Takže jsem se rozhodl do toho praštit, dlouhodobě se mi nedaří zhubnout, takže jdu na sacharidové
vlny. S hmotností mám problémy celý život a s pomocí sach. vln jsem zhubnul už 2x, je to jistota.
Goals:
1.) Zhubnout tuk. Vážím 120kg na 183cm, konstituce mohutná, něco napůl mezi mezomorfem a endomorfem.
2.) Chtěl bych shodit alespoň 0.7kg TUKU za týden a sach.
vlny držet v první fázi 3 měsíce. Z toho plyne, že chci dát dolů cca 10kg tuku.
3.) Zachovat co největší množství svalové hmoty.
Rizika sach. vln:
1.) Jak se rychle zhubne, tak se rychle, ba dokonce ještě rychleji, přibere.
2.) Jídelníček musí být přísný a ve dnech s low carb je jednotvárný. Už nemůžu ani vidět kuřecí prsa (a hlavně cítit, kdysi jsem se jich přejedl a trvá to dodnes), nemluvě o tom, čím ty kuřata dneska krmí.
3.) Odřízne mě to od objedů v práci, prostě v sach vlnách musí být dril, aby byl jídelníček řízený, nejde to dát si jen tak nějaké jídlo v restauraci.
4.) Ve dnech s high carb je to tolik sacharidů, že se to nedá všechno normálně sežrat (ve formě rýže/těstovin atd)
5.) Špatná nálada pramenící z jednotvárné stravy, troufnu si říct že i zhoršená fyzická odolnost.
6.) Sach.
vlny stojí peníze.
7.) Sach.
vlny stojí čas.
Řešení rizik:
Ad 1.) Toto zatím neřeším, klíčový goal je v prvé řadě zhubnout.
Ad 2.) Budu řešit zvýšenými finančními náklady, místo abych jen jedl kuřecí prsa. Nakoupím si sušené maso, budu suplementovat
protein. Nebudu se vyhýbat vepřovému - třeba panenka je výborná a nemá moc tuku. Kuřecí je cesta do pekel.
Ad 3.) Ve dnech s low carb nebudu obědvat v práci, nicméně někdy máme na výběr vhodné jídlo, třeba salát s kuřecím masem - budu to tedy řešit individuálně.
Ad 4.) Nedá se nic dělat.¨
Ad 5.) Podobné jako bod 2., budu jíst více druhů mas které nemají 0% tuku, tuky jsou důležité, sníst za den jen půl kila kuřecích prsou je svinstvo i ze zdravotního hlediska. Samozřejmě se pokusím konzumovat zeleninu, to mi problém nečiní.
Ad 6.) To nejmenší na tom všem, jde o zdraví. Počítám s náklady 140,- Kč den za jídlo, budu-li si vařit sám.
Ad 7.) Čas na přípravu jídla je velice otravný. Redukuju ho koupí hotových jídel, převážně sušeného masa - nic na něm není, jen stojí prachy. Dále
protein. Všeobecně koktejly z tvarohu a vajec jsou taky rychlovka.
V kostce:
Budu posilovat (doma, mám
činky), budu dělat aerobku. Za velice důležitou považuju ranní aerobku na 30min na lačno, tu bych si rád dal v ideálním případě každý den. Bude to nesjpíš kombinace ryhclochůze a klusu v lese.
Posílování plánuji kruhový trénink, převážně: kliky, shyby, dřepy s činkou, nadhozy. Posílování umístím podle energie, což znamená že ve dny, kdy budu mít high carbs. Dát je do low carbs dnů je sebevražda, stejně bych toho moc neodposiloval a akorát bych pak byl nasraný že to za nic nestálo.
Výjma ranního kardia, které je krom dřívějšího vstávání radost, si nebudu napevno linkovat ve který den budu v kolik hodin dělat to či ono. Důvod je jednoduchý, nedá se to tak či onak vždy dodržet.
Budu suplementovat
BCAA, hlavně pak před ranním kardiem na lačno, chci udržet svoje svaly, to je základ pro to, aby mohl efektivně hubnout a být psychicky v dobré kondici, což jsou spojené nádoby. Ve dnech s low carb zvednu troch přísun tuků, abych nemusel jíst astronomické množství bílkovin a alespoň jednou za týden do sebe dostal pořádný kus masa.
Nejjednodušší jsou paradoxně dny s low carb, tj. 50g a 100g, dá se to snadno dodržovat a ani při tom necítím hlad.. Když se zvedne přísun sacharidů na mid carb, tj. 150g 200g, cítím, že hladovím. To omezím tím, že nebudu konzumovat
sacharidy s vysokým GI, takže především bílou rýži a těstoviny z bílé mouky, to si nechám spíše na high carb dny.
Největší úbytek hmotnosti nastává v low carb dny, je to motivační. Naopak high carb dny působí z hlediska progresu demotivačně, proto do nich zařadím víc fyzické aktivity.
pokračování příště...