Zaslal: ne leden 20, 2013 4:52 am Předmět: Bílkoviny
Ahoj, mám takový dotaz. Můj kamarád je vegetarián a zeptal se mě nedávno a nevím moc co mu odpovědět.
Jí hodně například sojové maso. Ví že to není 100% náhrada masa, protože se z toho bílkoviny nevstřebávají tak dobře, navíc zastoupení AMK není ideální. Proto se mě ptal, jestli když bude pít proteinové nápoje, získá bílkoviny o hodnotě masa. Jinými slovy, jsou proteiny schopné nahradit maso ve stravě? A pokud ano, které? (vícesložkové, syrovátkové?).
No a můj dotaz, spíš tak že jsem si říkal ohledně těch kostek... to soj.maso obsahuje 49g bílkovin na 100%. Někde jsem četl, že vstřebatelnost je asi 2,5x nižší než u masa. To by ale pořád znamenalo, že se to masu plusmínus vyrovná. Za předpokladu, že budu jíst i normální maso/pít proteináky - dá se to normálně počítat do denního příjmu B?
Do denního příjmu můžeš klidně počítat i bílkoviny z příloh (špagety, rýže), sóji etc. Je blbost to dělit na plnohodnotný (živočišný) a neplnohodnotný (rostlinný), kór u neprofesionálního posilovače...když někdo dlouhodobě (v řádech roků) konzumuje množství bílkovin (všech druhů) okolo 3g/kg a víc, tak si jen zadělává na problémy typu rakovina tlustýho střeva, kterou mají Evropani/Američani tak rádi.
A pokud budeš počítat jen živočišný, tak sice budeš mít 2g/kg živočišnejch, ale celkově se k těm 3g/kg klidně můžeš dostat.
Dle WHO, má nejvyšší využitelnost vejce ,mléko (výroby z něj) a maso ( hovězí 80% pak vepřové, krůtí ,rybí a nejmenšé využ. má kuřecí , ostatní moc nevím). Protein ,na bázi whey jsou dělány z mléčné syrovátky ,a jejich využitelnost zpravidla kolísa mezi 50-90%. Čili, mléko jasně " výtež í" nad proteinem. Dle galenus.cz , kdyý smíchaž jeden dílek soji a 6 dílku pšenice , tak využitelnost je 80% , jak tedy mléko a vejce.
Pokud nejsi , závodní kulturista a ty nejsi, jinak bys asi nezákládal toto téma, tak vůbec nemusíš jíst maso, tedy tvuj "kamarád"
Zaslal: st leden 30, 2013 1:10 pm Předmět: Jídelníček
Mám takovej dotaz, když budu přijímat bílkoviny pouze z olomouckejch syrečků s tím, že bych pokryl denní potřebu a přitom minimalizoval tuky a sacharidy. Nebude vadit, že budou pocházet jen z jednoho zdroje tz. z mléčných .
Díky
Zaslal: st leden 30, 2013 1:23 pm Předmět: Re: Jídelníček
Crusoe napsal:
Mám takovej dotaz, když budu přijímat bílkoviny pouze z olomouckejch syrečků s tím, že bych pokryl denní potřebu a přitom minimalizoval tuky a sacharidy. Nebude vadit, že budou pocházet jen z jednoho zdroje tz. z mléčných .
Díky
Určitě to vadit bude, jak tobě tak zažívání. Ale to poznáš sám. Nechtěl bych být vedle tebe
_________________ Pokud něco opravdu moc chceš, musíš něco obětovat.
Zaslal: st leden 30, 2013 1:42 pm Předmět: Re: Jídelníček
shooter napsal:
Crusoe napsal:
Díky
Určitě to vadit bude, jak tobě tak zažívání. Ale to poznáš sám. Nechtěl bych být vedle tebe
Ony jsou i docela dost slaný, pokud vím, na to bacha :)
Pokud si pamatuji, tak syrečky jsou z tvarohu, takže jíst jenom syrečky není dobře. Chce to prostě pestrost a kombinovat různé zdroje.
Ono to není ani úplně špatně,protože tazatel neuvádí,že by z toho chtěl nabrat svaly.Já spíš pochopil,že by je chtěl jako dietní stravu.Dřív se proteiny z většiny hnaly tvarohem a ještě teď jsou borci,co jedí kilo tvarohu denně.Spíš se obávám,že ty syrečky by se ti asi rychle přejedly
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru