|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Vittus
|
Zaslal: ne únor 23, 2014 8:08 pm Předmět: Palmový olej |
|
|
Zdar, koupil jsem si palmový olej (pod dojmem, že kupuji kokosový - já vím sem idiot ) a teď docela čumím, jak je kolem něho mediálního humbuku.
http://www.stream.cz/adost/775252-palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak
samozřejmě, že tahle reportáž je ve stylu přelomového "objevu" investigativní novinařiny.
Ale zajímalo by mě jak to s ním vlastně je. Hlavně jako zařazení do nízkosacharidové diety.
Ještě si dovolím citovat z Wikipedie:
citace: |
Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E a přírodních karotenů. Hlavní složkou je kyselina laurová a kyselina palmitová. Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které jsou obecně spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle. [1] Přispívá tak ke tvorbě cholesterolu v krvi. Palmový olej snáší vysoké teploty. Nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se jak při přípravě pokrmů (fritování a pečení), tak jako důležitá složka při výrobě biopaliva. Tento olej může být obsažen ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě, instantních polévkách, bramborových lupínkách a v mnohých dalších potravinách.
|
Já si z toho odnáším samá plus
+hodně vítamínu E
+karoteny
+hodně cholesterolu => tvorba hormonů
+tepelně stálý
Prosím o Vaše názory. _________________ Semper fidelis!
|
|
nahoru |
|
|
| | |
Luster
|
Zaslal: ne únor 23, 2014 8:33 pm Předmět: |
|
|
jestli si jeste necetl, tak tady fajn popis (zakladni rozdeleni, vyuziti..) http://www.marksdailyapple.com/palm-oil-nutrition/
jinak osobne sem zatim nezkousel, ale zda se bejt pouzitelnej.. hlavne teda ten cervenej panenskej
kterej mas ty? _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
nahoru |
|
|
Vittus
|
Zaslal: ne únor 23, 2014 10:25 pm Předmět: |
|
|
|
|
nahoru |
|
|
Fangorn
|
Zaslal: ne březen 16, 2014 8:58 pm Předmět: |
|
|
Palmový olej nebrat - určitě v něm jsou prospěšné věci, nicméně to množství nasycených kyselin to naprosto zabíjí. Vitamin E obecně není zrovna věc, kterou by bylo třeba nějak speciálně dodávat do potravy, stejně tak karoten, kterého je dost v mrkvi, rajčatech apod. Co se týče cholesterolu, tak toho si tělo vyrábí optimální množství samo a podporovat ho zvýšeným příjmem nasycených tuků není zrovna nejzdravější přístup. A jinak, k čemu by bylo dobré podporovat cholesterolem tvorbu hormonů (a halvně jakých)? Přiznám se, že jsem o tom nic neslyšel, každopádně zdravý organismus si jich vyrábí přesně tolik, kolik potřebuje. Nutit mu něco konzumací palmáče mi přijde trochu překombinované a dost zbytečné
|
|
nahoru |
|
|
Vittus
|
Zaslal: ne březen 16, 2014 9:31 pm Předmět: |
|
|
No spíš jsem myslel s porovnáním s ostatními "klasickými" oleji - řepka, slunečnice. _________________ Semper fidelis!
|
|
nahoru |
|
|
RavenStalker
|
Zaslal: út březen 18, 2014 7:06 pm Předmět: |
|
|
Po několika letech musím říct že nasycené tuky jsou dost OK a nebudu jediný kdo si všiml že když se člověk láduje tučným masem / kokosovým olejem / prasárnama tak prostě zvedá víc než když jí čistě...
|
|
nahoru |
|
|
eSko
Naivka
|
Zaslal: út březen 18, 2014 7:09 pm Předmět: |
|
|
Nicméně to ještě neznamená, že to je pro tělo z dlouhodobého hlediska taky OK, rovnítko tam mezi to jednoduše dát nemůžeme. Hraje v tom roli spoustu proměnných, nasycené tuky nelze vytrhnout takto z kontextu. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
nahoru |
|
|
MSG
|
Zaslal: st březen 19, 2014 1:32 pm Předmět: |
|
|
Aktuálně mám na studenou kuchyni oliváč, na teplou řepkovej.
Naši dávaj řepkovej i na studenou.
Oba pannenský, lisovaný za studena.
Nejsem v tom odborní, ale naši, co se zabývají zdravou výživou už léta, tvrdí, že aktuální výzkumy oceňují hlavně tyhle 2 oleje. Co bude za 5 let, nikdo neví...
|
|
nahoru |
|
|
arkan
|
Zaslal: so březen 22, 2014 5:58 pm Předmět: |
|
|
Sójový, kukuřičný, řepkový, slunečnicový, palmový olej, a každý olej, který je označován jako “nenasycený” nebo “polynenasycený”,není nic moc .
Výjimku tvoří kokosový a olivový olej.
Charakteristika rostliných olejů
Nenasycené oleje: když je olej nasycený, znamená to, že molekula má všechny atomy vodíku, které může udržet. Nenasycenost znamená, že některé atomy vodíku byly odstraněny, což otevírá strukturu molekuly útokům volných radikálů.
Kokosový olej je unikátní ve své schopnosti bránit přibírání váhy nebo léčit obezitu tím, že stimuluje metabolismus. Je rychle metabolizován a funguje v některých ohledech jako antioxidant. Olivový olej, i když se po něm přibírá, způsobuje menší přírůstek váhy než kukuřičný nebo sójový olej, a obsahuje některé antioxidanty, díky kterým chrání před onemocněním srdce a rakovinou.
Máslo jako tuk je taky ok , obsahuje velké množství CLA a obsahuje přírodní vitamín A a D, a některé prospěšné hormony. Přibírá se po něm méně než po nenasycených olejích.
|
|
nahoru |
|
|
arkan
|
Zaslal: so březen 22, 2014 6:05 pm Předmět: |
|
|
Abych nekřivdil některým olejům ,tak sojový a řepkový jsou výborné na řezání závítů.
|
|
nahoru |
|
|
Pozemštajn
|
Zaslal: so březen 22, 2014 6:31 pm Předmět: |
|
|
to arkan : Dúfam, že čoskoro príde doba, keď ľudia pochopia že boli klamaní........ Nasýtené tuky sú totiž to najlepšie ako zdroj energie. Už 3,5 roka denne zjem 300-400g tukov, a to len maslo, masť a sem-tam slaninu.... Sacharidov denne zjem max 20 gramov. TUK JE LEPŠIE PALIVO !!! .... a teraz SEDLIACKY ROZUM DO HRSTI....... Čo je pre bežného "človeka z lesa" prístupnejšie ? Tuk zo zvierat, alebo tuk z repky ??? Odpoveď nech si dá každý inteligent sám. A potom nech sa opýta sám seba, či chcel "stvoriteľ" to, aby človek lisoval zrná kvôli tuku, alebo či chcel to, aby sme mali tuk k dispozícii hneď po ulovení zvieraťa či nadojení mlieka....
PS : nepribral som žiaden tuk za tých 3,5 roka, a to športujem len 3 krát týždenne = 3 tréningy celého tela. Mám ale skúsenosť za tú dobu aj s troma týždňami necvičenia, kde som mal denný príjem tukov okolo 350g.... NEPRIBRAL SOM....... Nasýtený tuk v kombinácii s MALÝM množstvom sacharidov (ak ich vôbec treba...) sa spaľuje KRÁSNE, aj v takom veľkom hmotnostnom objeme. TOTO JE REALITA, ĽUDKOVIA.
Naposledy upravil Pozemštajn dne so březen 22, 2014 6:34 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
nahoru |
|
|
01Smajdalf
|
Zaslal: so březen 22, 2014 6:33 pm Předmět: |
|
|
Pozemštajn napsal: | to arkan : Dúfam, že čoskoro príde doba, keď ľudia pochopia že boli klamaní........ Nasýtené tuky sú totiž to najlepšie ako zdroj energie. Už 3,5 roka denne zjem 300-400g tukov, a to len maslo, masť a sem-tam slaninu.... Sacharidov denne zjem max 20 gramov. TUK JE LEPŠIE PALIVO !!! .... a teraz SEDLIACKY ROZUM DO HRSTI....... Čo je pre bežného "človeka z lesa" prístupnejšie ? Tuk zo zvierat, alebo tuk z repky ??? Odpoveď nech si dá každý inteligent sám. A potom nech sa opýta sám seba, či chcel "stvoriteľ" to, aby človek lisoval zrná kvôli tuku, alebo či chcel to, aby sme mali tuk k dispozícii hneď po ulovení zvieraťa či nadojení mlieka.... |
RANDO ? _________________ RANDO, já na drogy moc nejsem, ale ten model co jsi měl, CHCI ZKUSIT TAKY! :D CIZOPASNIK
|
|
nahoru |
|
|
MAST3R
|
Zaslal: so březen 22, 2014 6:33 pm Předmět: |
|
|
Rando? _________________ Do posilovny chodím jen proto, abych mohl říkat, že tam chodím.
Chvála je příjemná, kritika potřebná! - Jaromír Jágr 68.
|
|
nahoru |
|
|
01Smajdalf
|
Zaslal: so březen 22, 2014 6:34 pm Předmět: |
|
|
Rychlejší :D _________________ RANDO, já na drogy moc nejsem, ale ten model co jsi měl, CHCI ZKUSIT TAKY! :D CIZOPASNIK
|
|
nahoru |
|
|
Pr!nc
|
Zaslal: so březen 22, 2014 6:40 pm Předmět: |
|
|
arkan napsal: | Sójový, kukuřičný, řepkový, slunečnicový, palmový olej, a každý olej, který je označován jako “nenasycený” nebo “polynenasycený”,není nic moc .
Výjimku tvoří kokosový a olivový olej.
Charakteristika rostliných olejů
Nenasycené oleje: když je olej nasycený, znamená to, že molekula má všechny atomy vodíku, které může udržet. Nenasycenost znamená, že některé atomy vodíku byly odstraněny, což otevírá strukturu molekuly útokům volných radikálů.
Kokosový olej je unikátní ve své schopnosti bránit přibírání váhy nebo léčit obezitu tím, že stimuluje metabolismus. Je rychle metabolizován a funguje v některých ohledech jako antioxidant. Olivový olej, i když se po něm přibírá, způsobuje menší přírůstek váhy než kukuřičný nebo sójový olej, a obsahuje některé antioxidanty, díky kterým chrání před onemocněním srdce a rakovinou.
Máslo jako tuk je taky ok , obsahuje velké množství CLA a obsahuje přírodní vitamín A a D, a některé prospěšné hormony. Přibírá se po něm méně než po nenasycených olejích. |
Promiňte, ale tohle nemůže být myšleno vážně.
|
|
nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|