|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
KrystofK
|
Zaslal: ne leden 15, 2017 2:42 pm Předmět: |
|
|
Máš v tom zmatek, v drtivé většině bílkovinných zdrojů žádná aminokyselina nechybí. Podstatou bílkovin, které přijímáš je to, aby bylo aminokyselinové spektrum co nejvíce totožné a tím, které tvoří kosterní svalovinu. Dále je důležitý apsket například faktická využitelnost, respektive to, jak probehne digesce a absrorpce toho zdroje v gastrointetstinálním traktu.
U rostliných proteinů je většinou problém nedostatečný leucin, lysin apod. v závislosti na typu. Když si koupíš dobře namíchaný protein - z hrachu, brusinek, amarantu, rýže etc. etc. Tak ten problém ve faktické vužitelnosti není tak vysoký.
A pokud se podíváme na syrovátkové proteiny, tam jsou taé obrovské díry, některé aminokyseliny jsou naopak třeba nadbytečné. I ty nejznámější firmy na našem a zahraničním trhu mají většinově to spektrum naprosto tristní a jeho využitelnost je nějakých 40%. Čili každá odměrka kterou vypiješ znamená, že polovina bude jenom zahnívat v tenkém a tlustém střevě.
Co z toho plyne? Pokud ti záleží na tvojich penězích, zdraví střev, na tom kolik bílkovin opravdu dokáže tvoje zažívání zpracovat, tak se nesoustřed na kraviny jako chut, rozpustnost, reklamy kulturistů a vem si kalkulačku, koukni se jak byl protein zpracován a budeš hodně překvapený.
|
|
nahoru |
|
|
| | |
KrystofK
|
Zaslal: ne leden 15, 2017 2:45 pm Předmět: |
|
|
+ ty aminokyseliny se u drtivé většiny proteinů, jak rosltinných tak syrovátkových doplňujou. Nemůžeš porovnávat výchozí surovinu s konečným proteinovým produktem. ČIli rýžový protein se nemusí nutně rovnat neplnohodnotné spektrum..... a bože jak já ten uměle vytvořený termín z minulého století nesnáším....
|
|
nahoru |
|
|
Reality
|
Zaslal: ne leden 15, 2017 3:01 pm Předmět: |
|
|
Nemáš v mnoha věcech pravdu. Využitelnost proteinu ani zdaleka nezáleží jen na aminokyselinovém spektru, takže zkombinovat různé rostlinné zdroje sice řeší spektrum AMK, ale ne jiné potíže, co rostlinné bílkoviny ve vztahu k využitelnosti mají. Naopak tvrdit něco o "zahnívání poloviny odměrky syrovátkového proteinu" je absolutní neznalost a nepochopení. To stejné o "tristní spektrum aminokyselin u syrovátkového proteinu". Zcela mimo realitu.
|
|
nahoru |
|
|
Mich90
|
Zaslal: ne leden 15, 2017 3:04 pm Předmět: |
|
|
tobias92 napsal: | To je slušná cena a rozhodně lepší varianta než ten hrachovej :)
Já se totiž jen dostal do stádia kdy zjišťuju, že po letech utrácení za protein zaznamenávám daleko lepší progres když jsem jednoduše začal pořádně žrát. |
Co to znamená pořádně žrát? Kolik měříš, vážíš a přijmeš kalorií?
|
|
nahoru |
|
|
KrystofK
|
Zaslal: ne leden 15, 2017 4:37 pm Předmět: |
|
|
Reality napsal: | Nemáš v mnoha věcech pravdu. Využitelnost proteinu ani zdaleka nezáleží jen na aminokyselinovém spektru, takže zkombinovat různé rostlinné zdroje sice řeší spektrum AMK, ale ne jiné potíže, co rostlinné bílkoviny ve vztahu k využitelnosti mají. Naopak tvrdit něco o "zahnívání poloviny odměrky syrovátkového proteinu" je absolutní neznalost a nepochopení. To stejné o "tristní spektrum aminokyselin u syrovátkového proteinu". Zcela mimo realitu. |
"Dále je důležitý apsket například faktická využitelnost, respektive to, jak probehne digesce a absrorpce toho zdroje v gastrointetstinálním traktu" se rovná odpověď na tvou druhou větu
Nikdo netvrdil, že aminokyselinové spektrum je jediný faktor , viz. odkaz na můj předešlý příspěvěk, špatně chápeš psaný text a nepochopil jsi souvislosti , jelikož tazatel zaobíral právě aminokyselinovým spektrem proteinů.
Bylo by irelevatní, někomu, kdo toho ví očividně minimum rozebrat x dalších určujících faktorů, nebo měl bych začít efektivitou tenkého střeva, dostat se přes sekreci hormonů, faktory celkového jídelníčku suplementace, problementace narušování rostlinných
buněčných bariér, zpracování proteinu a zdroje, původu, obsahu mikronutrient, proč?
Nehledě na fakt, že vytrháváš věci z kontextu a je naprostá pravda, že u většiny cvičenců a díky jejich suplementaci a soustředění se u proteinů na nedůležité věci, je faktická využitelnost okolo 50%. Chceš popírat Rubnerovy zákony a tvrdit mi, že protein od značky, která udává u proteinu udává 800mg Threoninu a 8000mg Valinu na 100g nebude mít naprosto minimální využitelnost?
|
|
nahoru |
|
|
ToVor
|
Zaslal: ne leden 15, 2017 5:58 pm Předmět: |
|
|
No, já jsem tu ani tak nechtěl rozebírat, co lidský organismus dokáže z těchto suplementů využít a co ne. Na to ať si každý udělá svůj názor sám. Jenom mě zajímá, jak je možné, že složení rostlinného a syrovátkového produktu může být takřka identické, co se AMK týče. Vždyť původní suroviny (rýže, syrovátka) se v tomto ohledu znatelně liší.
|
|
nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|