|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Izman
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 6:34 am Předmět: Co je vhodne jako priloha? |
|
|
Mám problem s přílohami :D Jsem vyslovene bramborový a testovinový typ. Z techto dvou veci dokazu udelat priohy na vsechny mozne i nemozne zpusoby.
Jen ze jak uz tobýva to co je dobre neni uplne vhodne pro dietu : (
Co by jste doporucili - KROMĚ RÝŽE jako přilohu, a na jaký způsob jí upravujete :) Děkuji :D
|
|
nahoru |
|
|
| | |
Ikee
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 7:33 am Předmět: |
|
|
Ale brambory jsou dobrá kvalitní příloha, možná i lepší jak kdekajá šméčková rýže. Určitě nic nekazíš batáty, pohankou, luštěninama, quinoou, bulgurem apod.
Ale když se tu kolegyně můžou ládovat jmelím, tak bych to asi nehrotila. _________________ Říkal tu někdo profesionální jedlík?!
|
|
nahoru |
|
|
Magumi
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 8:59 am Předmět: |
|
|
Vařené brambory jsou do diety super, hodně zasytí, obsahují dost vitamínů a minerálů a zároveň relativně málo kalorií.
|
|
nahoru |
|
|
Izman
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 12:28 pm Předmět: |
|
|
Ja mam brambory rad :D jenze hledam i jine způsoby jak dobre a chutne zaplacnout zaludek :D
Ja jako prilohu treba miluju Fazolky a nebo listovy spenat :) Ale nevim jstli totak bere i nekdo jinej :)
Jinak co treba Cizrna? Mate nejakou zajimavou upravu ? :)
|
|
nahoru |
|
|
Magumi
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 12:44 pm Předmět: |
|
|
JJ, luštěniny jsou v tomhle taky skvělý - trochu masa, kopec zeleniny, nějaké luštěniny, dochutit a večeře je hotová, ani nejsou třeba přílohy.
|
|
nahoru |
|
|
ShDW
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 1:06 pm Předmět: |
|
|
Izman napsal: | Ja mam brambory rad :D jenze hledam i jine způsoby jak dobre a chutne zaplacnout zaludek :D
|
Co se týká zaplácnutí žaludku na delší dobu, tak brambory budou asi nejlepší volba :) Pokud to teda nejsou hranolky :D
|
|
nahoru |
|
|
Jana Stockelova
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 1:40 pm Předmět: |
|
|
Doporučuji kroupy, brokolici, květák
|
|
nahoru |
|
|
unzo
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 4:11 pm Předmět: |
|
|
Brambory jsou fajn,ale mam radsi ryzi (ta aspon vypada kdyz natahne vodu/je uvarena), jinak v utazene fakt diete stejne skoro zadne prilohy mit nebudes (porce jak pro vrabce) takze to stejne budes vse dohanet zeleninou abys zaplnil zaludek :)
jinak jsou i celozrne testoviny (me chutnaji vice nez klasicke)
|
|
nahoru |
|
|
e-witch
|
Zaslal: čt červen 16, 2016 4:21 pm Předmět: |
|
|
Ikee napsal: | Ale brambory jsou dobrá kvalitní příloha, možná i lepší jak kdekajá šméčková rýže. Určitě nic nekazíš batáty, pohankou, luštěninama, quinoou, bulgurem apod.
Ale když se tu kolegyně můžou ládovat jmelím, tak bych to asi nehrotila. |
jasně ... už vidím, jak ho ňákej blbej batát ochrání před neštěstím, očarováním či morem
|
|
nahoru |
|
|
Kubík8
|
Zaslal: pá říjen 14, 2016 11:11 am Předmět: Kuskus a baby karotky |
|
|
Kusku e skvělej na zaplácnutí žaludku a když ho člověk smíchá se zeleninou a hromadou olivovýho oleje, má nejlepší přílohu na světě. Občas si dávám jako přílohu i baby karotky osmahnuté s trochou cibulky.
|
|
nahoru |
|
|
Olejnas
|
Zaslal: pá říjen 14, 2016 11:13 am Předmět: |
|
|
Lusteniny se nekterym lidem spatne travi. Sel bych zlatou stredni cestou - kvetak, brokolice, dyne, treba i ty bataty ktere nenavidim pro jejich odpornou chut. Uvarit bud klasicky na pare, zapect, nebo nejlepsi volba, udelat z toho pyre.
|
|
nahoru |
|
|
petrseky
|
Zaslal: pá říjen 14, 2016 11:34 am Předmět: |
|
|
|
|
nahoru |
|
|
katka_fit
|
Zaslal: st únor 22, 2017 12:45 pm Předmět: |
|
|
Pokud jde o oběd, tak si vařím (na výběr) pohanku/bulgur/kuskus/luštěniny (fazole, čočka)/těstoviny/rýži.
Jde-li o večeři, tak si obvykle dávám vařenou/dušenou/čerstvou zeleninu. _________________ „Kdo chce hýbat světem, ať nejprve hýbe sám sebou.“
– Sókratés
|
|
nahoru |
|
|
Trubens
|
Zaslal: pá duben 07, 2017 6:25 pm Předmět: |
|
|
Ahojte.
Čo považujete za lepšie z hľadiska výživy ? Ako druhú prílohu k mäsu (príloha číslo jedna je tuk - maslo či masť alebo slanina) si dať klíčenú a potom uvarenú obilninu (ryža, pohánka), alebo miesto toho radšej klíčenú a potom uvarenú strukovinu (mungo fazuľa, šošovica) ?
Čítal som, že nie je dobre aby sa "bili" dva druhy bielkovín v jednom jedle....
Obilniny majú podstatne menej bielkovín než strukoviny, a hoci oba druhý zŕn (obilniny a strukoviny/luštěniny) majú nekompletné aminokyselinové spektrum, tak v kombinácii s mäsom sa to "vyváži" aj v jednom aj v druhom prípade. Ale zas - keď môžem mať v takej istej cene denne o 15g bielkovín viac, tak ma to ťahá k tej mungo fazuli a šošovici, hoci mi mäso najviac chutí práve s klíčenou ryžou , ktorá je ale na bielkoviny najchudobnejšia.
Ako to riešite vy ? Proteínový nápoj nepoužívam, ani nechcem. Na príjme bielkovín mi ale záleží, no nie na tých v prášku.
PS : Tí, čo si myslíte že rastlinné bielkoviny sa v dennom "menu" (v ktorom sa nachádzajú v prvom rade živočíšne bielkoviny) do príjmu bielkovín nepočítajú, tak ani nereagujte. Je to blud. Keby to tak bolo, vegáni (nie som ich prívrženec) by nemali z čoho budovať svalovú hmotu, a boli by rovnako vychudnutí ako vitariáni na ovocí a zelenine.
edit : 100g ryže natural obsahuje nejakých 9g bielkovín, a nejakých 70g sacharidov (nepočítam vlákninu) ...... 100g šošovice/čočky či mungo fazule obsahuje okolo 50g sacharidov (nepočítam vlákninu), a nejakých 23-25g bielkovín...
NAKLÍČENÝMI ZRNAMI CHCEM DOPLNIŤ LEN OKOLO 50 GRAMOV SACHARIDOV (zvyšok - do 110g denného príjmu to doplním banánmi, cviklovou šťavou, troškou horkej čokolády), a to by v praxi znamenalo že ryža by mi dodala potom už len nejakých 6,5g bielkovín v dennej porcii (lebo by som jej dal nejakých 70g len), strukovina ale rovných 23-25g, lebo tá obsahuje o čosi menej sacharidov na 100g.
No do kelu...
Mám kašľať na to, že najviac mi chutí klíčená rýža, a mám do žalúdka miesto nej poslať klíčenú mungo fazuľu/ klíčenú šošovicu ?
|
|
nahoru |
|
|
KrystofK
|
Zaslal: pá duben 07, 2017 6:57 pm Předmět: |
|
|
Pochopil jsem, že se výživou relativně zabýváš, tak mě celkem udivuje, že pokládáš tak "amatérské", respektive povšechné otázky.
Když už chceš řešit specifika, tak se nemůžeš přece ptát obecně, to jakou přílohu zvolíš mimo jiné závisí na složení ostatních položek v jídle, na složení pokrmu co jsi měl před a pokrmu co teprve budeš mít. Pokud bych měl odpovědět obecně - tak je to úplně jedno, já zastávám názor, za který jsem paleo komunitou považovaný za kacíře, ale stejně vhodná nebo nevhodná je v různých případech jak rýže, tak čočka, bulgur. každá příloha, kor ty co zmiňuješ mají exponeciálně jiné makra a mikra (včetně složek, které do jisté míry razantně zvyšují nebo snižují využitelnost určitých mikronutrientů), takže to musíš zohlednovat.
Čert vem aminokyselinové spektrum, v potaz bych bral celkovou biologickou využitelnost, ta se dost markantně liší taky.
To o bití bílkovin je blbost na druhou bych řekl, ani nevím co to znamená, fundamentem jsou vždycky komplexy.
Argument s vegana je často opakovaný no, ale dost zavádějící. Podle mě je každý, ať už je to vegan, nebo vegetarián a podobné typy, který se vždycky snaží ostatní dostat tím, jak má zmáklé aminokysleinové spektrum, totální blb. Je to duležitý primární fakor, ale ne jediný esenciální. Komparace s vitariánstím apodobně je celkem lichá, tam nehrají roli hlavní roli bílkoviny, to je častý omyl.
EDIT: když vidím co jsi dopsal, tak tím tuplem bych se zabýval jenom jedním faktorem - mikronutrientama. Vitamíny, minerály, fytonutrienty, jejich biologická využitelnost, apod. Nechápu proč v takovém případě řešit marka.
|
|
nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|