Zaslal: po leden 20, 2014 5:44 pm Předmět: TTbyonova Teorie vítání stagnace výsledků u hébiček
Ahoj,
mam takový dotaz, bohužel zase takový, který si nejsem schopen nějak rozumně najít na netu (špatně se googlí) a proto se ptám zkušenějších. Asi před měsícem a půl jsem začal cvičit (předtím zranění a případně lehce kliky) a i když mi to zatím nestresuje (alespoň zatím), tak nedochází k žádné (případně malé) změně mého těla. Jako když házíte hrach do pancířové zdi (funguje to i opačně, když jsem se cpal čokoládou tak jsem byl na tom velice podobně - změna k horšímu taky vzásadě nebyla).
Koukal jsem na touhle video na youtube:
(stylem cvičení jsem imho jsem na tom velice podobně)
A dotyčný po podobně dlouhém cvičení jako já píše, že s tim měl chut seknout, protože po 5-6 týdnech nevypadal lépe (skoro bych si tipnul, že hůře).
A není moje teorie:
Tím jak jsem necvičil - já použiju výraz z "cold stavu" - někdo to napsal něco ve smyslu zlepšování neurosvalové koordinace. Tak jsem měl ochablé svaly špatnou tu neruosvalovou něco atd., pravda? A nyní když jsem začal, tak zlepšení (a hodně citelné) je prakticky každé cvičení. A podle mě je to tím, že tělo nepotřebuje vizualně jinak vypadat (ttby udělajících 10 kliků a 1 přítah může mít vizuálně stejné tělo jako ttby udělající 40 kliků a 8 přítahů) a všechno zlepšování/vylepšování se právě děje v dané struktuře těla/svalů jakou mam nyní, protože je to pro tělo jednodušší než budovat svaly. A pochopitelně se postupem času přestanu zlepšovat takovým tempem jako na začátku - A MOJE TEORIE ZNÍ: Nebude to náhodou hranice, kdy aktuální počet/váha/rychlost cviků bude taková výzva pro tělo, že již nebude jednoduché při stejném vizuálním vzhledu těla už splňovat požadavky na cvičící dávku a pak se teprve začne tělo měnit.
Jinými slovy - neměl bych své rychlé zlepšování každé cvičení vnímat negativně (zlepšování struktury v rámci těla) a začátek stagnace/zpomalování zlepšování opak pozitivně jako hranici kde se již musí začít tělo měnit (růst svalů, méně tuku) ?
_________________ Bartoloměj Simpson v pomocné třídě: "Jak máme asi dohnat ostatní, když jsme pozadu a jedem ještě pomalejším tempem.".
Víš, co se mi teď chce strašně moc napsat? Koukni do aplikace.
_________________ Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Možná je na čase vzít do ruky činky anebo najet na gymnastiku.
Přiznám se, že jsem se svým cvičením a s jeho cíly a transformacemi, vizemi atd docela spokojen. Čínky mám a občas s nimi nějak zápasím. Ale myslím, že to na to nemá vliv - že bodyweight (zvášt BW při vypasané verzi) cvičení by mohla být dostatečná.
madball napsal:
Víš, co se mi teď chce strašně moc napsat? Koukni do aplikace.
Jestli občas mrkneš do mého logu, tak dělám aplikaci ano, ale na log - nepíšu program na nějaké srovnání vizuálnosti těla. To se myslím jedincovi nevyplatí - leda, že by jste mi tu někdo odpověděl, potvrdil /vyvrátil či nabídl alternativu mé teorie a já bych došel k tomu, že zprogramovat to bude jednoduché ;)
_________________ Bartoloměj Simpson v pomocné třídě: "Jak máme asi dohnat ostatní, když jsme pozadu a jedem ještě pomalejším tempem.".
urci si cil, ktery chces dosahnout
JEDEN cil
zverejni ho
nech si poradit
drz se rad
po mesici zhodnot a bud pokracuj, nebo zvol jiny postup nebo zvol jiny cil
_________________ Padre vám možná řekne, co je peklo, ale já vám ho ukážu!
urci si cil, ktery chces dosahnout
JEDEN cil
zverejni ho
nech si poradit
drz se rad
po mesici zhodnot a bud pokracuj, nebo zvol jiny postup nebo zvol jiny cil
Tož rozumím jak to myslíš a dokonce si hodně vážím, že to se mnou myslíš dobře. nicméně měl jsem tu konkrétní dotaz a nikdo mi zase ani nenasměroval :/..
S tím "JEDEN cíl" je to těžké - musím říct, že za poslední 2 roky (skoro přesně) se změnilo hodně mé filozofické myšlení a mimo pár věcí, kde to jinak nejde, se naopak nesnažím volit si cíle - volím pouze "cca směry" a důraz kladu především "na rychlost otočit, uzpůsobit se". Není to jen cvičení, ale i v osobním životě, práci, kdekoliv se snažím držet bez striktního určení směru do poslední chvíle. Možná Ti to přijde jako politická odpověď, ale je to tak. Protože náklady na změnu směru jsou neskutečně drahé.
Ale jak vidíš - cvičím - jasně, pro Vás všechny hooodně divně, ale třebas se někdy rozmyslím, co je JEDEN (třebas i dočasně) priortní cíl a do té doby myslím, že je lepší cvičit (téměř jakkoliv) i jako já (čti klidně jako hulvát) než nedělat nic. Protože pokud se někdy pevně k něčemu rozhodnu, tak je určitě lepší když budu umět 7 přítahů/12 kliků na bradlech než 2 přítahy a 3 kliky na bradlech (tak jsem se za posledních 6 týdnů zlepšil) ať již budu chtít nabrat svaly, zhubnout či svalovou vytrvalost.
Mimochodem vykrátil jsem a stále krátím pauzy jak jsi mi doporučil a začal jsem dělat TABATY i ty angličáky. Myslím, že to transforumuji vcelku dobře a růst výkonu si rozhodně nestěžuji (s tělem se ptám, jak to asi vypadá po měsíci vs dvou cvičení právě zde)
to souvisi tim
dokud nebudes mit jasno, ze chces perfektni postavu, pokroky budou pomale
a ano, to jak clovek vypada nemusi korespondovat s vykonem
to jak nekdo vypada je spise o vyzive
to souvisi tim
dokud nebudes mit jasno, ze chces perfektni postavu, pokroky budou pomale
a ano, to jak clovek vypada nemusi korespondovat s vykonem
to jak nekdo vypada je spise o vyzive
Tak jasně, že chci perfektní postavu, to je možná priorita číslo jedna, ale také chci být do jisté míry osvalněn a osilněn.
"a ano, to jak clovek vypada nemusi korespondovat s vykonem" - tož s tímhle souhlasím a to jsem napsal. Ale muj princip z mého logu (+4%, či pokaždé víc a více) znáš - pokaždé více a více. Když budu cvičit dejmetomu 3-4x týdně a pokaždé uberu čas na relaxaci a případně i vložím další cvik do pauzy (cviky: dřep, shyby, klliky na bradlech (zátěžová vesta i bez), bicepsové zdvihy, cviky na břicho..), tak myslíš, že i tak nezačne mít tělo potřebu se měnit? IMHO bude muset.""a ano, to jak clovek vypada nemusi korespondovat s vykonem" - umím si představit, že lidi, co se 3x přitahnou vypadají stejně, jako co se 10x přitáhnou, u 20x už mi to tak reálné nepřijde.
Stravu jsem změnil, kdy mohou/nemohou být výsledky nevím - ale má strava: maso, ryby, protein, ovoce, tvaroh, mléko (novinka už vím kde kupovat odtučněné), oříšky, občas vločky apod. Je imho ok, mimo funkčních potravin systémově nevím o žádné potravině, která by byla vysloveně špatná. Nesystémově občas zhřeším, ale kdo ne? A i to jsem začal pečlivě hlídat (tak od Nového roku)
Nicméně dneska váha potěšeně nízko (pod 77kg)
srovnavat 3 pritahy a 20 pritahu, to je prece 6x vyssi vykon!
ad jidelnicek, diky jidelnicku muzes sundavat 1% kazdy tyden
ale musis mit poradny jidelnicek
a neskodi ani poradny trening
ale ty tvrdis, ze tvuj je ten nej, OK, ja ti to neberu, ale pockam si, az sṕrestane prinaset vysledky
ono totiz na zacatecnika funguje vsechno
ale nic nefunguje naveky
srovnavat 3 pritahy a 20 pritahu, to je prece 6x vyssi vykon!
ad jidelnicek, diky jidelnicku muzes sundavat 1% kazdy tyden
ale musis mit poradny jidelnicek
a neskodi ani poradny trening
ale ty tvrdis, ze tvuj je ten nej, OK, ja ti to neberu, ale pockam si, az sṕrestane prinaset vysledky
ale nic nefunguje naveky
Tož (nemyslím si, že by to byl 6x větší výkon dle těch tabulek, co mi tu někdo posílali - ale nechci chytat za slovo, vím jak to myslíš a jak jsi k tomu došel) já to nesrovnával, jen jsem naznačoval, že si myslím že i když tělo vypadá při různých výkonech, tak to má (SNAD) své meze.
Nevím kolik sundavám, posledních pár dní mam pocit, že to jde dolu - ale ono se to těžko měří v rámci jednotlivých dnů - napití/jídlo/močení - to všechno je skoro to 1%. Ono se dá sundat asi i víc, otázka je jestli to takhle rychle chci (1% je podle mě až moc)
Peter Ustinov napsal:
ale nic nefunguje naveky
já myslel, že už jsem to tu psal - vím, počítám s tím a hodně na to hraju. A tenhle můj dotaz byl právě o tom, co bude následovat - pomalej postup/či stagnace. A na to jsem se ptal, jak to mam vnímat a co do budoucna čekat - jestli to v tu chvíli znamená, že tělo vyčerpalo všechny své možnosti jak se zlepšovat aniž by incializovalo vizuální změnu a tedy jako pozitivní předcházející signál a že až teprve nyní muže začít nějaká vizuální změna - pomalá a s minimálním zlepšováním výkonu o proti dřívějšku nebo jestli tahle logika má nějakou vadu a případně jakou.
já myslel, že už jsem to tu psal - vím, počítám s tím a hodně na to hraju. A tenhle můj dotaz byl právě o tom, co bude následovat - pomalej postup/či stagnace. A na to jsem se ptal, jak to mam vnímat a co do budoucna čekat - jestli to v tu chvíli znamená, že tělo vyčerpalo všechny své možnosti jak se zlepšovat aniž by incializovalo vizuální změnu a tedy jako pozitivní předcházející signál a že až teprve nyní muže začít nějaká vizuální změna - pomalá a s minimálním zlepšováním výkonu o proti dřívějšku nebo jestli tahle logika má nějakou vadu a případně jakou.
zase si protirecis
pokud chces zvedat vykony, tak to chce jeden pristup
pokud zmeny postavy, tak druhy
nerikam, ze to nejde sloucit, ale pak nepocitej s tim, ze to pujde nejak extra
dalsi vec:proc myslis, ze tim, ze budes donekonecna delat tu samou vec (ten samej trening) bude telo reagovat jinak (zmenama postavy)
Promin Petře mezi lidem, kterým mé názory přijdou k vzteku (poslední roky jich je z různých odvětvích docela dost..) jsem přehlédl Tvůj příspěvek. Akorád nevím, čím konkrétně myslíš, že si protiřečím - možná jsem to napsal jinak, ale názor mám (alespoň) zatím tak nějak stabilní.
"nerikam, ze to nejde sloucit, ale pak nepocitej s tim, ze to pujde nejak extra" // nemusí to jít extra. Ale paralelní přístup je pro mě zatím nejlepší volba - ve smyslu pro splnění mých představ - nerozporuju, že nějaká verze typu (zhubnout - nabrat kvalitně - vysekat) by mohla být rychlejší a efektivnější. Raději pomalu a paralelně.
Ohledně stejných cviků - pravda, dělám pořád ty samé. Má to několik důvodů - především je to nákup těch bradel a když je to nové, tak to má člověk rád i ho to více baví. Můj plán je to dostat na cca 60 (zde nevím) přítahů/200 kliků na bredlech a 200x přednožování - a pak slačit čas.A jednoho dne tomu říkat třeba i rozcvička před normálním cvičením. A pak to samé dělat se zátěžovou vestou nebo v nějaké kombinaci. A mam nově od dnešního dne ketellbell a takové to kolečko/roller či jak se tomu říká.
Takže postupně začnu přidávat tohle. Ono do posilovny se mi chodit moc nechce a i když peníze mam, tak si zase nehodlám vybavit byt najednou za h (xx)k a pak se za na to za měsíc vykašlat. Každopádně pokud s tím tak do měsíce neseknu tak to vidím na lavičku - bench,překopávání/zakopávání scott a motýlek a boxovací bytel. A s tím věřím, že vystačím. Případně něco dokoupím - ono na ruce to stačí, na břicho většina lidí moc pomůcky nepouživá a nohy asi cvičit nikdy moc nebudu.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru