|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Zdenek Pilc

|
Zaslal: po únor 25, 2013 8:05 pm Předmět: |
|
|
Co mně ale zarazilo, že v úryvku knižky The Paleo Diet for Athletes, píšou o klasických bramborách, myslel jsem, že v Paleu jsou přípustné jen batáty.
Nemáte někdo celou tuhle knihu v pdf ? Má to mít tušim 320 stran. _________________ "The only person you need to worry about being better then is the person you were yesterday!"
Mike Jenkins
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Frozz.

|
Zaslal: po únor 25, 2013 8:44 pm Předmět: |
|
|
| Zdenek Pilc napsal: | | Frozz: a ty nepiješ mléko ? |
Na netu jsem našel hodně článků o tom, že mléko může zhoršovat pleť-akné. Pil jsem ho, neměl jsem s ním žádné problémy, ale teď jsem ho neměl zhruba 3 měsíce a nějak mi nechybí, takže ho nezařazuju. Ale proti kvalitnímu čerstvému plnotučnému mléku nemám nějaké velké výhrady. Já se kompletně distancoval od rýže, brambor, těstovin.
Jediné, k čemu mám trochu u Paleo výhrady, jsou některé luštěniny, jako fazole, čočka, hrách, kuskus, protože třeba Ori H. je ve Warrior Diet doporučuje, takže se tu názory rozchází. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
Seffi

|
Zaslal: po únor 25, 2013 8:51 pm Předmět: |
|
|
A proč kuskus ano a těstoviny ne? Pšenice jako pšenice ne?
Já třeba nechápu proč paleo neuznává buráky...
|
|
| nahoru |
|
 |
Zdenek Pilc

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:01 pm Předmět: |
|
|
| Seffi napsal: | A proč kuskus ano a těstoviny ne? Pšenice jako pšenice ne?
Já třeba nechápu proč paleo neuznává buráky... |
Buráky jsou super, hlavně máslo ;) i strongmani co jsou na paleo se tím cpou, cottage si taky dají, myslim, že to není tak o tom něco striktně dodržovat jako jíst "čistě", nebo to po čem se cítím dobře (samozřejmě mluvím v rámci palea), ale právě na ty brambory jsem narazil už vícekrát u palea, že jsou ok. (píšou nové brambory posypané bylinkama) _________________ "The only person you need to worry about being better then is the person you were yesterday!"
Mike Jenkins
|
|
| nahoru |
|
 |
Seva98

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:05 pm Předmět: |
|
|
Zdenek: Tusim, ze i v Paleo Solution bylo o bramborech, ze jsou OK, ale nemel by je clovek jist v Paleu casto a nemel by je jist pokud hodla zredukovat vahu, takze dat si je opravdu jen vyjimecne.
A arasidy maji myslim, nejake opodstaneni kvuli alergenum. Musel bych to pohledat, nicmene burakove maslo normalne jim a nevidim v tom zadny problem. Ale vseho s mirou.
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:07 pm Předmět: |
|
|
| Zdenek Pilc napsal: | | Seffi napsal: | A proč kuskus ano a těstoviny ne? Pšenice jako pšenice ne?
Buráky jsou super, hlavně máslo ;) i strongmani co jsou na paleo se tím cpou, cottage si taky dají, myslim, že to není tak o tom něco striktně dodržovat jako jíst "čistě", nebo to po čem se cítím dobře (samozřejmě mluvím v rámci palea), ale právě na ty brambory jsem narazil už vícekrát u palea, že jsou ok. (píšou nové brambory posypané bylinkama) |
Jestli jedí burákové máslo, cottage, tak jednoduše nejedou paleo. Brambory jsou v Paleo omezeny pouze na batáty, tedy sladké.
Seffi - paleo je o tom jíst to, co je přírodní. Těstoviny jsou složeny z "nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení." To znamená, že těstoviny jsou výmysl člověka, je to tzv. "zpracovaná potravina".
Takže striktní Paleo = těstoviny ne, kuskus ne, cottage ne, burákové máslo ne. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
Naposledy upravil Frozz. dne po únor 25, 2013 9:08 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Seffi

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:07 pm Předmět: |
|
|
Jojo, já se burákovým máslem taky cpu :) Ale striktní paleo ho zakazuje. Ale já bych se ho nikdy nevzdala, stejně tak tvarohu nebo sýrů. Podle mě je dobrý si to upravit podle sebe. Na každý tělo funguje něco jinýho.
A taky mi přišlo, že když jsem to držela na hodně nízký hladině sachrů, klesala mi síla. Tak jsem ráda, že nejsem jediná koukám. Vždycky jsem měla strašně moc energie z toho tuku, ale slabý svaly, takže po tréningu jím sachry a někdy i ráno k snídani a je to lepší :) Hlavně u těch vytrvalostních věcí :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Zdenek Pilc

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:19 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:30 pm Předmět: |
|
|
| Frozz. napsal: | | Zdenek Pilc napsal: | | Seffi napsal: | A proč kuskus ano a těstoviny ne? Pšenice jako pšenice ne?
Buráky jsou super, hlavně máslo ;) i strongmani co jsou na paleo se tím cpou, cottage si taky dají, myslim, že to není tak o tom něco striktně dodržovat jako jíst "čistě", nebo to po čem se cítím dobře (samozřejmě mluvím v rámci palea), ale právě na ty brambory jsem narazil už vícekrát u palea, že jsou ok. (píšou nové brambory posypané bylinkama) |
Jestli jedí burákové máslo, cottage, tak jednoduše nejedou paleo. Brambory jsou v Paleo omezeny pouze na batáty, tedy sladké.
Seffi - paleo je o tom jíst to, co je přírodní. Těstoviny jsou složeny z "nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení." To znamená, že těstoviny jsou výmysl člověka, je to tzv. "zpracovaná potravina".
Takže striktní Paleo = těstoviny ne, kuskus ne, cottage ne, burákové máslo ne. |
A mléko je výmysl krávy, že? _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
krosař
|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:30 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po únor 25, 2013 9:57 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: |
A mléko je výmysl krávy, že? |
Co má společného krabicové mléko s "raw" mlékem z krávy? Pasterace, homogenizace ..... málo.
Proč intolerance laktózy patří k nejčastějším potravinovým nesnášenlivostem? Nebude zde něco v nepořádku?
...
"Lidé s touto nesnášenlivostí neumějí laktosu štěpit, laktosa jim zůstává ve střevech a je metabolizována střevními bakteriemi na různé látky a plyny. Proto jim zakysané výrobky často nevadí – v nich je laktosa už většinou spotřebovaná bakteriemi.
A co je zajímavé z genetického hlediska? Tihle lidé jsou totiž ti normální a zdraví. Takhle to má být. Člověk (stejně jako ostatní savci) má pít mléko jako mládě. V té době má „zapnutý“ na svém chromosomu č.2 gen LCT pro laktasu – enzym štěpící laktosu. Tento enzym se vyskytuje ve výstelce tenkého střeva a zde štěpí laktosu. V dospělosti už tak nějak příroda nepředpokládá pití mateřského mléka, proto se tento gen „vypíná“ (vypínání nepotřebných genů je běžné, protože syntéza bílkovin je pro organismus náročná a není potřeba plýtvat energií na něco, co není nutné)." (zdroj: cuketka.cz)
Nevím, co je na tom pravdy a bohužel nemám takové znalosti, abych to mohl vyvrátit nebo potvrdit. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
krosař
|
Zaslal: po únor 25, 2013 10:17 pm Předmět: |
|
|
No hodně lidí se ohání laktosovou intolerancí ale já na to musím říct, že snad neznám jediného člověka, který by my řekl, že nemůže mléko,sýr,tvaroh nebo tak...
Jen reflektuji fakt, který sem slyšel už po několikáté a neumím ho na základě vlastní zkušenosti uchopit jako relevantní...
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: po únor 25, 2013 10:19 pm Předmět: |
|
|
Tak tahle genetika už je vyšší dívčí, takž Ti tohle nemůžu potvrdit ani vyvrátit. Každopádně existují tři typy laktosové intolerance. Zajímavým jevem je tzv. získaná LI. Ta nastává při dlouhodobém vyřazení laktosy z jídelníčku. Její navrácení do stravy pak může dělat problém. Zda to má souvislost s "vypnutím" nepoužívaného enzymu, respektive genu, to je otázka pro odborníka v oblasti genetiky a jejího výzkumu. Každopádně pokud někomu mléko a ml. výrobky nedělají problém, nevidím důvod se jich vzádat, jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: po únor 25, 2013 10:20 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | | Každopádně pokud někomu mléko a ml. výrobky nedělají problém, nevidím důvod se jich vzádat, jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku. |
Jo s tím souhlasím, jsou daaleko horší potraviny, od kterých by měl dát člověk ruce pryč. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
kulíšek

|
Zaslal: po únor 25, 2013 10:58 pm Předmět: |
|
|
| Frozz. napsal: | | eSko napsal: | | Každopádně pokud někomu mléko a ml. výrobky nedělají problém, nevidím důvod se jich vzádat, jsou bohatým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku. |
Jo s tím souhlasím, jsou daaleko horší potraviny, od kterých by měl dát člověk ruce pryč. |
Prostě primal strava... já jedu paleo (tedy primal, protože jím zakysané tučné mléčné výrobky) skoro rok a je to paráda. Síla myslím celkem v poho, trénovat se na tom taky dá poměrně dost... nejhůř je mi když poruším a zaprasím.. to pak nespím, jsem unavená až nepoužitelná...
Jinak buráky opravdu paleo nejsou.. není to ořech... vločky už jsou uplně mimo...
ad brambory... povolené nejsou jen batáty, ale i jiné odrůdy, což by se nás ale stejně týkat nemuselo, protože to není zrovna lokální...
Taky jsem četla na několika zahraničních serverech, že rýže je vlastně taky paleo... ale jaksi se mi zdá, že to odporuje té základní myšlence už dost....
Omluvte můj nehezký sloh, jsem tak trochu utahaná už dneska...:D _________________ Nesnáším žádný sport, to jo... není to mé hobby radši půjdu do hospody!
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|