KPO - Fyziologická poradna

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - KPO - Fyziologická poradna  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> KPO - Fyziologická poradna
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
madball

PříspěvekZaslal: so srpen 10, 2013 8:20 pm    Předmět: KPO - Fyziologická poradna Odpovědět s citátem

Jen pár odkazů ze stránek KPO - cyklistický klub

Jsou to jen ty základní věci, ale opakování je matka moudrosti.

Pro srandu si něco quotnu.

Autor je MUDr. Ondra Vojtěchovský.
Profesí atestovaný chirurg se zaměřením na traumatologii dospělých i dětí, v posledních pěti letech směřující také do vod sportovní medicíny. Specializuje se na problematiku vytrvalostních sportů a zejména cyklistiky.

"Diesel nebo benzín – Zdroje energie:"

1. část:

http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie03-1.htm

citace:
Chcete zajímavost? Jak je vám jistě známo, lidé se podle vztahu k součástem hlavního jídla dělí na takzvané přílohové a podstatové. Podstatáři, mezi které patří i siloví sportovci, tvrdí že základem zdravé stravy je takzvaná podstata – maso, kdežto příloháři, hlavně vytrvalci, preferují přílohu – sacharidy. Jedním z argumentů je, že šelmy žádné zrní nežerou, a jaké jsou rychlé a silné (stejně tak prý pravěcí lovci a ještě dnes eskymáci). Je tu jedno velké ALE. První, co sežere lev a stejně tak i eskymák, jsou játra, ještě teplá a syrová. Ta jsou totiž v těle zásobou glykogenu. Po smrti zvířete ale buňky zbavené kyslíku začnou sacharidy odbourávat na laktát, takže když se játra nebo i svalovina dostanou na stůl civilizovanému člověku, dávno už žádné sacharidy neobsahují.

citace:
Ještě o jedné podskupině aminokyselin byste měli vědět (a možná už víte). Jde o takzvané BCAA (Branched Chain AminoAcids – aminokyseliny s rozvětveným řetězcem). Jde o aminokyseliny, ze kterých tělo v případě nedostatku dokáže odštěpením NH2 přívěsku a protažením některým z metabolických motorů vyrábět životně důležitou glukózu. Další štěpná teorie výrobců potravinových doplňků praví, že podáním těchto aminokyselin se a) při podání před výkonem sníží spotřeba sacharidů a tedy prodlouží doba maximálního výkonu, b) ochrání vlastní tělesné bílkoviny před devastací, c) při podání po výkonu se urychlí nástup regenerace nabídnutím snědených aminokyselin místo vlastních. O tom, zda to tak doopravdy funguje, není příliš mnoho průkazných studií.

To sem dávám kvůli tomu, protože mi BCAA připadají taky jako zbytečně drahej zdroj energie pro tělo a pro normálního člověka mi přijde lepší jako "energeťák" finančně mnohem lepší nápoj založenej na maltě.

2.část

http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie03-3.htm

citace:
Málokdo z nás se ale živí glukózou. Běžně přijímáme cukry ve formě jednak krátkých řetězců – řepného cukru - a jednak škrobů. Ani jeden z nich ale střevní stěnou neproleze. Do oběhu prochází jen monosacharidy a tak se delší cukry musí rozštípat. U sacharózy je to hned, stačí jí rozpůlit na glukózu a fruktózu. Škroby se řežou nadvakrát. Nejprve na jednotky o dvou až třech glukózách a teprve poté na jednotlivé články. Proto je vstřebávání škrobů podstatně pomalejší, než vstřebávání krátkých cukrů. Běžná sportovní hantýrka jim také podle toho říká – mono a disacharidy jsou rychlé, škroby pomalé cukry. Jestli vám připadá uhozené, že když sním chleba (škrob) s marmeládou (směs glukózy, sacharózy a fruktózy), tak marmeláda se ve střevech oddělí od chleba a vstřebá se rychleji, tak mě v zásadě také, ale je to tak J .

Tohle se dávám, hlavně kvůli "rychlým a pomalým" sacharidům.

A tohle je pro ty, co nahrazují polysacharidy jen ovocem.
citace:
Fruktóza

Zatímco sledujeme osudy glukózy, fruktóza se nám po těle nekontrolovaně potuluje. To musíme napravit.

Historicky - v době před masovou produkcí řepného cukru - jsme fruktózy přijímali podstatně méně, než v posledních sto letech. Přirozeně se vyskytuje v ovoci a v medu. Takových potravin ale člověk jako druh ve svém vývoji mnoho nesnědl. V jeho stravě převažovala daleko výrazněji glukóza ve formě škrobů z různých semen.

Snad proto není na její zpracování metabolismus nijak zvlášť zařízen. Vstřebávání probíhá obdobnými mechanizmy, jako u glukózy, jen jejich transportní kapacita je menší. S hladinou fruktózy v krvi se vůbec nepočítá a proto není žádným speciálním mechanizmem regulována. Do buněk vstupuje kanálem nezávislým na inzulínu. Pokud jí tělo zamýšlí spálit, použije podobně jako v případě glukózy svůj "benzínový" motor. Aby jí mohl uložit do zásob sacharidů, musí jí nejprve přeměnit na glukózu.

Některé firmy, vyrábějící energetické nápoje a gely, používají fruktózu jako náhradu za glukózu. Vycházejí z několika na první pohled správných úvah. Protože fruktóza je vstřebávaná ve střevě jiným nosičem než glukóza, můžeme tak zvětšit množství sacharidů v tomtéž čase vstupujících do organismu. Fruktóza nezvyšuje glykémii (mimochodem, její glykemický index je 24, ne 0, protože se částečně hned při průchodu játry mění na glukózu), nezvyšuje inzulín a proto nemůže způsobit rozkolísání glykémie se všemi nepříznivými následky. Vypadá to sice nadějně, výsledky jsou opět nejisté. Důvodem je zřejmě nízká "zpracovatelská kapacita fruktózového průmyslu". První potíže mohou nastat již ve střevě. Nevstřebaná fruktóza přestoupí nevyhnutelně do tlustého střeva, kde zkvasí a následky tohoto procesu se nacházejí někde od "mám ve střevě nějaké čerty" do "asi jsem se zase posr..".

Historická poznámka: pokusy s fruktózou v intenzivní medicíně opět předcházely použití ve sportu. Jednou ze specialit šokových stavů je vysoká hladina glukózy nereagující na inzulín. Co je na tom špatného? Buňky se koupou v cukerném roztoku a přitom hladoví, protože se ke glukóze nemohou dostat. Jak jsme už řekli, fruktózový vstup na inzulínu závislý není. Řešením se zdálo být nahrazení glukózy v infuzích fruktózou. Bohužel jediným orgánem, schopným takový příval zpracovat, se ukázala játra. Špatným směrem – měnila jí na glukózu, a protože pro ní nadále neměla odbyt, dokonce i na tuk. A jelikož za relativního nedostatku kyslíku tělo nedokáže tuk jinak zpracovat, docházelo k poškozením jater ztukovatěním.

Z výše řečeného plyne, že různé gely, pyšnící se náhradou glukózy fruktózou, nemusí znamenat žádný velký průlom ve vaší výkonnosti. Tělo ji stejně po požití nejméně z jedné čtvrtiny okamžitě přemění na glukózu. Navíc, pokud se jí nepodaří ze střeva všechnu vstřebat, hrozí různý stupeň břišního nepohodlí.

3. část

http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie03-5.htm

citace:
P.S.: už jsem měl článek dopsaný, když mě nový Peloton připomněl ještě jednu důležitou souvislost – alkohol a zásoby glykogenu v játrech. Alkohol se totiž chová velmi podobně mastným kyselinám. Obsahuje velké množství energie, na její uvolnění je ale potřeba motor roztáčet spalováním glukózy. Děje se tak v játrech. Na odstranění následků propařené noci může padnout i prakticky celá zásoba jaterního glykogenu. Protože játra nemají na rozdíl od automobilu “hladové oko” na palubce, může deficit přetrvat i několik dní. Díky tomu již mnohý mladý cyklista rupnul uprostřed slibně rozjetého a nijak dlouhého závodu. Na vině byla bohatýrská pitka před několika dny, na kterou už by jinak dávno zapomněl…
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luster

PříspěvekZaslal: so srpen 10, 2013 8:50 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

hodne me zaujal hlavne posledni quote, dik
Study

PříspěvekZaslal: so srpen 10, 2013 9:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ještě k té fruktoze... v Době Jedové 2 autor píše, že fruktoza se mění predevším na mastné kyseliny. Obecně je asi proto jasné, že by bylo dobré, se fruktoze co nejvíc vyhybat.

https://www.instagram.com/studynkapetr/
madball

PříspěvekZaslal: so srpen 10, 2013 9:53 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

S tím alkoholem mě to taky celkem překvapilo. Ale já už několik let nepiju a musím přiznat, že mi to tak celkem vyhovuje.
Určitě si myslím, že jsem poznal rozdíl v regeneraci. Rozhodně nic nemám proti jednomu pivku, ale vím, jak to je. Většinou to bylo aspoň jedno pětipivo. :)
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
JrElda

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 6:25 am    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
S tím alkoholem mě to taky celkem překvapilo. Ale já už několik let nepiju a musím přiznat, že mi to tak celkem vyhovuje.
Určitě si myslím, že jsem poznal rozdíl v regeneraci. Rozhodně nic nemám proti jednomu pivku, ale vím, jak to je. Většinou to bylo aspoň jedno pětipivo. :)

...Většinou to bylo aspoň jedno pětipivo..
Runner

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 7:03 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Tohle jsou ale dost staré zdroje. A asi si je většina lidí co se zajímá o výživu dávno přečetla. Neříkám, že to jsou překonané informace, ale přeci jen, takový Martínek to má zmáknuté víc.
On je Vojťas tak trochu šoumen, taky trochu obchodník a je potřeba ho brát s rezervou.
V každém případě je dobré se učit od vytrvalostních sportovců, protože ti výživu a nakládání s energií musí mít dovedené do dokonalosti, musí po třech a více hodinách zátěže pořád dobře fungovat, tam se chyby neodpouští. Je tam hned vidět, jesti to mají zvládnuté dobře a nebo ne.
madball

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 7:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

"Reichec" .
Já chtěl taky napsat, že se to má brát trochu s rezervou. Ale řekněme, že pro člověka, kterej o tom nic neví, to nebude zas až tak špatnej začátek.
Bajkonur

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 7:31 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Pro mně podstatné: BCAA a jejich současná "móda" - naprosto zbytečné a vyhozené peníze, užívat drahé aminokyseliny v průběhu tréninku jako zdroj energie, když stejnou práci zastane obyčejný cukr... fruktóza jako zdroj energie naprosto k ničemu - fok paleo... no a ten chlast -
zajímavé...
Runner

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 8:03 am    Předmět: Odpovědět s citátem

To nejde takhle paušalizovat, je zátěž, kde ty bcaa, valin, leucin k něčemu jsou. Není to o tom jestli ano a nebo ne, ale spíš jestli ještě ne a nebo už ano. Samozřejmě placebo dieta je o něčem jiném, to je spíš takový styl sebeprezentace.
madball

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 8:12 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Runner napsal:
To nejde takhle paušalizovat, je zátěž, kde ty bcaa, valin, leucin k něčemu jsou. Není to o tom jestli ano a nebo ne, ale spíš jestli ještě ne a nebo už ano. Samozřejmě placebo dieta je o něčem jiném, to je spíš takový styl sebeprezentace.

A když už tedy ano? Klidně odkazy na nějaký rozumný články.
Bajkonur

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 8:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Runner napsal:

Prosím tě napiš mi zátěž, při které jsi odkázaný na práškové BCAA a bez nich podáš poloviční výkon.
Runner

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 9:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Bajkonur napsal:
Runner napsal:

Prosím tě napiš mi zátěž, při které jsi odkázaný na práškové BCAA a bez nich podáš poloviční výkon.

Ale no tak, o tom že by byl někdo odkázaný na BCAA a bez nich podal poloviční výkon tu nebyla řeč. Řeč je o tom, kdy mají BCAA nějaký reálnější přínos a kdy ne. Ale když tedy chceš, tak tedy dám příklad - třeba běžecký vícedenní závod, ironman, dvacetičtyřhodinovka, maratón, přechod přes nějaké pohoří, těžké vícehodinové tréninky jako příprava na závod.
Nedělej z toho téma, že BCAA jsou absolutně a vždy na nic a nebo naopak absolutně a vždy na vše.
A nemluv jen o zátěži, ještě je tu regenerace, do které jdeš v nějakém stavu vyčerpání a třeba se ti hodí, aby byla co nejkratší.
madball

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 9:07 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ze svýho selskýho rozumu beru BCAA jako nutnost v přípravě kulturisty na soutěž. V tvrdé dietě a tréninku.
Nebo při extrémních výkonech. Ale pro běžnýho člověka to bude spíš vyhazování peněz. Na tom se snad Runnere shodneme.
Runner

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 9:35 am    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
Ze svýho selskýho rozumu beru BCAA jako nutnost v přípravě kulturisty na soutěž. V tvrdé dietě a tréninku.
Nebo při extrémních výkonech. Ale pro běžnýho člověka to bude spíš vyhazování peněz. Na tom se snad Runnere shodneme.

To se samozřejmě shodneme, je to otázka přiměřenosti. Ale to bychom mohli diskutovat skoro nad každým doplňkem. A určitě si i obyčejný turista může na výlet vzít amino tyčinku s ionťákem a to mu udělá větší službu než chleba s paštikou a nebo utopenec v putyce. Tedy nutričně a ne zcela nutně pocitově. Někdo to chce mít vyladěné v základech, někdo v detailech, každému co jeho jest.
Bajkonur

PříspěvekZaslal: ne srpen 11, 2013 10:53 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Runner napsal:
Bajkonur napsal:
Runner napsal:

Ale no tak, o tom že by byl někdo odkázaný na BCAA a bez nich podal poloviční výkon tu nebyla řeč. Řeč je o tom, kdy mají BCAA nějaký reálnější přínos a kdy ne. Ale když tedy chceš, tak tedy dám příklad - třeba běžecký vícedenní závod, ironman, dvacetičtyřhodinovka, maratón, přechod přes nějaké pohoří, těžké vícehodinové tréninky jako příprava na závod.
Nedělej z toho téma, že BCAA jsou absolutně a vždy na nic a nebo naopak absolutně a vždy na vše.
A nemluv jen o zátěži, ještě je tu regenerace, do které jdeš v nějakém stavu vyčerpání a třeba se ti hodí, aby byla co nejkratší.

maratónci se snaží běžet hlavně "na tuk" jestli se nepletu. Ti nejlepší trénují klidně i na lačno. Nejsem expert, ale jsem si skoro jist, že nikdo z nich BCAA nesuplementuje v průběhu závodu. Asi je pro ně daleko stravitelnější nějaký nápoj nebo energetický gel.
Regenerace? Stačí si dát po tréninku hydrolyzát nebo jiný protein, ve kterém je BCAA
dost a dost a zregeneruješ stejně.
BCAA můžou dávat smysl při nízkosacharidové dietě, kdy je tělo použije jako náhradní zdroj energie, místo glykogenu. Resp. vytvoří si glykogen z nich.
Ale pro běžný trénink, pro kulturistu v objemovém období jsou BCAA podle mně naprostá
ztráta financí. A že se prakticky všechny na trhu vyrábějí z kachního peří a lidských vlasů,
to už je jenom taková chuťovka na konec.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - KPO - Fyziologická poradna Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: