SCIO

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - SCIO  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> SCIO
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
blikk

PříspěvekZaslal: st červenec 30, 2014 2:53 pm    Předmět: SCIO Odpovědět s citátem

Narazil jsem teď na webu na něco hodně zajímavýho. Myslíte že to bude fungovat? A jaká je pak využitelnost? Jak to může být přesně?

http://www.consumerphysics.com/myscio/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sk

PříspěvekZaslal: st červenec 30, 2014 3:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

tezko rict...takhle vypadaji soucasne rucni spektrometry

http://www.spektrometry.cz/analyzatory/rucni_rentgenove_analyzatory_xrf.php
jachym

PříspěvekZaslal: st červenec 30, 2014 5:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, na první pohled to vypadá velmi zajímavě, pak jsem o tom ale začal víc uvažovat a pročetl si pořádně co to vlastně umí a zjistil, že to vlastně po stránce výživy bude k ničemu. Vysvětlím.... dokážu si představit uplatnění v řadě oborů, kdy je potřeba zjistit "o co jde", jaká látka, atd.
Jenže tohle neplatí pro jídlo a pití, tam to podle mě moc využití nemá. Proč? OK, tak dejme tomu že mám nějaké jídlo, kde chci zjistit nutriční hodnoty. První možnost je, že se jedná o nějaké homogenní jídlo - tzn. třeba mlíko, hrnek rýže, balení mouky atd. - pak namířím a ono mi to řekne procentuální zastoupení T/S/B a asi vody, čili si to zvážím a spočítám hodnoty. Fajn, jenže k tomuhle toto nepotřebuju, protože pro vše výše popsané už jsou hodnoty snadno zjistitelné v tabulkách, čili v tomto ohledu by to nebyl žádný rozdíl současného stavu.
Možnost dvě, tzn. ta kde by to potenciálně mělo největší uplatnění, je situace, kdy například dostanu v restauraci na stůl nějaké jídlo, nebo si koupím nějaké maso, kde samozřejmě nějaké tabulkové hodnoty jsou jen průměry. V popisu produktu se píše, že toto zařízení skutečně měří danou konkrétní věc a nejen že by to srovnávalo s databází. Což je ideál, jenže.... ono to měří v rozsahu zhruba 1.5cm2, čili dám příklad. Koupím si nějaký flák masa a chci zjistit kolik má, ptž průměry jsou na nic. No jo, ale kam to teď namířím... změřím jen průměrnou hodnotu pro 1.5cm2 - čili z toho nevím vlastně ani váhu toho daného kousku nehledě na to, že bych takto musel změřit všechny části masa a pak dohromady zprůměrovat... což není reálné. Čili aby tohle fungovalo, musel bych vzít to maso, celý to naprosto homogenizovat tzn. rovnoměrně rozdělit všechen tuk, svaly atd. a pak změřit a zvážit... čili ten průměr co vypočítám, bude v podstatě možná ještě míň přesný než ten průměr tabulkový, který je počítaný sice pro průměrný vzorek, ale na základě kalorimetrie, která skutečně spočítá homogenizovaný stav.
Zařízení, které by toto dokázalo, už jsem kdesi viděl, vypadalo to jako mikrovlnka, tam se to strčilo, ono to dokázalo automaticky naskenovat všechny části, dokonce zvážit a pak zprůměrovat a pak to sktečně ten smysl má, je to zatím ve vývoji, bylo to někde na netu o tom. Jenže to zas nemá ten efekt - ptž tohle si s sebou nevezmu do kapsy když pujdu do restaurace a budu chtít zjistit, co mi donesli na stůl... a tímto SCIEm to vlastně také nezjistím. Možná mi něco uniká, ale aspoň takhle to vidím já.

Rychle na stránku:

Přejdi na: