Tuky ve stravě

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Tuky ve stravě  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Tuky ve stravě
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Užívate sladidla hodně často?
Jen v proteinu.
17%
 17%  [ 5 ]
Ano, nekalorická a ty "horší" (cyklamát, aspartam).
6%
 6%  [ 2 ]
Ano, nekalorická, ale zdravější (sukraloza, stevie).
17%
 17%  [ 5 ]
Ano, kalorická a přírodní (cukry, med, ovoce).
27%
 27%  [ 8 ]
Ne.
31%
 31%  [ 9 ]
Celkem hlasů : 29

Autor Zpráva
Merrao

PříspěvekZaslal: čt srpen 11, 2011 6:56 pm    Předmět: Tuky ve stravě Odpovědět s citátem

Zdravím, mám pár otázek týkajících se převážně tuků...
Mnoho portálů totiž píše hlavně plusy potravin, jak jsou super, co všechno dobrýho v sobě mají, ale zápory už moc ne...
A prosím o "striktní" odpovědi, je mi jasné, že tyto potraviny nebo věci jsou v rámci zdravé výživy v pořádku...
Prosím o toleranci možná k hloupým dotazům - lepší se zeptat, než nic nevědět :D

1. Arašídy
Nedávno jsem se dočetla, že paleo strava moc nedoporučuje konzumaxi arašídů. Proč? Prý je lepší upřednostňovat mandle, kešu a spousty jiných - to chápu.

2. Kokos
Jak je to s kokosem?
Prý má víc nasycených mastných kyselin (které jsou obecně považovány za méně potřebné), ale s jinými řetězci, takže je to vlastně v pohodě...

3. Nadbytek tuků?
Vím, že paleo strava je založená na minimu sacharidů a hodně bílkovin, tuků.
Jenomže ty tuky jsou převážně zdravé.
Dám konkrétní příklad, o co mi jde.
Vážím cca 47kg a běžně zkonzumuji okolo 2g tuků na 1kg své váhy (někdy více, někdy méně). Bývá to okolo 35-45% denního příjmu.
Spočítala jsem si, že 58-67% (průměr 62%) tuků je ze spolehlivých zdrojů
(oříšky, oleje, semínka, vejce, rostlinné věci, ryby) - pozor, nikoliv "nenasycených" ale jen ze spolehlivého zdroje (tzn. př. plných 6,6g tuků z vejce).
Vím, že by nasycené:nenasycené MK měly být 1:2...
Jenomže až takový blázen, že bych počítala i tohle, nejsem.
Co tedy obnáší za riziko mít příjem tuků okolo 40%-45% a z toho okolo těch 60% z kvalitních potravin? Vím, že už jsem se na něco podobného ptala, ale tohle je trochu jiné.

4. Sůl
Jak se pozná nadbytek soli?

5. Sladidla
Jaká umělé sladidlo je zhruba nebezpečnější?
(Já jsem nedávno objevila Diachrom - Sukraloza)
A jaké nejnebezpečnější?[/b]
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Merrao

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 11:15 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Přídávám otázku :D

6. Vaječné těstoviny
Proč se preferují spíše bezvaječné, než vaječné?...
Ony nejlepší těstoviny budou asi ze špaldy, či něco takového, nebo když už ze pšenice, tak alespoň semolina, nebo tak.
Ale vídám často vaječné zavrhované. Přitom složení je téměř stejné, jako u bezvaječných (s výjimkou toho vejce..)
kid

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 11:24 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Merrao napsal:

6. Vaječné těstoviny
Ony nejlepší těstoviny budou asi ze špaldy, či něco takového, nebo když už ze pšenice, tak alespoň semolina, nebo tak.
Ale vídám často vaječné zavrhované. Přitom složení je téměř stejné, jako u bezvaječných (s výjimkou toho vejce..)

Výhoda semolinových těstovin
"...těstoviny se nerozvářejí, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index..." to vše díky vyššímu obsahu lepku.

Na vaječných nic extra špatného není ale kdo si zvykl na kvalitní bezvaječné, tak už se moc vracet nebude.
RAT

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 11:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

kid napsal:
Výhoda semolinových těstovin
"...těstoviny se nerozvářejí, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index..." to vše díky vyššímu obsahu lepku.

Tak jestli obsahují víc lepku, tak to zase není moc o co stát, kór u bab
Merrao

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 11:48 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky za odpověď,
já jsem právě četla, že vaječné by měly mít "lahodnou chuť" řekla bych že pro nás čechy asi "staročeskou" (maminčiny domácí nudle s mákem nebo do polévky apod:P)
Pak jsem přemýšlela, proč se v "dietách" nebo "zdravé stravě" příliš nepoužívají, jeslti kvůli vejci, které je je tam snad nejhodnotnější...Podle hodnot jsou totiž dost podobné obyčejným nevaječným.
Reichenberk

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 11:52 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Merrao napsal:

6. Vaječné těstoviny

Opravdu se preferují bezvaječné? :-)
To záleží na oblasti, kde ty špagety dělají - někde je to chudší oblast a vejce tam nedají, těstovina je levnější, jinde jsou zvyklí to naopak udělat. Ale pak k tomu zase dělají jinou omáčku - ty bezvaječné jsou logicky víc porézní, tak taky víc nacucnou. No a někdo prostě nechce samotné vajíčko či jakoukoli živočišnou bílkovinu - i když v běžně prodávaných špagetách těch vajec taky moc není. Takže spíš jde o to, komu co šmakuje a hlavně, s čím ty špagety jsou - pokud suché, tak tam to rozdíl je, stráví se rychleji, pokud jsou zalité omáčkou s masem, tak to je vcelku jedno. Samozřejmě ty bezvaječné musí být dobarvovány - pokud je někdo chce žluté.
elnino

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 11:55 am    Předmět: Odpovědět s citátem

proc bezvajecne preferuji ja? kvuli ceny preci Vzdyt ty hodnoty jsou prakticky naprosto stejne ,a to, ze pridaji jedno vajco na kilo testovin neznamena,ze budu platit o 10 kc vic.
kid

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:01 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No já nevím, ale moje bezvaječné jsou dražší než vaječné.....

Jinak souhlasím s tím, že ta stopová množství vajec to nevytrhnou.

Jak napsal Reichenberk, je to o osobních chuťových preferencí.
Merrao

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Takže ochutnám, uvidím.

No a nebyli byste schopni zkusit odpovědět na těch pět předešlých otázek?...Alespoň okrajově.

Btw. Chuťově nejlepší těstoviny se mi zatím osvědčili panzani... (alespoň ty co jsou rychle uvařené, ty express..)
elrubio

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:20 pm    Předmět: Re: Tuky ve stravě Odpovědět s citátem

Merrao napsal:

1. Arašídy
Nedávno jsem se dočetla, že paleo strava moc nedoporučuje konzumaxi arašídů. Proč? Prý je lepší upřednostňovat mandle, kešu a spousty jiných - to chápu.

http://paleodietlifestyle.com/are-nuts-and-seeds-healthy/

I am the Viking!

http://www.facebook.com/pages/Fitness-models-galleries/125473037559547
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
elrubio

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:21 pm    Předmět: Re: Tuky ve stravě Odpovědět s citátem

Merrao napsal:

2. Kokos
Jak je to s kokosem?
Prý má víc nasycených mastných kyselin (které jsou obecně považovány za méně potřebné), ale s jinými řetězci, takže je to vlastně v pohodě...

http://paleodietlifestyle.com/is-coconut-an-optimal-source-of-fat/

co se týče dalších otázek, na ty jsou tu fundovanější lidé

I am the Viking!

http://www.facebook.com/pages/Fitness-models-galleries/125473037559547
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Reichenberk

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:25 pm    Předmět: Re: Tuky ve stravě Odpovědět s citátem

Merrao napsal:
Zdravím, mám pár otázek týkajících se převážně tuků...

1. Arašídy

Minimálně problém je, že arašídy jsou hodně často plesnivé - plné toxinů, mizerně skladované, u mandlí to nebývá. A je to docela slušný alergen.

2. Kokos
Jak je to s kokosem?

Je to rostlinný olej a to co píšeš vadí hlavně u živočišných tuků - proto.

3. Nadbytek tuků?
Vím, že paleo strava je založená na minimu sacharidů a hodně bílkovin, tuků.
Jenomže ty tuky jsou převážně zdravé.
Dám konkrétní příklad, o co mi jde.
Vážím cca 47kg a běžně zkonzumuji okolo 2g tuků na 1kg své váhy (někdy více, někdy méně). Bývá to okolo 35-45% denního příjmu.
Spočítala jsem si, že 58-67% (průměr 62%) tuků je ze spolehlivých zdrojů
(oříšky, oleje, semínka, vejce, rostlinné věci, ryby) - pozor, nikoliv "nenasycených" ale jen ze spolehlivého zdroje (tzn. př. plných 6,6g tuků z vejce).
Vím, že by nasycené:nenasycené MK měly být 1:2...
Jenomže až takový blázen, že bych počítala i tohle, nejsem.
Co tedy obnáší za riziko mít příjem tuků okolo 40%-45% a z toho okolo těch 60% z kvalitních potravin? Vím, že už jsem se na něco podobného ptala, ale tohle je trochu jiné.

Třeba vysoká hladina cholesterolu. A minimálně se z tuků hůře uvolňuje energie - pokud ji potřebuješ třeba do rychlé zátěže - tělo pak spíš sáhne na bílkoviny. Ale 40% není nic dramatického, to je skoro standard, který se pohybuje okolo těch 30ti. Spíš je otázka, co to přinese pozitivního, trvale vyndat cukry z jídelníčku. Například v dietě se dost dobře bez cukrů (alespoň nějakých) neobejdeš - jsou potřeba na lipolýzu.

4. Sůl
Jak se pozná nadbytek soli?

Tlak, pocení, žízeň - tělo se nadbytku soli umí takhle zbavit. Nadbytek soli není dobrý, ovšem daleko větší problém je její nedostatek - osmotický tlak. A když sportuješ, tak se může stát, že je minerálů opravdu nedostatek.

5. Sladidla
Jaká umělé sladidlo je zhruba nebezpečnější?
(Já jsem nedávno objevila Diachrom - Sukraloza)
A jaké nejnebezpečnější?[/b]

Proč vůbec používat umělé sladidlo?
Reichenberk

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

kid napsal:
No já nevím, ale moje bezvaječné jsou dražší než vaječné.....

Jinak souhlasím s tím, že ta stopová množství vajec to nevytrhnou.

Jak napsal Reichenberk, je to o osobních chuťových preferencí.

Bezvaječné můžou být dražší třeba proto, že jsou z té semoliny - ta se u nás nepěstuje a bude jako surovina nejspíš pěkně mastná (nemám na mysli obsah tuků). :-)
hovnival
(ban)

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

1. nesolene arasidy sou v pohode, ale kdyz uz bych chtel brat tuky s orechu, tak urcite s nejakeho mixu orechu a ne jen se ladovat arasidama, protoze je jasny, ze kazdej ten orech ma v sobe neco jinyho, takze stridat...

2. kokos sem naposled jedl asi pred 7 rokama ve sladkostech. Nejak nevidim duvot konzumovat kokos...

3. zameril bych se hlavne na omega3 kterych ma vetsina lidi ktera nezije u more a nekonzumuje denne morske produkty nedostatek a neprehanel to s tema omega6 vseho moc skodi...

4. denne se doporucuje max 3g soli, takze kdyz clovek nekupuje nic v cem uz je pridana sul, tak se to da dost snadno hlidat, proste kolik soli dam do jidla, tolik ji tam mam. Kdyz nekdo konzumuje hodne sejru, sunek a podobnejch blafu a jeste si soli varena jidla, tak te soli bude urcite dost, ale u zdraveho cloveka to je nejak jedno...

5. kdyz se to s nema neprehani, tak si myslim, ze to nema cenu resit... (ikdyz se to s nema prehani, tak je vetsi pravdepodobnost, ze te zabije asteroid nebo sezere u rybnika krokodyl nez umela sladidla)
Merrao

PříspěvekZaslal: st srpen 17, 2011 12:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Elrubio: Moc díky, sice jsem se dozvěděla o arašídech něco co jsem nechtěla, ale už vím proč jsou nejlevnější :D

Reichenberk
1. Alergii jsem nezaznamenala, ale díky za info, v tom článku výše je toho více, ale to co jsi řekl ty tak ne:)
2. * oddech *
3. Já právě nevysadila cukry úplně a schválně, spíš podle chuti. Př. začala jsem raději jednu dobu jíst více brambory a kalorickou hodnotu jsem doháněla semínky a olejem...proto.
4. A jak bys definoval nadměrné pocení? Že si mohu jít převléci triko po seběhnutí naproti do obchodu a domů?:)
5. No tak například ta stevie není uměla a nemá to tolik kalorií, nerozhodí to cukr v krvi. TO ani umělé. A potom lidé co drží právě low carb...
Někdo zkrátka obyčejně kyselý jogurt nepozře.

Hovnivál:
Kokos konzumuji z toho důvodu, že poslední dobou ujíždím na noc na tvarohu s jogurtem s kafem a kokosem. Zkrátka chuť. Jinak jsou určitě lepší zdroje...

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Tuky ve stravě Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: