Med

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Med  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Med
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
69er

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 10:48 am    Předmět: Med Odpovědět s citátem

Zdravím, chci se zeptat, jestli má ve vašem jídelníčku med nějakou roli a také bych rád zjistil od zdejších odborníků na výživu jak je to s obsahem bílkovin a aminkyselin v medu. Slyšel jsem, že je jich tam dostatek, aby člověk přežil pouze při konzumaci medu, ale na internetu jsem našel že jich obsahuje jenom půl procenta... Takže?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 10:50 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Med prakticky bílkoviny neobsahuje.
Jako sladidlo ho používám.
Pokud je od včelaře a ne nějaký supermarketový prakticky krmný nejlépe z Číny, tak má spolu s propolisem výborný účinky na imunitu.
smik

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 11:07 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Každé ráno lžičku medu do vloček. Všichni kolem mě padají na chřipky a angíny, já zatím držím v pohodě. Nesmí se dávat do horkého, jen do vlažného.
Smazaný uživatel (071)

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2013 3:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jedna lžička tě fakt nevytrhne, a jakkoli med obsahuje různé prospěšné látky, tohle množství je pod úrovní placeba nebo homeopatik

P.S. Pozor na teplotu, tuším nad 40°C už z toho máte jen chuťově zajímaé sladilo :P
smik

PříspěvekZaslal: čt duben 18, 2013 12:44 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Octopuss napsal:
Jedna lžička tě fakt nevytrhne,...

Nejspíš nevytrhne.
Kolik by mě vytrhlo 100g, 500g, 1000g denně?
Smazaný uživatel (071)

PříspěvekZaslal: čt duben 18, 2013 3:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To je přesně pointa. Nemá smysl řešit naprosté drobnosti. Med super chutná, obsahuje nějaké prospěšné látky, ALE myslet si, že mi nějak pomůže v běžně používaném množství je nesmysl.

P.S. Gratuluju k perfektní imunitě :)
smik

PříspěvekZaslal: čt duben 18, 2013 4:30 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

to Octopuss: jj souhlas

..a díky. Počítám, že do týdně jsem marod
Draper

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 11:35 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ktery med je nejlepsi? Nebo jinak receno, je v nich, co se chuti tyka velky rozdil? Vcera jsem si chtel koupit, ale meli hodne druhu - lucni, kvetovy, lipovy atd...
duke.dukem

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 11:42 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Pred nakupem medu v marketu doporucuji navstivit http://www.potravinynapranyri.cz/Search.aspx?lang=cs&listtype=tiles&archive=actual&stext=med&submitsearch=Hledej aby si clovek nekupoval zbytecne misto medu cukerny roztok.
Grimley

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 11:43 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Draper napsal:
Ktery med je nejlepsi? Nebo jinak receno, je v nich, co se chuti tyka velky rozdil? Vcera jsem si chtel koupit, ale meli hodne druhu - lucni, kvetovy, lipovy atd...

Hlavně bacha na oblíbenou větu "Směs medů z evropské unie" :) ... nedávno jsem sháněl med a málem jsem se z toho vošukal, než jsem našel normální kvalitní med ... jo a mám radši lesní med, je tmavší, nestalo se mi, že by se z něj stala po čase kaše a ztvrdnul a líp mi chutná :)
strudlik

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 11:59 am    Předmět: MED Odpovědět s citátem

Draper napsal:

Květový med včely vytvoří ze sesbíraného nektaru z květů rostlin. Jednodruhové medy typu lipový, akátový, řepkový, maliníkový, svazénkový, slunečnicový apod. se získají tak, že v daném období převažuje přísun nektaru z např. některé zmíněné rostliny a včelař ho dokáže vytočit zvlášť. Pozná se to podle pylové analýzy v medu a senzorických vlastností. Často můžete vidět spoustu druhů medu a při tom je to normální květový smíšený med a není jednodruhový. Jinak každý z nich má potom méně, či více specifičtější chuť od ostatních. Například u lipového medu bych jeho koncovou chuť přirovnall k takovému mírně nakyslému "šmrncu". Většinou se prodává smíšený květový med, který má leckdy mnohem lepší chuť než kdejaký jednodruhový. V zahraničí jsme jedl např. kaštanovníkový a ten byl pěkně hnusně hořký.

Dále je tzv. lesní med, tedy medovicový. Ten včely vytvoří z nasbírané medovice, kterou produkují tzv. medovicoví producenti jako jsou např. mšice, puklice apod.. Medovice je zjednodušenně šťáva produkovaná těmito producenty v důsledku "napíchnutí" pletiva rostlin (jehličí či listů). Tento med má tmavou barvu a díky svému složení pomaleji krystalizuje než medy květové. Medovicové medy mají podstatně více aminokyselin. Lidé si ho kupují radši, jelikož lépe vypadá a pomaleji krystalizuje.

Pak je smíšený med, vzniká tak, že včely nosí do úlu jak nektar z květů a medovici z lesa.

Krystalizace medu je jeho základní přirozená vlastnost. Např. řepkový med zkrystalizuje za pár dnů a již zmíněný lesní med krystalizuje pomaleji. Jediný med, který u nás nekrystalizuje je med akátový (mají ho hlavně včelaři na Jižní Moravě). Jinak pokud koupíte med, který ani za několik týdnů až měsícu nezačne krystalizovat, tak je někde chyba kromě zmíněné výjimky akátového medu. Nejčastěji je med naředěn různými sirupy, teď už dokážou udělat poodobnou náhražku i z obilí nejen z cukrové řepy, což se inspekci hůře odhaluje.

Moje rada závěrem: Kupujte med přímo od včelaře z okolí a máte jistotu, že kupujete pravý, chutný a poctivý med!

Mějte se a včelám zdar :)

PS: jak píše kolega výše, med ze směsí ze zemí EU a mimo EU nikdy nekupovat!

Naposledy upravil strudlik dne st duben 24, 2013 12:54 pm, celkově upraveno 1 krát
Draper

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 12:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mne je uplne jedno, jak kvalitni ten med je a co obsahuje ci neobsahuje, jde mne jen o to, aby to chutnalo jako med.
strudlik

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 12:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Draper napsal:
Mne je uplne jedno, jak kvalitni ten med je a co obsahuje ci neobsahuje, jde mne jen o to, aby to chutnalo jako med.

To jsem snad popsal, že každý má určitou specifickou chuť. A aby to chutnalo jako med, zajdi ke včelařovi a bude to chutnat jako med :)
Frozz.

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 12:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Taktéž kupuji od známého včelaře (někdy i "šlehaný", je takový béžový, ten je luxusní) a mám 100% jistotu, že nekupuju sra*ky. Med používám docela často a když už ho musím někde koupit, tak lesní, ten tmavý, chutná mi lépe jak květový apod.
strudlik

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2013 12:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To je pastovaný (uměle se zkrystalizuje pravidelným šleháním), barvu má podle toho jaký med pastuješ, ale většinou se pastuje právě květový :) Jen tak mimochodem většina spotřebitelů nepozná co je co za med, barva není rozhodující :)

PS: Jsem sám včelař

Rychle na stránku:

Přejdi na: