Palmový olej


Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
 
odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Palmový olej  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Palmový olej
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Makuška


PříspěvekZaslal: st březen 02, 2016 12:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Grimley napsal:
Ono nakrmit celou afriku, tak se tam začne rodit o 1000% lidí víc a svět ve větším průseru než teď ... tyhlety spásný myšlenky pro celej svět jsou tak krátkozraký, až to bolí


Jo, to souhlasím. Já to psala spíš z důvodu těch paradoxů - kolik se toho vypěstuje versus skutečně spotřebuje.

Nejsem upřímně vůbec zastánce humanitární pomoci Africe, kde si Unicef apod. akorát hrabou prachy na marketingový kampaně....souhlasím i s myšlenkou Diamonda - naučit je starat se sami o sebe....jenže....tak trochu jim tam pár let velmoci světa např. těží nerostný bohatství. Převedeno na Diamondovu myšlenku....kdyby místní národy naučili těžit a obchodovat s tím nerostným bohatstvím sami bez vlivu dolaru apod., nebylo by těm národům líp??? Jenže na druhou stranu....chtělo by se velmocem tuhle těžbu opustit notabene ještě nějaký černoušky učit jak je to s těžbou??? Si nemyslím.
_________________
Life begins at the end of your comfort zone.
---------------------------------------------------
https://www.facebook.com/fitdezerty/
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spazik


PříspěvekZaslal: st březen 02, 2016 1:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Grimley napsal:
Ono nakrmit celou afriku, tak se tam začne rodit o 1000% lidí víc a svět ve větším průseru než teď ... tyhlety spásný myšlenky pro celej svět jsou tak krátkozraký, až to bolí

To je naopak mýtus. Nejvyšší porodnost je v nejchudších a nejméně rozvinutých zemích. S tím jak země bohatne a rozvíjí se (= rodiče se nemusí obávat, kdo je uživí ve stáří) porodnost klesá.
Pomoc je potřebná, ale samozřejmě dlouhodobě ne ve formě zásobování potravinami. Ale ve formě zlepšení a zlevnění zdravotní péče, zvýšení efektivity zemědělství, vzdělávání lidí, rozšíření přístupu lidí k internetu a bankovnictví...

http://www.gatesfoundation.org/Who-We-Are/Resources-and-Media/Annual-Letters-List/Annual-Letter-2014
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
daymoon
Moderátor


PříspěvekZaslal: pá březen 04, 2016 7:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

I o něm se zde hovoří. Velmi zajímvé.

http://www.rozhlas.cz/dvojka/kupredudominulosti/_zprava/prokazatelne-jedy-v-potravinach-jsou-uznane-za-bezpecne-rika-anna-strunecka--1589341
_________________
Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů

*´¨)
¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
(¸.•` (¸.•` *daymoon*´¨)¸.•´¸.•*´¨) ¸.•*¨)
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eSko
Naivka


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:09 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Že ghee neobsahuje cholesterol? Tak to se paní profesorka hodně sekla. A přepuštěním se odstraní nezdravé látky? Od kdy jsou syrovátka s vodou škodlivými látkami? Přepuštěním získáme vyšší smoke point výsledného tuku (kvůli odstranění vody a syrovátky), ale rozhodně z toho neuděláme něco zdraví zázračného. Naopak přirozeně se vyskytující trans-nenasycené MK (které ona správně haní jako ty nejškodlivější) zůstávají stále v onom tuku (ghee). A jelikož jsme posunuli smoke point, člověk má tendenci na ghee smažit při vyšší teplotě, což není ideální, jelikož cholesterol jako takový cca od 120 °C oxiduje (od 150 °C podstatně rychleji). Možná bude v ghee stabilnější a k jeho oxidaci dojde později než za běžných podmínek (máslo), ale to je také diskutabilní.

Ale jinak zajímavý rozhovor k pondělnímu obědu. Nicméně lehce cítím mírné nadržování nasyceným mastným kyselinám vůči PUFA a MUFA ze strany paní profesorky, což asi není úplně ideální postoj odborníka, který řeší i výživu (mimnochodem být dobrým fyziologem neznamená být dobrým výživářem a expertem na výživu - to počáteční tvrzení, že ví, co tělu škodí a co mu pomáhá... to jsou dost silná slova).

Jestli se nepletu, tak paní profesorka je známá svými kontroverziními postoji vůči povinnému očkování, jestli se nemýlím?
_________________
"Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Makuška


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

@eSko Když jsi k tomu tématu tak najel - jak je to s těmi ztužovanými tuky??? Ty haní hodně odborníků a za poslední roky šly ceny margarínů podstatně dolů a naopak ceny pravého másla podstatně nahoru - čím to??
_________________
Life begins at the end of your comfort zone.
---------------------------------------------------
https://www.facebook.com/fitdezerty/
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spazik


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Makuška napsal:
@eSko Když jsi k tomu tématu tak najel - jak je to s těmi ztužovanými tuky??? Ty haní hodně odborníků a za poslední roky šly ceny margarínů podstatně dolů a naopak ceny pravého másla podstatně nahoru - čím to??

Máslo stojí pořád skoro stejně (30-40,-/250g), nepamatuju, že by někdy bylo levnější, max. o inflaci.

Jinak taky mi přijde divný, že tvrdí profesorka jak je ghee dobré, většinou jsem četl, že máslo nebo přepuštěné máslo (což je skoro to samé) není zrovna moc zdravé
Jinak paní má nadváhu, což tomu o čem mluví taky nepřidává na váze... :-)


Naposledy upravil Spazik dne po březen 07, 2016 12:33 pm, celkově upraveno 1 krát
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Makuška


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Spazik napsal:
Makuška napsal:
@eSko Když jsi k tomu tématu tak najel - jak je to s těmi ztužovanými tuky??? Ty haní hodně odborníků a za poslední roky šly ceny margarínů podstatně dolů a naopak ceny pravého másla podstatně nahoru - čím to??

Máslo stojí pořád skoro stejně (30-40,-/250g), nepamatuju, že by někdy bylo levnější, max. o inflaci.


Tak to já si pamatuju vývoj cen jiný....tak 7-8 let zpět margaríny bez problémů kolem 40,--/250g a máslo naopak i pod 25,--/250g - teď je to zase naopak...margaríny se nabízejí běžně kolem 28,--/500g tj. 14,--/250g a máslo kolem těch 35,---40,--/250g.
_________________
Life begins at the end of your comfort zone.
---------------------------------------------------
https://www.facebook.com/fitdezerty/
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hulkie


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ghee je jen maslo zbavene zbytku mlecne bilkoviny. Jinak na pubmed je studie o velkem vyskytu koronarnich onemocneni v Indii, kde se prakticky nic jineho v kuchyni nepouziva.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bombay


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mně zas přijde, že máslo jde dost dolů s cenou. Běžně 25-30 Kč. Ale prý je nadbytek mléka, tak možná proto.
_________________
Symobolika je jejich reč, prave proto ze to nikoho nezajima
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pr!nc


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 12:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie napsal:
Ghee je jen maslo zbavene zbytku mlecne bilkoviny. Jinak na pubmed je studie o velkem vyskytu koronarnich onemocneni v Indii, kde se prakticky nic jineho v kuchyni nepouziva.


Ale ghee, troufám si tvrdit, se v Indii používá dlouhou dobu, takže to, že se spolu vyskytují současně dva jevy, ještě neznamená, že spolu souvisí. Tenhle zvyšující se výskyt KVN chorob, bych řekl, mnohem více než s ghee souvisí se zvyšující se životní úrovní a přejímání západní stravy a stylu života. Podobný vývoj v prevalenci KVN nebo diabetu 2. typu by se určitě našel i třeba v Číně.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eSko
Naivka


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 1:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Makuška napsal:
@eSko Když jsi k tomu tématu tak najel - jak je to s těmi ztužovanými tuky??? Ty haní hodně odborníků a za poslední roky šly ceny margarínů podstatně dolů a naopak ceny pravého másla podstatně nahoru - čím to??


To ztužování margarínů už probíhá jinou technoligií, než probíhalo kdysi, kdy se v hotových margarínech vyskytovalo klidně i 35 % trans-UFA. Dnes je to u těch dobrých do 3 %, což nepředstavuje nějaké výrazné riziko při běžné spotřebě. Nicméně problém je, že ty margaríny snadno podléhají oxidaci kvůli vyššímu obsahu nestabilních nenasycených MK (kdo zažil otevřený margarín v lednici třeba týden a déle, tak to zná určitě moc dobře sám - podstatně žlutější barva než při otevření nového balení), což také není ideální. Nicméně co se týče vlivu trans-UFA na zdraví organismu, tak bylo kvalitními studiemi prokázáno, že mají negativní vliv na hladinu cholesterolu, jeho frakce a hladinu triglyceridů, resp. na senzitivitu inzulino-dependentních tkání. Jejich příjem by neměl přesahovat 2 % z celkového energetického příjmu. A proč nemám rád např. bezduché a neobjektivní obhajování másla? Protože v něm se trans-UFA přirozeně také vyskytují (2 - 7 %), takže je to vše o kontextu a ne o tom "vyhoďte margaríny z okna, jezte máslo - zjistily studie".

A proč šly ceny dolu, resp. nahoru? Poptávka/nabídka, móda shazovat určitý druh tuků, účelné zveřejňování jen některých výzkumů a rozhovorů v nejvíce čtených médiích atd. atd. To už je spíše ekonomické a hospodářské hledisko.

Hulkie: Pozor, asociace a kauzalita jsou dvě odlišné věci. Viz Pr!nc.
_________________
"Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bombay


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 2:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Proč mi margarín udělá následující dvě věci? Vždy běžně několik dnů - týdnů používaný, nejedná se o nově zakoupený:

1) otevřu po vyndání z lednice a spousta vysrážených kapek vody na povrchu margarínu
2) margarín není hladká pasta, ale jsou v něm jakoby vysrážené hrudky
_________________
Symobolika je jejich reč, prave proto ze to nikoho nezajima
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pr!nc


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 2:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

1) Margaríny obsahují mnohem více vody než máslo.

2) To ti přesně neřeknu, ale asi to bude technologií výroby.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
eSko
Naivka


PříspěvekZaslal: po březen 07, 2016 2:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bombay napsal:
Proč mi margarín udělá následující dvě věci? Vždy běžně několik dnů - týdnů používaný, nejedná se o nově zakoupený:

1) otevřu po vyndání z lednice a spousta vysrážených kapek vody na povrchu margarínu
2) margarín není hladká pasta, ale jsou v něm jakoby vysrážené hrudky


Jak píše Pr!nc, vše bude souviset s technologií výroby (emulgace, homogenizace...). Možná také odlišné zastoupení emulgačních činiděl napříč produkty může hrát roli, proč se odděluje voda od tuku u některých produktů značně a u některých méně (nicméně hraje roli i to, že to je prostě otevřené a v lednici je také nějaká vlkhost a to ne malá).
_________________
"Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Minikorbič


PříspěvekZaslal: čt březen 10, 2016 8:45 am    Předmět: Odpovědět s citátem

iDNES.cz:O palmový olej není zájem, jeho náhrada se potravinářům prodraží
_________________
... kamarádky mám tři, levou jednoručku, pravou jednoručku a obouručku.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Palmový olej Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Rychle na stránku:


 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru




Populární značky: