Západní metody produkce masa nařizují omráčení zvířete před tím, než je poraženo, abychom zabránili jeho utrpení. Tyto metody a postupy jistě nejsou bezchybné a existuje obrovský prostor pro zlepšení. Tyto postupy se ale během uplynulých desetiletí staly mnohem eticky přijatelnějšími, hlavně díky těm lidem a organizacím, které neúnavně bojují za lidské zacházení se zvířaty. Humánní metoda omráčení zvířete před porážkou je ukázána hned na začátku videa. Ani to není pro některé z nás příjemný pohled, ale zbytek videa potom ukazuje situace co musí zvíře vytrpět, když omráčeno není.
Naproti tomu islámská halal porážka, nazývaná také zabíha zahrnuje nasměrování hlavy zvířete k Mekce, provolání Aláhova jména a poté proříznutí zvířecího hrdla až k páteři, aniž by se přímo páteř a mích narušila. Zvíře je poté drženo tak, aby krev z těla lépe odtékala po dobu kdy zvíře pomalu umírá a lapá po dechu přes přeseknutý hrtan. Výroba košer masa potom probíhá podobně. Zatímco drobné detaily se mohou lišit stát od státu nebo dokonce mezi jednotlivými jatkami, postup jako celek je obecný a je přímo diktován náboženstvím.
Muslimy je obecně omráčení zvířete před porážkou považováno za zakázané a maso nepoživatelné. Maso z omráčených zvířat je bráno jako maso mršiny, protože zvíře není při vědomí, když je řeznicky zpracováno a poraženo. Takové maso pak islámská víra zakazuje požívat.
Rituální porážka z hlediska zákonů
Bez ohledu na to, jestli se bavíme o porážce zvířat halal nebo košer metodou, v obou případech se jedná a pomalou a nehumánní smrt. Kromě toho, že jsou tyto metody eticky nepřijatelné, tak jsou také naprosto zbytečné. Žádné magické zaříkadlo pronesené nad zvířetem nesníží jeho utrpení nebo nezvýší výživovou hodnotu masa. Jedná se o naprosto zbytečný barbarismus spáchaný v moderní době za jediným účelem. Účelem potěšit neexistujícího boha.
Zákony se liší podle jednotlivých zemí. U nás je rituální porážka halal a košer umožněna výjimkou Ministerstva zemědělství. V Německu je situace podobná a rituální porážky jsou povoleny ve jménu náboženské svobody. Vzhledem k velkému množství tam žijících muslimů vidí německé soudy jako nemožné dovážet dostatek halal masa k nakrmení muslimské populace, a proto udělili muslimům právo odložit humánní praktiky a použít místo nich islámskou porážku k přípravě halal masa. Situace ve Spojených státech je potom podobná.
Ježiši maria, vždyť ten flák chci sníst, zda mi tu krávu zabijou tak nebo tak je v podstatě jedno. Pokud tu krávu nevlečou za autem, tak je to prašť jako uhoď. Já chci hlavně dobrou roštěnou. Howgh.
_________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
Ježiši maria, vždyť ten flák chci sníst, zda mi tu krávu zabijou tak nebo tak je v podstatě jedno. Pokud tu krávu nevlečou za autem, tak je to prašť jako uhoď. Já chci hlavně dobrou roštěnou. Howgh.
Lol. Já bych rád viděl jak nejsi ty ve stresu když ti podřiznou krk a pověsi tě za nohy
Zajímalo by mě odkud máš, že je během vteřiny v bezvědomí.
Když něčemu protneš krční tepnu, krev neproudí do mozku, takže bezvědomí nastane prakticky okamžité. Nicméně, srdce stále ještě chvíli bije, tudíž vytéká krev. V době kdy ho pověsí za nohy už nic nevnímá a jakékoliv pohyby jsou nevědomé. Ale, samozřejmě, musí se podříznout šikovně a použít ostrý nůž. Bolest způsobená ostrým přemětem je minimální.
Tenhle způsob porážky je šetrnější než klasická porážka, pokud se dělá správně. To co tu postnul ThinkMuscle je ukázkou jak se to dělat nemá. Ale jak se to asi většinou v málo vyspělých zemích dělá.
Various research papers on cattle slaughter collected by Compassion In World Farming mention that "after the throat is cut, large clots can form at the severed ends of the carotid arteries, leading to occlusion of the wound (or "ballooning" as it is known in the slaughtering trade). Nick Cohen wrote in the New Statesman, "Occlusions slow blood loss from the carotids and delay the decline in blood pressure that prevents the suffering brain from blacking out. In one group of calves, 62.5 per cent suffered from ballooning. Even if the slaughterman is a master of his craft and the cut to the neck is clean, blood is carried to the brain by vertebral arteries and it keeps cattle conscious of their pain.
According to FAWC it can take up to two minutes for cattle to bleed to death, thus amounting to animal abuse.
Zaslal: út březen 19, 2013 12:07 pm Předmět: Re: Řeznictví
jachym napsal:
Ahoj,
předem se omlouvám za spam pro neBrňáky, ale všiml jsem si, že někteří z vás z Brna jsou tak se zeptám. Mám takový problém. Chodím do práce a končím v 19h. No a nákup připadá v úvahu až potom, protože v práci nemám možnost mít něco někde v chladu. Doteď jsem kupoval maso tím pádem maximálně v tescu, intersparu apod. ale v poslední době už je to horší a horší a snad radši nekupovat nic než to co tam mívaji, navíc takhle večer, v nabídce.
Proto jsem se chtěl zeptat jestli někdo z vás nezná nějaké řeznictví, nebo dobré místo, kde by se dalo nakoupit i po 19/19:30. Ideálně někde blízko centra. Jediné co mě napadlo je Globus, tam prý mají dobré, ale kdo je z Brna ví kde Globus je.... a já jako student všude MHD a jezdit obden do Globusu na to opravdu čas ani chuť nemám a stejně tak, to že jsem student bohužel znamená, že mám dost omezené možnosti skladování a proto nemůžu nakoupit na týden dopředu, máme malou ledničku a mrazák pro víc lidí.
Díky za případné tipy
To máš nějakou divnou práci, když tam nemáš blbou lednici.
Tak si ho skoč koupit dřív než jdeš do práce a dones na byt...
To je problém typu "jak si mám dojít na záchod, když na to nemám čas"
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru