Asijské jazyky

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Asijské jazyky  Úvodní stránka -> Ostatní -> Asijské jazyky
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
CZEBLADE

PříspěvekZaslal: út říjen 15, 2013 6:58 pm    Předmět: Asijské jazyky Odpovědět s citátem

Je tady někdo, kdo umí či aspoň zkusil naučit se třeba čínsky, japonsky atd. ?!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AHOLA

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 9:19 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja som to neskusal, aj ked vzdy rad vyskusam jazyk nejakej mladej aziatky. Pokial mas zaujem ucit sa tieto vychodne jazyky a vediet co a ako to obnasa, odporucam napr. knihu http://books.google.sk/books/about/Jak_%C3%BAsp%C4%9B%C5%A1n%C4%9B_studovat_ciz%C3%AD_jazyky_2.html?id=_7QBoiGAEvAC&redir_esc=y o uceni sa (nielen "exotickych") cudzich jazykov.
CZEBLADE

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 4:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ok mrknu na to, jako samouk bych asi neměl šanci
coder

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 4:42 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

CZEBLADE napsal:
tak ono treba japonstina neni nikterak tezky jazyk co se poslechu tyce kdyz nekde slysim japonstinu tak vetsinou domyslim o co jde ale pokud dojde n ty jejich klikyhaky tak to je konec vubec podle me je nejlepsi zpusob uceni sledovani videi s danym jazykem ktery se chces naucit + treba ceske titulky treba pokud se chces podivat na nejaky film co te zajima tak si najit nadabovanou verzi treba v japonstine a k tomu titulky .....divas se na neco co te bavi +je ucinejsi se ucit cizi jazyky sluchem nez ctenim a taky kdyz ve vete treba nerozumis par slovum tak na tom videu se neco deje coz ti pomuze vetu pochopit ...ja osobne ve skole nijak v anglictine nevynikal akorat sem se naucil nejake zaklady a pak kdyz me zacalo bavit sledovani serialu ktere sem si ztahoval z internetu tak byla otreva cekat na ceske titulky/dabing tak jsem ty serialy zacal sledovat s anglickymi titulkama a behem par mesicu sem se v anglictine szlepsil tak ze nemam vubec problem hovorit/poslouchat plynule coz me ve skole za xx let nenaucili
Ebenezum

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 5:05 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Jeden umim, dalsi jsem zkusil, co konkretne te zajima?
CZEBLADE

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 7:18 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ebenezum napsal:

No který z nich umíš? Třeba moc netuším u kterého z těch dvou je horší to písmo. A u čínštiny prý stačí trochu dát jinde důraz a hned to má jiný význam. A japonština mi přijde jako lehčí na mluvení, ale zas kdosi mi tvrdil, že i čínština je na mluvení v klidu.. tak nevím no.
Bajkonur

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 7:47 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

coder napsal:
CZEBLADE napsal:
tak ono treba japonstina neni nikterak tezky jazyk co se poslechu tyce kdyz nekde slysim japonstinu tak vetsinou domyslim o co jde

coder

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 7:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Bajkonur napsal:
coder napsal:
CZEBLADE napsal:
tak ono treba japonstina neni nikterak tezky jazyk co se poslechu tyce kdyz nekde slysim japonstinu tak vetsinou domyslim o co jde

nevim co ti na tom prijde tak smesneho?
Basar Hafiz al-Asad

PříspěvekZaslal: st říjen 16, 2013 9:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

o to zes napsal megakravinu , domyslet si japonstinu
coder

PříspěvekZaslal: čt říjen 17, 2013 12:13 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Basar Hafiz al-Asad napsal:
no spis ste to blbe pochopili samozrejme ze pokud uslysim japonstinu poprve v zivote tak budu hovno rozumet vetu si domyslim proto ze mam slusnou slovni zasobu pokud ve vete rozumis aspon pulce slov +vidis co se priblizne deje na obrazovce tak si dokazes vetu domyslet
CrazyLom

PříspěvekZaslal: čt říjen 17, 2013 12:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

já se učil semestr, dá se na vejšce vzít předmět japonština pro nejapanisty a je to zadara...ukázalo se ale, že náročnost výrazně převyšuje mou touhu umět japonsky
a po nás? Což! Ať přijde potopa!
Ebenezum

PříspěvekZaslal: čt říjen 17, 2013 6:14 am    Předmět: Odpovědět s citátem

CZEBLADE napsal:
Ebenezum napsal:

No který z nich umíš? Třeba moc netuším u kterého z těch dvou je horší to písmo. A u čínštiny prý stačí trochu dát jinde důraz a hned to má jiný význam. A japonština mi přijde jako lehčí na mluvení, ale zas kdosi mi tvrdil, že i čínština je na mluvení v klidu.. tak nevím no.

Umim cinstinu. Co se tyce pisma, tak obtiznost u cinstiny a japonstiny plus minus nastejno. Japonske pismo ma tri systemy, z nich klicovy je system Kandzi - timto systemem se zapisuji koreny slov (zjednodusene receno, co koren, to jiny znak - pes ma svuj znak, jabko ma svuj znak atd., cili jich je pomerne hodne...:) minimalne stejne tolik, kolik jich ma cinstina. Pro predstavu pro nejake rozumne cteni, napriklad cinskych novin clovek potrebuje nejake 3000 znaku). Jednotlive znaky Kandzi pak byly prevzaty prave z cinstiny (sice pred zjednodusenim cinskych znaku, ale i tak, ten kdo umi zjednodusene cinske znaky, je plus minus schopen porozumet vyznamu nezjednudusenych cinskych/soucasnych japonskych znaku. Dalsi dva systemy jsou hlaskove, cili nemaji nijak moc moc znaku , kazdy myslim 46, pohoda...Takze podle pisma bych se nerozhodoval, ktery jazyk se zacnu ucit. Co se tyce mluveni, nekdo tady psal, ze japonstina je v tomto ohledu lehka na poslech a nekdo se mu zato celkem vysmal:) no, lehka rozhodne neni, ale v kazdem pripade je o parnik lehci nez cinstina. Ja sam japonsky sice neumim, ale co jsem videl u znamych, tak zacit nejakym zpusobem komunikovat v japonstine se da relativne rychle, s durazem na slovo relativne. U cinstiny to trva nesrovnatelne dele, nevim kdo ti tvrdil, ze cinstina je na mluveni v klidu:) V prve rade, cinstina je na rozdil od japonstiny tonovy jazyk. Ma ctyri tony (neco jako intonace v cestine, akorat, ze se poji primo se slabikou a tim meni jeji vyznam). Krome toho je cinstina narozdil od japonstiny extremne homofonni - ma nejakych 400 vyslovitelnych slabik, coz je narozdil treba od anglictiny, ktera jich ma nejakych 7000 docela malo. Navic cinstina nema prakticky zadnou gramatiku, coz se muze jevit jako vyhoda, ale neni:) V japonstine je zase pruser, ze ma nekolik desitek stupnu vyjadreni ucty/neucty (v cestine vicemene dva - vykani/tykani), ale pokud nehodlas byt profikem, muze ti to byt asi celkem jedno. Takze pokud se rozhodujes cinstina/japonstina, na nejaky rozumny level se dostanes mnohem driv v japonstine, ale i tak tomu budes muset venovat spoustu casu - nekolik hodin denne, takze pokud se to chces ucit z hecu ve volnem casu, tak ti to nedoporucuju. V takovemto pripade sahni po malajstine, pripadne indonestine, ktere jsou nesrovnatelne schudnejsi.
Bajkonur

PříspěvekZaslal: čt říjen 17, 2013 8:04 am    Předmět: Odpovědět s citátem

coder napsal:
no spis ste to blbe pochopili samozrejme ze pokud uslysim japonstinu poprve v zivote tak budu hovno rozumet vetu si domyslim proto ze mam slusnou slovni zasobu pokud ve vete rozumis aspon pulce slov +vidis co se priblizne deje na obrazovce tak si dokazes vetu domyslet

harakiri sushi arigato karate
Gohan

PříspěvekZaslal: čt říjen 17, 2013 4:59 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

coder napsal:

Sorry, ale sledovani anime ti tezko vytvori "slusnou slovni zasobu" .
coder

PříspěvekZaslal: čt říjen 17, 2013 5:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Gohan napsal:
coder napsal:

Sorry, ale sledovani anime ti tezko vytvori "slusnou slovni zasobu" .
kdyz byla v japonsku tsunami sledoval jsem videa ze zprav v japonsku taky se obcas divam na ty silene japonske show bez titulek samozrejme... a vetsinou rozumim o cem mluvi ....a povwz mi jak lepe ziskat slovni zasobu v japonstine nez tim ze poslouchas japonstinu a zaroven ctes cesky/anglicky preklad?

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Asijské jazyky Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: