Asi je to také mimo topic, ale připojím se. Dřív jsem pátral po využitelnosti aminokyselin atd., aby nebylo, jako pro naturála, do sebe nutné přijímat bilkoviny v řádech 2g, ale držet se dlouhodobě v hodnotách 1,5-1,7g max. včetně rostliných. Pokud bych měl napsat své zkušenosti, kdy jsem se při objem. tréninku (10 týdnů) držel rad (psaných níže), dle měření ,jsem schodil 3kg tuků a 2kg svalů přibral
(sacharidy 4g/kg). Btw.: např. quinoa má celé spektrum aminokyselin, čili laicky se "dá považovat" za živočišnou bílkovinu.
Zde přikládám rady/rozpis, podotýkám že to není z mé hlavy:
ideální kombinace:
hovězí + pšenice (pečivo, těstoviny)
vejce + luštěniny
ryby + mléčné výrobky (v přímé kombinaci je nejpřijatelnější sýr; lehce odděleně od sebe třeba jogurt)
(Bohužel, tyto věci nejde jíst ráno ani krátce po tréninku. Tam jsou nejlepší
gainery a
proteiny s vyváženým spektrem aminokyselin.)
Solidní kombinace:
tvaroh + vejce
Samostatně velmi dobré:
Vejce
Mléko
Hovězí (chybí jen nějaké
BCAA)
Samostatně velmi blbé:
obiloviny
luštěniny
kolagen
Problematické při opakované konzumaci během dne:
whey
protein (sice hodně většiny esenciální aminokyselin, ale málo těch podmíněně esenciálních, a často nebezpečné nadbytky tryptofanu.)
Problematické při samostatné konzumaci na noc:
tvaroh (jako jediný zdroj aminokyselin zkrátka nezvládá tělo zásobit dostatečně)
Ideální kombinace ke kuřecímu masu, vepřovému nebo rýži neznám. Můžu zjistit, jestli něco dobrého existuje. Obecně ale mnoho kuřecího masa taky není ideál. Každý kulturista potvrdí, že na kuřecím se v dietě ztrácejí svaly, naopak na hovězím ne.