|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
ursus.
|
Zaslal: ne červen 24, 2012 9:41 pm Předmět: Dieta atleta |
|
|
Nazdar chlapi,
mate nejake skusenosti s nejakymi tymi dietami, nemyslim redukcne, ale proste tieto Paleo diet a podobne, resp nieco vhodne pre atleta co by zato stalo? lebo trening mam premysleny ale jem tak ako pride tak by som rad tomu dal hlavu a patu
Dik
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Merrao

|
Zaslal: po červen 25, 2012 6:36 am Předmět: |
|
|
Pokud chceš výkonnost, tak hlavně nesnižovat nějak příjem (což ti podle mě paleo udělá, to si myslím, že se s atletikou ujíst nedá...)
Bílkoviny: 1,5g/kg a hodně pít...nepotřebuješ víc, možná i ten gram na kilo je u vytrvalců maxko..
V přípravném období (nbapř.když máš posilovnu a buduješ svaly) jich můžeš mít víc..ale v souitěžním bych je snížila.
Sacharidy: Převaha. Místo tu mají před tréninkem nebo bezprostředně po něm i jednoduché. Komplexní zůstávají.
Tuky: Do 30% denního příjmu, převaha zdravých,...Před tréninkem nejsou vhodné..
V atletické výživě má místo skoro každá potravina...
Jen si to musíš načasovat...
Nicméně Usain Bolt si v den závodu dal smažené nugety a Zátopek řízek :D
Hlavně také záleží na disciplíně...
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: po červen 25, 2012 6:56 am Předmět: |
|
|
nevidim duvod, proc by paleo nemohlo fungovat a argumentace nizsim prijmem je uplne mimo, tuky ti ho dost podstatne muzou naopak zvednout  ale samozrejme jako u vseho, je nejlepsi si to vyzkouset sam na sobe a zjisti, jak ti to bude vyhovovat.. _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
| nahoru |
|
 |
Merrao

|
Zaslal: po červen 25, 2012 11:02 am Předmět: |
|
|
No já proti paleo nic nemám, ani proti stravě založené na tucích..ale v té atletice (co se týče běhu hlavně)...no, když to řeknu zjednodušeně, tak tělo je "naučené" používat jako zdroj energie sacharidy.
Pokud si tělo naučíš na tuky, tak kdyžý pak přijmeš něco sacharidového, tělo by mohlo mít problém s inzulinem (rezistence).
Navíc nevím jak kdo, ale když si dám před tréninkem něco tučného, často mi je hůř...rozhodně se cítím líp po jídle sacharidovém, mírně bílkovinovém, než po nečem "olejnatém"...
Paleo může být vhodná strava například pro vrhače nebo diskaře,...
Ale vytrvalostní určitě ne...u sprinterů nevím:)
Každopádně pokud má dotyčný zájem, mlže zkusit experimentovat, ale většině atletům bych doporučila klasickou zlatou střední cestu stravy...založenou max 35% tuky a dostatek sacharidů...
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: po červen 25, 2012 11:10 am Předmět: |
|
|
jasne, pokud se to bude vztahovat hlavne na nejaky maratonce  tak tam to opravdu asi nebude uplne idealni volba, ale ja pod pojmem atlet chapu spis univerzalniho sportovce/atleta, kde se slozeni treninku bude spis podobat crossfitu nez maratonu..
takze ursus, jak to s tebou teda vubec bude vypadat? _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
| nahoru |
|
 |
Merrao

|
Zaslal: po červen 25, 2012 11:16 am Předmět: |
|
|
Já si nechci vymejšlet, ale sprinter mi přijde jako takový ztlatý střed (jak běh, tak silový trénink...), takže tam bych ty tuky povolila až na těch 35% některé dny, jindy třeba méně...
sprinteři prostě "hlavně žrát"..myslím že není problém jíst tuky ráno a večer při odpoledním tréninku...prostě jak se bude schylovat k tréninku, ubrat na tucích..
Maratonci...to je kapitola sama o sobě :D
A tu tukovou stravu jak jsem řekla, vrhači, koulaři...
Nicméně pořád tu debatujem o něčem naslepo, páč nám zakladatel právě neřekl disciplínu..aby z něj nevypadl právě ten maraton :)))
|
|
| nahoru |
|
 |
Johny HaRd
|
Zaslal: po červen 25, 2012 11:34 am Předmět: |
|
|
| Merrao napsal: |
Pokud si tělo naučíš na tuky, tak kdyžý pak přijmeš něco sacharidového, tělo by mohlo mít problém s inzulinem (rezistence). |
Je to přesně naopak. Insulinová rezistence vzniká jako důsledek down-regulace receptorů při chronicky zvýšeném množství glukosy v krvi. Takže v tebou popisovaném případě bude tělo insulin-senzitivnější. _________________ "To mi rve koule"
Eric Cartman
|
|
| nahoru |
|
 |
ursus.
|
Zaslal: po červen 25, 2012 12:19 pm Předmět: |
|
|
no ano kedze pisem do tejto sekcie tak som pod atletom myslel toho univerzalneho sportovca, nie bezca, takze posilka + povedzme bojove sporty, ale momentalne mam fajront od tohto, cize povedzme crossfit
o to ide ze takto bajvoko (1,5g bielkovin atd atd) zdravo jem uz davnejsie len som chcel do toho dat nejaky system, cize asi presnejsie jedalnicky, ako mam v treningu
to paleo diet som asi blbo vybral lebo to je vlastne len tiez filozofia a nie nejaky program, to mi len tak chodilo po rozume lebo sa to dneska casto spomina...
takze nikto nie ste na nejakom programe stravovacom?
|
|
| nahoru |
|
 |
kulíšek

|
Zaslal: po červen 25, 2012 1:52 pm Předmět: |
|
|
Je to jak píše Johny... proto se také někde doporučuje paleo jako prevence metabolického syndromu....
Myslím, že lehce upravené paleo je super volba:) Hlavně ta jednoduchost... čím méně upravené potraviny, tím lépe... _________________ Nesnáším žádný sport, to jo... není to mé hobby radši půjdu do hospody!
|
|
| nahoru |
|
 |
Merrao

|
Zaslal: po červen 25, 2012 2:19 pm Předmět: |
|
|
Asi potom tedy záleží jak kdo a konkrétní situace...
Podle té studie to byla skupina cyklistů, deset dní dodržovali tuky, pak pár dní sacharidy a cítili insulinovou rezistenci...
Zase se mi zdá ta rezistence logická, jelikož tělo potřebuje spalovat tuky a insulin pro spalování tuků není...
Opravdu záleží na druhu sportu a si myslím bych nevydržela trénovat s tukovou stravou...přináší mi únavu. A také na metabolismu samozřejmě :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Reichenberk

|
Zaslal: po červen 25, 2012 2:30 pm Předmět: |
|
|
| Merrao napsal: | Asi potom tedy záleží jak kdo a konkrétní situace...
Podle té studie to byla skupina cyklistů, deset dní dodržovali tuky, pak pár dní sacharidy a cítili insulinovou rezistenci...
Zase se mi zdá ta rezistence logická, jelikož tělo potřebuje spalovat tuky a insulin pro spalování tuků není...
Opravdu záleží na druhu sportu a si myslím bych nevydržela trénovat s tukovou stravou...přináší mi únavu. A také na metabolismu samozřejmě :) |
Uveď zdroj, ať je jasné o čem se v detailu hovoří.
Ale řekl bych že je to buďto špatně napsáno nebos to nepochopila správně - je to totiž naopak - inzulinová rezistence sice vznikne když jsi dlouhodobě přecukrovaná ale také když jsi dlouhodobě s cukry hodně dole. Tedy na trvalé low carb dietě. Pak naopak pravidelné zacukrování té rezistenci brání.
|
|
| nahoru |
|
 |
ursus.
|
Zaslal: po červen 25, 2012 3:16 pm Předmět: |
|
|
| kulíšek napsal: | | Myslím, že lehce upravené paleo je super volba:) |
inac to fakt zvladas nejest ryzu a cestoviny? stale len maso a zelenina ?
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
 |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|