Zdravím.
Mým cílem je vytvořit doma prostředí, vhodné k posilování. Je mi 28 let, mám 81 kg, výšku 178 cm. Skoro celý život sportuju (hokej, fotbal, posledních 10 let box). Bydlím v garzonce (v Praze), takže prostor je dost omezený. Celkový rozpočet je do 10 000 Kč. Potřeboval bych poradit od zkušených lidí, kteří tento problém řešili nebo řeší.
Takže, prvně shrnu vše, co mám v plánu nakoupit a pak to rozeberu jednotlivě. Plánuju nakoupit pár jednoručných činek, EZ tyč, rovnou obouruční tyč, sadu kotoučů a lavici. Při výběru mezi velikosti průměru 25mm a 30mm vybral 30mm.
Kotouče
U závaží jsem vycházel z toho, jaké množství budu potřebovat, abych mohl postupně celkovou váhu zvyšovat o malé množství. V případě činek to tedy musí být minimální počet 4 každé váhové kategorie. Podle mých propočtů to tedy vypadá následovně:
4 x 0,5 kg
4 x 1,25 kg
4 x 2,5 kg
8 x 5 kg
4 x 10 kg
Našel jsem 2 obchody s koutouči s rozumnou cenou:
fitham.cz/kotouce-cinky-housefit - 4812 Kč. Standardně vypadající kotouče.
hegen.cz/cze_m_Sportovni-vybaveni_Kotouce-na-cinky-376.html - 4928 Kč (bez kotoučů po 0,5 kg, protože je nemají v nabídce). Tyto kotouče vypadají taky obyčejně. Libí se mi ale, že větší váhy mají otvory pro uchopení.
1. otázka : Má někdo zkušenosti se závažími těchto typů a mohl by referovat o kvalitě? Loupe se lak?
2. otázka : Jak moc jsou otvory pro uchopení v kotoučích důležité (podle vlastních zkušeností)?
Činky
hegen.cz/product-cze-2657-Vzperacska-tyc-rovna-se-zavitem-45-cm-30-mm-.html - za 556 Kč (278 za kus).
fitham.cz/hridel-jednorucni-450-mm-30-mm-na-zavit - za 598 Kč (299 za kus).
3. otázka : Jaká délka činek je lepší? Stačí 35 cm nebo je lepší vzít rovnou 45cm? Nebudou překážet?
4. otázka : Má někdo zkušenosti s těmito činkami? Jaká je jeích kvalita?
Tyče
Opět jsem vybíral z těchto dovu obchodů:
hegen.cz/cze_m_Sportovni-vybaveni_Cinkove-tyce-297.html
fitham.cz/cinkove-tyce-osy
5. otázka : Jak dlouhou brát rovnou tyč? Stačí 1400mm? Nebo je lepší vzít 1600mm? Chtěl bych s ní dělat jak dřepy, tak i posilovat ruce.
6. otázka : Je lepší brát se závitem nebo je lepší vzít na kličku a dokoupit pružiny?
7. otázka : Má vůbec cenu brát EZ tyč, když budu mít rovnou? Případně jak zahnutou je lepší brát - málo zahnutou nebo do pravého úhlu?
Lavice
Lavici jsem chtěl brát skladovací, protože mám omezený prostor. Ale po tom, co jsem se koukal, mám obavy ze stability a kvality konstrukce. Potřebuji, aby z ní šla udělat jak rovná lavice
(jednoručky hrudník), tak i abych mohl posilovat ramena v sedě.
Našel jsem pouze tuto:
hegen.cz/product-cze-1871-Oboustranne-nastavitelna-posilovaci-Lavice-MH-L114.html - 2248 Kč. Je dlouhá pouze 118 cm.
hegen.cz/product-cze-1872-Multifunkcni-zesilena-lavice-MS-L002.html - 2998 Kč. Je delší (134 cm), ale vypada robutněji.
8. otázka : Může někdo z vlastních zkušeností doporučit nějakou dobrou, stabilní lavici za cenu do 3 000 Kč?
Budu velice vděčný za jakokoliv užitečnou informaci a radu. Díky.
PS: Omlouvám se za odkazy v takové formě, podle pravidel nemůžu vlkládat odkazy na jiné stránky.