Fed Up - nutne ke shlednuti

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Fed Up - nutne ke shlednuti  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Fed Up - nutne ke shlednuti
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bosi

PříspěvekZaslal: po září 15, 2014 5:27 pm    Předmět: Fed Up - nutne ke shlednuti Odpovědět s citátem

Vzhledem k vetsimu mnozstvi volneho casu jsem se zacal rypat ve vyzive a stravovani a pustupne nacetl hodne clanku (napriklad i od Zelezne Koule nebo Kuliska) a shlednul nekolik dokumentarnich filmu. Posledni kapkou pro mne bylo toto:

Jeden z nejsmutnejsich a nejtragictejsich (dokumentarnich) filmu co jsem kdy videl a doporucuji kazdemu, aby se na nej take podival. Je dostupny v anglictine a doufam, ze i v cestine. Pokud ne, tak se dobrovolne a rad budu podilet na prekladu.

Nikdy jsem nechapal kluky tady na foru, co (po soutezi) vyrazi do McDonalds a nadlabnou se k prasknuti a ted to nechapu jeste vice. Osobne se nehodlam jakkoliv podilet na konzumaci "junk food" a nehodlam si tam uz nikdy nic koupit i kdybych mel trpet hlady jako pes.

Kazdopadne si budu cenit kazdeho, kdo se pokusi zavery a informace v tomto filmu zpochybnit a dokaze rozumnymi argumenty, ze je to prehnane a zcela urcite cela vec neni tak jednoducha, jak se zda. Alespon castece bych se tak mohl zbavit totalnimu odporu k USA, politice, junkfood a tomu, ze to tahaji i k nam (ted myslim CR) a buhvi cemu jeste.

No a pokud toto tema nekoho zaujme budu jen rad.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spazik

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 8:15 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Že je přidaný cukr zlo ví každý kdo zná ve výživě 1+1=2.
Mablung

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 9:05 am    Předmět: Re: Fed Up - nutne ke shlednuti Odpovědět s citátem

Bosi napsal:
Vzhledem k vetsimu mnozstvi volneho casu jsem se zacal rypat ve vyzive a stravovani a pustupne nacetl hodne clanku (napriklad i od Zelezne Koule nebo Kuliska) a shlednul nekolik dokumentarnich filmu. Posledni kapkou pro mne bylo toto:

Jeden z nejsmutnejsich a nejtragictejsich (dokumentarnich) filmu co jsem kdy videl a doporucuji kazdemu, aby se na nej take podival. Je dostupny v anglictine a doufam, ze i v cestine. Pokud ne, tak se dobrovolne a rad budu podilet na prekladu.

Nikdy jsem nechapal kluky tady na foru, co (po soutezi) vyrazi do McDonalds a nadlabnou se k prasknuti a ted to nechapu jeste vice. Osobne se nehodlam jakkoliv podilet na konzumaci "junk food" a nehodlam si tam uz nikdy nic koupit i kdybych mel trpet hlady jako pes.

Kazdopadne si budu cenit kazdeho, kdo se pokusi zavery a informace v tomto filmu zpochybnit a dokaze rozumnymi argumenty, ze je to prehnane a zcela urcite cela vec neni tak jednoducha, jak se zda. Alespon castece bych se tak mohl zbavit totalnimu odporu k USA, politice, junkfood a tomu, ze to tahaji i k nam (ted myslim CR) a buhvi cemu jeste.

Iracionální nenávisti k USA tě asi jen tak něco nezbaví. Možná tak psychiatr, ale je to zbytečné. Dá se s tím žít celkem normální život . Hloupou nenávistí k USA trpí i tolerantní lidé kteří hodně cestovali.

Co se dokumentu týče, jak napsal Spazik, jednoduché cukry ve větším množství jsou zlo. To se ví už dlouho. U amíků jde i o druhou věc a tou je pohyb. Zatímco v Čechách se hýbe většina lidí i díky amatérskému sportu, v USA to máš buď vrcholový sport a nebo nic. Tudíž, většina lidí se nehýbe a odserou to. Není to čistě jen o stravě.
Bosi

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 10:02 am    Předmět: Re: Fed Up - nutne ke shlednuti Odpovědět s citátem

Mablung napsal:
Bosi napsal:

Iracionální nenávisti k USA tě asi jen tak něco nezbaví. Možná tak psychiatr, ale je to zbytečné. Dá se s tím žít celkem normální život . Hloupou nenávistí k USA trpí i tolerantní lidé kteří hodně cestovali.

Co se dokumentu týče, jak napsal Spazik, jednoduché cukry ve větším množství jsou zlo. To se ví už dlouho. U amíků jde i o druhou věc a tou je pohyb. Zatímco v Čechách se hýbe většina lidí i díky amatérskému sportu, v USA to máš buď vrcholový sport a nebo nic. Tudíž, většina lidí se nehýbe a odserou to. Není to čistě jen o stravě.

No, jestli je ta nenavist iracionalni, tak to fakt nevim. Kazdopadne to neni zas tak vazny. Prezentoval jsem se jako nejakej xenofob a to fakt nejsem (to se ani v "klokanove" moc nenosi, prave naopak).
Kazdopadne dokument jste pravdepodobne nevideli, protoze to, co se snazi ve filmu rict je prave to, ze to je JEN o strave. To, ze nekdo tvrdi, ze je to i o pohybu je akorat odvraceni utoku na potravinove spolecnosti. To, ze nekdo hybe a je namakany nemusi znamenat, ze jeho zivotni styl je zdravi a ze je vsechno v poradku. Klidne muzes delat sportovni gymnastiku, rozpor na bradlech a v 50 skoncit s cukrovkou. To je krasne vysvetleno napriklad i v tomto dokumentu:

http://www.abc.net.au/catalyst/stories/4067184.htm

Snad to pujde pustit i mimo Australii.

To ze pridany cukr je zlo vi sice kazdy, ale malokdo si uvedomuje, kde vsude ten cukr je. Jeste jsem se tomu dukladne nevenoval, ale predpokladam, ze je v potravinach jako kecup, dietni balena sunka, dresingy, marinady na maso, jakekoliv brumiky, jogurty ci nebo prapodivne energeticke napoje, apod. (prubezne doplnim).
Riku

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 10:27 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ať si každej žere a pije co chce, co je mi po tom kdo na co a v kolika umře? :D lidstvo se musí nějak regulovat :D
Mablung

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 10:35 am    Předmět: Re: Fed Up - nutne ke shlednuti Odpovědět s citátem

Bosi napsal:

No, jestli je ta nenavist iracionalni, tak to fakt nevim. Kazdopadne to neni zas tak vazny. Prezentoval jsem se jako nejakej xenofob a to fakt nejsem (to se ani v "klokanove" moc nenosi, prave naopak).
Kazdopadne dokument jste pravdepodobne nevideli, protoze to, co se snazi ve filmu rict je prave to, ze to je JEN o strave. To, ze nekdo tvrdi, ze je to i o pohybu je akorat odvraceni utoku na potravinove spolecnosti. To, ze nekdo hybe a je namakany nemusi znamenat, ze jeho zivotni styl je zdravi a ze je vsechno v poradku. Klidne muzes delat sportovni gymnastiku, rozpor na bradlech a v 50 skoncit s cukrovkou. To je krasne vysvetleno napriklad i v tomto dokumentu:

http://www.abc.net.au/catalyst/stories/4067184.htm

Snad to pujde pustit i mimo Australii.

To ze pridany cukr je zlo vi sice kazdy, ale malokdo si uvedomuje, kde vsude ten cukr je. Jeste jsem se tomu dukladne nevenoval, ale predpokladam, ze je v potravinach jako kecup, dietni balena sunka, dresingy, marinady na maso, jakekoliv brumiky, jogurty ci nebo prapodivne energeticke napoje, apod. (prubezne doplnim).

Pár podobných dokumentů jsem viděl. Jsou to směsky pravdy a lží. Čím více znalostí v daném oboru máš, tím lépe jsi to schopen vytřídit. Ale i normální člověk který se zajímá o výživu často neví, kdy říkají pravdu, kdy účelovou pravdu a kdy kecají. Nemáš šanci to rozlišit. Kdo myslíš, že tyhle dokumenty dělá? Myslíš že je dělá vyrovnaný člověk a nebo fanatický hlásač své pravdy?

Pohyb samozřejmě dokáže ledacos. Když ti bude desetibojař jíst každý den ve fast foodu, tlustý nebude. Když budeš jezdit každý den do a z práce třicet kilometrů na kole (abychom se vrátili k normálním lidem), budeš také někde úplně jinde. Zdraví výrazně zlepší i ten fotbálek dvakrát týdně. Na jídle záleží, hodně. Ale nelze izolovat jen jeden faktor a v něm se rýpat. Tohle funguje v laboratoři, ale ne v reálném životě.

Jo, cukr je špatný. Všichni to vědí a nikdo neví co s tím dělat.
Spazik

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 11:08 am    Předmět: Re: Fed Up - nutne ke shlednuti Odpovědět s citátem

Mablung napsal:

Jo, cukr je špatný. Všichni to vědí a nikdo neví co s tím dělat.

Dopadne to podle mě trochu jako s tabákem :) I když asi ne v tak v razantní míře, jako zákaz veřejné konzumace :-)
jachym

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 12:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dokument jsem neviděl, ale viděl jsem řadu podobných a můj názor je tento. Přijde mi, že vždy je doba kdy je něco "in", něco se abnormálně prosazuje a následně nahradí něčím jiným. Mluvím teď spíše obecně. Například je to pár let, co do ČR vtrhla éra supermarketů, stavěly se co možná největší obchody, všichni tam nakupovali, stavěli se větší a větší a byly "super".
Teď zase naopak čtu snad denně články o tom, jaký jsou v supermarketech sra*ky, jak máme nakupovat u farmářů, bedýnkovat a já nevim co.
Samozřejmě "špatně" je v podstatě obojí, respektive obojí má svoje pro a proti a je to jen o tom najít vhodný kompromis. Vadí mi ta současná mediální masáž proti všemu co je z hypermarketu, všemu co je z Polska apod. Ono s těmi farmáři to zdaleka není tak růžový, když pominu fakt, že nedávný test dTestu potvrdil, že například na tržnicích je klidně polovina z toho nakoupená v supermarketu, pak si stejně nemyslím, že by všechno z Tesca atd. bylo o tolik horší.
Stejně tak je to s tím trendem všechno si dělat sám. Četl jsem to i z opačné stránky, například domácí vajíčka jsou mnohem nebezpečnější, protože ty velkochovy neustále prochází nejpřísnějšíma kontrolama. Stejně tak například domácí jogurty - doslova postrach všech hygieniků. Kdo někdy viděl jak se vyrábí třeba jogurty a mléčné výrobky - jsou to třeba i hermeticky uzavřené naprosto vydezinfikované místnosti, kde se chodí v rouškách a bílých pláštích, dodržují přesné teploty, pravidelné kontroly atd. A pak tu máme maminku, která koupí v mlékomatu mlíko, v tašce ho půl dne nosí po městě, doma z něj někde na plotně zahřeje a udělá pod peřinou v teple jogurt... a má super pocit, jak zdravou lahůdku potom svému dítěti servíruje...
Já tím samozřejmě nechci nějak obhajovat například přidané cukry, ale pokud bych se měl řídit tím co denně slyším, tak opravdu nejím nic. Jsou určité druhy jídel a ingrediencí, které prostě jsou špatně - ztužené tuky atd., ale i ty v menší míře sice neprospívaji nikdy, ale minimálně člověka nezabijou.
Zářný příklad jsou i různé diety. Momentálně velmi populární paleodieta, různé tukožroutské polévky, diety krevních skupin, někdo naprosto iracionálně jí třeba jen určitý druh potravy (jablečná dieta, ananasová apod...). A za pár let zase bude něco jiného...
Nejlepší je prostě volit ideální kompromis. Stejně bych mohl psát i o éčkách. Řada lidí vůbec neví, že plno éček jsou normální přírodní látky a jak to vidí na obalu, rychle pryč od toho... naše babičky třeba jedly jídla s mnohem méně průmysovými přísadami, bez různých konzervantů atd., ale když se podíváte do nějaké kuchařky, ony ty hory sádla, másla, těžkých omáček atd. taky nebyly nic extra zdravýho.
Móda bio je taky absurdní, zatím se neprokázalo, že by to nějak výrazně ovlivňovalo zdraví, navíc to že to třeba má míň nějakých pesticidů a herbicidů je sice hezký, ale ony tam ty látky taky maji plnit určitý účel, četl jsem například podle nějaké studie, že bio výrobky sice neměly tyto látky, ale zase měly všechny ty jiné nežádoucí, před kterými ty přidané látky brání...

Základem je podle mého názoru pestrá a vyvážená strava, nepřehánět to s nějakým řešením každého blbého éčka, gramu sladidla v nějakém jogurtu nebo jednou za čas normální colou...

A abych to nějak uzavřel k tématu, tady ten typ dokumentů je hodně jednostranný, jsou to takové ty senzachtivé dokumenty, které mají šokovat, ale protože se sám pohybuju ve vědeckých kruzích vím jak to dneska s různými těmi studiemi chodí. Jsou jich mraky a to jak dopadnou většinou bohužel záleží na zadavateli studie...
Hulkie

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 12:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To nejdůležitější je: kupovat suroviny, ne výrobky. Všechno co má na etiketě víc než jednu položku je špatně. Jinak sladím xylitolem, má to výhodu, že když člověk překročí povolenou hranici 25 g denně, posere se:-) Btw. nelze brát doslova, jsou výjimky jako třeba jogurt,
těstoviny atd.
jachym

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 1:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

"Všechno co má na etiketě víc než jednu položku je špatně."

A tohle je přesně o tom co jsem psal - tohle je podle mě naprosto přehnaná a iracionální představa. Zaprvé počet ingrediencí nerozhoduje a za druhé, nic se nemá přehánět.
Hulkie

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 2:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

U mně ne. Já chodím do obchodu pro vajíčka, pro mlíko, pro tvaroh, pro sýr, pro maso, pro rýži, občas pro chleba, rýži, těstoviny, brambory, ovoce a zeleninu. A s tím vystačím.
Maerlyn0

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 2:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jachym napsal:
"Všechno co má na etiketě víc než jednu položku je špatně."

A tohle je přesně o tom co jsem psal - tohle je podle mě naprosto přehnaná a iracionální představa. Zaprvé počet ingrediencí nerozhoduje a za druhé, nic se nemá přehánět.

Však tam psal, že jsou výjimky...já souhlasím s tím, že je rozumný kupovat suroviny a ne výrobky, je to nejlepší regulace toho, že člověk pak ví, co jí. Ale je taky rozumný nebýt žádnej fanatik a dohánět to do krajností. Myslím, že máte pravdu oba.
Bosi

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 2:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
U mně ne. Já chodím do obchodu pro vajíčka, pro mlíko, pro tvaroh, pro sýr, pro maso, pro rýži, občas pro chleba, rýži, těstoviny, brambory, ovoce a zeleninu. A s tím vystačím.

Tak precti par clanku a mrkni na par dokumentu, treba na toto:
http://www.csfd.cz/film/302405-forks-over-knives/

a prestanes kupovat i to mliko, tvaroh a syr . Mozna

Naposledy upravil Bosi dne út září 16, 2014 2:41 pm, celkově upraveno 1 krát
Riku

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 2:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Budeme se všichni živit vesmírnou energií a budeme šťastní!
Hulkie

PříspěvekZaslal: út září 16, 2014 2:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bosi napsal:
Hulkie napsal:

Tak precti par clanku a mrkni na par dokumentu, treba na toto:
http://www.csfd.cz/film/302405-forks-over-knives/

a prestanes kupovat i to mliko, tvaroh a syr . Mozna

Ještě bys měl zmínit The China study, abysme to měli komplet.
Země, která má jeden z nejnižších výskytů rakoviny tlustého střeva, je zároveň země s takřka
nejvyšší spotřebou hovězího masa na světě. Dobrý, ne?

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Fed Up - nutne ke shlednuti Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: