To čím se v tomto příspěvku chci zabývat a na co chci znát názor i ostatních je otázka, která mně leží v hlavě už nějaký ten čas a to : Stráví a využije naše tělo vůbec nápoje připravované hlavně z
proteinů a to s ohledem na logické a základní obecné principy. Nehledejme v tom tedy žádnou vědu.
1. obecně se doporučuje min. 30 min před jídlem a po jídle nepít z důvodu aby nedošlo k naředění žaludeční kyseliny a šťáv, jelikož právě pro dokonalé trávení bílkovin (a o ty mi jde) je nezbytné co nejnižší Ph a pokud možno vysoký obsah HCL (kys. chlorovodíkové) a trávících
enzymů.
A teď to dilema. Takový
proteinový nápoj se připravuje většinou do 300-400ml vody což už je poměrně dost na slušné naředění žaludečního obsahu. A z tohoto jednoduchého principu vyplývá moje otázka, jestli jsou pak takto dodané bílkoviny vůbec dobře natráveny a následně využity.
2. žaludek po přijmutí pevné stravy toto zaregistruje a potravu promíchavá (zpracovává) s žaludeční kyselinou a
enzymy a po určité době (záleží asi jaký druh potravy přijme) začne po částech dávkovat kašovitou tráveninu do dvanácterníky, kde se přidají dalši
enzymy, žluč atd. a potrava postupuje do tenkého střeva kde se tráví a vstřebává. To je všechno samozřejmě známá věc.
A teď dilema 2. pokud do žaludku nalijeme pouze tekutý
protein. nápoj zaregistruje to žaludek stejně jako pevné jídlo. Podrží to dostatečně dlouho aby se hlavně bílkoviny řádně rozložily nebo se to v žaludku moc "neohřeje" a proteče to hned do dvanácterníku a dál. Protože to by bylo špatné, jelikož od dvanácterníku dál je už prostředí zásadité a není vůbec přizpůsobené trávení bílkovin (kde je potřeba hodně kys.)
A tak se opět vracíme k původní otázce: jsou opět i z tohoto principu bílkoviny stráveny a využity?
Opravdu by mne zajímal názor ostatních. Protože to že si u každého
proteinu přečtu jak je to perfektně využitelný zdroj a podobné bla,bla je hezké ale.
Ale třeba jsem úplně vedle,jen mi prostě na mysli přišly tyto jednoduché principy a z nich vyplývající dilema.
Tak dost už bylo řečí :) [/b]