Strava vs cvičení (k zamyšlení)

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Strava vs cvičení (k zamyšlení)  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Strava vs cvičení (k zamyšlení)
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Woko_O

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 11:28 am    Předmět: Strava vs cvičení (k zamyšlení) Odpovědět s citátem

Strava versus cvičení.

Předem podotýkám, že toto je čistě můj osobní názor, můj pohled na věc. Nikomu to nevnucuji, nikomu to necpu. Nikoho nenutím odpovídat.. Druhá věc je to, že momentálně nemám co dělat tak píšu tyhle píčoviny..
Přejděme k věci.. Ze začátku bych rád uvedl kdo jsem. Jsem muž, 22let,170cm, 68kg.. od malička sportovně založený (hraju závodně hokej od 10let, před tím fotbal a karate). Od malička jsem tedy zvyklý trenovat 3x týdně a o víkend hrát zápas. V každém mladežnickém týmu, konkrétně v hokeji, je v létě tzv. letní příprava. To znamená že od těch 10 let se trenujou rozvojové schopnosti jedince. Tím samozřejmě myslim i fyzickou schopnost. To znamená že i mladý kluci jezděj kruhový treninky, převážně s vlastní váhou, sprinty,kliky,dřepy,sedlehy..do toho samozřejmě jsou výběhy, kopce a tak podobně. Okolo 14-15ti let se přechazí na posilovnu jako takovou.. To znamená volný váhy atd. Všechno většinou styl kruhovýho treninku, full body. I já se tedy cca od 15ti let věnuju posilovně..samozřejmě tam bylo několik přestávek..zranění, nechuť, mejdany,škola atd..typicky mladežnickej přístup. Víc se tomu věnuju cca od 18let.. i když ne tak jak by to mělo vypadat..ale to je fuk. Samozřejmě s tímhle vším se muselo dodržovat i určitá "životospráva".
Pamatuju si že nad náma treneří stáli a čekali dokud nesežerem oběd..kdo to nesežral, tak nemohl odejít.. to samý večeře. Samozřejmě pokaždý proběhl nějakej mekáč,kfc-čko a podobný hovna. Mladý to žerou dneska skoro furt. Určitě si i mnozí z Vás pamatují na slova babek, či dědků: "sežer tu polívku..když ji nebudeš jíst, nebudeš velkej"..nebo " máš hovno sílu, ještě budeš muset papat polívčičku" ..znáte to. Jeden pán, který v tý době dělal na zimáku rolbaře s oblibou říkal mýmu tátovi: "vyser se na nějakou zeleninu..vždyt je jak dvakrát přeloženej vítr. Dej mu bůček...musí jíst bůček" na jednu stranu pravda, na druhou pěkná blbost. Upřímně není jednoduchý hrát s mojí vejškou proti dvoumetrovejm bekům s o 30kg větší váhou..docela to bolí.. Rád bych se ale dostal k věci, která mě osobně hodně irituje. Většina z vás tady prošla bud nějakým podobným vývojem, nebo jste se rozhodli něco změnit ve svým stylu žití. At už jste se dali na nějaký sport, nebo jste začli nějakým způsobem cvičit a makat.
Tělo jako takový, tělo jako stroj, potřebuje pro svůj vývoj a pro svůj růst živiny ruzného charakteru. Nebudem tady rozebírat, jak co funguje a kdesi co si.. K tomu abyste mohli podávat nějaký výkony, k tomu abyste mohli odjet trenink, potřebujete energii, kterou získáte především z jídla. Přesně proto nademnou ti třenéři stáli a kontrolovali jestli jsem snědl můj oběd..protože zanedlouho potom následoval trenink.. pro mladíka dost těžký. Člověk žije na světe několik set tísíc let. V dávných dobách si i lidé uvědomili že pokud nebudou dodávat tělu potřebné živiny, brzo vyhynou. Životnost takového člověka byla samozřejmě úplně někde jinde. V těchto dobách převažovaly převážně: plody,obiloviny,semínka,ovoce, zelenina. Všechno buď někde rostlo, nebo si to vypěstovali. Proto taky máme ty debilní zuby moudrosti... Později samozřejmě přišel na řadu lov mamutů, divokejch prasat apod. Maso se snědlo, dodalo potřebný živiny, kůže zahřála. Tento proces trval po několik dalších let..strava se převážne skládala z masa,obilovin,semínek, později rýže.. a potom hodně později z těstovin, pečiva až nakonec různy kokotiny jako fastfoody a hypersuper živiny, proteiny,BCAA a tohleto a támhle to. To už je samozřejmě doba současná. Mezitím proběhlo několik válek Spartských bojovníků, podle historie, to byli vojáci urostlý, šlachovití, tvrdě dřeli a tvrdě bojovali.. předopkládám že k takovýmu tělu jim nepomáhal žadný protein,žadný BCAA,žadný sacharidák, kreatin a podobný nesmysly (ted vážně nemluvim o filmu 300 bitva u therompyl). Gladiátoři - silní, obtloustlý jedinici..Blíže k současnosti, sportovci, kulturisti atd. Nikdo z nich neměl možnost využívat takový prostředky jako my.
Co mě ovšem vyloženě zaráží a štve je především přehnaná "závislost" na stavbě nějakýho jídelníčku a hrozný ukřivdění když zde někdo uvede svůj jídelníček, jakože stylem: "jak tohle můžeš vůbec jíst, vždyť to není vůbec nic zdravýho, z toho si to tělo vůbec nic nevezme..cvičíš úplně zbytečně." ...Nebudem si nic nalhávat..strava je 70-80% při stavbě těla a cvičení.. O tom žádná. Ale proboha... Když do naftovýho auta, nalejete místo nafty hydraulickej olej, tak to auto jede úplně stejně. Cvičíme hlavně proto že nás to baví, dává nás to do pohody,citíme se dobře.. Dělám něco pro sebe. Chci to tak dělat. Menšina z nás to chce dotáhnout někam na prkna, v,pro mě nepochopitelném "sportu" , zvaný kulturistika. Budiž.. Nevidím absolutně vůbec nic špatnýho na tom dát si rohlík,dát si fasfood,dát si sušenku či půl litrovku coly,dát si pizzu. Nevidím vůbec nic špatnýho na tom dát si klobásu s chlebem.. Vždycky a pokaždý je to jen o tom jak k tomuhle přizbůsobím svůj pohyb..všechno je to o pohybu. Neubudu tady tvrdit že jíst toto denně je super.. to vůbec ne. Strava by se pořád a převážně měla skládat z toho co platí odjakživa..obiloviny,semínka,maso, rýže, zelenina,ovoce,těstoviny. V dnešní době maximálně nějaký ten protein, či gainer, po cvičení (víc nikdy podporovat a užívat nebudu, ale to je každýho věc). Samozřejmě je dneska veškerá strava chemicky oštřená, pokud to nemáte přímo z farmy,z domova, nebo to není nějaký to extra super BIO.
Tímto chci jen poukázat na to, že se zde a nejenom zde řeší strava, strava a strava..tolik gramů tohole a tolik gramů tohohle, diety, sacharidový vlny a píčoviny a píčoviny.. Všechno to je vždycky o aktivitě danýho jedince a přizpůsobení pradávné stravy. Strašně mě to vytačí když to vidím u mladých kteří si nakupují hordy kravin,kteří si skládají jídelníčky s přesnou gramáží a přesně v tolik hodin.. místo toho aby jedli to co je všude kolem.. Přestaňte řešit tyto "problémy" a jezte dokud je co....

Děkuji za váš čas..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Irminsul

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No napsal jsi to dlouze.Ale v tom textu se ti pár věcí protiřečí.Jednou napíšeš že kdysi naši předci jedli jen co ulovily a co rostlo a pak píšeš že nevidís nic špatného na cole.Pro mě hrozný rozdíl.Můj názor je,že bys měl jíst to co běhá,plave a roste a pít vodu.S pozdravem Zdeněk.
kolpirte

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ámen!
Woko_O

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:20 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Irminsul napsal:
No napsal jsi to dlouze.Ale v tom textu se ti pár věcí protiřečí.Jednou napíšeš že kdysi naši předci jedli jen co ulovily a co rostlo a pak píšeš že nevidís nic špatného na cole.Pro mě hrozný rozdíl.Můj názor je,že bys měl jíst to co běhá,plave a roste a pít vodu.S pozdravem Zdeněk.
neee.. Myslel jsem to tak, že v současný době, kdy tyhle blbosti existujou a třeba ti chutnají (mě třeba cola chutná), tak nevidím vůbec žádnej problem v tom si jí dát.. Nepochopil bych smýšlení lidí, kterým třeba cola chutná,ale řeknou si..néé tohle ja nemůžu protože je tam tolik gramů cukru a to by hned všechno bylo špatně a cvičení k ničemu... Proto řikám..když zrovna jednou za čas mám chuť na colu...tak si ji prostě dám. Zároveň ale nepodporuju pítí coly na litry denně..
Viper007

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Irminsul napsal:

hm, podle mne si to spatne pochopil
on rika, ze v minulosti lidi jedli to co bylo a nepocitali mnozstvi bilkovin, sacharidu atd.
on rozhodne nenabada k nejake paleo strave ;)
decarabas

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vela vela chyb a nevhodnych prikladov
Prehodil si obdobia. Nasi predkovia NAJPRV lovili a zbierali, az POTOM pestovali obilniny (cize tu uz moze niekto namietat, ze je to neprirodzene pre cloveka, nakolko je to umely zdroj zivin). Na tom v podstate (opravte ma, ak sa mylim) paleo a podobne pristupy.

Gladiatori; neboli obtlstli, to je mytus. Boli v skvelej forme, kedze slo o ludi, co predvadzali svoje tela a zivili sa tym. Zdaju sa ti obtlstli?

Spartania: boli selektovani od narodenia, "defektni" jedinci boli vyradeni (citaj mrtvi). Navyse spartska bojova elita v zivote nerobila nic ine, len trenovala, bojovala a regenerovala (a homosexualne soustala v kasarnach, pomahalo to vraj utvrdit bojove priatelstva ). Spartania si totiz podrobili cele okolie a NEspartania na nich makali, cize mali dost casu dobre jest a dobre trenovat.

No a k tvojej nosnej myslienke, ze sa tu robi halo okolo jedalnickov a odsudzuju sa bezne ulety ako cola, chlieb s maslom a podobne - si na kulturistickom fore, tak co si cakal. Stazovat sa na auto-moto fore, ze tam nikto nespomina jazdu na korculiach je tiez ulet. Chapem, co myslis vo svojom prispevku, ale asi places na nespravnom hrobe.

EDIT: sorry za velkost obrazka, nemam teraz ako zmensit a nevedel som, ze ma taky rozmer.

(Joe Hallenbeck - Posledny skaut)
Woko_O

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:28 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Samozřejmě se omlouvám o nesprávném udání z historie.. Napsal jsem jen to co si matně pamatuju z nějakejch dokumentů apod..rozhodně jsem to nikdy nestudoval tak o tom zas tolik nevím..

Důležitý je to co tim chci říct.. Chápu že jsem na foru o cvičení, případně kulturistice.. Většina lidí jsem ale příjde pro radu, vetšina z nich ani nikdy nebudou dělat nic jako kulturistika..Je tady vážně pár jedinců, kteří na to maj..ten zbytek se tomu věnuje stejně jako se tomu věnuju já a dalších X lídí..

Samozřejmě kulturisti jsou úplně někde jinde...
decarabas

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:36 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Myslim, ze to trochu prehanas, pretoze nie vsetci su taki prisni v jedle. Tu je viacero roznych prudov (a to vnimam celkom citelne, kedze sa tu pohybujem celkom kratko). Mas tu v podstate od kulturistov (alebo ludi, ktori sa o kulturistiku na roznom leveli snazia) a jedia poctivo a striktne. Potom su tu ludia, dodrziavajuci rozne pristupy ako paleo a nizkosacharidove diety a potom vnimam ludi, ktori to jedia zaradom vsetko, lebo im ide hlavne o silu a neriesia formu
Kazda z tychto skupin si dopraje cheat day, neboj sa nic

(Joe Hallenbeck - Posledny skaut)
Irminsul

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:37 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jestli jsem to špatně pochopil tak se omlouvam.Dřív jsem si cca jednou za týden koupil colu.Pak jsem přehodnotil to jak chci vypadat a jaké mám cíle.Když mám chuť na sladké tak si dám med.A nikdy jsem si také nic nepočítal nebo nevážil.
Irminsul

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 12:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jestli jsem to špatně pochopil tak se omlouvam.Dřív jsem si cca jednou za týden koupil colu.Pak jsem přehodnotil to jak chci vypadat a jaké mám cíle.Když mám chuť na sladké tak si dám med.A nikdy jsem si také nic nepočítal nebo nevážil.
Cmeni

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 5:51 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

S úvodním příspěvkem víceméně soulasím. Vždycky mě dostane, když v šatně vidim kluky, kteří vypadají +- jako já, nebo o něco lépe (ale zas to nejsou nějací nařachanci s 50 cm přes bicák a 3 % tuku) a hned po treninku tam posílají hrsti tablet a zapíjej to nějakýma šejkama. To si vždycky řikam, no ty vole kde to kurňa jsem?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit WWW stránky autora
ALKAPONE

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 6:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ze si vzdycky na vazeni gramaze jidla stezijou ti co jidlo nevazi
Ja si jidlo vazim a nevidim v tom problem.. kdyz to hodne prezenu zabere mi to 3minuty zivota denne a s tim dokazu zit.
člověk

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 7:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No.. říkal jsem si, jestli to mám vůbec číst.. nakonec jsem to ale přečetl a musím říct, že s tímto názorem nesouhlasím...

Víš, ono někdo bere celkově fitness jako životní styl...zacvičit si, případně další doplňkové aktivity a k tomu si udělat odpovídající (...zdravou, vyváženou...) stravu...

S tvým přístupem (dám si kolu, dám pizzu, je to přeci jedno mě to chutná...) to asi nepochopíš, ale některé lidi to "baví" ... a počítaní hodnot, dodržování jídelníčku a další věci k tomu prostě patří... myslím si, že díky tomu člověk získá i určitou disciplínu atd...

A určitě kdokoliv ve stravě zhřeší, nikdo nedrží striktní stravu 365 dní v roce
já například teď mimo sezónu hřeším v jídle často, hodnoty počítám jen od oka, ale jakmile příjde dieta, vše dodržuji striktně...

Volná sestava:
http://www.youtube.com/watch?v=M9eTnVam068

18 let /// 180cm /// váha je parametr, který u mě nikdy nelze přesně určit :)
Mablung

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 8:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

decarabas napsal:

Gladiatori; neboli obtlstli, to je mytus. Boli v skvelej forme, kedze slo o ludi, co predvadzali svoje tela a zivili sa tym. Zdaju sa ti obtlstli?

Být ve skvělé formě a mít třeba 25 % tuku se navzájem nevylučuje. Uvědom si, že jim šlo o sílu, obratnost, vytrvalost, ... jednoduše, schopnost bojovat. Oni se nesoustředili na to aby měli sixpack, takže ani nedrželi žádné sacharidové vlny či CKD :-)

Woko_O: V ideální případě můžeš jíst klidně jenom u fastfoodů a pokud máš jen trochu rozumnou genetiku, tak můžeš mít slušnou postavu. Ale musíš tomu přizpůsobit pohyb. Průser je v tom, že většina je na tom stejně, či hůře než já. Já třeba (pokud nejsou problémy) jdu 3 - 4 týdně do posilky, potom ještě často půl hodinku či hodiku rotoped (ne v létě, protože se nehraje žádná liga a já nemám na co koukat), 2 - 4 týdně badminton. A stejně jsem tlustej. Jakž takž ve formě, ale tlustej. Když zbytek času člověk sedí na prdeli, přežere to velice jednoduše. Proto si narozdíl od starých, dobrých časů musíme jídlo kontrolovat, i když nemáme ambice lézt na pódium. Když jsem třeba makal v Anglii v továrnách, neměl jsem problémy udržet rozumnou váhu. Jakmile sedím v kanclu, problémy mám.
Co se proteinů, gainerů, BCAA týče, tam je to jednoduché. Lidi co posilování žerou dělají vše proto aby narostli. Takže jsou schopni do toho investovat slušné prachy. Tihle lidé mají samozřejmě velice slušné postavy. No, a ten zbytek vidí jak to do sebe klopí a udělají to samé. Samozřejmě jim to nepomůže (protože schází ta makačka), ale mají pak lepší pocit
Co se vážení stravy týče, je to samozřejmě píčovina. Ale donutí to člověka, aby si hlídal co sní. A tomhle je to prospěšné.
yura

PříspěvekZaslal: čt červen 05, 2014 8:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vůbec nechapu o cem tak dlouze pises. kazdej vnima jidlo jinak, kazdej ma jiné cile a to ze pubertaci resi zbytecnosti snad normalka. Taky si uvedom jednu věc, ze drtiva většina lidi tady kaze vodu a pije vino a to vcetne me.. Není problém ti tady nadiktovat co by se mělo a nemelo jist atd.. Ale to neznamena, ze ten kdo tady nekomu poradi aby nezral ty bagety a dal si místo toho rejzi s kruecim a brokolici, ty bagety sam nezere... Jinak o kterých ty tu pises, tak to jsou proste většinou pubertaci a nebo lidi co do toho vubec nevidi, zajimaji se o stravu a cviceni kratce a jsou to prave oni, kdo davaji největší podíl penez do peněženek vyrobcu a prodejcu tech doplnku. Oni ještě veri, ze když si poridi tu zazracnou pixlu s praskem nebo tabletama, na které je fotka jejich idolu a vzoru, ze budou vypadat jako oni... Myslis, ze tyhle blbosti resi nekde na netu i lidi, kteří cvici třeba 20 let a mají nejake znatelne výsledky? Asi ne ze? Ti uz mají jasno, co je a co není v treningu a strave dulezite a co ma a nemá cenu resit.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Strava vs cvičení (k zamyšlení) Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: