|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
net40
|
Zaslal: po listopad 14, 2016 9:54 am Předmět: |
|
|
Pr!nc napsal: | Olejnas napsal: | Rychart napsal: | Právě rovnici příjemXvýdej Ferriss zpochybňuje a dokazuje to jezením obrovského množství kalorií... |
Tohle presne to, cemu rikam vedecky pristup k jidlu a zasadni problem je, ze to maximalne muze fungovat jemu. Co clovek, to original, cim starsi clovek, tim poruchovejsi original. Jidlo jsou tri faktory. Co jist - to zhruba vis, kolik toho jist - nad tim ted tady polemizujeme a nemene dulezity je i ten posledni faktor, kdy to jist.
PS: Rozhozena inzulinova rezistence znamena to, ze telo nedokaze efektivne pracovat s inzulinem, nedokaze dost dobre sacharidy vyuzit jako palivo a uklada je jako tuk. Projevuje se to po dlouhych lowcarbech apod. Vidim to na sobe, jedu lowcarb zhruba po cely rok a jen kdyz jedu nejaky silovy program, tak na posledni 4-6 tydnu zvysim sacharidy zhruba na 200-250g a efekt (krome vyrazne vetsi sily a lepsi regenerace) je ten, ze z toho nabiram okolo kila (prevazne tuku) tydne. |
Po lowcarb si inzulinovou rezistenci rozhodně nepřivodíš. V podstatě po každé dietě, při které zhubneš tuk a přijímáš menší celkový příjem energie, by sis měl citlivost na inzulin vylepšit.
Naopak při dlouhých prasečích objemech si tu inzulinovou rezistenci postupně snižuješ a jsi stále méně schopný nabirat čístou svalovou hmotu. Pro naturála je zachování dobré inzulinové citlivosti alfou a omegou čistého přibírání svalů, i když samozřejmě vždycky nabereš nějaký tuk, ale nemusí ho být tolik.
Takové brutální přibírání tuku bych primárně nesváděl na vyšší příjem sacharidů (který je z mého pohledu stále dost nízký, ale každý jsme jiný), ale buď na celkově vysoký příjem energie celkově, nebo rozhozené hormony z předešlého dietování na příliš nízkém příjmu energie a následnému jojo efektu. |
Přesně tak, inzulinová rezistence vzniká velkými dávkami sacharidů. Lowcarb v tomhle směru rozhodně nemůže uškodit.
|
|
nahoru |
|
|
| | |
Maziarit
|
Zaslal: po listopad 14, 2016 10:31 am Předmět: |
|
|
Asi tak, on totiž občas člověk zapomene na naši evoluci kde šlechtěné ovoce nebylo, ani rýže, těstoviny, pšenice... naopak hodně pohybu každý den, minimum sacharidů a když se zadařil lov tak občas bilkoviny a tuky.
Řekl bych, že se tehdy pohybovali i měsíce na hranici ketozy, což vysvětluje i to, proč jsme schopni na ketonech fungovat, a proč lidi i v dospělosti jsou schopní se do 2 týdnu na ketozu adaptovat bez vedlejších negativních učinlů. Stejně jako medvěd co jde na zimní spánek, si myslíte že funguje na cukrech nebo na ketonech ?
Pak samozřejmě ořechy na podzim jako kalorická bomba pro přežití zimy.
Já si dokonce myslím, že inzulínovou rezistenci způsobují jen ty prumyslově zpracované sacharidy, které jsou konzumované třeba 20 let v kuse v kombinaci s minimem pohybu. Když někdo alespoň posiluje, tak ty buňky drží citlivost na inzulín, ovšem když někdo fakt jen sedí a nic nedělá, tak se dostane do kolotoče kdy díky té rezistenci je tlustější a tlustější a pak vypadá jako Fattypillow.
|
|
nahoru |
|
|
Pr!nc
|
Zaslal: po listopad 14, 2016 8:08 pm Předmět: |
|
|
Pr!nc napsal: | Olejnas napsal: | Rychart napsal: | Právě rovnici příjemXvýdej Ferriss zpochybňuje a dokazuje to jezením obrovského množství kalorií... |
Tohle presne to, cemu rikam vedecky pristup k jidlu a zasadni problem je, ze to maximalne muze fungovat jemu. Co clovek, to original, cim starsi clovek, tim poruchovejsi original. Jidlo jsou tri faktory. Co jist - to zhruba vis, kolik toho jist - nad tim ted tady polemizujeme a nemene dulezity je i ten posledni faktor, kdy to jist.
PS: Rozhozena inzulinova rezistence znamena to, ze telo nedokaze efektivne pracovat s inzulinem, nedokaze dost dobre sacharidy vyuzit jako palivo a uklada je jako tuk. Projevuje se to po dlouhych lowcarbech apod. Vidim to na sobe, jedu lowcarb zhruba po cely rok a jen kdyz jedu nejaky silovy program, tak na posledni 4-6 tydnu zvysim sacharidy zhruba na 200-250g a efekt (krome vyrazne vetsi sily a lepsi regenerace) je ten, ze z toho nabiram okolo kila (prevazne tuku) tydne. |
Po lowcarb si inzulinovou rezistenci rozhodně nepřivodíš. V podstatě po každé dietě, při které zhubneš tuk a přijímáš menší celkový příjem energie, by sis měl citlivost na inzulin vylepšit.
Naopak při dlouhých prasečích objemech si tu inzulinovou rezistenci postupně snižuješ a jsi stále méně schopný nabirat čístou svalovou hmotu. Pro naturála je zachování dobré inzulinové citlivosti alfou a omegou čistého přibírání svalů, i když samozřejmě vždycky nabereš nějaký tuk, ale nemusí ho být tolik.
Takové brutální přibírání tuku bych primárně nesváděl na vyšší příjem sacharidů (který je z mého pohledu stále dost nízký, ale každý jsme jiný), ale buď na celkově vysoký příjem energie celkově, nebo rozhozené hormony z předešlého dietování na příliš nízkém příjmu energie a následnému jojo efektu. |
Koukám, že jsem se tam pěkně upsal. Při prasečích objemech samozřejmě inzulinovou citlivost snižuješ, ne že si snižuješ rezistenci, rezistence se naopak zvyšuje.
|
|
nahoru |
|
|
Pr!nc
|
Zaslal: po listopad 14, 2016 8:13 pm Předmět: |
|
|
Maziarit napsal: | Asi tak, on totiž občas člověk zapomene na naši evoluci kde šlechtěné ovoce nebylo, ani rýže, těstoviny, pšenice... naopak hodně pohybu každý den, minimum sacharidů a když se zadařil lov tak občas bilkoviny a tuky.
Řekl bych, že se tehdy pohybovali i měsíce na hranici ketozy, což vysvětluje i to, proč jsme schopni na ketonech fungovat, a proč lidi i v dospělosti jsou schopní se do 2 týdnu na ketozu adaptovat bez vedlejších negativních učinlů. Stejně jako medvěd co jde na zimní spánek, si myslíte že funguje na cukrech nebo na ketonech ?
Pak samozřejmě ořechy na podzim jako kalorická bomba pro přežití zimy.
Já si dokonce myslím, že inzulínovou rezistenci způsobují jen ty prumyslově zpracované sacharidy, které jsou konzumované třeba 20 let v kuse v kombinaci s minimem pohybu. Když někdo alespoň posiluje, tak ty buňky drží citlivost na inzulín, ovšem když někdo fakt jen sedí a nic nedělá, tak se dostane do kolotoče kdy díky té rezistenci je tlustější a tlustější a pak vypadá jako Fattypillow. |
Inzulinová rezistence a diabetes 2. typu jsou způsobeny obecně vysokým energetickým příjmem, který dlouhodobě převyšuje naše potřeby, ne pouze vysokým příjmem sacharidů, na to je třeba pamatovat a všechno hned nesvádět na sacharidy.
Problém je v tom, že průmyslově zpracované sacharidy v sobě představují velice rafinovaný zdroj energie, kterého se člověk lehko přejí, hůře pociťuje sytost a z toho může postupně tloustnout.
A ještě jedna věc - to, že člověk ve své evoluci měl málo sacharidů - to se nikdy tak úplně neprokázalo. Záleží na konkrétním místě na planetě, kde naši předci žili. Proto primárně vnímat Paleo jako lowcarb prostě nemůže být pravda, i když je v dnešní době tak chápáno.
|
|
nahoru |
|
|
Olejnas
|
Zaslal: po listopad 14, 2016 8:21 pm Předmět: |
|
|
Diky za objasneni pojmu citlivost vs rezistence a omluvam se za mystifikaci.
|
|
nahoru |
|
|
Olejnas
|
Zaslal: út listopad 15, 2016 1:52 pm Předmět: |
|
|
|
|
nahoru |
|
|
Rychart
|
Zaslal: út prosinec 20, 2016 1:04 pm Předmět: |
|
|
Hodim sem takovej menší update. Jídlo jedu pořád stejně a tuk už jde dolů o něco líp. Tipuju, že se mi opravdu zvyšuje citlivost na inzulin. Denně mi to vychází kolem 100g sacharidů (z luštěnin). Začal jsem k tomu ještě cvičit a jídelníček zatím upravovat k nabírání nebudu a uvidim co to bude dělat.
|
|
nahoru |
|
|
tracy
|
Zaslal: pá červen 23, 2017 1:03 pm Předmět: Update? |
|
|
Ahoj, chtěl jsem se jenom zeptat jak pokračuješ, jestli teda vůbec?
Jinak co se týká Ferrisovi diety - není to úplně Low-carb, ale Slow-carb, takže pomalé sacharidy, ne nízké sacharidy - v české verzi knihy je špatně překlad. Sacharidů do sebe člověk během diety dostane z luštěnin víc než dost, ve 100g fazolí je +- 60g sacharidů. Právě to Ferris v knize zpochybňuje, že není kalorie jako kalorie a ani sacharid jako sacharid.
Jak si popisoval tu stagnaci, tak ty ledové koupele byly možná ten poslední kousek skládačky.
Co jsem vypozorval já u sebe, tak snižování váhy zpomaluje nedostatek spánku, alkohol (kromě podváděcího dnu), stres (v dietě je většinou málo času, jelikož člověk pořád myslí na jídlo a pak nestíhá) a pohyb na čerstvém vzduchu a na sluníčku - to souvisí i se zdravím spánkem.
Co se týká cvičení mě pomohlo zařadit 1 týdně mrtvý tah. Třeba jen 3 serie po 1-3 opakováních s 85-95% maxima - i tak malý objem dělá divy. A ještě mi dobře funguje farmářská chůze.
|
|
nahoru |
|
|
Trubens
|
Zaslal: pá červen 23, 2017 3:15 pm Předmět: Re: Update? |
|
|
tracy napsal: | Ahoj, chtěl jsem se jenom zeptat jak pokračuješ, jestli teda vůbec?
Jinak co se týká Ferrisovi diety - není to úplně Low-carb, ale Slow-carb, takže pomalé sacharidy, ne nízké sacharidy - v české verzi knihy je špatně překlad. Sacharidů do sebe člověk během diety dostane z luštěnin víc než dost, ve 100g fazolí je +- 60g sacharidů. Právě to Ferris v knize zpochybňuje, že není kalorie jako kalorie a ani sacharid jako sacharid.
Jak si popisoval tu stagnaci, tak ty ledové koupele byly možná ten poslední kousek skládačky.
Co jsem vypozorval já u sebe, tak snižování váhy zpomaluje nedostatek spánku, alkohol (kromě podváděcího dnu), stres (v dietě je většinou málo času, jelikož člověk pořád myslí na jídlo a pak nestíhá) a pohyb na čerstvém vzduchu a na sluníčku - to souvisí i se zdravím spánkem.
Co se týká cvičení mě pomohlo zařadit 1 týdně mrtvý tah. Třeba jen 3 serie po 1-3 opakováních s 85-95% maxima - i tak malý objem dělá divy. A ještě mi dobře funguje farmářská chůze. |
v strukovinách je + - 50g sacharidov. Nebudeš snáď počítať do toho aj vlákninu, ktorá má prakticky nulovú kalorickú hodnotu pre človeka (inak to bude možno pre ovce, kravy)...
Pomalým sacharidom bude ja kryštáľový cukor či med, alebo datle z megavysokým glykemickým indexom (ešte vyšším než cukor), keď to zmiešaš s tukom (napr. maslo, myslím že kokosový olej na znižovanie GI nefunguje...) a ešte k tomu pridáš mletú škoricu....
|
|
nahoru |
|
|
net40
|
Zaslal: so červen 24, 2017 11:10 am Předmět: Re: Update? |
|
|
Trubens napsal: | [
Pomalým sacharidom bude ja kryštáľový cukor či med, alebo datle z megavysokým glykemickým indexom (ešte vyšším než cukor), keď to zmiešaš s tukom (napr. maslo, myslím že kokosový olej na znižovanie GI nefunguje...) a ešte k tomu pridáš mletú škoricu.... |
Proč na snížení GI sacharidů nefunguje kokosový tuk a máslo naopak ano??? Jsou k tomu nějaké studie?
|
|
nahoru |
|
|
GS RIDER
(ban)
|
Zaslal: so červen 24, 2017 11:43 am Předmět: |
|
|
netuším, jestli tomu tak je nebo ne, ale MCT tuky se tráví jinak než klasické tuky, jeho hypotéza se pravděpodobně opírá o to, že máslo snižuje glykemický index tím, že zpomaluje trávení, zatímco kokosový tuk tak nečiní...
nicméně celkově teorie o tom, že máslo udělá z cukru polysacharid je úsměvná, protože tetky v cukrárně, co drtí větrníky de facto žijí naprosto zdravě:)
|
|
nahoru |
|
|
Cratach
|
Zaslal: so červen 24, 2017 12:40 pm Předmět: |
|
|
GI se snizuje vsim, co se travi pomalejs, nez ten konkretni sachr - tj. krom tuku i bilkoviny a vlaknina. _________________ "A vy jste jako kdo?"
|
|
nahoru |
|
|
Trubens
|
Zaslal: so červen 24, 2017 1:45 pm Předmět: |
|
|
GS RIDER napsal: | netuším, jestli tomu tak je nebo ne, ale MCT tuky se tráví jinak než klasické tuky, jeho hypotéza se pravděpodobně opírá o to, že máslo snižuje glykemický index tím, že zpomaluje trávení, zatímco kokosový tuk tak nečiní...
nicméně celkově teorie o tom, že máslo udělá z cukru polysacharid je úsměvná, protože tetky v cukrárně, co drtí větrníky de facto žijí naprosto zdravě:) |
Ja som nikde nepisal, ze maslo urobi z cukru polysacharid. Ja som pisal o znizeni GI cukru vdaka maslu. Samozrejme GI znizuje aj vlaknina a bielkoviny. K tomu dost vyznamne aj skorica.
Inak enzym amylaza (ako potravinovy doplnok) ZVYSUJE GI kazdeho sacharidu, teda aj ked sa konzumuje spolu s vlakninou, bielkovinou a mozno aj ked s pridanym tukom.... Preto by som NEODPORUCAL suplementovat amylazu "vo velkom" (nejake superpotentne traviace enzymy) v pripade konzumovania velkeho mnozstva sacharidov v jedle... Neviem totiz s istotou, ci tuk (ktory sa netravi v zaludku, hoci aj tak znizuje GI sacharidov), a bielkoviny v takom pripade naozaj znizia GI sacharidov... K tomu sa bezne predavaju (skor v zahranici) aj enzymy s obsahom celulazy a inych enzymov stiepiacicu vlakninu.... Vtedy vlaknina z principu neznizi GI potravin, lebo bude rozlozena...
Info cerpam myslim ze od Dr. Mercolu, dohladajte si kto chce na nete... Myslim ze mozete hladat pod nazvom "dangerous of amylase", tak nejak...
Ja uzivam silne enzymy, ale v porcii mam len 50g sacharidov, takze sa neobavam... Keby som mal uz 150g, to by som sa uz z dlhodobejsieho hladiska pri uzivani amylazy obaval...
|
|
nahoru |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|