|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Mnemosyne

|
Zaslal: út duben 15, 2014 7:00 am Předmět: |
|
|
Paleo jim od ledna. Vymizela odpoledni letargie (nebyla jsem schopna udrzet oci otevrene) i opary, ktere jsem mela na obycejne strave aspon jednou mesicne. Negativa zadna, k doktorovi jdu na prevenci v cervenci tak uvidime.
Bonus: nikdy jsem nemela tak pestrou stravu jako na paleu, a zeleninove sacharidy mi vylozene chutnaji. Treba bataty
Jinak jsem se snazila dopatrat, proc vyzivovym odbornikum (nekterym) paleo vadi. Jedine, co jsem nasla, bylo: moc masa (nepravdive, jim stejne masa jako driv), malo sacharidu tudiz malo vlakniny (nepravdive, spravne paleo je tolik zeleniny ze by se clovek musel uzrat chleba aby tu vlakninu do sebe dostal), mala variabilita (nepravdive, vetsina lidi nikdy nejedl tak pestre), plus laicky argument - neprakticnost (casto pravda, ALE znamena to, ze si uvarim dobre jidlo a nesahnu po chlebu s tim, ze nemam cas a uvarim si zitra, a ze si jidlo na cesty pripravuju predem, tj. neskoncim u bagety na pumpe nebo v hnusne dalnicni hospode).
Mate nekdo nejaka jina negativa?
A tip pro paleozrouty - kari na 100 zpusobu, ta ostrejsi s bataty. S kokosovym mlekem / kremem na zjemneni je to basta pro bohy
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
CZEBLADE

|
|
| nahoru |
|
 |
PetkaB

|
Zaslal: út duben 15, 2014 7:48 am Předmět: |
|
|
| CZEBLADE napsal: | Proč paleo vyřazuje mléčné výrobky a luštěniny? Popřípadě čemu se ještě a z jakého důvodu vyhýbáte? .... není to jen módní chvilka, co pak zase pomine?! |
Doporučuju si přečíst knihu Jídlo na prvním místě. Najdeš tam srozumitelně vysvětleno, proč je výběr potravin v paleo takový, jaký je...navíc spoustu praktických tipů na vaření.
|
|
| nahoru |
|
 |
Mnemosyne

|
Zaslal: út duben 15, 2014 8:39 am Předmět: |
|
|
| CZEBLADE napsal: | Proč paleo vyřazuje mléčné výrobky a luštěniny? Popřípadě čemu se ještě a z jakého důvodu vyhýbáte? .... není to jen módní chvilka, co pak zase pomine?! |
Ono co člověk, to trochu jiné paleo :) Nutné je vynechat mouku a vše z ní a samozřejmě cukr, oleje ze semen/margaríny a "processed foods" (v nichž je mouka a cukr :) ), jinak někteří jedí tučné sýry, hodně lidí jí luštěniny (u kterých se zdají přece jen být i nějaká pozitiva), striktní paleo povoluje smetanu (takže asi i tučné sýry? to jsem, přiznám se, nezkoumala, tučné (švýcarské) sýry si občas dám. Primal je tuším i na mléce. Za výbornou považuju v tomhle ohledu knížku It Starts With Food - program Whole 30, který každému pomůže, jak si "vyexperimentovat" a sestavit vlastní jídelníček.
Dobrá knížka je také The Paleo Answer (L. Cordain). Roba Wolffa, The Paleo Solution, nedoporučuju - píše americkým hurá-fundamentalistickým stylem a nedá se to číst. Leda tak recepty :)
Je paleo móda? Určitě ano! Vymizí? Určitě ne, pozitiva jsou příliš silná. Pravděpodobně se tomu za pár desetiletí bude říkat "zdravý jídelníček / vyvážená strava".
|
|
| nahoru |
|
 |
Petey

|
Zaslal: út duben 15, 2014 8:45 am Předmět: |
|
|
paleo je taka moda ktora prisla s crossfitom,aj ked je zaujimave ze nikto v crossfit spicke paleo nedrzi a ani neplanuje _________________ Komu tim prospejete?!
|
|
| nahoru |
|
 |
martin.palk
|
Zaslal: po duben 28, 2014 9:13 am Předmět: |
|
|
Chci zkusit drzet paleo ale hrozne rad bych se cpal arasidovym maslem.
Mohl bych ho zaradit? Nekde ctu, ze je o.k. nekde ze ne. Koupil bych samozrejme prirodni jako treba z country life jak zde nekdo psal.
|
|
| nahoru |
|
 |
Seffi

|
Zaslal: po duben 28, 2014 9:55 am Předmět: |
|
|
Arašídy do palea nepatří (jedná se o luštěninu), nicméně je to přece na tobě co budeš jíst, je to tvůj jídelníček a tvoje tělo, nikdo tě nebude stíhat že jíš podle paleo a cpeš se arašídovým máslem. Stejně kontroverzní jsou brambory. Prostě to zkus s sleduj co ti to dělá s tělem, trávením, energií apod.
Upřímně neznám osbně žádného paleo jedlíka co by si něco nepřidal, nepoupravil atd podle sebe.
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: pá květen 02, 2014 4:15 pm Předmět: |
|
|
|
|
|
| nahoru |
|
 |
yura
|
Zaslal: pá květen 02, 2014 4:21 pm Předmět: |
|
|
Tak nemusim cist nejakou knizku abych zjistil, ze pecivo k zivotu clovek opravdu nepotrebuje. Stejne tak jako 90% nesmyslu, které lidi zerou..
|
|
| nahoru |
|
 |
Frozz.

|
Zaslal: pá květen 02, 2014 4:26 pm Předmět: |
|
|
| yura napsal: | | Tak nemusim cist nejakou knizku abych zjistil, ze pecivo k zivotu clovek opravdu nepotrebuje . Stejne tak jako 90% nesmyslu, které lidi zerou.. |
To si myslím také, spíš mě zajímá to ohledně nemocí a jiných zdravotních problémů. Zdá se, že autor podává informace přesvědčivě a dokládá to mnoha studiemi a výzkumy. _________________ "For me life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer."
|
|
| nahoru |
|
 |
DAVID.LOPAN

|
Zaslal: pá květen 02, 2014 4:34 pm Předmět: |
|
|
Frozz: já jí četl...můžu říct, že je to celkem přesvědčivé. Tohle byl taky jeden z důvodů proč jsem přestal jíst pravidelně lepek (+důvod, že mi celozrné pečivo nedělalo úplně dobře)...Záměrně píšu pravidelně, protože tak jednou za 14 dní si nějakou pšeničnou dobrotu dám a náležitě užiju...
Zajímavé je, jak rychle si člověk zvykne. Dřív jsem byl skoro závislej na pizze a těstovinách a teď jsem těstoviny neměl víc jak dva měsíce a žiju :o)
|
|
| nahoru |
|
 |
samorost
|
Zaslal: pá květen 02, 2014 4:44 pm Předmět: |
|
|
Jo, četl jsem to. Myslim, že stojí za to si to prolistovat, je tam třeba rozebraná Čínská studie (největší "zbraň" fanatických veganů), ze které ve skutečnosti vyplývají jiné závěry než jak byly původně interpretovány. Z historického hlediska je posuzováno postupné šlechtění pšenice (perličky jako "už naše babičky věděl, že z koblih budete mít akné"), celkově působení lepku na distribuci tukových zásob ("pšeničné břicho"), kůži, trávení atd.
Co se mi nelíbí je způsob, jakým dělá z rychlých cukrů stejný svinstvo jako z lepku. Víceméně doporučuje stravu a la paleo, tedy hodně zeleniny, málo ovoce a žádný sacharidy, tuky, maso (avšak hlavně vařené kvůli AGEs látkám). Nebere v úvahu sportovce a je to v podstatě zaměřeno na stravování většinov populace, která se moc nehýbe a má sedavé zaměstnání.
All in all zajímavý čtení, které není příliš náročné, ale zároveň jsou tam zajímavé, a hlavně studiemi podložené informace.
|
|
| nahoru |
|
 |
Cmeni

|
Zaslal: pá květen 02, 2014 5:44 pm Předmět: |
|
|
No teda nevim asi jsem světovej unikát ale když jsem vynechal pečivo tak se stalo...
...nestalo se vůůůůbec nic. Neomládl jsem, nezhubnul jsem 20 kg tuku, nejsem plný energie, nepřevrátil se mi život vzhůru nohama. Cítím se uplně stejně jako jsem se cítil před tim. Celkově mi přijde, že je to všechno z velký míry postavený na věř a víra tvá tě uzdraví. Ze všeho se dělá neskutečná věda, každej rok přijde něco brutálně převratnýho co změní od základu veškerý poznatky a hlavně je to už poslední, finální poznatek o tom jak se co nejzdravěji stravovat a žít. Jenže další rok přijde ještě převratnější studie...
|
|
| nahoru |
|
 |
Petey

|
Zaslal: pá květen 02, 2014 5:44 pm Předmět: |
|
|
tiez mam podobny nazor  ale zase,kazdy je iny,na kazdeho funguje nieco ine _________________ Komu tim prospejete?!
|
|
| nahoru |
|
 |
yura
|
Zaslal: pá květen 02, 2014 6:04 pm Předmět: |
|
|
| Cmeni napsal: | No teda nevim asi jsem světovej unikát ale když jsem vynechal pečivo tak se stalo...
...nestalo se vůůůůbec nic. Neomládl jsem, nezhubnul jsem 20 kg tuku, nejsem plný energie, nepřevrátil se mi život vzhůru nohama. Cítím se uplně stejně jako jsem se cítil před tim. Celkově mi přijde, že je to všechno z velký míry postavený na věř a víra tvá tě uzdraví. Ze všeho se dělá neskutečná věda, každej rok přijde něco brutálně převratnýho co změní od základu veškerý poznatky a hlavně je to už poslední, finální poznatek o tom jak se co nejzdravěji stravovat a žít. Jenže další rok přijde ještě převratnější studie... | To ze tvému telu nedela lepek problém neznamena, ze to tak ma kazdej tak se uklidni. Ja když se nadlabnu chleba nebo nejake buchty, proste něco kde je hodne psenicne mouky. Tak druhej den okamzite bolehlav, zaludek jako po chlastacce.. Nehlede k tomu, jak se ukazalo, lepek je hodne podobnej protilatkam, které vytvari telo aby ničilo stitnou zlazu u autoimunitních onemocneni, jakoze ja uz skoro stitnou zlazu nemam. Takze to jen lepek ještě podporuje.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|