Nová zajímavá #studie, která srovnává dlouhodobou #nízkosacharidovou dietu s běžnou #vysokosacharidovou u špičkových vytrvalců, zjistila zajímavé závěry a potvrzuje výhody #nízkosacharidových a #ketogenních diet pro #zdraví, tělesnou #kompozici, #výkon a dokonce i vysokokapacitní výkon:
- "nízkosacharidový" vytrvalci byli schopni daleko #efektivněji #spalovat tuk a to dokonce několikanásobně
- množství svalového #glykogenu není podmíněno příjmem sacharidů
První závěr prosazuji již dlouho. Ale druhý je pro mě #novinkou, ikdyž na sobě pozoruji něco podobného. To by zřejmě vysvětlovalo, že i delší dobu bez sacharidů je člověk schopen #efektivně, dokonce i lépe, #trénovat. Stejně tak neztrácím #plnost svalů ani po delší době bez sacharidů, dokonce výpadám lépe, protože jsem #ostřejší.
[To mě svádí k úvahám, zda mám smysl "cukrovat" před soutěží, protože po sacharidech vždy ztrácím ostrost a ta se vrací až po několika dnech.]
Ale další #fakt, který vychází se #studie v souvisloti s #glykogenem a typem #diety je jasný a #vyvrací moderní přístup, který zakládal sportovní #výkon na #glykogenu a tím podmíněnou #vysokosacharidovou stravou, zvláště pro výkony delšího typu a kapacity.
Mechanismus doplňování glykogenu při omezeném příjmu sacharidů není zatím objasněný. Ale jisté je, že nějakým způsobem funguje.
Nyní je potvrzeno (touto studií), že dieta založená na získávání #energie z #tuků jako primárního zdroje, je daleko efektivnější pro spalování tuku, sportovní výkon i zdraví. Omezení sacharidů přináší velké výhody, já je praktikuji a #výsledky dokazuji již několik let a je #aplikovatelná na #všechny typy sportů.
Můj názor je, že #genetika není rozhodujíci a na co tělo naučíte, na to se #adaptuje (ostatně jinou možnost nemá;) Genetika je pouze startovní bod a má vliv na rychlost adaptace. Někteří lide mohou mít až několik týdnů problémy přejít na #metabolismus tuku, jiní jsou schopni přepínat plynule bez problému.
Označil bych to jako #pružnost_metabolismu, která se dá také ovlivnit a zlepšit podobně #inzulinová rezistence (analogicky odpovídá fixovanému metabolismu na cukry) a inzulinová senzitivita (analogicky odpovída flexibilnímu metabolismu schopnému plynule přepínat mezi primárními zdroji energie).
Tahle studie je dalším důležitým mostem spojující nízkosacharidové přístupy a ukazuje, že veřejnost byla posledních několik dekád řízena (ať už záměrně či pouze na základě chybných a nekompletních závěrů) "racionálnímy" přístupy, které jsou nyní postupně zavrhovány a odkrývá se skutečná pravda (jako globální kampaň škodlivosti živočišných tuků, kdy pravda byla uznána oficiálně až teď).
Máme se zkrátka ještě hodně co učit a objevovat. Každopapádně díky aktuálním poznatkům jsme výrazně blíže pravdě než dřív. Ta je obvykle úplně na druhé straně, ale při pohledu do dlouhé historie, ji můžeme jasně vidět (jak se třeba člověk stravoval před tisícemi lety?).
Já kráčím v tomto směru a aplikuji to nejen na životní styl, ale také na vrcholový sport a výkon. Vše stále vylepšuji a výsledky to dokazují.
Sám jsem vyzkoušel a prošel různými typy stravy a vím, mohu potvrdit a zhodnotit, co je nejlepší!
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru