Rýže - nejjednodušší úprava


Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
 
odeslat nové téma  Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí - Rýže - nejjednodušší úprava  Úvodní stránka -> Kuchařka -> Rýže - nejjednodušší úprava
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
CIZO


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 2:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdo jí několikrát denně 150g porce samotný rozvařený bílý rýže? :) Já bych teda řekl, že asi nikdo (možná Draper ). Pokud je ta rýže součást komplexního jídla, tak je šumafuk, že není hnědá a nemá GI 50. Teda jedno to není, protože co do obsahu vitamínů a minerálů bude ta bílá rýže dost chudá, ale že by z ní někdo dostal cukrovku? Ale noták :)
_________________
"Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."

Derek Poundstone
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Draper


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 2:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdybych se hecnul do poradny objemovky, tak zeru minimalne kilo rejze denne (a pekne rozvareny) a s kazdym dalsim soustem ji miluji vic a vic , ovsem jsem ted chcipak bez svalu, co necvici, takze si nejaky velky sacharidovy hody dovolit nemuzu
Jinak teorie jsou to hezke, ale v praxi to bude zase trochu jinak, takze bych to s tema GIckama zase tak nehrotil
_________________
CIZOPASNIK: Drapere, ty nejsi divnej, ty jsi z jiny galaxie a mam podezreni, ze te odtamtud vyhnali, protoze jsi byl divnej i na meritka mimozemstanu
http://mismasfitness.cz/
Nejlepsi trenink na svete? HPM - hlavne poradne makat!! (hovnival)
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thinkmuscle


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 3:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

moby napsal:
Ahojte.

Dlouho jsem si to tu jen tak procital, ale todle tema mi nedalo a oprasil jsem svuj ucet a proste sem musim hodit jeden link...a jelikoz sem nepisu, pouze ctu, tak musim zaslat "kodovane" - snad to admini nesmaznou spolu s mym uctem

w w w.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm

Kdysi jsem nasel vyse uvedenou stranku (na jejim designu jde poznat, ze vznikla docela davno, ale to na kvalite informaci tam uvedenych nic nemeni a dikybohu stale jede!) kde je nadherne a (hlavne ) cesky zpracovano hodne temat, ktere se tady na foru dost casto omilaji porad dokolecka dokola...nektere casti jsou brany strasne moc z pohledu vytrvalostnich sportovcu, ale zakladni principy jsem proste nikde jinde lepe a zabavneji vysvetlene a zpracovane nenasel. Btw, nektere z formulaci z te poradny bych tesal do kamene

Nicmene zpet k tomuto topicu - cast "3. Diesel nebo benzín – Zdroje energie", presneji jeji 2. a 3. kapitola se tyka toho o cem zde debatujete (nekteri teda uz dodebatovali to tak vypada ).

Takze pokud chcete, tak se nadechnete a ponorte se do hlubin fyziologie


a říct svůj názor, nebo aspoň zkráceně to co se v tom článku píše ve vztahu k tomuto témat, by nešlo?
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
moby


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 3:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Thinkmuscle napsal:
moby napsal:
...


a říct svůj názor, nebo aspoň zkráceně to co se v tom článku píše ve vztahu k tomuto témat, by nešlo?


Ja jsem neco jako Draper, myslim si, ze se teorie mistama strasne precenuje. Lide jsou prilis rozdilni, kazdemu vyhovuje neco jineho, vedecky pristup ma take sve hranice a mistama se zanedbava az moc promennych... Tadle debata na tema GI je podobna jako debaty na tema pretrenovani - lidi se toho tak boji, ze z toho strachu z toho, ze by se mohli pretrenovat nakonec zapomenou trenovat. Nebo stejne jako s drepama - tak se boji o kolena az prestanou cvicit nohy...A pak si tu hnatu dokalicim nekde na horach pri jednom spatnem slapnuti na sutr...

Ale zpet ke GI - mit vyssi GI nez 100 je mozne, je to podobna pohadka jako oktanove cislo u paliv (pivo ma prej 120 ci kolik ). Ale vzhledem k mnozstvi promennych, ktere v tedle rovnici (myslim tim traveni potravy a prisun a zpracovani zivin do tela) vystupuji nelze obecne rici, ze vysoke GI je za vsech okolnosti uplne spatne a ze nam to zhuntuje zdravi a vybudujeme si cukrovku jako z ucebnice. Prece jen jsme sportujici jedinci (snad ) a nase telicka si s tim poradi. Naopak se domnivam, ze pro tezce trenujiciho cloveka je napr. 100g ryze spolu se zeleninou (at zije vlaknina), zdravymi tuky a bilkovinami (ted neresim "delenou" stravu, proste to "ztlaci" ten clovek vsechno naraz) na veceri nejaky extra velky problem. Ony ty streva prece jen neumi travit ryzi zvlast, brokolici zvlast a kure zvlast - travi to vsechno dokupy (co vyleze ze zaludku je nevzhledna kasicka, ze...). O GI je tedy potreba premyslet ponekud v sirsim pohledu. Ne ho "vytrhavat z kontextu".

Ja osobne ryze jim docela hodne, protoze povazuju za velmi velky klad to, ze neobsahuje lepek. Lepek imho pacha v nasem (mno, asi zase nelze generalizovat, ale u spousty lidi vcetne me) zazivacim traktu docela peknou neplechu. Na druhou stranu zase se lepku nevyhybam uplne. Proste nedemonizuju ani ryzi, ani pecivo, ani nic jineho. Snazim se byt vedom nasledku toho co cinim, plus pridavam vlastni zkusenosti. Pokud vim, ze muzu veceret 150g ryze se zeleninou a masem a presto shazuju (coz je treba mym aktualnim cilem), tak proc to menit?

Takze tak

[EDIT: oprava chybicek]
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peca


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 3:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

myslim ze ohledne ryze panuje az mnoho pover,je to super zdroj sacharidu pro sportovce...zakladat jidenicek pouze pouze na ni je nesmysl,beznym cca 99,9 procent uzivatelum fora staci kdyz si ryzi uvari v hrnci 15-20 minut smichaji s masem a trochou zeleniny,to jestli je to basmati nebo dlouhozrna nebo buhvi co muze byt vetsine lidi jedno
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Furchner


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 9:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dlouhozrnnou s troškou kari koření. Moje nejčastější úprava
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thinkmuscle


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 9:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dávám přednost přesným číslům před pocity a dojmy
http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=956&ak=detail
závěry ať si z toho vyvodí každé sám...
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 9:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já zase preferuji inteligenci před tupostí.

Něco pro Tebe udělám.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v57/n6/fig_tab/1601606t4.html#figure-title
Aneb jak může mít ta samá rýže GI 100 i 50.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v57/n6/fig_tab/1601606t3.html#figure-title
Aneb jak může být GI relativní vzhledem k jednotlivcům.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thinkmuscle


PříspěvekZaslal: st březen 13, 2013 10:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nikdy jsem nezpochybnil, že každý člověk je jinak senzitivní na insulín a jeho sekreci v reakci na různé jídla. Nikdy jsem nezpochybnil, že tuk nebo bílkovina můžou glykemický index ovlivnit.
Nicméně od začátku tvrdím, že jasmínová rýže má vysoký glykemický index a jakožto hlavní zdroj sacharidů je vhodná asi jako cukr.
Což dokázala i ta studie, prostě organismus na ni reaguje tak, že to časem může vyústit k diabetu 2. typu.

a teď něco k tobě: chápu, že si tady buduješ renomé "jednoho z pěti" a oslňuješ děcka školou povinné odbornýma termínama. Ale nechej si ty svoje invektivy pro někoho kdo je na ně zvědavý. Beztak jsi akorát zamindrákovaný trouba co si na internetu léčí komplexy z reálného života.

jinak si neumím vysvětlit, že tak vytížený vědec /jeden z pěti má čas sedět od rána do večeru na diskusním fóru a řešit chujoviny...
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor


PříspěvekZaslal: čt březen 14, 2013 10:45 am    Předmět: Odpovědět s citátem


Tak já jsem na nemocenské, jestli Tě to nějak trápí pane chytrák:o))

Jsem alegický na trouby Tvého ražení, tak mi promiň, že nejsem více tolerantní ke kombinaci tvého sebevědomí a neznalosti.

Odporuješ si v každém druhém postu. O tři stránky dříve ses podivoval, že tuk a sacharidy vedou ke zpomalení vstřebávání a na straně pět jsi za odborníka:o)
To mě baví.

Nejsem ten, kdo si tu léčí komplexy Mr. GI.

Zkus si nastudovat pojmy jako škrob a sacharoza a najdi si mezi nimi nějaké rozdíly, potom tu nebudeš blábolit to co tu blábolíš.

Než něco napíšeš, zamysli se, zda člověk co argumentuje příkladem s větrníkem má vůbec co říct. Chytí se toho kluci, co začínají a příliš toho ještě nevědí a berou takové věci jako fakta - bohužel zcela chybná.

O tom, zda má smysl s Tebou polemizovat nechť rozhodnou jiní na základě toho, cos tu stihl napostovat.
Některé Tvé perly - aneb jak šel vývoj v čase:

Glukóza má index sto a jasmínová rýže 109. To by mně zajímalo, jak snížíš její glykemický index a o kolik.

...aneb o tři strany jsem nic nevěděl, teď jsem expert.

takže olej udělá z cukru komplexní sacharid? potom je vlastně co jíme a větrník je kvalitní uhlohydrát.

Tohle snad ani nestojí za komentář - asi si to dám do podpisu.

Takže dvacet deka krystalového cukru snězených s ledovým salátem způsobí, že se ten cukr do krve bude dostávat tři hodiny? Ale no tak:)
Tím, že někdo napíše, že se dá glykemický index snížit současnou konzumací tuků, bílkovin nebo vlákniny dává prostor takovým fantaziím. Škoda, že na to nejsou exaktní tabulky...


Aneb ještě pořád jsem nevěřící Tomáš. Odkaz na tabulky jsem Ti mimochodem postoval.

T o chápeš špatně. GI vyjadřuje rychlost vstřebání, tj. např. rozmixovaný pokrm má vyšší GI.
Samozřejmě, záleží na tom, jestli k tomu jíš bílkoviny, jestli je k tomu i tuk, nicméně matematika je pořád stejná, cukr s máslem bude mít nižší glykemický index než cukr samotný, ale z cukru z máslem nebude nikdy hnědá rýže. A pokud někoho baví taková přiblblá matematika, potom řeknu - hnědá rýže s máslem - a může s takovou matikou jít do ...
Na tom je mimochodem postavená zónová dieta - sacharidy s nízkým glykemickým indexem na třetiny s bílkovinama a s kvalitníma tukama - a takovéhle jídlo se tráví ze všeho nejdýl.


...aaaaa...já padám - z Tebe se právě teď stal odborník. Není Ti blbé zahodit Tvé předchozí posty? Nevyznívá to najednou vše přesně naopak a přesně tak jak se Ti tu snažím na x stranách (zcela marně) vysvětlit?

Tvůj poslední post

Nikdy jsem nezpochybnil, že tuk nebo bílkovina můžou glykemický index ovlivnit.
Tak tomu se říká lež!

Jediné vysvětlení toho co tu vidím je buď velmi krátkodobá paměť nebo neuvěřitelná nesoudnost.

Tímto svoji diskuzi s Tebou končím - je to marnost nad marnost.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Reichenberk


PříspěvekZaslal: čt březen 14, 2013 11:06 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Taky miluju tabulkové hodnoty. Někdo něco někam napíše a pak se to šíří jak mor, všichni to zkopírují a stane se to etalonem pravdy a nejede přes to vlak. Misaplied science.

nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Draper


PříspěvekZaslal: čt březen 14, 2013 11:11 am    Předmět: Odpovědět s citátem

I ja se hlasim k milovnikum tabulek a teorii
_________________
CIZOPASNIK: Drapere, ty nejsi divnej, ty jsi z jiny galaxie a mam podezreni, ze te odtamtud vyhnali, protoze jsi byl divnej i na meritka mimozemstanu
http://mismasfitness.cz/
Nejlepsi trenink na svete? HPM - hlavne poradne makat!! (hovnival)
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor


PříspěvekZaslal: čt březen 14, 2013 11:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Abych to nějak uzavřel (tedy ne pro Thinkmuscle - ten si vybojuje to své:o)

GI potravin se dá ovlivnit současným příjmem s dalšími živinami jako tuk nebo bílkoviny.
GI "sníží" i současný příjem vlákniny, přítomnost kys. prostředí ( aceto balsamico), druh a způsob přípravy pokrmu.

Samotný GI index je veličina obtížně uchopitelná - tabulky na internetu jsou toho příkladem. Pokud mám někde u mrkve GI 47 a jinde 90 - říká to asi o tom ,jaká je výpovědní hodnota těchto údajů.

Kromě GI hraje svoji roli i inzulínový index a indiviuální citlivost každého jedince.

Z článků postovaných kolegou chytrákem vyplývá, že pokud budete jíst denně rýži po dobu 4-22 let (by mě zajímalo , kdo bude jíst 22 let dne za dnem třeba 500 g samotné rýže), tak máte riziko diabetu 2. typu cca 3 % (pokud jste asijská žena - u japonských mužů efekt nepozorován), což je číslo přibližně stejné jako v USA, kde se rýže jí minoritně a nelze tak tento výskyt rýži vlastně vůbec připsat.
Předpokládám, že tu není mnoho z nás, kdo jí denně např. 500 g rýže ( jakékoliv) samotné. Jak jsem dříve postoval, z GI 100 uděláte kombinací s další potravinou klidně GI 50.

a hlavně!!! na GI rýže a tím zda denně sníte třeba dva sáčky rýže nestojí to zda dostanete (třeba za 22 let) diabetes 2. typu. Je tu mnoho jiných a mnohem závažnějších faktorů, keré zvyšují riziko zcela zásadně.
Tj. není se třeba bát konzumace jakékoliv rýže (a to nejen po tréninku), ať Vám Mr. najdutonagooglu tvrdí cokoliv.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
moby


PříspěvekZaslal: čt březen 14, 2013 11:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

To co ted napisu nebude o ryzi...ale snad se to tu prezije, kdyz uz se to tu tak zvrhlo. Ja jsem mistama desny filozof a spisovatel, tak snad mi to projednou projde :)

Thinkmuscle napsal:
Dávám přednost přesným číslům před pocity a dojmy
...
závěry ať si z toho vyvodí každé sám...


Ted budu ignorovat GI ryze a celou debatu kolem GI (krome zaveru)...Deadlift to myslim vystihnul dobre.

Me zarazi hned prvni veta a na tu chci reagovat. Tohle je presne ten druh fanatizmu, ktery dovadi lidi do uplneho pekla. Chtit neco popsat jednim jedinym cisilkem a udelat z nej neco bozskeho je primo BRUTALNI! Ale je to pochopitelne - kde chybi vule studovat, premyslet, pozorovat, zpochybnovat, experimentovat, tam nastupuje vira, dogmata a konci to fanatickym pristupem k dane veci. Ja tedy nejsem lekar, jen nejaky programator a technik, ale prave proto vim, jak slozite je popsat i naprosto trivialni soustavy dosti slozitymi rovnicemi. A take vim jak velikych nepresnosti, zanedbani a kompromisu se pri tomto analytickem pristupu vedci a technici dopousteji. Musim si jich byt vedom, jinak by se jednalo o nevedecky / netechnicky pristup k veci. Analyticky pristup ma sve misto v kazde lidske cinnosti, ale ma proboha nejake hranice!

A ted prijde nekdo, kdo popise "cestu k diabetu 2. typu" jedinym cislem pri soucasnem zanedbani vseho ostatniho kolem (a jeste rozdela krasny "ohnicek" :)). Dle meho nazoru se jedna se o ignoranci nehrubsiho zrna. On vlastne zredukoval cely metabolismus cukru v lidskem tele na jedno cislo. Kez by to tak slo...

Abych toto nabozenstvi trosku postavil na hlavu - napriklad fruktoza ma GI cca 25 ci kolik. Takze dle "GI" dogmaticke teorie je cpani se fruktozou ve dne v noci uplne v poradku. Ale co by takovy prijem fruktozy provedl s nasim zdravim uz se radsi kazatel GI nabozenstvi zminovat nebude. Co je mozna uplne nejhorsi - on si ho ani neni vedom, protoze o fruktoze nic nevi. Vidi jen a pouze jedno cisilko - glykemicky index.

Omezeny pohled na vec je proste cesta do pekel. Jen toto jsem k tomu chtel jeste napsat...a ted hura trosku pracovat :)
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Thinkmuscle


PříspěvekZaslal: čt březen 14, 2013 1:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tvrdit někomu, že glykemický index je v podstatě úplně jedno a že na něm nezáleží, to je ignorance. A že stačí k cukru přikusovat tuk a stane se z něho komplexní uhlohydrát. Když vyškvaříš sádlo, to co zůstane jsou škvarky a ne kuřecí prsa. V kulturistice se prostě používají jednoduché cukry jenom po tréninku. A stejně běžná populace by se měla orientovat na komplexní sacharidy, ne na jednoduché. Cpát se na kila něčím co má glykemický index okolo stovky je prostě blbost. A ten co píše, že to není pravda, má kolem pasu pneumatiku.
Pořád bude platit jednoduché rovnice:
glykemický index minus faktory snižující ho rovná se skutečný glykemický index
a pokud na začátku této rovnice je číslo 109 nebo 50 tak je to sakra rozdíl a jenom ignorant
může tvrdit, že je to vlastně úplně jedno.
To je jako tvrdit, že když k naposimu sežeru tamoxifen, udělám z něho oxandrolon
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 
odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí - Rýže - nejjednodušší úprava Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Rychle na stránku:


 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


  
 www.ronnie.cz       ronnie.cz/forum