Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách..

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách..  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách..
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Woko_O

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 3:45 pm    Předmět: Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách.. Odpovědět s citátem

Zdravím. Četl jsem si tady vlákna ohledně jídelníčků a všiml sem si jak každej řeší jak moc je to kvalitní a že by vyřadil tohle a támhleto a místo toho nasadil lepší věci.. Já osobně teda cvičim,výsledky mám nic moc,stravu neřešim (jim normální jídlo co mi chutna,jim tak aby mi to stačilo a občas vypiju nějakej ten protein..). Ale o mě ted nejde,já sam vim že v tom mám nedostatky.. To že je dokázaný že to a to jídlo je lepši vzhledem k nutričnim hodnotám taky chápu..Ale napadla mě jenom taková otázka. V dobách gladiatorů,spartských vojaků a tak podobně,určitě nebyly možnosti stravy tak jako dnes.. Vojáci měly tehdy tvrdej režim,dostávali pestrou stravu,pouze 3x denně. Energetickej výdej byl vyšší,cvičili,bojovali.. I přesto měli svalovou hmotu hodnou obdivu..Byli velcí,mohutní a měli sílu. A tak se ptám..v čem spočívá ten rozdíl v budovaní svalstva ze stravy dnes a v dávných dobách? Tak mě to jenom napadlo a řikám si že určitě neměli tyhle výhody a jak vypadali..Neřeší se ta strava až moc přehnaně?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Frozz.

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 4:13 pm    Předmět: Re: Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách.. Odpovědět s citátem

Takhle si to hodně lidí představuje (seriály, filmy, výklad ve škole - velcí, silní, krásní, namakaní, vysekaní gladiátoři), ale bohužel si myslím, že to takhle námi zidealizované nebylo.

"Despite the harsh discipline, gladiators represented a substantial investment for their lanista and were otherwise well cared for. Their high-energy, vegetarian diet combined barley, boiled beans, oatmeal, ash (believed to help fortify the body) and dried fruit. Compared to modern athletes, they were probably overweight, but this may have "protected their vital organs from the cutting blows of their opponents". The same research suggests they may have fought barefoot."

gladiators ate more plants and very little animal protein. The vegetarian diet had nothing to do with poverty or animal rights. Gladiators, it seems, were fat. Consuming a lot of simple carbohydrates, such as barley, and legumes, like beans, was designed for survival in the arena. Packing in the carbs also packed on the pounds. "Gladiators needed subcutaneous fat,"

- http://www.archaeology.org/0811/abstracts/gladiator.html,
- Follain, John (15 December 2002). "The dying game: How did the gladiators really live?". Times Online. Retrieved 24 March 2009.

K tvé poslední otázce: taky se mi zdá, že tu někdo řeší stravu přehnaně (ztratí se mi nějaká svalová hmota, když vynechám jeden večer v týdnu konzumaci tvarohu? Je velký problém, když si místo 38g proteinu po treninku dam 39g? Můžu jíst ovoce v dietě? Nestloustnu z toho?), podle mě v jednoduchosti (a pestrosti) je síla.
Merrao

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 4:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Také chápu tvůj postoj k tomu jakkdo co řeší...občas mne ale také napadají hloupé otázky, je to jen lidská zvídavost :) Také jsem si pokládala otázky "co když si nedám k obědu bílkovinu?" nebo jak Frozz řekl "tvaroh na noc"...nic. Nestane se nic. Mnohdy shledávám ten tvaroh na noc u průměrného cvičence (tedy aby to nebyl ektomorf př.)
zbytečností, pokud nen po chuti.
Nicméně chtěla jsem napsat to co Frozz.
Říká ti něco "kalokagathia"? Je to řecký ideál...socha Davida apod.
Umělecká díla byla z většiny idealizovaná nikoliv realistická. Pokud se někdo podívá na "300 bitva u Thermopyl" a řekne si "jo to v té době bylo fakt hustý když nic nejedli" tak to není pravda...oni byli vyrýsovaní, nicméně kulturisté to nebyli. Měli prostě úměrně velké svaly ke své genetice a vzrůstu.
Spazik

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 6:03 pm    Předmět: Re: Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách.. Odpovědět s citátem

Woko_O napsal:
I přesto měli svalovou hmotu hodnou obdivu..Byli velcí,mohutní a měli sílu. A tak se ptám..v čem spočívá ten rozdíl v budovaní svalstva ze stravy dnes a v dávných dobách? Tak mě to jenom napadlo a řikám si že určitě neměli tyhle výhody a jak vypadali..Neřeší se ta strava až moc přehnaně?

A na to si přišel kde?
V hollywoodských filmech, kde hrají herci na steroidech?

--
edit, viz pravidla fóra
RavenStalker

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 7:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já nevím, myslím že jsi moc koukal na Barbara Conana, lidi se dožívali třeba 30 let a jejich život neměl moc hodnotu, zvláště gladiátoři jejichž život byl jen pro pobavení šlechty, nemyslím si že by to byli nějaké korby.
marcos23

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 9:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ono dost článků o tom je kdekoliv na internetu, a to jak třeba o římanech tak řecích v dobách strarověku. Co jsem to tak četl, tak nějaké kaše, luštěniny, olivy, maso, chleba, sýry, ryby, zeleninu atd. ....čili to co my tady, takže bysme měli být tak silní a zdatní jako oni vlastně:))
Vojáci museli určitě dostávat nutričně bohatou stravu. Ale určitě zas nežrali 6x denně jak my:)

Jinač ti herci ve filmech taky museli určitě podstoupit nějakou přípravu v posilovně, aby aspon trochu vypadali.
Frozz.

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 9:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

marcos23 napsal:
Jinač ti herci ve filmech taky museli určitě podstoupit nějakou přípravu v posilovně, aby aspon trochu vypadali.

To si piš, a hodně intenzivní, co se týče jak přesně vedeného treninku, tak stravovacího plánu. Taková příprava může trvat několik měsíců (viz 300 - Sparta).
marcos23

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 9:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Frozz. napsal:
marcos23 napsal:

To si piš, a hodně intenzivní, co se týče jak přesně vedeného treninku, tak stravovacího plánu. Taková příprava může trvat několik měsíců (viz 300 - Sparta).

Souhlasím. Pro takové role se musí ledaccos vydržet. A co nedají ve fitku to tam prostě upraví technicky.
Reiben

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 9:46 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Merrao

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 9:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Úplný starověk, no :)

Nicméně nutričně bohatá strava...pochybuju že dbali na nějaký vyvážený poměr B:S:T...prostě zabili jelena a snědli ho..a museli se dělit. Nějaké ovesné vločky jim mohly být někde...

Je to sice trochu dále, nicméně vojáci na frontě ve světové válce dostávali chleba a salám a byli šťastní když si mohli udělat lokše (bramborové placky) (podle knih, které jsem zatím četla...a nikde se to moc neliší...)...s báglama a zbraňěmi se tahali jak blázni...
Mr. Muscle

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 10:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdy si jsem četl knížku co jedli starověcí spartani. Nevím na kolik byla pravdiva. Ale uvádělo se v ním, že už tehdy věděli, že síla, regenereca, svaly je hlavně z jídla. Jedli hlavně ryby, ovoce, ale všechno 100% přírodní
A když už jsm u té stravy, taky jsme četl, že gladiatoři třeba jedli hodně cibule a dělávali si i cibulový juice.
Ale pochybuji, že to byly namakanci. Byli malého vzrůstu. Takže možná mohli vypadat namakaně. Ale jako arnold rozhodně ne.
marcos23

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 10:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

podle mě snídali nesquik s mlíčkem už tehdy:))
CZEBLADE

PříspěvekZaslal: so leden 21, 2012 10:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jo a zrali varlata na silu
Woko_O

PříspěvekZaslal: ne leden 22, 2012 2:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Možná to tak nebylo,možná jo..o tom by se asi muselo něco dohledat a občas si o tom něco zjistit..

Nic méně si občas myslim že se ta strava vážně řeší trochu moc..Duležitý je tomu tělu dodat živiny at už z čehokoliv v rozumné míře..Ale řešit každej gram a každou kvalitu jídla mi přijde jako nemožný a zbytečný.. Stačí se prostě párkrát za den najíst normalniho jidla (ne hamburgery atd ) a doplnit nějakým tim koktejlem..
Mr. Muscle

PříspěvekZaslal: ne leden 22, 2012 2:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To máš úplně pravdu. Dříve jsem si všechno vážil, musel jsem to mít na gram přesné. Teď mi to je v celku jedno. Pořád jím ráno vločky, na oběd rýži a maso atd.
Ale jestli s ráno dám 120 nebo 150gramů vloček už neřeším. Jako mám v tom jedno pravidlo. V den treninku (kdy mám thaibox) si prostě dám od oka více vloček třeba i těch 150 a když nemám trenink tak si dám prostě méně.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Rozdíly ve stravě,dnes a v dávných dobách.. Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: