Homemade



 
odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Homemade  Úvodní stránka -> Kuchařka -> Homemade
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
blikk


PříspěvekZaslal: pá březen 22, 2013 5:01 pm    Předmět: Homemade Odpovědět s citátem

Když to tady tak pročítám napadlo mě vytvořit toto vlákno, kde bychom si mohli na jednom místě psát zkušenosti a připomínky k domácím jídlům - myslím teď jídlům, která si většina kupuje, ale dají se připravit i doma (jogurt, arašídové máslo, sýr apod.).
Hlavně když dneska čtu denně nějakou šílenost jako konina v herkulesu, posypová sůl, maso plné eček a vody atd atd... však jistě sledujete taky zprávy, peklo na talířy apod. a nedělám si opravdu iluze jaký s* dneska bohužel jíme, navíc ona ta domácí příprava často vyjde i levněji, člověk má jistotu co jí a i lepší pocit... jen ten čas a pak právě ty zkušenosti, které by bylo fajn sdílet.
Takže jen tak namátkou co mě napadlo, co by se sem mohlo psát:
- jestli se to vyplatí finančně (cena surovin, energií atd.)
- co všechno je potřeba - recept
- postup a tipy na přípravu
- srovnání s komerční alternativou

atd. atd.

Já osobně mám zkušenost akorát s bílým jogurtem, ale chystám se na arašídové máslo a slyšel jsem že se dá celkem snadno vyrobit například i tvarůžky a vyjdou mnohem levněji.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Luster


PříspěvekZaslal: pá březen 22, 2013 5:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ja se chystam na kefir, jinak nedavno sem zkousel kysany zeli, ale nepovedlo se uplne podle predstav, vymackal sem z toho asi az moc stavy/vody, takze to pak bylo uplne suchy a nic to uz nepustilo dal.. ale i tak se to po 14 dnech nezkazilo a da se to jist, priste to vyjde
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martinibaby


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 4:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

My jsme třeba s bráchou dělali domácí sušený maso a bylo skvělý :)
Z kila hovězího (od řezníka, ne ze supermarketu) za 200,- vyšlo asi 300g sušenýho masa, když si to člověk porovná s tím, co se prodává (Jerky od "Indiána" 25g za 40,- když má člověk štěstí, ale většinou spíš tak za 60,-) vychází to doma podstatně levněji a člověk si to může nakořenit podle sebe a tak :)

Akorát je teda důležitý to dělat dost "sterilně" aby se to nezkazilo, kdyby to chtěl člověk dýl uchovávat, ale u nás to vždycky nejpozději do týdne zmizí

Jinak recepty se dají najít na netu, my to normálně jen necháme přes noc naložený v lednici (sůl, pepř, popřípadě oregano nebo na co je zrovna chuť) a pak šup do sušičky nebo napíchaný na špejlích do trouby nejdřív na 75° (zahubení bakterií) cca 45 minut, pak na 55° na dosušení nějakých 6 - 12 hodin, podle toho jakou máte troubu/sušičku, většinou jde poznat ta správná fáze pro vytažení, aniž by to člověk spálil na uhel, ale je fajn to občas zkontrolovat.

Tadá, proteiny
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 5:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

No, 12 hodin v troubě, to myslím vyjde levněji to koupit:o)
ale vážně, domácí sušené hovězí mě také láká.
Kdysi měl BARA slušnou možnost získat za dobré prachy dobrou kvalitu.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martinibaby


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 5:19 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
No, 12 hodin v troubě, to myslím vyjde levněji to koupit:o)
ale vážně, domácí sušené hovězí mě také láká.
Kdysi měl BARA slušnou možnost získat za dobré prachy dobrou kvalitu.


No my třeba máme tu sušičku a tam je to podstatně rychleji no.. :)

Já jsem právě zkoumala i objednávky ze zahraničí, ale moc výhodně to nevychází a i když zrovna Indiana Jerky miluju, tak se mi příčí jim do toho sypat ty nekřesťanský prachy =D
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
johnyr


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 5:41 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Sušené maso jsem si doma už několikrát dělal a stačilo mi to bohatě sušit 5 hod. v troubě, akorát jsem zvýšil teplotu a tak či tak to bylo výborné. Člověk si to může připravit podle sebe jak chce, ale nejraději mám pepř a sůl, tak tam je nejlepší chuť masa .

Arašídové máslo je nejlepší si udělat domácí než to kupovat, vyplatí se to jednak cenově a člověk ví co tam dává. Stačí si koupit arašídy (doporučuji spíše nesolené) a nasypat to do mixéru a mixovat tak dlouho než to bude na drobno, pak do toho dát trochu kvalitního oleje (záleží na množství arašídů, ale doporučoval bych např 1 polévkovou lžičku a postupně přidávat). Já jsem si to nakonec ani nesolil a zmizlo to opravdu rychle .

Ti co bydlí někde kde mají v blízkosti les, tak si zajít pro medvědí česnek (bohužel, ale teď už je pozdě) a z toho se dá opravdu dělat cokoliv, jak polévka, tak použít to do salátu nebo jako pažitku .

To je momentálně vše co mě napadlo, ale pokud si vzpomenu na další vychytávky, tak to tu napíšu.
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lipak


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 9:22 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
No, 12 hodin v troubě, to myslím vyjde levněji to koupit:o)
ale vážně, domácí sušené hovězí mě také láká.
Kdysi měl BARA slušnou možnost získat za dobré prachy dobrou kvalitu.

Jednou jsem měřil, jakou má naše trouba spotřebu. Při plném výkonu skoro 2kW, jakmile se zahřála na provozní teplotu, spadlo to na 35W. Po zařátí to pak jede v poměru cca 5minut udžovačka, 1minuta plný výkon. Při ceně kolem 6ti korun za kW (záleží jak to kdo má) je ta celková cena zanedbatelná....
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tomasko


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 9:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

johnyr napsal:


Ti co bydlí někde kde mají v blízkosti les, tak si zajít pro medvědí česnek (bohužel, ale teď už je pozdě) a z toho se dá opravdu dělat cokoliv, jak polévka, tak použít to do salátu nebo jako pažitku .



Naopak u nás je medvědí česnek momentálně v nejlepším období, na zahradě u babičky se mu daří skvěle a pokud jste z okolí Havířove, podél řeky Lučiny ho roste fůra
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
johnyr


PříspěvekZaslal: pá květen 24, 2013 9:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tomasko napsal:
johnyr napsal:


Ti co bydlí někde kde mají v blízkosti les, tak si zajít pro medvědí česnek (bohužel, ale teď už je pozdě) a z toho se dá opravdu dělat cokoliv, jak polévka, tak použít to do salátu nebo jako pažitku .



Naopak u nás je medvědí česnek momentálně v nejlepším období, na zahradě u babičky se mu daří skvěle a pokud jste z okolí Havířove, podél řeky Lučiny ho roste fůra


Tak to doporučuji nasbírat, u nás už bohužel je žlutý a povadlý. Na internetu je spousta materiálů, jak to sušit atd. , ale doporučuji medvědí polévku .
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
blikk


PříspěvekZaslal: po září 09, 2013 4:56 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Měl bych dotaz na ty co už dělali domácí ar. máslo. Měl bych dva dotazy. Zaprvé, přidáváte něco kromě arašídů? Koukal jsem, že nekdy se dává olej, je to nutný? A druhý dotaz, ono to máslo je trochu slaný a i ho tak chci, ale je lepší to osolit nebo rovnou udělat ze solených arašídů?
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tsunami


PříspěvekZaslal: út září 10, 2013 2:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Táta dělá domácí cottage, lučinu, creme fraiche, suší hovězí, peče celozrné pečivo, občas dělá i šunku a možná i další věci, teď si nevybavuji, kdyby chtěl někdo na něco recept, zeptám se ho a napíšu :)
_________________
Běda muži, kterému žena vládne.
Moje stránka o zdravém vaření: https://www.facebook.com/TsunamiVari
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
555SIMI555


PříspěvekZaslal: út září 10, 2013 2:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Docela by mě zajímal ten cottage, tak prosím o recept, popřípadě, kde se dá sehnat siřidlo, protože si myslím, že se používá a jestli vyjde levněji než kupovaný. Děkuji
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spam


PříspěvekZaslal: út září 10, 2013 2:48 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Tsunami napsal:
Táta dělá domácí cottage, lučinu, creme fraiche, suší hovězí, peče celozrné pečivo, občas dělá i šunku a možná i další věci, teď si nevybavuji, kdyby chtěl někdo na něco recept, zeptám se ho a napíšu :)

To se někdo má... co bych za to dal
_________________
„Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“
„Nezáleží na tom čím jsi, ale kdo jsi"
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tsunami


PříspěvekZaslal: út září 10, 2013 3:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Spam napsal:
Tsunami napsal:
Táta dělá domácí cottage, lučinu, creme fraiche, suší hovězí, peče celozrné pečivo, občas dělá i šunku a možná i další věci, teď si nevybavuji, kdyby chtěl někdo na něco recept, zeptám se ho a napíšu :)

To se někdo má... co bych za to dal

Já ale u rodičů moc nejsem, ale když přijedu, dostanu vždy něco s sebou :)
_________________
Běda muži, kterému žena vládne.
Moje stránka o zdravém vaření: https://www.facebook.com/TsunamiVari
nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Homemade
Rychle na stránku:


 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru