|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
jachym
|
Zaslal: ne červen 09, 2013 3:14 pm Předmět: Mražená zelenina |
|
|
Jaký je váš názor na mraženou zeleninu a zeleninové směsi? Já osobně si je celkem často kupuju, uvedu některé důvody pro, ale nejsem si jistý, jestli je to třeba zcela vhodné.
Prvním důvodem je rozmanitost, protože vařím sám pro sebe, těžko si nakoupím malá množství různé zeleniny, respektve můžu si koupit kilo od všeho, ale pokud to budu chtít kombinovat, tak ten zbytek už pak moc čerstvý nebude, takhle si koupím směs a odsypu kolik potřebuju. Nelze opomenout ani to, že je to přeci jen pohodlnější, nic neumývám, neloupu, neškrábu.... Teoreticky je jediný problém s tou čerstvostí, jenže to je právě to. Já si totiž řikám, že kolikrát ta mražená zelenina je mražená relativně rychle po sklizni a když vidim co se dneska prodává a to nejen v hypermarketech, ale bohužel už i na trzích (na které navíc nemam čas chodit), tak si kolikrát říkám jestli dokonce to z toho mrazáku nemá i víc vitamínů a minerálů. Ale proto se ptám, jaké jsou zhruba ztráty při tom mražení? Cenově to možná nakonec totiž vychází taky na stejno. Připravuju to většinou pokud samotné tak v páře nebo v mikrovlnce, nebo to zamíchám při vaření do nějaké směsi, polívky apod.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
blikk
|
Zaslal: ne červen 09, 2013 3:17 pm Předmět: |
|
|
No, já si taky kupuju mraženou. Samozřejmě i čerstvou, ale přesně jak řikáš, kolikrát mám pocit že je čerstvější než to co vidim v obchodech... zahrádku taky vlastní nemam a lítat každý den pro čerstvou do zelinářství, na to fakt taky čas nemam. Se ztrátama nevim, ale myslim že zas tak velký by být neměly, spíš asi záleží jak to připravíš a určitě nerozmrazovat nějak dopředu, rozmrazit a hned použít. To s těma zásobama taky chápu, já to mám stejný, nemám prostor na to kupovat od všeho víc, protože by mi to tam pak zbylo pokud bych to kombinoval, přeci jen kila zeleniny denně nesnim :D Kupuju někdy i mražený ovoce, hlavně teda třeba takový to, který běžně neni tak dostupný - maliny, borůvky atd. V Lídlu to vychází občas v akci relativně výhodně.
Druhá věc je, že ale nějakou zeleninu kupovat musíš. Mrazit jde jen to, co má určitý obsah vody, takže je zelenina, kterou prostě nezmrazíš - okurky salát, ředkvičky apod.
|
|
| nahoru |
|
 |
Spam

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 3:17 pm Předmět: |
|
|
1. Čerstvá zelenina
2. Mražená zelenina
3. Sterilovaná/konzervovaná ...
|
|
| nahoru |
|
 |
jachym
|
Zaslal: ne červen 09, 2013 3:27 pm Předmět: |
|
|
Tak ten výčet je asi jasný, ale je otázka jak je to s čerstvostí té "čerstvé", o tom si dneska moc iluze nedělám a proto mě hlavně zajímalo kolik hodnot se ztrácí mražením.
|
|
| nahoru |
|
 |
blikk
|
Zaslal: ne červen 09, 2013 3:39 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Foresten

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 4:24 pm Předmět: |
|
|
Tak ja doufam, ze tam nejake vitaminy zbudou  Beru hlavne lusky, kapustu, spenat.
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 5:53 pm Předmět: |
|
|
Mám snad každý den mraženou zeleninu. Vitamíny by se tam měli z velké části uchovat, takže je to stále "ta" zelenina. Samoz. čerstvá je čerstvá, ale komu by se pořád chtělo dělat zeleninovou směs, když tohle je už předem připravené, stačí hodit na pár minut na pánev. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
JrElda

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 8:40 pm Předmět: Re: Mražená zelenina |
|
|
| jachym napsal: | Jaký je váš názor na mraženou zeleninu a zeleninové směsi? Já osobně si je celkem často kupuju, uvedu některé důvody pro, ale nejsem si jistý, jestli je to třeba zcela vhodné.
Prvním důvodem je rozmanitost, protože vařím sám pro sebe, těžko si nakoupím malá množství různé zeleniny, respektve můžu si koupit kilo od všeho, ale pokud to budu chtít kombinovat, tak ten zbytek už pak moc čerstvý nebude, takhle si koupím směs a odsypu kolik potřebuju. Nelze opomenout ani to, že je to přeci jen pohodlnější, nic neumývám, neloupu, neškrábu.... Teoreticky je jediný problém s tou čerstvostí, jenže to je právě to. Já si totiž řikám, že kolikrát ta mražená zelenina je mražená relativně rychle po sklizni a když vidim co se dneska prodává a to nejen v hypermarketech, ale bohužel už i na trzích (na které navíc nemam čas chodit), tak si kolikrát říkám jestli dokonce to z toho mrazáku nemá i víc vitamínů a minerálů. Ale proto se ptám, jaké jsou zhruba ztráty při tom mražení? Cenově to možná nakonec totiž vychází taky na stejno. Připravuju to většinou pokud samotné tak v páře nebo v mikrovlnce, nebo to zamíchám při vaření do nějaké směsi, polívky apod. |
Já osobně preferuji čerstvou i mraženou zeleninu ale pokud člověk si chce dát i zeleninu jiných zemí a třeba mix , tak nemá cenu kupovat 10 zelenin a míchat si to a radši si koupit mraženou. navíc to máš stále čerstvě zamražené a nezkazí se to. Určitě je nejlepší vařit v páře. Já někdy při své zdechlosti když vařím sojové maso nebo kuřecí ve vodě, tak tam přihodím tu zeleninu at se to vaří s tím. Sem tam mna pánev s olivovým olejem ale restovat fakt jen minimálně aby se neztratily vitamíny, takže nechávám samovolně rozmrazit at to nemusím dlouho restovat do změknutí. A co jsem mluvil s profíkama, tak preferuji i mraženou zeleninu a hlavně v dietách, v objemovce už tolik ne, protože má dost vlákniny a to do objemovky není moc dobré ve velkém požívat. jinak konzervované nevím nevím..jakési sladké, kyselé nálevy :-/ sůl a kdoví co ještě v tom je ale sem tam neuškodí myslím, pokud to třeba máš od bonduelle.
|
|
| nahoru |
|
 |
Draper

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 9:05 pm Předmět: |
|
|
Ja ty vitaminy a mineraly v zelenine nejak moc neresim. Obsah vitaminu a mineralu v bezne dostupne zelenine nebude zdaleka takovy, jaky je u domaci, takze snadnejsi je pro me koupit si mrazenou a je mi uplne jedno, kolik to ceho ma. Kupuji vicemene jen cinskou smes (v lidlu 450g za 20kc, coz je celkem slusna cena, protoze bezne byvaji 350g a nekdy o dost nad 20kc) a fazolove lusky (opet lidl 450g tusim 15kc). Ted jsem zacal kupovat i mrazenou brokolici, nejak me to pizlani zeleniny uz prestalo bavit. Drive jsem konzumoval cerstve zeleniny mnohem vice, ledove salaty v obrovskem mnozstvi, okurky, rajcata, v sezone ketlubny, rektvicky a ja nevim co jeste, ale nejak jsem si na to odvykl zvlast ted, co jsem zase zacal cvicit se mi to do toho jidelnicku nejak nevyda a nebo se mi proste nechce :) a pres zimu to take bylo dost drahe. _________________ CIZOPASNIK: Drapere, ty nejsi divnej, ty jsi z jiny galaxie a mam podezreni, ze te odtamtud vyhnali, protoze jsi byl divnej i na meritka mimozemstanu
http://mismasfitness.cz/
Nejlepsi trenink na svete? HPM - hlavne poradne makat!! (hovnival)
|
|
| nahoru |
|
 |
JrElda

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 9:09 pm Předmět: |
|
|
| Draper napsal: | | Ja ty vitaminy a mineraly v zelenine nejak moc neresim. Obsah vitaminu a mineralu v bezne dostupne zelenine nebude zdaleka takovy, jaky je u domaci, takze snadnejsi je pro me koupit si mrazenou a je mi uplne jedno, kolik to ceho ma. Kupuji vicemene jen cinskou smes (v lidlu 450g za 20kc, coz je celkem slusna cena, protoze bezne byvaji 350g a nekdy o dost nad 20kc) a fazolove lusky (opet lidl 450g tusim 15kc). Ted jsem zacal kupovat i mrazenou brokolici, nejak me to pizlani zeleniny uz prestalo bavit. Drive jsem konzumoval cerstve zeleniny mnohem vice, ledove salaty v obrovskem mnozstvi, okurky, rajcata, v sezone ketlubny, rektvicky a ja nevim co jeste, ale nejak jsem si na to odvykl zvlast ted, co jsem zase zacal cvicit se mi to do toho jidelnicku nejak nevyda a nebo se mi proste nechce :) a pres zimu to take bylo dost drahe. |
..a navíc nemluvě o dnešní čerstvé zelenine a ovoci v marketech , co je napuštěná sračkama , aby vypadala pěkně na pohled a hned se nezkazila :-D Takže vítěz je mražená zelenina.
|
|
| nahoru |
|
 |
Draper

|
Zaslal: ne červen 09, 2013 9:40 pm Předmět: |
|
|
Behem mych travicich obtizi poslednich dni se mi ale ta mrazena zelenina naprosto znechutila a vubec si na ni nepochutnam, ba naopak se mne hnusi. Ryze maso ok, to mne jede porad a to miluju, obvykle si to maso delam prave na zelenine, coz bych bez toho jeste pred par dny nemumel prestavit, ale ta zelenina mne ted vubec nejede. Nejak jsem to do sebe vzdy nasoukal, ale predchvili jsem se ji ani netkl, jen jsem vybral maso a zbytek sel do kose. Pokud to nechut neprejde, tak blbe je to, ze jsem zrovna v tydnu komplet narval mrazak a mam tam asi 12x450g cinkse smesy a asi 20 baleni lusku mozna i vice a par brokolic _________________ CIZOPASNIK: Drapere, ty nejsi divnej, ty jsi z jiny galaxie a mam podezreni, ze te odtamtud vyhnali, protoze jsi byl divnej i na meritka mimozemstanu
http://mismasfitness.cz/
Nejlepsi trenink na svete? HPM - hlavne poradne makat!! (hovnival)
|
|
| nahoru |
|
 |
blikk
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po červen 10, 2013 8:57 am Předmět: |
|
|
Vštšinou kupuju v TESCU/Kaufu "Císařskou směs", kde je brokolice, mrkev a květák, pro mě ideální kombinace, je toho 350-400g za 20-25kč. K tomu z čerstvé zeleniny např. okurky hadovky, květák, broko, cherry rajčátka a salát. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: po červen 10, 2013 11:25 am Předmět: |
|
|
| JrElda napsal: | | Draper napsal: | | Ja ty vitaminy a mineraly v zelenine nejak moc neresim. Obsah vitaminu a mineralu v bezne dostupne zelenine nebude zdaleka takovy, jaky je u domaci, takze snadnejsi je pro me koupit si mrazenou a je mi uplne jedno, kolik to ceho ma. Kupuji vicemene jen cinskou smes (v lidlu 450g za 20kc, coz je celkem slusna cena, protoze bezne byvaji 350g a nekdy o dost nad 20kc) a fazolove lusky (opet lidl 450g tusim 15kc). Ted jsem zacal kupovat i mrazenou brokolici, nejak me to pizlani zeleniny uz prestalo bavit. Drive jsem konzumoval cerstve zeleniny mnohem vice, ledove salaty v obrovskem mnozstvi, okurky, rajcata, v sezone ketlubny, rektvicky a ja nevim co jeste, ale nejak jsem si na to odvykl zvlast ted, co jsem zase zacal cvicit se mi to do toho jidelnicku nejak nevyda a nebo se mi proste nechce :) a pres zimu to take bylo dost drahe. |
..a navíc nemluvě o dnešní čerstvé zelenine a ovoci v marketech , co je napuštěná sračkama , aby vypadala pěkně na pohled a hned se nezkazila :-D Takže vítěz je mražená zelenina. |
A ty si myslíš, že ta mražená zelenina je snad bio zelenina zamražená hned po sklizni? Je to klasická zelenina (s těma sračkama, jak říkáš) akorát zamražená, takže ve finále je lepší ta čerstvá, která bude šťavnatější a bude mít o trochu více mikroživin. Samozřejmě praktičnost je druhá věc. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
JrElda

|
Zaslal: po červen 10, 2013 11:35 am Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | JrElda napsal: | | Draper napsal: | | Ja ty vitaminy a mineraly v zelenine nejak moc neresim. Obsah vitaminu a mineralu v bezne dostupne zelenine nebude zdaleka takovy, jaky je u domaci, takze snadnejsi je pro me koupit si mrazenou a je mi uplne jedno, kolik to ceho ma. Kupuji vicemene jen cinskou smes (v lidlu 450g za 20kc, coz je celkem slusna cena, protoze bezne byvaji 350g a nekdy o dost nad 20kc) a fazolove lusky (opet lidl 450g tusim 15kc). Ted jsem zacal kupovat i mrazenou brokolici, nejak me to pizlani zeleniny uz prestalo bavit. Drive jsem konzumoval cerstve zeleniny mnohem vice, ledove salaty v obrovskem mnozstvi, okurky, rajcata, v sezone ketlubny, rektvicky a ja nevim co jeste, ale nejak jsem si na to odvykl zvlast ted, co jsem zase zacal cvicit se mi to do toho jidelnicku nejak nevyda a nebo se mi proste nechce :) a pres zimu to take bylo dost drahe. |
..a navíc nemluvě o dnešní čerstvé zelenine a ovoci v marketech , co je napuštěná sračkama , aby vypadala pěkně na pohled a hned se nezkazila :-D Takže vítěz je mražená zelenina. |
A ty si myslíš, že ta mražená zelenina je snad bio zelenina zamražená hned po sklizni? Je to klasická zelenina (s těma sračkama, jak říkáš) akorát zamražená, takže ve finále je lepší ta čerstvá, která bude šťavnatější a bude mít o trochu více mikroživin. Samozřejmě praktičnost je druhá věc. |
A zamrazenim a naslednym rozmrazenim a po te nejakou tou upravou ,,vareni.duseni,restovani'' se nezbavim castecne tech sracek? Pro me je vyhoda mrazene zeleniny i to,ze v marketu na pulte nenajdu vsechny druhy cerstvych cizokrajnych zelenin ,ktere mam rad. Tak mozna v makru,pokud ma nekdo živnosťák. Nechapu proc by meli napichat i mrazenou zeleninu jak pomeranc co je na pulte :-/ toto je tak zku***** doba.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|