Nedávno se to tu kdesi řešilo, jestli se dají některé věci mrazit. Udělal jsem proto takový test, protože mě to tehdy samotného zajímalo, kupuju většinou když je to v akci a proto by se mi kolikrát hodilo něco zmrazit. Konkrétně se jednalo o mražení mléčných výrobků. A tady jsou výsledky mého pokusu..
- tvaroh
tučný - naprosto bez problémů, po rozmražení v podstatě nulový rozdíl ve stavu před a po
polotučný - to samý co tučný
nízkotučný - malinko jiná konzistence, ale stačí pořádně promíchat a je to OK.
- cottage
tady je to tak půl na půl. Ono existují dva takové typy cottage sýrů. Jeden je takový spíše jako celek nakyslý, mám na mysli třeba Meggle apod. Druhý typ, sem patří třeba Madeta, tam jsou ty hrudky jakoby v té smetaně, je to víc "vodové" (ale mně třeba chutná víc). V případě těch prvních to zmražení a rozmražení je naprosto ok. V případě těch druhých s tou smetanou už je to trochu horší - chuťově pořád dobrý, ale už je to trochu jiná konzistence, každopádně dá se to použít a jíst, určitě to neni nijak hnusný.
- jogurt
zkoušel jsem zmrazit několik bílých jogurtů. U jogurtů 0.1% tuku vznikne po rozmražení něco naprosto otřesného a nepoživatelného. Víceméně jen žlutá syrovátková voda a v tom plovoucí kusy sraženého jogurtu. Čím více tuku, tím více se to pak podobá původní konzistenci, ale ani u smetanového to není zdaleka to, jak vypadá před zmražením. Takže tohle silně nedoporučuju. Je z toho řídká kaše.
Případně jestli máte někdo další zkušenosti s mražením tak určitě napište.