Po operaci se mi nedari znovu nabrat

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Po operaci se mi nedari znovu nabrat  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Po operaci se mi nedari znovu nabrat
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Koubas

PříspěvekZaslal: st červen 12, 2013 11:35 pm    Předmět: Po operaci se mi nedari znovu nabrat Odpovědět s citátem

Ahoj všem,

je mi 19 let a mám po operaci (plastika ruky po popálení) . Po operci jsem rapidně zhubl (20 kg za 2 týdny). Nejhorší na tom je že se mi to nedaří nabrat zpět. Podle doktorů mám jen zrychlení metabolismus ale dřív jsem problémy s vahou neměl. Nedodržování jsem žádný extra jídelníček (samozřejmě že jsem jedl pravidelně) žádné prášky ale svaly rostly a s vahou nebyl problém ( dřív 75 kg teď 55). Takže se na Vás obracím s prosbou o pomoc, řadu nebo názor. Kde dělám chybu. Do posilovny chodím 4x týdne a střídán dva tréninky (hrudník+břicho+ramena, nohy+ruce). Zkusím Vám přiblížit svůj dnešní jídelníček.

1. snídaně- dva toasty (100g salámu vysocina, 100g sýrů eidam 30%)
2. svacina- 2 jogurty + 6 rohlíku
3. oběd- rýže s kurecim masem
4. "svacina"- sušenky BeBe 100g
5. večeře- viz oběd

Za jakoukoliv pomoc předem děkuji.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Wojtkingson

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 12:00 am    Předmět: Odpovědět s citátem

málo jíš a jídla typu bebe sušenky přenech holkám a pořádně se najez... btw snídaně 100g vysočiny, tam by taky asi mohlo být něco lepěího, vajíčka nebo něco takovýho. Schválně si vem tole jídlo a koukni se kolik to má bílkovin atd...
Mick994

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 6:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Už jen ta snídaně. Já bych tam kopnul misku ovesných vloček, s tím se nedá nic pokazit v objemu. Dále nějaké svačiny jak když ti je 10 let a ne 19, takový sváči jsem fasoval od mámy taky jako capart . Máš mnoho možností, Tuňák, sýr cottage, vejce, (v krajních mezích i tvaroh během dne, ano je to na večer, dlouhy trávení bla bla bla , proto jsem řekl v krajních mezích ), a nebo ty jogurty taky nejsou nejhorší, ale at to jsou aspon nějaky pořádny třeba jako Holandia, ta je osobně moje oblíbená, 500g té se nic nevyrovná .
¨
a Zdá se mi to , nebo necvičíš záda?
moby

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 7:28 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Jo, na tom jidle krute pritlac. Budes to mit problem "uzrat", to je jasne. Rohliky vyhod, toasty vyhod, vysocinu vyhod, susenky vyhod. Nevidim zadnou zeleninu, ovoce, orechy, med, vlocky, atd... Te ryze a masa je na ten obed kolik? Je te ryze alespon 100g v syrovem stavu?

Orientacni vypocet - bazalni metabolismus mas cca 6400 kJ a s tim sportem a odhadnutyma osmi hodinama spanku a hodinou jineho, malo intenzivniho, pohybu denne (varil jsem z vody :)) mas vydej cca 9400 kJ denne. Odhaduju, ze Tebou uvedeny jidelnicek to mozna tak akorat pokryje, mozna ani to ne. A na tom proste pribrat nejde. Nemluve o tom, ze vetsina toho jidelnicku je, rekneme, dost nekvalitni strava (aneb mrtve kalorie).

http://www.kaloricketabulky.cz/

Zde si naklikej mnozstvi jidla, ktere Ti chutna a jsi ho schopen jist tak, abys mel denni prijem minimalne 11 000 kJ, spise 12 000 kJ. Proste kdyz chces pribrat musis zvysit prijem nad vydej, jinak to jde velmi velmi ztuha (pokud to teda neni uplne nemozne u nekoho)...a co se tyce treninku, pomeru zivin (bilkoviny : sacharidy : tuky), nacti si nejake clanky pro zacatecniky zde na Ronniem, je jich tu habadej. A neboj se nabirat jak tuk, tak svaly. Ten tuk se potom shodi az se dostanes treba na 80 kilo a budes chtit rysovat :) Ted vsak chces ocividne hlavne pribrat, takze podle toho jez.

EDIT: To jak jsem psal o tom jidle, ktere Ti chutna, tak jsem to samozrejme myslel tak, ze to ma byt kvalitni strava! :) Je mi jasne, ze Ti asi vysocina chutna vice nez salatova okurka :) Ale treba uz nekomu nechutna prave ta okurka, ale chutnaji mu rajcata. Nebo Ti nechutna med (pripad me pritelkyne napriklad, takze kdyz uz sladi, tak predevsim hnedym cukrem), takze si najdes vhodnou nahrazku. Proste strava nesmi byt utrpeni a nejake silene "nuceni se do neceho", pak se to neda vydrzet dluhodobe. Takto to bylo mysleno.
Koubas

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 11:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj,

díky všem za rady!
Byla tu otázka jestli posiluju zada. Posilují ale zapoměl jsem to tam napsat. Další otázka byla jestli té rýže bylo aspoň 100g. Na to ti neodpovim přesně ale byl to hluboký talíř plný rýže.

Po přečtení několika stránek jsem se rozhodl udělat několik změn v jídelníčku (a samozřejmě po přečtení vašich rad)
1. Přidat do jídelníčku tmavě pečivo
2. Ovoce a zelenina (minimálně jeden kus denně)

A mám na Vás jednu otazecku. Přes týden průměrně spím 7 hodin denně.Má to na to velký vliv.
Večer nebo zítra ráno vám sem napisu moji dnešní stravu. :)
Ještě jednou děkuju za rady! :)
moby

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 11:23 am    Předmět: Odpovědět s citátem

K te zelenine a ovoci...doporucovana denni davka pro bezneho cloveka je 400g denne. Pro sportujiciho jedince tyto doporucene davky jsou vzdy vyssi. Ale jeden kus (minimalne) je porad lepsi nez nic :)

Ano, spanek hraje velkou roli. Pro uvedomeni si vyznamu spanku staci snad rict jen tolik, ze prave pres noc probiha "oprava tela", tedy anabolismus => v noci rostes. Pres den naopak telo nicis, davas impuls => katabolismus. Jedno bez druheho nefunguje. A kdyz chces rust, tak musis odpocivat. Samozrejme, mluvim o lidech s beznym biorytmem, ktery neni nicim narusen (napr. nocni smeny, dlouhe uceni, atp.) Co se delky spanku tyce, je to jedna z veci, kterou ma kazdy individualni a je treba zkouset (jo, trva to) co prave pro Tebe bude idealni (zavisi to na mnoha a mnoha faktorech; vsemozne stresy, prace, jidlo, jaky trenink delas a jak casto). 7 hodin se mne osobne zda jako nezbytne minimum, ale urcite tu nekdo napise, ze jemu to staci. To je presne o tom, ze to je desne individualni.

Kdysi jsem nekde cetl jak trenuje Michael Phelbs. Jeho den, pri narocnem treninku (pred olympiadou), vypadal asi takhle - vstanul v 6, troska jidla, 2 hodiny v bazenu, hodne jidla, sel spat na 3 hodiny, troska jidla, 2 hodiny v bazenu, hodne jidla, zdrimnuti na hodinku, troska jidla, trenink v posilovne, dve hodiny osobniho volna a hodne jidla, nocni spanek. Myslim, ze to vychazelo na nejakych 14 hodin spanku denne. Kdyby tolik nespal, tak by v zivote ty treninkove davky nevydrzel a nemel takove vysledky :) Je to proste o obetech, cim vic tomu das (casu, sebekazne), tim vice ziskas :)
Koubas

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 6:55 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ahoj,

tak tedy tady je má dnešní strava.

1. snídaně- vločky a mléko
(svačinu jsem kromě pozdějšímu vstávání vypustil)
2. oběd- těstoviny s rybim masem a kukuřici
3. svacina- 3ks tmavého pečiva + jablko
4. večeře- viz oběd
5. banan

Měl bych ještě pár otázek.
1. Tekutiny - vím že nejlepší by bylo pít čistou vodu ale já prostě nevydrží pít ji celý den. Samozřejmě slazenym napojum typu cola atd., se snažím vyhýbat. Vadí hodně když piju místo čistý vody mineralky s příchutí (Podebratka, Mattoni atd)? I když posledně když jsem si, když jsem byl venku s kamosem kupoval Colu Zero. Kámoš mi na to řekl že jestli chci nabrat mám pít colu normální. Tímhle stylem ale priberu jen na tucich ne?
2. Kreatin - neměl bych si koupit nějaký kreatinovy tablety? Prosím když tak odkaz.
3. Vajíčka - bude to znít divně ale ve filmech jsem viděl jak sportovci po ránu pijí třeba dvě vajíčka. Měl bych to začít dělat nebo to je jen vymysl Hollywoodu? :)
moby

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 7:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jedna rada hned na zacatek - kdyz pises jidelnicek, i sem na forum, vzdycky pis i mnozstvi :) A tim nemyslim jen pocty kusu peciva. Ale napriklad "testoviny s rybim masem" jsou dost siroky pojem...je to porce pro anorekticku nebo pro 120 kiloveho chlapa? :) A kdyby jsme byli v uplne idealnim svete, kde lidi svym problemum venuji opravdu hodne casu, tak pridas i par detailu o te strave - jak je ta ryba upravena? Je to jen na vode dusene maso, restovane na olivovem oleji nebo snad smazene ve 5 centimetrech slunecnicoveho oleje? To hraje taky svou, ne uplne zanedbatelnou, roli.

Stale se neda odhadout, jestli v tom jidle za dnesek mas alespon tech 11 000 kJ, takze todle Ti prenecham, spocitej si to proste sam :)

K tem dalsim dotazum:

1. Ano, pij hodne. 3 litry je asi nutne minimum. Pij vodu, kdyz ne cistou, tak treba s citronem. Napojema se NIKDY nesnaz nahrazovat chybejici kalorie z pevne stravy! Jde o to, ze to je nutricne uplne "mrtve" a navic vylepsene o dost chemie navic. A chemie neni zadna vyhra.

Mineralky klidne pij, ale zase ciste, bez prichuti. Kdyz tak si tam vymackej citron nebo kup si nejaky kvalitni dzus (100%, ne zadne "napoje" nebo "jahudky" a podobne marketingove chytaky) a rozred to tou mineralkou. Ale nestavej na mineralkach cely pitny rezim. Bratr od kamarada si takhle uhnal "krasne" ledvinove kameny a to mi ver, ze zazit nechces.

2. Kreatin. Nekdo rekne, ze klidne. Ja Ti reknu, ze ne. Jsi uplny zacatecnik. Kdyz uz, tak si kup nejaky gainer. Venuj tomu trosku casu a neco si tady nastuduj po foru / eshopu. Napsano je tu toho na toto tema neuveritelne mnozstvi. A ptej se kdyz tak jinych, na suplementy jsem ja nikdy nebyl a nejsem na ne zadny superexpert (jen vim co k cemu je a plus minus jak to davkovat). Za me - vylad si stravu, nauc se orientovat v "regalech v obchode" a vylad si trenink. Pak res suplementy. Takze tak za rok :)

3. Vajicka klidne po ranu jez. Jez je cela. Jez je varena :) Musis si sam zjistit, jestli Ti po nich nebude po ranu tezko nebo jestli Te nebudou moc nadymat. Neni nad osobni zkusenost :)

EDIT - ad. cela vejce - samozrejme bez skorapky :P To jen pro potencialni rejpaly, tech se tu najde vice nez dost :) :P
Koubas

PříspěvekZaslal: čt červen 13, 2013 8:06 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky, takže já sem zítra hodím jídelníček s přesnými údaji :)
Určitě budu ladit i trénink ale nejdřív výživa.
Jinak moc děkuju za všechny rady.

Rychle na stránku:

Přejdi na: