Problém klasického bílého pečiva je, že je to v podstatě prázdná energie bez jakýchkoli prospěšných živin. (jako třeba čistý cukr)
Pokud sportuješ a dáš si za den 2 housky a 2 plátky chleba, asi to není nic co by tě nějak významně poškodilo, ale pokud máš sedavý způsob života a dáš denně půl bochníku chleba, je to problém.
Otázka je co myslíš "tmavým" pečivem - pečivo co je hnědé bývá často obyčejné pečivo z bílé mouky barvené nějaký kulérem nebo barvivem. Čili je to stejná věc nebo ještě horší.
Pokud chceš zdravější pečivo, musí být označené jako "celozrnné", celozrnný chleba vypadá typicky takto:
Celozrnné pečivo se liší tím, že se ze zrna neodstraňuje slupka, tedy v něm zbyde víc prospěšných látek, vlákniny apod. (myslím že má nižší glykemický index, ale nejsem si jistý).
Liší se dosti výrazně chutí, je "mokrý" a spoustě lidí se z něj zvedne kufr napoprvé
Otázka je čeho chceš dosáhnout? Pokud by si se chystal na soutěž, asi nebudeš konzumovat pečivo vůbec, pokud cvičíš jen tak pro radost, když si ho dáš k snídani a svačině, nic se nestane, ale rozhodně bych na něm nestavěl jako hlavním zdroji sacharidů. K obědu, k večeři by si měl mít klasické jídlo s rýží/brambory..