Pokud chceš vsadit na jistotu tak doporučuju si vypočíst kolik průměrně asi tak spáliš kalorií nebo kolik kalorií zhruba si teď jedl aby jsi si udržel váhu a z toho bych pokračoval. Dobré je si ze začátku zapisovat tvůj příjem (co sníš atd) a pokud si schopný udržovat váhu na dejme tomu 2500kcal, tak ze začátku máš dvě možnosti buď to nechat na těch 2500kcal nebo 3000 záleží jak to máš ( každý je jiný) a přidat každý 2 den na min. cca20-30min aerobni činnost ale tak 120-150 tepu max.. prostě lehce, jak uvidíš že za dva týdny to s tebou nic neudělalo tak pak začni pomaličku ubírat příjem (nebo přídat aktivitu) třeba jen o 200kcal a za další týden uvidíš.. Druhá možnost jíst v deficitu už od začátku třeba nějakých 2000kcal ( -500kcal ) , tam tímpádem už není třeba dělat tolik aerobky, ale určitě není na škodu.. Hlavní je to nepřehnat a nesnižovat ten příjem moc, tělo si pak zvykne a jak se vrátíš k tvému předchozímu jídelníčku tak to nabereš zpět (jojo efekt)
- jinak když budeš v deficitu 500kcal denně to znamená že týdně bys mohl shodit 0,25/0,5kg tuku při malém nebo žádném svalovém úbytku pokud zařazuješ i silové tréninky
- dle mého názoru neuznávam jakékoliv redukční diety a pokud nejsi kulturista nebo nějaky fitness model co potřebuje v určitém čase se dostat na co nejmenší %BF tak zbytečné něco držet, pro normální lidi co chcou vypadat dobře a časem nabírat více svalů a ubírat tuk je dobré se konstantě stravovat nějakým zdravým způsobem.Každý je jíný každému vyhovuje něco jíného, někdo je citlivější na inzulín někdo méně... Tzn. Někdo preferuej v jídelníčku hodně sacharidů , méně tuků , někdo zase si vystačí s málem sacharidů a naopak hodně tuků (můj případ)... Důležité je jíst hodně zeleniny , ovoce, masa, zdravé tuky , tyto věci by měli tvořit hlavní část jídelníčku (tzn.těchto věcí by mělo být nejvíce) dále pak to doplnit o věci z mouky,pšenice,těstoviny,pečivo atd (ale nezákladat jídelniček na těchto jídlech)..jak si na tohle příjdeš a budeš se toho držet tak se určitě budeš cítit lépe , budeš mít víc energie na trénink, tuk půjde dolů a síla nahoru, ale není to tak jednoduché a bude to trvat dlouho než si to člověk úplně "vyšperkuje" ;-)
- Mně osobně teď vyhovuje stravování typu paleo/zone, taky se snažím snižovat %BF, jím hodně bílkovin, skoro v každém jídle , HODNĚ zeleniny a ovoce (řekl bych že to je můj hlavní příjem sacharidů), hodně ořechů, semínek a v okolí tréninku/po tréninku i nějaké škroby (sladké brambory,brambory) , mám to cca asi 40% příjmu ze sachru (někdy i méně např. v dny bez tréninku ) 30%bílkovin a 30% tuku a cítím se super, energie na tréninku je mnohem větší , nejsem takový zalitý zavodněný "nafouklý" ( tak jsem se cítil když sem cpal skoro do každého druhého jídla rýži a ke každému jídlu nebo svačině několik kusů pečiva), byl jsem i unavenější a i když sem jedl třeba v deficitu tak tuk dolů nešel ani za prd.Ale jak říkám každému vyhovuje něco jiného.Jelikož ještě mám náročné tréninky anaerobního typu (sprinty) tak ty
sacharidy v okolí tréninku jsou hodně důležíté je to rychlý zdroj energie a to je jediná doba kdy jsou k užitku dle mého.