|
|
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
arkan
|
Zaslal: út červen 17, 2014 6:35 am Předmět: Pohanka mechanicky loupaná,chutnější varianta ovs. vloček |
|
|
Tato plodina mě zaujala z mnoha důvodů, jako např tím že jako snad jediná rostlina obsahuje tolik aminokyselin
Aminokyseliny
isoleucin 0,37
leucin 0,57
valin 0,51
methionin 0,17
cystein 0,19
phenylalanin 0,37
tyrosin 0,20
threonin 0,38
tryptophan 0,14
lysin 0,57
histidin 0,21
arginin 0,78
dále pak
samotné složení, nutiční hodnoty ve 100g
voda 12,6
bílkoviny 9,77
tuk 1,73
sacharidy 72,4
vláknina 1,58
minerální látky 1,72
---------------------------------------------------------------------- --------
Minerální látky
Vápník 120
Železo 4
Hořčík 390
Fosfor 320
Draslík 450
Měď 1
Mangan 3,5
Zinek 0,9
Vitaminy
B1 4,2
B2 1,1
B6 0,2
E 4,1
Cholin 44
Niacin 2,1
Rutin 6,5
Pohanková kaše
Kaše proto, že se pohanka zalije spec.fitness "gulášem" vyrobeným bez éček a jednoduše s obsahem tuku 3% ,1 dcl guláše má cca 45kcal.
ingredience:
1/2 kg kuřecích prs
1 dcl olivového oleje extra panenský např. Minerva
60 g mleté papriky
2 velké cibule
1 zelená paprika
1 palička česneku, je potřeba rozetřít
1 lžička chilli
3 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
3 lžíce majoránky
2 větší brambory (najemno nastrouhat)
Nakrájenou cibuli a zelenou papriku zlehka smažíme na oleji cca 10 min, potom přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa a pokračujeme dalších 10 minut ve smažení.
Potom hrnec doplníme vodou do 2,5 litrů a zamícháme směs koření a vaříme 30 minut, nakonec zahustíme bramborami.
Kastrol s gulášem vydrží v lednici celý týden.
Ráno si ohřeju přiměřené množství guláše a zaliju s ním 200g pohanky ,používám od Šmajstrlu.
Pohanka - jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých (Fagopyrum esculentum) patřila dlouho k málo známým obilninám. V poslední době však zájem o ni prudce vzrůstá, a to nejen mezi vegetariány a makrobiotiky. Nejvíce je rozšířena v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě, kde jsou velmi oblíbené pohankové lívance s javorovým sirupem.
Semeno pohanky obsahuje draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Nejvíce je tato obilnina ceněna pro vysoký obsah bioflavonidu, rutinu, obsaženého v semenech i slupkách. Působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Pravidelná konzumace pohanky (alespoň tři krát týdně) spolu s pitím odvaru z lněného semene a zvýšeným příjmem vlákniny vyléčí během měsíce hemoroidy.
Pohanka je rovněž velmi výhodná k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci (sebeotravě). Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech či při silné a déletrvající menstruaci.
Obsah vitaminů B 1 a B 2 pomáhá tělu aktivovat energii podporující činnost nervů. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy.
Velmi důležitým vitaminem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Pohanka obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti srážení krve v cévách. Lipidy z pohanky obsahují 0,2 procenta fyziologicky aktivních rostlinných sterolů - sitosterol a compesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu z potravy. Vzhledem k obsahu škrobů a plnohodnotné bílkoviny podobné živočišným (aminokyselinám lyzinu, metioninu a triptofanu) poskytuje pohanka vynikající plnohodnotnou stravu. Minerální látky a stopové prvky (zvláště vápník) jsou v pohance významné při těhotenství a v geriatrii (tedy pro starší občany).
|
|
nahoru |
|
|
| | |
Arnoldisnumerouno
|
|
nahoru |
|
|
DiamonD123
(ban)
|
Zaslal: út červen 17, 2014 9:40 am Předmět: |
|
|
Arnoldisnumerouno napsal: | V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní! |
A to, že je hnusná už nikoho nezajímá
|
|
nahoru |
|
|
Dominik01
|
Zaslal: út červen 17, 2014 9:53 am Předmět: |
|
|
DiamonD123 napsal: | Arnoldisnumerouno napsal: | V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní! |
A to, že je hnusná už nikoho nezajímá |
Mně pohanka hnusná nepříjde
|
|
nahoru |
|
|
Chadzi
|
Zaslal: út červen 17, 2014 9:54 am Předmět: |
|
|
DiamonD123 napsal: | Arnoldisnumerouno napsal: | V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní! |
A to, že je hnusná už nikoho nezajímá |
Jaký si to uděláš, takový to máš.
|
|
nahoru |
|
|
arkan
|
Zaslal: út červen 17, 2014 11:08 am Předmět: |
|
|
DiamonD123 napsal: | Arnoldisnumerouno napsal: | V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní! |
A to, že je hnusná už nikoho nezajímá |
Ovesný vločky taky asi nekřoupeš na sucho .
|
|
nahoru |
|
|
karlwanhov
|
|
nahoru |
|
|
Arnoldisnumerouno
|
Zaslal: út červen 17, 2014 11:32 am Předmět: |
|
|
DiamonD123 napsal: | Arnoldisnumerouno napsal: | V poslední době zařazuji pohanku poměrně často do jídelníčku a můžu jenom doporučit!
Má parádní složení, hodnoty, je perfektně stravitelná takže parádní! |
A to, že je hnusná už nikoho nezajímá |
Mě osobně chutná
|
|
nahoru |
|
|
Martys88
|
Zaslal: út červenec 14, 2015 9:49 pm Předmět: |
|
|
Chci se zeptat jak pouzivate pohanku.zkousel sem nahradit vlocky pohankou v koktejlu ale zjistil sem ze neni to asi prave orechove pro telo.Vydrzim 3 hodiny bez jidla po 100g celozrne pohankove mouky a proteinu,ale podle me nestravim uplne vse.docetl jsem se ze ten obal pohanky respektive slupka je nerozpustna v tele a udajne ostra a narusuje streva.u nekterych jedincu i krvaceni ve strevech.udajna vlaknina pohanky neni vlaknina ale neztravitelny odpal z pohanky.
Jak uzivate vy tuhle surovinu?vlocky nemuzu kvuli nadymani tak zkousim prijit na tekutou ale pritom vyzivnou stravu
Dik za rady
|
|
nahoru |
|
|
toupa
|
Zaslal: po říjen 19, 2015 1:45 pm Předmět: |
|
|
Pohanku jsem jedl ještě než jsem začal posilovat, ale dělám si ji pouze na sladko - prostě do hotové pohanky dám med, nastrouhaná jablka, mrkev, skořici a ořechy. Pohanka mě nikdy nezasytí, takže potom můžu rychle hodit další jídlo.
Asi známá věc k přípravě pohanky: ta mechanicky loupaná se dá dělat i bez vaření - na 140g pohanky dávám 200g vroucí vody, hodím to ještě na sporák, dám pokličku a zahřeju jen tak, aby se zahřál ten hrnec s poklicí (ani ne minuta) a dám pod peřinu - za 45 minut vyndávám.
|
|
nahoru |
|
|
Fangorn
|
Zaslal: čt říjen 22, 2015 8:47 pm Předmět: |
|
|
toupa napsal: | Pohanku jsem jedl ještě než jsem začal posilovat, ale dělám si ji pouze na sladko - prostě do hotové pohanky dám med, nastrouhaná jablka, mrkev, skořici a ořechy. Pohanka mě nikdy nezasytí, takže potom můžu rychle hodit další jídlo.
Asi známá věc k přípravě pohanky: ta mechanicky loupaná se dá dělat i bez vaření - na 140g pohanky dávám 200g vroucí vody, hodím to ještě na sporák, dám pokličku a zahřeju jen tak, aby se zahřál ten hrnec s poklicí (ani ne minuta) a dám pod peřinu - za 45 minut vyndávám. |
No, když už jsme u toho, tak ona se nemusí vařit vůbec, stačí ji nechat den namočenou. Anebo ještě líp den dva nechat fermentovat a je to ještě o stupeň výš
|
|
nahoru |
|
|
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: čt říjen 22, 2015 9:09 pm Předmět: |
|
|
Pohanku si dávám na Pustevnách nebo v Rožnově - tj. 2x ročně ve formě kaše. Je to jako s McD - 2x za rok stačí:o)
Tedy pro mě.
|
|
nahoru |
|
|
Som_v_nutricnej_ketoze
|
Zaslal: čt říjen 22, 2015 9:20 pm Předmět: |
|
|
Fangorn napsal: | toupa napsal: | Pohanku jsem jedl ještě než jsem začal posilovat, ale dělám si ji pouze na sladko - prostě do hotové pohanky dám med, nastrouhaná jablka, mrkev, skořici a ořechy. Pohanka mě nikdy nezasytí, takže potom můžu rychle hodit další jídlo.
Asi známá věc k přípravě pohanky: ta mechanicky loupaná se dá dělat i bez vaření - na 140g pohanky dávám 200g vroucí vody, hodím to ještě na sporák, dám pokličku a zahřeju jen tak, aby se zahřál ten hrnec s poklicí (ani ne minuta) a dám pod peřinu - za 45 minut vyndávám. |
No, když už jsme u toho, tak ona se nemusí vařit vůbec, stačí ji nechat den namočenou. Anebo ještě líp den dva nechat fermentovat a je to ještě o stupeň výš |
U obilnín/"pseudoobilnín" nevidím dôvod nevariť.... ťažko povedať, či to takto dobre strávi, to nie sú orechy či semiačka, mlieko, mleté mäso, atď..... Ja osobne (už prijímam 70-80g sacharidov denne, a už jem dve jedlá denne, to druhé = 1/3 denného príjmu kalórií) si fermentujem pšeno (po česky = jáhly)...Pomeliem pšeno (to je lúpané proso) v mlynčeku na mak množstvo aké chcem, zalejem dvojnásobným množstvom (na gramáž) odstatej či prefiltrovanej vody, a nechám kvasiť/fermentovať 2 - 7 dní, čím dlhšie, tým to bude kyslejšie...........ALE JE TO FAJNOTKA......... Toto si uvariť so silným vývarom + k tomu huby shitake, soľ, korenie.....MŇAM :-) ...
SKÚSTE ...... Robieva sa to tak napr. v Afrike, to s tými jáhlami. Stačí ich pomlieť, voda, nič viac.... a zakryť nejakou látkou nádobu, v ktorej to budete kvasiť...Denne raz, dva krát premiešať. MŇAMMMMM.....
Inak, napadlo mi, či by to nefungovalo takto aj lúpanou svetlou (teda termicky neupravenou) pohánkou.... Pomlieť ju, a nechať takto vykvasiť/fermentovať.......Lenže nakoľko chcem sacharidy prijímať z 70-00% vo forme varených klíčkov, tak asi budem kvasiť nenaklíčené len to pšeno (ktoré sa ani klíčiť nedá), a ostatné sacharidy ktoré konzumujem (klíčky mungo, adzuki, ŠOŠOVICA/čočka....) si budem pred jedením ešte 12 hodín kvasiť, ale už nie v čistej vode, ale vo vode s citrónovou šťavou, ako aj robievam.
Inak, zajtra budem jesť ako "sacharidový doplnok" (lebo mám proste chute aj na sacharidy... ) 2 dni klíčenú pohánku varenú v silnom hovädzom vývare (vývar robím 48 - 72 hodín vo veľkom hrnci) s koreninami, soľou, a hubou shitake, a ku koncu si na to dám "pickles" (kvasenú kapustu) doma urobené ...A AKO VŽDY, S MASLOM, tuk musí byť v každom jedle...
Samozrejme prvé jedlo dňa je fajné mäsko s bohatým vývarom, maslom nepasterizovaným, koreninami, a nejakými morskými riasami........
Pohánka, chutila si mi termicky neupravená, uvarená (v minulosti som jedával), som zvedavý, ako mi budeš chutiť uvarená v naklíčenom stave......
|
|
nahoru |
|
|
Jana Stockelova
|
Zaslal: čt říjen 22, 2015 9:20 pm Předmět: |
|
|
Uvařenou pohanku smícham s ricottou a přidám zeleninu ( ledový salát,mrkev) a mám to jako přílohu třeba k panence.
|
|
nahoru |
|
|
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: pá říjen 23, 2015 8:04 am Předmět: |
|
|
Jana Stockelova napsal: | Uvařenou pohanku smícham s ricottou a přidám zeleninu ( ledový salát,mrkev) a mám to jako přílohu třeba k panence. |
No, to je konečně použitelný tip:o)
|
|
nahoru |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|