Pohanka mechanicky loupaná,chutnější varianta ovs. vloček



 
odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Pohanka mechanicky loupaná,chutnější varianta ovs. vloček  Úvodní stránka -> Kuchařka -> Pohanka mechanicky loupaná,chutnější varianta ovs. vloček
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
arkan


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 7:35 am    Předmět: Pohanka mechanicky loupaná,chutnější varianta ovs. vloček Odpovědět s citátem

Tato plodina mě zaujala z mnoha důvodů, jako např tím že jako snad jediná rostlina obsahuje tolik aminokyselin
Aminokyseliny
isoleucin 0,37
leucin 0,57
valin 0,51
methionin 0,17
cystein 0,19
phenylalanin 0,37
tyrosin 0,20
threonin 0,38
tryptophan 0,14
lysin 0,57
histidin 0,21
arginin 0,78

dále pak
samotné složení, nutiční hodnoty ve 100g
voda 12,6
bílkoviny 9,77
tuk 1,73
sacharidy 72,4
vláknina 1,58
minerální látky 1,72
---------------------------------------------------------------------- --------

Minerální látky
Vápník 120
Železo 4
Hořčík 390
Fosfor 320
Draslík 450
Měď 1
Mangan 3,5
Zinek 0,9

Vitaminy
B1 4,2
B2 1,1
B6 0,2
E 4,1
Cholin 44
Niacin 2,1
Rutin 6,5


Pohanková kaše
Kaše proto, že se pohanka zalije spec.fitness "gulášem" vyrobeným bez éček a jednoduše s obsahem tuku 3% ,1 dcl guláše má cca 45kcal.


ingredience:

1/2 kg kuřecích prs
1 dcl olivového oleje extra panenský např. Minerva
60 g mleté papriky
2 velké cibule
1 zelená paprika
1 palička česneku, je potřeba rozetřít
1 lžička chilli
3 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
3 lžíce majoránky
2 větší brambory (najemno nastrouhat)

Nakrájenou cibuli a zelenou papriku zlehka smažíme na oleji cca 10 min, potom přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa a pokračujeme dalších 10 minut ve smažení.
Potom hrnec doplníme vodou do 2,5 litrů a zamícháme směs koření a vaříme 30 minut, nakonec zahustíme bramborami.
Kastrol s gulášem vydrží v lednici celý týden.
Ráno si ohřeju přiměřené množství guláše a zaliju s ním 200g pohanky ,používám od Šmajstrlu.

Pohanka - jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých (Fagopyrum esculentum) patřila dlouho k málo známým obilninám. V poslední době však zájem o ni prudce vzrůstá, a to nejen mezi vegetariány a makrobiotiky. Nejvíce je rozšířena v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě, kde jsou velmi oblíbené pohankové lívance s javorovým sirupem.
Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký obsah bioflavonidu, rutinu, obsaženého v semenech i slupkách. Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Pravidelná konzumace pohanky (alespoň tři krát týdně) spolu s pitím odvaru z lněného semene a zvýšeným příjmem vlákniny vyléčí během měsíce hemoroidy.
Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.
Obsah vitaminů B 1 a B 2 pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy.
Velmi důležitým vitaminem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Pohanka obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy. Vzhledem k obsahu škrobů a plnohodnotné bílkoviny podobné živočišným (aminokyselinám lyzinu, metioninu a triptofanu) poskytuje pohanka vynikající plnohodnotnou stravu. Minerální látky a stopové prvky (zvláště vápník) jsou v pohance významné při těhotenství a v geriatrii (tedy pro starší občany).
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Arnoldisnumerouno


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 10:02 am    Předmět: Odpovědět s citátem

V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní!
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DiamonD123
(ban)


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 10:40 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Arnoldisnumerouno napsal:
V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní!


A to, že je hnusná už nikoho nezajímá
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dominik01


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 10:53 am    Předmět: Odpovědět s citátem

DiamonD123 napsal:
Arnoldisnumerouno napsal:
V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní!


A to, že je hnusná už nikoho nezajímá

Mně pohanka hnusná nepříjde
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Chadzi


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 10:54 am    Předmět: Odpovědět s citátem

DiamonD123 napsal:
Arnoldisnumerouno napsal:
V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní!


A to, že je hnusná už nikoho nezajímá

Jaký si to uděláš, takový to máš.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
arkan


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 12:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

DiamonD123 napsal:
Arnoldisnumerouno napsal:
V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní!


A to, že je hnusná už nikoho nezajímá


Ovesný vločky taky asi nekřoupeš na sucho .
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
karlwanhov


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 12:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

uz jedu par mesicu na pohankovych vlockach, nemuzu se jich dozrat - byl jsem si vedom velkeho zastoupeni rutinu, ale ted me jeste prekvapil ten kotel horciku
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Arnoldisnumerouno


PříspěvekZaslal: út červen 17, 2014 12:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

DiamonD123 napsal:
Arnoldisnumerouno napsal:
V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní!


A to, že je hnusná už nikoho nezajímá


Mě osobně chutná
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martys88


PříspěvekZaslal: út červenec 14, 2015 10:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Chci se zeptat jak pouzivate pohanku.zkousel sem nahradit vlocky pohankou v koktejlu ale zjistil sem ze neni to asi prave orechove pro telo.Vydrzim 3 hodiny bez jidla po 100g celozrne pohankove mouky a proteinu,ale podle me nestravim uplne vse.docetl jsem se ze ten obal pohanky respektive slupka je nerozpustna v tele a udajne ostra a narusuje streva.u nekterych jedincu i krvaceni ve strevech.udajna vlaknina pohanky neni vlaknina ale neztravitelny odpal z pohanky.

Jak uzivate vy tuhle surovinu?vlocky nemuzu kvuli nadymani tak zkousim prijit na tekutou ale pritom vyzivnou stravu

Dik za rady
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
toupa


PříspěvekZaslal: po říjen 19, 2015 2:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pohanku jsem jedl ještě než jsem začal posilovat, ale dělám si ji pouze na sladko - prostě do hotové pohanky dám med, nastrouhaná jablka, mrkev, skořici a ořechy. Pohanka mě nikdy nezasytí, takže potom můžu rychle hodit další jídlo.

Asi známá věc k přípravě pohanky: ta mechanicky loupaná se dá dělat i bez vaření - na 140g pohanky dávám 200g vroucí vody, hodím to ještě na sporák, dám pokličku a zahřeju jen tak, aby se zahřál ten hrnec s poklicí (ani ne minuta) a dám pod peřinu - za 45 minut vyndávám.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fangorn


PříspěvekZaslal: čt říjen 22, 2015 9:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

toupa napsal:
Pohanku jsem jedl ještě než jsem začal posilovat, ale dělám si ji pouze na sladko - prostě do hotové pohanky dám med, nastrouhaná jablka, mrkev, skořici a ořechy. Pohanka mě nikdy nezasytí, takže potom můžu rychle hodit další jídlo.

Asi známá věc k přípravě pohanky: ta mechanicky loupaná se dá dělat i bez vaření - na 140g pohanky dávám 200g vroucí vody, hodím to ještě na sporák, dám pokličku a zahřeju jen tak, aby se zahřál ten hrnec s poklicí (ani ne minuta) a dám pod peřinu - za 45 minut vyndávám.


No, když už jsme u toho, tak ona se nemusí vařit vůbec, stačí ji nechat den namočenou. Anebo ještě líp den dva nechat fermentovat a je to ještě o stupeň výš
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor


PříspěvekZaslal: čt říjen 22, 2015 10:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pohanku si dávám na Pustevnách nebo v Rožnově - tj. 2x ročně ve formě kaše. Je to jako s McD - 2x za rok stačí:o)
Tedy pro mě.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Som_v_nutricnej_ketoze


PříspěvekZaslal: čt říjen 22, 2015 10:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Fangorn napsal:
toupa napsal:
Pohanku jsem jedl ještě než jsem začal posilovat, ale dělám si ji pouze na sladko - prostě do hotové pohanky dám med, nastrouhaná jablka, mrkev, skořici a ořechy. Pohanka mě nikdy nezasytí, takže potom můžu rychle hodit další jídlo.

Asi známá věc k přípravě pohanky: ta mechanicky loupaná se dá dělat i bez vaření - na 140g pohanky dávám 200g vroucí vody, hodím to ještě na sporák, dám pokličku a zahřeju jen tak, aby se zahřál ten hrnec s poklicí (ani ne minuta) a dám pod peřinu - za 45 minut vyndávám.


No, když už jsme u toho, tak ona se nemusí vařit vůbec, stačí ji nechat den namočenou. Anebo ještě líp den dva nechat fermentovat a je to ještě o stupeň výš


U obilnín/"pseudoobilnín" nevidím dôvod nevariť.... ťažko povedať, či to takto dobre strávi, to nie sú orechy či semiačka, mlieko, mleté mäso, atď..... Ja osobne (už prijímam 70-80g sacharidov denne, a už jem dve jedlá denne, to druhé = 1/3 denného príjmu kalórií) si fermentujem pšeno (po česky = jáhly)...Pomeliem pšeno (to je lúpané proso) v mlynčeku na mak množstvo aké chcem, zalejem dvojnásobným množstvom (na gramáž) odstatej či prefiltrovanej vody, a nechám kvasiť/fermentovať 2 - 7 dní, čím dlhšie, tým to bude kyslejšie...........ALE JE TO FAJNOTKA......... Toto si uvariť so silným vývarom + k tomu huby shitake, soľ, korenie.....MŇAM :-) ...
SKÚSTE ...... Robieva sa to tak napr. v Afrike, to s tými jáhlami. Stačí ich pomlieť, voda, nič viac.... a zakryť nejakou látkou nádobu, v ktorej to budete kvasiť...Denne raz, dva krát premiešať. MŇAMMMMM.....
Inak, napadlo mi, či by to nefungovalo takto aj lúpanou svetlou (teda termicky neupravenou) pohánkou.... Pomlieť ju, a nechať takto vykvasiť/fermentovať.......Lenže nakoľko chcem sacharidy prijímať z 70-00% vo forme varených klíčkov, tak asi budem kvasiť nenaklíčené len to pšeno (ktoré sa ani klíčiť nedá), a ostatné sacharidy ktoré konzumujem (klíčky mungo, adzuki, ŠOŠOVICA/čočka....) si budem pred jedením ešte 12 hodín kvasiť, ale už nie v čistej vode, ale vo vode s citrónovou šťavou, ako aj robievam.
Inak, zajtra budem jesť ako "sacharidový doplnok" (lebo mám proste chute aj na sacharidy... ) 2 dni klíčenú pohánku varenú v silnom hovädzom vývare (vývar robím 48 - 72 hodín vo veľkom hrnci) s koreninami, soľou, a hubou shitake, a ku koncu si na to dám "pickles" (kvasenú kapustu) doma urobené ...A AKO VŽDY, S MASLOM, tuk musí byť v každom jedle...
Samozrejme prvé jedlo dňa je fajné mäsko s bohatým vývarom, maslom nepasterizovaným, koreninami, a nejakými morskými riasami........
Pohánka, chutila si mi termicky neupravená, uvarená (v minulosti som jedával), som zvedavý, ako mi budeš chutiť uvarená v naklíčenom stave......
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jana Stockelova


PříspěvekZaslal: čt říjen 22, 2015 10:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Uvařenou pohanku smícham s ricottou a přidám zeleninu ( ledový salát,mrkev) a mám to jako přílohu třeba k panence.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor


PříspěvekZaslal: pá říjen 23, 2015 9:04 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jana Stockelova napsal:
Uvařenou pohanku smícham s ricottou a přidám zeleninu ( ledový salát,mrkev) a mám to jako přílohu třeba k panence.


No, to je konečně použitelný tip:o)
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Pohanka mechanicky loupaná,chutnější varianta ovs. vloček
Rychle na stránku:


 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


  
 www.ronnie.cz       ronnie.cz/forum