Nechci se stourat v blbinach, zajimam se o to ze zvedavosti, existujou ruzne hormony atd. a chtel bych to trochu pochopit. Vsiml jsem si, ze nektere potraviny, ikdyz me zasyti, ve mne presto kratce po snezeni vyvolavaji chut (chut nikoliv hlad) neco dalsiho snist, ktera z dlouhodobeho hlediska, pokud ji potlacuji napr. drzim-li dietu, se meni ve stres.
Tak napr. tunak rio mare, a je jedno, jestli je jen v oleji nebo je predpripraveny jako salat s fazolemi a kukurici (davam si ho casto s Tesco celozrnym chlebem 9% vlakniny) me sice zasyti, ale mam po nich chut neco dalsiho snist. Pokud bych si ale dal tunaka ve vlastni stave, cili bez tuku, tak me to tolik "nepodrazdi" a ikdyz me to tak neuspokoji, vim ze potom nebudu mit chut neco dalsiho jist.
Myslim si, ze chce-li clovek z dlouhodobeho hlediska nepribirat na vaze, nemel by se stresovat.
Dale jsem si vsiml, ze me takto stejne podrazdi treba meloun (moznai dalsi ovoce, ale meloun mam dobre overen), tzn. dam-li si meloun kdyz drzim dietu, je to konec, protoze me to "podrazdi" a mam proste jeste par hodin pote chut neco jist, ikdyz jsem syty - pokud to potlacim, vede to ke stresu.
Mam overeno, ze na me takto nezapusobi bila ryze s kurecim prsem za predpokladu, ze je tam minimum tuku. Kdyby to bylo uz treba zalite tukem, a je uplne jedno, jestli olivovym nebo zivocisnym, vyvola to ve mne opet dlouhotrvajici chut k jidlu. Naopak kureci maso s olejem bez te ryze bude opet ok.
Pokud bych si dal treba k jidlu, a vim ze to neni ok jidlo (uvadim to jen jako priklad), jen bilou ryzi nebo suchy chleba, nebudu se sice citit moc fajn, ale vim ze to rovnez nepovede k onomu "podrazdeni".
Nevim jestli se jedna o podrazdeni psychicke, protoze tucne, slane jidlo v kombinaci s jednoduchymi
sacharidy podstatne lip chutna.
Umel by to nekdo nejak vysvetlit? Vim ze tady jsou semtam hosi co maji vystudovanou VŠ jako v podstatě výživoví specialisti.
Takže předem díky.