|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
CZEBLADE

|
Zaslal: so leden 19, 2013 9:45 pm Předmět: Plisen |
|
|
Dneska jsem objevil plisen za skrini. Tu jsem nasledne vystrikal savem. I kdyz je toto posilovaci forum, mozna se tu najde nekdo, kdo vi jak na plisen. Objevuje se na stejnem miste, jedna se o panelak, ktery je zatepleny od 1. patra a ne zespoda jako u normalnich lidi ...
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Foresten

|
Zaslal: so leden 19, 2013 10:31 pm Předmět: |
|
|
No tak tu skrin bych odtahnul, seskrabal ju a hlavne at tam neni vlhko.
|
|
| nahoru |
|
 |
blazen
|
Zaslal: so leden 19, 2013 10:37 pm Předmět: |
|
|
máme doma úplně stejný problém, zkoušeli jsme fakt hodně metod a nic tu plíseň úplně neodstranilo, vždy se po nějaké době vrátila... takže jsou teď skříně u té kritické stěny odtažený půl metru a je klid
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: ne leden 20, 2013 12:00 am Předmět: Re: Plisen |
|
|
| CZEBLADE napsal: | | Dneska jsem objevil plisen za skrini. Tu jsem nasledne vystrikal savem. I kdyz je toto posilovaci forum, mozna se tu najde nekdo, kdo vi jak na plisen. Objevuje se na stejnem miste, jedna se o panelak, ktery je zatepleny od 1. patra a ne zespoda jako u normalnich lidi ... |
Pokud se ti dělá jen na jednom určitém místě a za skříní, prostě rozestav jinak nábytek. Jakékoliv jiné řešení je buď dražší a nebo neúčinné. Konkrétně savo patří mezi ty neúčinné (respektive, zaúčinkuje na krátkou dobu).
Mezi ty dražší patří buď nucené větrání daného místa a nebo jeho zateplení (třeba tím že tam povedeš trubku topení)
|
|
| nahoru |
|
 |
patrikdundych

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 12:21 am Předmět: |
|
|
Co jsme se učili na průmce,tak tohle může nebo spíš vetšinou způsobuje ,,tepený most" ..jde o vadu v konstrukci kudy prochází chlad z venku a při styku teplejšího prostředí vzniká vlhkost a následně na daném místě plíseň.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: ne leden 20, 2013 12:37 am Předmět: |
|
|
| patrikdundych napsal: | | Co jsme se učili na průmce,tak tohle může nebo spíš vetšinou způsobuje ,,tepený most" ..jde o vadu v konstrukci kudy prochází chlad z venku a při styku teplejšího prostředí vzniká vlhkost a následně na daném místě plíseň. |
Oprava tepelných mostů patří mezi nejúčinnější, ale zároveň nejdražší řešení. Nemyslím si že by to bylo řešení pro kluka z paneláku
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 12:46 am Předmět: |
|
|
Jo a ještě jsem narazil na nějakou chytrou houbu. Každopádně tu skříň dam jinam. Pokud by se i tak dělala plíseň, pomůže to osekat a nanest fungicidni vrstvu? Jo zatepleni paneláku neni odspodu, to by mi vyřešilo problém, kdyby to ti hlupaci udelali.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: ne leden 20, 2013 9:23 am Předmět: |
|
|
| CZEBLADE napsal: | | Jo a ještě jsem narazil na nějakou chytrou houbu. Každopádně tu skříň dam jinam. Pokud by se i tak dělala plíseň, pomůže to osekat a nanest fungicidni vrstvu? Jo zatepleni paneláku neni odspodu, to by mi vyřešilo problém, kdyby to ti hlupaci udelali. |
S fungicidní vrstvou nemám zkušenosti, ale upřímně řečeno, moc jí nevěřím. Pokud by se ti dělala na více místech, zkus si pozvat nějakého známého topenáře ať ti vede trubky k radiátorům kritickými místy (a nebo tu skříň přestěhuj tam kde máš trubku k radiátoru). Předpokládám že v paneláku nemáš podlahové vytápění.
Skříň samozřejmě neměj přiraženou až ke zdi.
|
|
| nahoru |
|
 |
mysH

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 10:11 am Předmět: |
|
|
Plisen? Vetrat vetrat a VETRAT! Pokud to neni chyba v konstrukci (napr zatyka pod strechou), tak v 99,99% za plisen muze vysoka vlhkost = blby vetrani. Doma ji mam kazdy zacatek zimy, vystrikam savem, pak vetram aspon 2x denne (pri prani i 4x) a o plisni nevim do dalsi zimy. Mam ji na miste, kde neni topeni a kde je studeny misto a v rohu a srazi se tam vlhkost.
Pomuze i trochu lip rozestavit nabytek, ale hlavni je vetrat. A tim neni mysleno otevrit jen ventilacku, ale cely okna na obou stranach bytu/domu, at to chytne pruvan a nechat to par minut, at se vymeni vzduch. Pak zavrit a po x hodinach opakovat.
Existujou i takovy "lapace" vlhkosti, kde je nejaka "kostka", co absorbuje vlkhost a pak to vylijes, ale i kdybys jich doma mel 10, tak rozdil zadny. Druha moznost je koupit si elektricky odvlhcovac, ale tam jit pod 5000 je k nicemu, navic to zere nemalo elektriky .. a furt je levnejsi vetrat.
PS: vetsinou za to muzou plastovy okna, ktery sice drzi teplo, ale pokud nevetras, je problem . .a zatepleni panelaku to samy .. lidi byli zvykli, ze nemusej, ze to vetra samo, topeni na plny koule a pak kdyz to tesni a nemusi tolik topit, tak vetrat se musi porad.
Vareni, pradlo nebo zena, ktera si nenecha vysvetlit, ze pul hodky horkou vodou sprcha fakt neni normalni .. a mas hned duvodu dost :)
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 10:28 am Předmět: |
|
|
Uvidim jinam moznost dat nabytek nemam, mam tu skrin vic jak 10 cm od zdi, vetrem dost za den, ale teda spatne asi. Jo a to stim topenim, je taky pravda... moc jsem ho nezapl.
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 12:54 pm Předmět: |
|
|
Tak uplne jinak, udelam to, co nam poradil znamy zednik. Skrin dam pryc, zed oskrabu a dat tam poradnou vrstvu sanacni omitky a jeste neco na to pak naplacat. fungicidama teda nikdo nema zkusenost?
|
|
| nahoru |
|
 |
Mablung
|
Zaslal: ne leden 20, 2013 1:59 pm Předmět: |
|
|
| CZEBLADE napsal: | | Tak uplne jinak, udelam to, co nam poradil znamy zednik. Skrin dam pryc, zed oskrabu a dat tam poradnou vrstvu sanacni omitky a jeste neco na to pak naplacat. fungicidama teda nikdo nema zkusenost? |
Nejsem odborník, takže moje rady i tak ber, ale podle mě nějaká sanační omítka to nespasí.
Ve výrobě (v továrnách, skladech, ...) se používají postupy jak se vyhnout tomu aby se neřešili následky, ale příčiny. Ty chceš řešit následek - plíseň. Ale ty musíš řešit příčinu - lokální vlhkost. Měl by jsi si sepsat možnosti jak se lokální vlhkosti zbavit a jejich proveditelnost.
Např.
1) Odstranění tepelných mostů
Výhody - konečné řešení
Nevýhody - náklady ve statisících
- nasraní sousedé
- těžko prosaditelné
2) Natažení trubky vedoucí vodu k radiátoru podél stěny
Výhody - zamezí to možnosti vzniku plísně ve všech koutech kam trubka dosáhne (pokud rozumně topíš)
Nevýhody - náklady
- nutnost předělávat potrubí a bordel s tím spojený
3) Větrák na inkriminovaném místě
Výhody - levné řešení, technicky realizovatelné
Nevýhody - hluk z větráku
...
|
|
| nahoru |
|
 |
blazen
|
Zaslal: ne leden 20, 2013 2:04 pm Předmět: |
|
|
hmm, a co když se ta plíseň dělá i v létě? když tam povede trubka od topení, tak topit v létě kvůli tomu fakt nebudu...
máme tam 3 "odsavače vlhkosti", ale že by to moc pomáhalo se říct nedá... nicméně v létě je to lepší díky neustálýmu větrání, ale taky je potřeba to občas "pročistit"
|
|
| nahoru |
|
 |
Cratach

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 2:28 pm Předmět: |
|
|
| CZEBLADE napsal: | | Tak uplne jinak, udelam to, co nam poradil znamy zednik. Skrin dam pryc, zed oskrabu a dat tam poradnou vrstvu sanacni omitky a jeste neco na to pak naplacat. fungicidama teda nikdo nema zkusenost? |
Ta vymena za vhodnejsi omitku by mohla pomoct (a bylo by vhodny to oklepat a nechat poradne vyschnout - coz se v zime teda dela dost blbe).
Problemu to pomuze, ale stejne jako vetrani to ten problem v tomhle pripade nevyresi, protoze chyba je bohuzel, jak psal patrikdunych, v tepelnym moste - a tam voda kondenzuje kvuli lokalnimu poklesu teploty jak na povrchu, tak i uvnitr konstrukce a jedinym trvalym resenim by byla jenom izolace prizemi. Samozrejme i vedeni trubky topeni kolem toho mista by dost pomoholo, ale predpokladam, ze kvuli tomu nebudes prekladat trubky v baraku :) _________________ "A vy jste jako kdo?"
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
Zaslal: ne leden 20, 2013 2:29 pm Předmět: |
|
|
Toz domnival jsem se, ze dobra vec je chytra houba, ale lidi to nechvali. Pricina nevim, nabytek dam jinam, at to dycha, pak to necim natrit aby se to teplo rozkladalo plosne. Jak odoplna je plisen? Nedalo by se to misto poradne zakrat a zlikvidovat to tak? Mikrovlny jsou na tohle dobre, co takhle treba horske slunko?
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|