|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Merveill
|
Zaslal: po červenec 08, 2013 4:52 pm Předmět: Semínka chia - zázrak? |
|
|
Při čtení knihy Born to run jsem narazil na semínka zvaná "chia" (semínka šalvěje hispánské), které užívají indiáni zvaní tarahumaři a patří k ním přívlastky jako nejlepší a nejšťastnější běžci na světě. Nesdílnou součástí jejich stravy jsou právě tyto semínka a co jsem četl v komentářích u různých článků o semínkách chia, tak jsou doopravdy obrovským zdrojem energie, výživy a někteří i tvrdí, že lehce pozvedla jejich výkonnost, je to podle mě velice zajímavá záležitost, posuďte sami podle nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 333kcal
Bílkoviny: 19g
Sacharidy: 17g
Tuky: 21g z toho Omega-3: 13g
Vláknina: 32g
Sodík: 0g
Dále významný obsah vápníku (až 5x více než v mléce a mnohem lépe využitelnější pro lidské tělo než vápník z pasterizovaného mléka), boron, zinek, měď, jód, železo, hořčík, mangan, molybden, fosfor, draslík, vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B15, B17, C, D, E, K a další zdraví prospěšné živiny.
Osobní zkušenosti s tímto zatím nemám, odrazuje mě poněkud vysoká cena aneb je to zdravé, tak nastolíme pořádnou cenu a namastíme si tak kapsy. Nemáte někdo osobní zkušenosti s konzumací, popřípadě i s pěstováním této rostliny? Doopravdy by mě zajímalo, zda je to takový zázrak, jak mnozí uvádějí.
Dovolím si připojit citaci z knihy Born to run: „Pokud byste si měli vybrat potravinu na opuštěný ostrov, jen stěží byste hledali něco lepšího než chiu, přinejmenším v případě, kdy máte zájem o růst svalové hmoty a snížení hladiny cholesterolu i rizika srdečních chorob. Po několika měsících diety sestávající z chie byste pravděpodobně dokázali doplavat domů.“
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
Moocha

|
Zaslal: po červenec 08, 2013 4:56 pm Předmět: |
|
|
Jediný zázrak je obrovský obsah omega-3. Můžeš je dostat i z pilulí nebo rybího tuku. Obecně platí, že lepším zdrojem jsou ryby než rostliny.
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: po červenec 08, 2013 5:00 pm Předmět: |
|
|
zajimavy je to hlavne kuli obsahu omega-3, je to dobry zpestreni jidelnicku, dobra kombinace je treba i s proteinem.. _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
| nahoru |
|
 |
Moocha

|
Zaslal: po červenec 08, 2013 5:05 pm Předmět: |
|
|
Lustere, co se doplňků týče, který by jsi zvolil pro doplnění omega-3? Mám omega-3 od reflexu, ale je to trochu plácanec přes kapsu, když toho chce jeden polykat víc.
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: po červenec 08, 2013 5:14 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
Midnight
|
Zaslal: po červenec 08, 2013 5:37 pm Předmět: |
|
|
Co říkáte na tohle? Google->"paleo obchod"->třetí odkaz->základní suroviny->oleje a tuky->Lososový olej. Budu kupovat nějaké věci, tak přemýšlím, že toto rovnou také vyzkouším. Jinak doposud jsem kupoval v lékárně Epavit, ten vyjde docela levně. _________________ Each step I take
May it hurt may it ache
Leads me further
Away from the past
|
|
| nahoru |
|
 |
Luster

|
Zaslal: po červenec 08, 2013 6:02 pm Předmět: |
|
|
tezko rict, asi bude slusnej, akorat bych se obesel bez tech extraktu.. (tim nerikam, ze to je nutne spatne) _________________ Humans are land-based bipeds. Pullups are for monkeys. Or at least a second-tier priority.
|
|
| nahoru |
|
 |
Darkkiller

|
Zaslal: út červenec 23, 2013 11:54 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
jachym
|
Zaslal: st červenec 24, 2013 2:33 am Předmět: |
|
|
To sou furt nějaký výzkumy a tisíce různých výsledků... víš já v tomhle oboru (vědě) dělám a vim jak to chodí... a závěr je ten, že díky statistice a plánování můžeš docílit dosažení v podstatě jakéhokoliv výsledku chceš.... většinou záleží na tom, kdo ti to sponzoruje...
|
|
| nahoru |
|
 |
Tsunami

|
Zaslal: st červenec 24, 2013 7:20 am Předmět: |
|
|
| Darkkiller napsal: | Co si myslíte o tomhle článku? Dost me to zaskočilo...dávám si pixlu omega 3 tak 4x ročně a i hodne ryb, ted mám ještě půlku drahejch omega 3 od reflexu a pak se doctu tohle..:/
http://osel.cz/index.php?clanek=7008 |
Četla jsem to hned co článek vyšel. Ono jak tu psal jáchym, s výzkumy to je dost ošidné. Pacienti dostávali docela malé látky po krátkou dobu. Nemůžeme to brát definitivně. Lepší jsou asi ty omega ze stravy přijímat, ale i dát si navíc snad nebude až tak zlé :) . V IKEMU zase dělali loni výzkum, nevím zda to je někde na netu, ale byla jsem jeden z autorů na jejich konferenci, tak jsem měla možnost vyslechnout téma kolektivu autorů od nich, kde dávali vysoké dávky nenasycených mastných kyselin polytraumatickým pacientům a dalším (kolem 15g) a bylo zjištělo lepší a rychlejší uzdravování. Těžko říct, u kterých výzkumů je pravda, něco zkoumat je dost složité :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Darkkiller

|
Zaslal: st červenec 24, 2013 7:35 am Předmět: |
|
|
Tsunami: Pak je zas otázka, jestli omega 3 na zdravého cloveka nepůsobí trochu jinak než na polytraumaticke pacienty s malnutricí nebo aspon s nedostatečným příjmem omega 3 ze stravy. Vsadim se, ze bych našel x dalších výzkumu, který prospěšnost omega 3 zase potvrdí... Myslim, ze na oslovi psali, ze zadne takove vyzkumy nejsou. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19609891 (uz nemám čas hledat, tak prvni článek, co jsem našel)
|
|
| nahoru |
|
 |
Tsunami

|
Zaslal: st červenec 24, 2013 8:55 am Předmět: |
|
|
| Darkkiller napsal: | | Tsunami: Pak je zas otázka, jestli omega 3 na zdravého cloveka nepůsobí trochu jinak než na polytraumaticke pacienty s malnutricí nebo aspon s nedostatečným příjmem omega 3 ze stravy. Vsadim se, ze bych našel x dalších výzkumu, který prospěšnost omega 3 zase potvrdí... Myslim, ze na oslovi psali, ze zadne takove vyzkumy nejsou. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19609891 (uz nemám čas hledat, tak prvni článek, co jsem našel) |
Ano, já myslím, že nějaká ta prospěšnost tam pravděpodobně bude
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
 |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|