Plno lidí dá na první dojem ale risknu to, tvůj doktor je ultra….. + invektiva dle tvého výběru.
1.Profylaxe celé řady onemocnění pravidelným podáváním zejména probiotik je exaktně prokázaná. To samé platí o jejich účinku z hlediska léčby – na každé kvalitní gastrointestinální klinice/oddělení ti v drtivé většině během hospitalizace začnou podávat probiotické a prebiotické přípravky
2.Flóra (k jejíž správnému složení přispívají mmj opravdu velmi právě probiotické bakterie) extrémně formuluje imunologické systémy zažívacího traktu a ty jsou úzce provázány (skrze mimo jiné tzv. GALT) s celkovým imunitním systémem – celý ten komplex imunitních odpovědí podpořených správným množstvím a poměrem mikrobiomu V GIT je dost složitý ale zjednodušeně řečeno funguje jako obrana proti onemocněním, tak jako složka která po jeho vypuknutí s onemocněním bojuje. Nebo což může být tvůj případ dokáže optimalizovat trávení a zamezit těm negativním projevům jako průjmy, zácpy…
3.Bod dva platí u celého spektra onemocnění – ať už je způsobeno viry, bakteriemi nebo houbami a jedná se jako o onemocnění zažívacího traktu, tak i například o kvasinkové infekce u žen nebo schopnost inhibovat chemickou karcinogenezi (proto mají ty národy a etnika s vysokým přísinunem vlákniny, respektive balastních látek /vláknina=“probiotika“/ především z otrub a poté ze zeleniny, ovoce apod. menší výskyt rakoviny tlustého střeva)
Optimalizace – ráno zapít 0,3l čisté vody probiotický doplněk, poté na svačinu
fermentovaný mléčný výrobek – kefír, jogurt (zkoušel bych a střídal různé výrobky různých firem, každý obsahuje jiné spektrum a množství živých kmenů, každý je různými kmeny fermentován, když mléčné nepůjdou tak jiný fermentovaný výrobek), poté jedno jídlo denně, které bude obsahovat alespoň 10-15g balastních látek, respektive vlákniny – ale pouze z obilovin nebo luštěnin (jen s minimem dalších surovin – vláknina silně snižuje využitelnost minerálů a stopových prvků, převážně železa a hlavně ne zpomaluje ale zamezuje trávení a vtsřebávání tuků + hlavně z počátku s mírou, musíš na to trakt adaptovat), během celého dne jez zeleninu a ovoce dle volby
+ Na chvíli omez cukr, alkohol bych podával do 0,3dcl denně max., omezil bych uzeniny, živočišné bílkoviny a tuky lehce zredukoval. Prostě klasické obecné poučky, které ale mnohdy pomohou.
Pokud ale konkrétně nerozepíšeš své problémy, svou stravu a x dalších aspektů (pálení žáhy, bolest v abdominální oblasti, v podbřišku, Je to humus ale i takový detail jako barva a struktura srač.
vypovídá mnoho), tak budou jakékoliv rady jenom střílení do tmy a i tak…přes síť to budou jenom poznatky nás neznalců, které ti možná v konečném důsledku ublíží. Může se jednat o krátkodobý stav způsobený nějakým zásahem, může se jednat o dlouhodobý multifaktoriální problém, který vygradoval v tomto věku.
Je ale fivné, že se střídá průjem zácpa - není to spíš tím, že při průjmech dávkuješ např. loperamid (imodium apod)? + dával bych si na tyto léčiva pozor, lidé co mají chronické potíže berou například právě imodium ve velkých dávkách pravidelně ale neuvědomujou si, že tyhle léky působí na opiové receptory + vzniká návyk, takže při vysazování logicky hned nastanou znovu průjmy...
PS. Kde jsi objednaná/ke komu?