doporučuji nasbírat, u nás už bohužel je žlutý a povadlý. Na internetu je spousta materiálů, jak to sušit atd. , ale doporučuji medvědí polévku .
|
|
nahoru |
|
|
blikk
|
Zaslal: po září 09, 2013 3:56 pm Předmět: |
|
|
Měl bych dotaz na ty co už dělali domácí ar. máslo. Měl bych dva dotazy. Zaprvé, přidáváte něco kromě arašídů? Koukal jsem, že nekdy se dává olej, je to nutný? A druhý dotaz, ono to máslo je trochu slaný a i ho tak chci, ale je lepší to osolit nebo rovnou udělat ze solených arašídů?
|
|
nahoru |
|
|
Tsunami
|
Zaslal: út září 10, 2013 1:21 pm Předmět: |
|
|
Táta dělá domácí cottage, lučinu, creme fraiche, suší hovězí, peče celozrné pečivo, občas dělá i šunku a možná i další věci, teď si nevybavuji, kdyby chtěl někdo na něco recept, zeptám se ho a napíšu :)
|
|
nahoru |
|
|
555SIMI555
|
Zaslal: út září 10, 2013 1:47 pm Předmět: |
|
|
Docela by mě zajímal ten cottage, tak prosím o recept, popřípadě, kde se dá sehnat siřidlo, protože si myslím, že se používá a jestli vyjde levněji než kupovaný. Děkuji
|
|
nahoru |
|
|
Spam
|
Zaslal: út září 10, 2013 1:48 pm Předmět: |
|
|
Tsunami napsal: | Táta dělá domácí cottage, lučinu, creme fraiche, suší hovězí, peče celozrné pečivo, občas dělá i šunku a možná i další věci, teď si nevybavuji, kdyby chtěl někdo na něco recept, zeptám se ho a napíšu :) |
To se někdo má... co bych za to dal _________________ „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“
„Nezáleží na tom čím jsi, ale kdo jsi"
|
|
nahoru |
|
|
Tsunami
|
Zaslal: út září 10, 2013 2:23 pm Předmět: |
|
|
Spam napsal: | Tsunami napsal: | Táta dělá domácí cottage, lučinu, creme fraiche, suší hovězí, peče celozrné pečivo, občas dělá i šunku a možná i další věci, teď si nevybavuji, kdyby chtěl někdo na něco recept, zeptám se ho a napíšu :) |
To se někdo má... co bych za to dal |
Já ale u rodičů moc nejsem, ale když přijedu, dostanu vždy něco s sebou :)
|
|
nahoru |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|