Rostlinné bílkoviny

Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Rostlinné bílkoviny  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Rostlinné bílkoviny
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
blikk

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 2:53 pm    Předmět: Rostlinné bílkoviny Odpovědět s citátem

Ahoj,

nejsem na tohle odborník tak bych se vás rád zeptal na pár věcí, které mi nejsou jasné ohledně bílkovin rostlinného původu.
Chápu, že nejsou zdaleka tak využitelné a co jsem se tady tak dočetl, je to cca 5x méně hodnotné.
Zajímalo by mě ale, jestli mezi jednotlivými rostlinnými je vzájemně nějaký rozdíl, jestli například je nějaký rozdíl mezi bílkovinami ze sóji, z luštěnin, z tofu apod. Nebo jestli je to všechno zhruba stejné a stejně kvalitní co se bílkovin a AMK zastoupení týče.
A potom další věc, protože jsem finančně omezený, musím někdy maso nahrazovat právě rostlinnýma. A teď by mě zajímalo, je jasné, že bych jich musel sníst víc, abych vyrovnal klasické z živočišných zdrojů a co jsem tak viděl, počítáte to jako cca 1/5. Pak ale jak je to s počítáním celkové bílkoviny /kg váhy. Vím, že se moc nedoporučuje jíst o moc víc než 2g/kg, hodně to zatěžuje ledviny apod. Takže kdybych ale jedl některé dny v týdnu spíš ty rostlinné, počítá se i tohle jako 5x míň? Totiž ono potom by člověk musel teoreticky sníst 10g/kg (pokud by jiné než rostlinné nejedl), ale zajímá mě, jestli v tomto ohledu je to taky akceptovatelné jíst v 5x vyšším množství.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jir.ka

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 3:00 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

rostlinne jsou mene hodnotne z toho duvodu, ze nemaji zastoupene cele aminokyselinove spektrum (oproti masu, vejcim..). Kdysi tu nekdo psal, ze napriklad ryze a cocka se skvele doplnuje, ale jestli je to pravda fakt netusim.
blikk

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 3:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To je přesně to co mě zajímá, jestli jsou některé hodnotnější než jiné (např. čočka lepší než soja apod.) nebo jestli mají všechny rostlinné to stejné a nebo jestli se to dá třeba právě takto doplnit a získat tak plnohodnotnější stravu.
Pr!nc

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 4:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ta neplnohodnotost většinou tkví v několika málo esenciálních aminokyselin typu methionin nebo lysin. Obilniny jsou limitní v lysinu, zatímco luštěniny hlavně v methioninu. Když se to nakombinuje, tak ti vzniká prakticky plnohodnotný protein. Navíc když jíš plnohodnotnou bílkovinu + bílkovinu rostlinnou, tak určitě se dobře využije i část té rostlinné bílkoviny, proto mi připadá, že absolutně nepočítat bílkoviny z příloh, je chyba. Potom tam můžou naskakovat hrůzostrašný kvanta bílkovin.
Navíc ani v nemocnici u těžkejch stavů pacientů se nejde přes 1,5g B na kg váhy.
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 4:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc napsal:
Ta neplnohodnotost většinou tkví v několika málo esenciálních aminokyselin typu methionin nebo lysin. Obilniny jsou limitní v lysinu, zatímco luštěniny hlavně v methioninu. Když se to nakombinuje, tak ti vzniká prakticky plnohodnotný protein. Navíc když jíš plnohodnotnou bílkovinu + bílkovinu rostlinnou, tak určitě se dobře využije i část té rostlinné bílkoviny, proto mi připadá, že absolutně nepočítat bílkoviny z příloh, je chyba. Potom tam můžou naskakovat hrůzostrašný kvanta bílkovin.
Navíc ani v nemocnici u těžkejch stavů pacientů se nejde přes 1,5g B na kg váhy.

a mohl by jsi, prosim, uvest nejake prakticke priklady?
Pr!nc

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 5:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Grains with Legumes - sample meal: lentils and rice with yellow peppers.
Nuts with Legumes - sample meal: black bean and peanut salad.
Grains with Dairy - sample meal: white cheddar and whole wheat pasta.
Dairy with Seeds - sample meal: yogurt mixed with sesame and flax seeds.
Legumes with Seeds - sample meal: spinach salad with sesame seed and almond salad dressing.

To není z mojí hlavy, to jsem našel na netu.

obiloviny s luštěninou
ořechy s luštěninou
obiloviny s mléčnými produkty
mléčné výrobky se semínky
luštrěniny se semínky
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 7:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc napsal:
Grains with Legumes - sample meal: lentils and rice with yellow peppers.
Nuts with Legumes - sample meal: black bean and peanut salad.
Grains with Dairy - sample meal: white cheddar and whole wheat pasta.
Dairy with Seeds - sample meal: yogurt mixed with sesame and flax seeds.
Legumes with Seeds - sample meal: spinach salad with sesame seed and almond salad dressing.

To není z mojí hlavy, to jsem našel na netu.

obiloviny s luštěninou
ořechy s luštěninou
obiloviny s mléčnými produkty
mléčné výrobky se semínky
luštrěniny se semínky

dekuji
jim1282

PříspěvekZaslal: st březen 20, 2013 8:25 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Vhodné kombinace bílkovin:

Vejce a brambory 35%/65% BH 137
Vejce a mléko 71%/29% BH 122
Vejce a pšenice 68%/32% BH 118
Mléko a pšenice 75%/25% BH 105
Fazole a kukuřice 52%/48% BH 101
jachym

PříspěvekZaslal: po duben 01, 2013 8:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Včera mi před nosem ujela tramvaj, tak jsem se stavil v knihkupectví hned vedle abych nemusel v tý zimě stát venku a zaujalo mě, hned u vchodu vystavená nová knížka o výživě pro fitness. Napsali to nějací dva Češi, jeden tuším doktor, druhý šampion v kulturistice.
Jen jsem to tak letmo prolítl a za těch cca 200 mi to nestálo, protože tam vesměs nebylo nic nového a podobnou knížku už doma mám od Nancy Clark.
Co mě ale tak nějak zaujalo, četl jsem si namátkou kapitolu o bílkovinách hned na začátku. No a bylo tam napsané, že jak jste tu psali výše, při správné kombinaci rostlinných bílkovin lze zcela kompenzovat maso - jinými slovy ta bílkovina není nijak míň hodnotná, jen neni celková, nemá všechny AMK a pokud se zkombinuje tak má, pak mi ale moc smysl nedává, proč se to často udává jako 5x menší výživnost. No ale co mě pak zaujalo ještě víc bylo, že se na konci psalo, že podle nějakých nových výzkumů se ukázalo, že sojová bílkovina ve skutečnosti je plnohonodtná a ne jako ostatní jak se dřív myslelo. Ta knížka vyšla teď, 2013, takže jsem si řikal jestli to je nějaká novinka nebo tak, jestli jste o tom někdo slyšeli
Spashett

PříspěvekZaslal: út duben 02, 2013 11:44 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jachym napsal:
jinými slovy ta bílkovina není nijak míň hodnotná, jen neni celková, nemá všechny AMK a pokud se zkombinuje tak má..

http://kulturistika.ronnie.cz/c-25-obecne-o-bilkovinach.html

veta: Pokud bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny mluvíme o plnohodnotných bílkovinách, a to jsou všechny bílkoviny živočišného původu. Pokud některá z nich chybí, byť jen jedna jediná, jedná se o bílkoviny neplnohodnotné, ty jsou většinou rostlinného původu. Jakmile chybí třeba jen jediná esenciální aminokyselina, tvorba svaloviny se zastaví a bílkovina se v tomto případě na tvorbu svaloviny již nevyužije.

Za me logicky a hezky napsano. Takze 'neni celkova'='mene hodnotna'. Nevim co je na tom tezkeho pochopit. Pokud budes prijimat ve spravnem pomeru vsechny esencialni aminokyseliny rostlinneho puvodu, tak jsi v pohode.
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: út duben 02, 2013 11:51 am    Předmět: Odpovědět s citátem

jim1282 napsal:
Vhodné kombinace bílkovin:

Vejce a brambory 35%/65% BH 137
Vejce a mléko 71%/29% BH 122
Vejce a pšenice 68%/32% BH 118
Mléko a pšenice 75%/25% BH 105
Fazole a kukuřice 52%/48% BH 101

z jakeho zdroje pls?

pripadne nazory na soju?
Peca

PříspěvekZaslal: út duben 02, 2013 12:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

cely tenhle topik je zbytecny, existuje jedno zakladni pravidlo - pokud clovek neji maso, mel by prijimat zivocisne bilkoviny typu (mleko,tvaroh,syry,proteinove napoje,hovezi amina) atd...pokud nekdo chce stavet pouze na rostlinnych bilkovinach, je sam proti sobe.je pochopitelne, ze nekomu nechutna maso nebo vejce, ale omezovat se zpusobem zamereni na rostlinne bilkoviny je kontraproduktivni.
Peter Ustinov

PříspěvekZaslal: út duben 02, 2013 12:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Peca napsal:
cely tenhle topik je zbytecny, existuje jedno zakladni pravidlo - pokud clovek neji maso, mel by prijimat zivocisne bilkoviny typu (mleko,tvaroh,syry,proteinove napoje,hovezi amina) atd...pokud nekdo chce stavet pouze na rostlinnych bilkovinach, je sam proti sobe.je pochopitelne, ze nekomu nechutna maso nebo vejce, ale omezovat se zpusobem zamereni na rostlinne bilkoviny je kontraproduktivni.

dekuju ze mi to vysvetlil odbornik jako ty
pochop, ze mi nejde o to, se tim nacpat, a cekat co to udela, ale ze ma zajima "jak veci fungujou"
Peca

PříspěvekZaslal: út duben 02, 2013 12:58 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

cely zivot se zaobiram vegetarianstvim a touto tematikou,pac mi nechutna maso,hledal jsem spousty zpusobu a mam svou filozofii,jako vegetarian jsem se nanacpal a necekal co to udela troubo,jelikoz mam na rozdil od tebe znalosti, uspesne jsem je pouzil v mnohokrat praxi jak u sebe, tak u klientu (uz jen to zalozeni topiku o necem svedci -jako vis houby ale vysmivas se memu nazoru) ,pokud se ti nelibi nemusis se nutne vysmivat,,ale pochop zase ty, ze u cloveka ktery ma tvoji muskulaturu a ktery vypada jako propustenej z koncentraku (tzn u vetsiny lidi na foru), je takove detailni zkoumani rostlinnych bilkovin zcela zbytecne.

Naposledy upravil Peca dne út duben 02, 2013 1:07 pm, celkově upraveno 1 krát
Freimen

PříspěvekZaslal: út duben 02, 2013 1:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Pr!nc napsal:
Ta neplnohodnotost většinou tkví v několika málo esenciálních aminokyselin typu methionin nebo lysin. Obilniny jsou limitní v lysinu, zatímco luštěniny hlavně v methioninu. Když se to nakombinuje, tak ti vzniká prakticky plnohodnotný protein . Navíc když jíš plnohodnotnou bílkovinu + bílkovinu rostlinnou, tak určitě se dobře využije i část té rostlinné bílkoviny, proto mi připadá, že absolutně nepočítat bílkoviny z příloh, je chyba. Potom tam můžou naskakovat hrůzostrašný kvanta bílkovin.
Navíc ani v nemocnici u těžkejch stavů pacientů se nejde přes 1,5g B na kg váhy .

co to je zase za snůšku kusých informací :)...mě hrozně mrzí, že nemohu psát více reakcí či článků o výživě, ale já na to opravdu nemám nervy, když to vidím Bez nadsázky, já jsem kvůli tomu musel změnit obor studia, opravdu na to nemám nervy, ale zastánci rostlinných bílkovin a vegetariáni mě dovedou přimět k reakci vždycky, jen nedávno u těch "článků" o hladovění jsem měl opět pokušení, ale zvládl jsem to nereagovat

To, co píšeš, není pravda. Není to tak jednoduché jako stavět lego, jde i o přirozené formy di a tripeptidů a dalších krátkých řetězců, celkovou strukturu potraviny ze které to bereš (obsah vlákniny, struktura buněk apod.) Jak to navíc celé souvisí s nějakým stresovým hladověním (stavy v nemocnici) absolutně nechápu v souvislosti s diskusí o silovém sportu.

Výživa mi chybí a pro radost čtu nyní nejnovější knihu o sportovní výživě, ale budu se raději držet toho, že příští článek bude nějaké nekonfliktní report ze závodů

edit: v tom, co říká peca, má pravdu, tam není o čem

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Rostlinné bílkoviny Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: