Strava, -> objem, moje změna. Prosím o rady.

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Strava, -> objem, moje změna. Prosím o rady.  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Strava, -> objem, moje změna. Prosím o rady.
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
padlo

PříspěvekZaslal: čt srpen 15, 2013 5:29 pm    Předmět: Strava, -> objem, moje změna. Prosím o rady. Odpovědět s citátem

Čau,

je mi 20 let, vážím 84kg, měřím 186 cm, dřív jsem aktivně sportoval na vysoké úrovni (florbal), dnes již florbal max. 2x týdně. Ve 14 letech a cca v 17 jsem se snažil posilovat, nejdřív mi to vydrželo necelý rok, podruhé možná dva měsíce. Zvedal jsem sice víc, ale žádné změny. Hodně špatně jsem jedl, buď skoro vůbec a nebo jen sladkosti. Teď chci změnu, začal mi trochu růst pupek a už se na tohle nechci dál dívat. Mým cílem je nárůst svalové hmoty, být ze šlachovitého sprintera chlap. Chci mít kvalitní stravu, snažím se číst, vzdělávat, ale mám několik otázek. Do teď jsem vše zkoušel vymýšlet sám, teď jsem si zaplatil do posilovny trenéra (mám za sebou 3 týdny) a na stravu se chci zeptat hlavně vás, zkušenějších. Budu moc rád za rady.

Lehce k mému tréninku: 2x (max 3x) týdně florbal 1,5h; 3x týdně posilovna - zpevnění těla (za měsíc mi nejspíš trenér naordinuje 4x týdně - objem).

Strava: 1) Základ :Začnu od začátku, jak přemýšlím o mém jídelníčku a uvítám příspěvky typu: "Tohle zatím vůbec neřeš, to není primární věc." Takže, našel jsem si na netu jaký mít příjem živin, tedy sacharidů a bílkovin, podle toho se teď hlavně řídím. Přečetl jsem si, že pro moji postavu je ideální cca 7,5g sach. na 1kg TH a 1.6-2g bílkovin na 1kg TH, tedy cca 630g sacharidů a 165g bílkovin na den, je to správně? Další ukazatel jsou kalorie, příjem a výdej, v tomhle se ale ztrácím a nevím jestli to řešit nebo ne. Nevím jestli při mém větším výdeji energie (při florbalu) mám jíst sacharidů více? Myslím, že spíš ne - tělo prý ani víc proteinů spotřebovat nedokáže, se sacharidy to bude nejspíše stejně. Vychází mi to tedy, když např počítám 6jídel denně na dávku 100g sach a 27g bílkovin. S tím, že ráno by se mělo dát do těla víc sach. např 138g a míň bílkovin 13g a večer otočit (68 a 41). Ano?

2)Pevná strava:
Snažím se hledat recepty, koukat na hodnoty podle kalorických tabulek.cz atd a podle toho jedu. Jedinou otázku, která mě napadla: Když např banán má v sobě dost sacharidů, ale z toho polovina jsou cukry, tedy rychlé cukry - mám počítat do svého příjmu rozdíl těchto hodnot nebo celek? A kdy se mi hodí rychlé cukry? Vždy koukám, aby jich tam bylo co nejméně.

3)Vitaminy:
Dále jsem četl, že se vyplatí koupit Vitamin ABC Spectrum, B komplex a vitamin C, abych tělu trochu pomohl všechny ty sach. a bílkoviny v těle zpracovat. Pro mě již aktuální nebo neřešit?

4)Doplňky stravy: Doposud jsem znal jen Gainer, dával jsem si ho skoro po každé fyzické zátěži (v těch 14ti letech kdy jsem posiloval), ale teď když vím, že je nějaký daný počet sacharidů a bílkovin, říkám si. A) Má se počet bílk. a sach. určovat podle denní dávky a nebo podle tréninku? Občas tady na fóru čtu, že přeci záleží jaký trénink jedu a podle toho musím počítat sacharidy atd, ale když mám určenou dávku, mám za den 6-7 jídel, tak co je přednější? Beru to tak, že je jedno jestli si dám po tréninku 10 banánů s tvarohem nebo jeden protein s maltodextrinem, jen je rozdíl v tom, že proteiňák do sebe líp dostanu a za necelé dvě hoďky si dám zase dávku živin v klasické stravě? Abych nežil jen z koktejlů (doplňků). B) Tedy je to tak, že když v práci nestihnu svoje jídlo v krabičce, tak si ho můžu nahradit nápojem a je to to samé a nemusím řešit tréninkový a netréninkový den?
C) Máte nějakét tipy, které vyjdou výhodně v poměru cena/efektivita? Např co jsem teď narazil na fóru koupit Protein a namíchat s maltodextrinem?
D) Mám používat ještě jiné doplňky stravy?

5)Kdy co jíst:
To jsem už nakousl v předchozím odstavci, zda když si vypočítám zhruba dávky jídla pro mou svačinu a večeři, která je odlišná v poměru bílkovin a sacharidů,tak ty ostatní jídla m ůžu kombinovat jak chci a nebo mám řešit den kdy mám posilovnu, den kdy mám posilovnu i večer florbal (snažím se to takhle nemít) a den kdy nemám nic?
-M ám si koupit na noc Night protein? Je pravda, že večer se mi už tolik bílkovin v klasické stravě dostává do těla těžko a uvítal bych ho. Ale zase nechci mít za den víc jak 1x-2x doplněk v podobě protein. nápoje.
etl jsem, že se má měnit proteiňáky, jednou syrovátkový, jednou kasein., pak třeba sója, u mě řešit nebo ne?
-J ak je to s maltodextrinem? doporučíte mi ho? Někde jsem četl, že max dávka je cca 50-60g a já mám mít 100g sacharidů, můžu si tedy po tréninku dát protein s např 25g sacharidů a k tomu maltu s 75g sacharidů nebo ne?
-M ůžu si dát před spánkem maso s rýží nebo právě tam se lépe hodí night protein nebo tvaroh?

Vše do jednoho příspěvku nacpat nedokážu, tak pak ještě připíšu dotazy v průběhu. Předem díky moc za rady! ;)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ego

PříspěvekZaslal: čt srpen 15, 2013 5:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

1) se mi zdá v pohodě, možná někdo nějaký připomínky bude mít, ale o tohle by se dalo diskutovat sakra dlouho. prostě vyzkoušej co ti funguje

2) rychlejch cukrů co nejmíň.

3) nějaký vitaminy se určitě hoděj, ale není potřeba to nějak moc hrotit. každopádně vitaminy dneska moc drahý nejsou, tak proč ne, nic tim nezkazíš.

5) protein na noc je určitě dobrá věc, pokud na to máš. micelární kasein v tadytěch proteinech je o dost lepší než kaisenát v tvarohu, ale myslim že se dá naprosto v pohodě vystačit i s tim tvarohem.

k těm různejm proteinům, že by se měly střídat, s tim nesouhlasim. každej typ proteinu se má využívat v jiný situaci. hydro po tréninku, kasein na noc, vícesložkáč přes den. pokud chceš univerzál, tak nějakej vícesložkáč (třeba Combat) nebo nějaký klasický wpc (kolem 80 bude asi ideál)

maltodextrin je v pohodě, když potřebuješ doplnit sacharidy tak je kombinace s proteinem ideální, možná i zvaž spíš palatinozu než maltu.

maso s rýží bych já osobně před spaním určitě nedával.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Strava, -> objem, moje změna. Prosím o rady.
Rychle na stránku:

Přejdi na: