|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
yura
|
Zaslal: po květen 12, 2014 5:56 pm Předmět: |
|
|
Ze je bile pecivo "ne zdravé" souhlasim, ale ty uz s toho jak tady tak ctu delas primo vhodnou potravinu a sorry, ale vhodna není ani nahodou a davat do stejne roviny bilou rejzi a bile pecivo je trochu mimo. Jestli bych mel nekomu doporucit "ne zdravé" sacharidy pro doplneni energie, tak to bude třeba prave ta loupana rejze ocesana o vlákninu mikronutrienty atd.. Sama vyhoda oproti pecivu- nemá lepek, drtiva většina lidi nemá problém s travenim rejze coz se o pecivu rict neda a urcite bile pecivo nebude ani tak moc kamarad pro nase streva. Naopak rejze se primo doporucuje u problemu s zaludkem a strevama.. Jinak jak jsem psal, clovek co ji zdrave, ma dostatek vlakniny, tekutin atd.. a da si párkrát v tydnu bile pecivo v tom problém není to je jasny, ale bohužel většina lidi zije jen na tom bilem pecivu, bez zeleniny, bez celozrnných produktu a pridej k tomu kvanta cukru, mastnych vyrobku.. Pak nemá co ty streva cistit a to uz je pak krůček od zdravotnich problemu..
Naposledy upravil yura dne po květen 12, 2014 6:03 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
kamilz
|
Zaslal: po květen 12, 2014 6:00 pm Předmět: |
|
|
V čem by mělo být bílé pečivo nezdravé? Je to podle mě další mýtus.
Naposledy upravil kamilz dne po květen 12, 2014 6:02 pm, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
yura
|
Zaslal: po květen 12, 2014 6:01 pm Předmět: |
|
|
| kamilz napsal: | | V čem by mělo být bílé pečivo nezdravé? Je to podle mě mýtus a "modla". | Ses blbej a nebo neumis cist?
|
|
| nahoru |
|
 |
DEXCORE
|
Zaslal: po květen 12, 2014 6:03 pm Předmět: |
|
|
Nezdravé je akorát pro lidi trpící celiakií :)
|
|
| nahoru |
|
 |
kamilz
|
Zaslal: po květen 12, 2014 6:15 pm Předmět: |
|
|
| yura napsal: | | Ses blbej a nebo neumis cist? |
Možná obojí, ale jsem alespoň slušný.
|
|
| nahoru |
|
 |
CZEBLADE

|
|
| nahoru |
|
 |
ZeleznaKoule

|
Zaslal: po květen 12, 2014 6:44 pm Předmět: |
|
|
| jachym napsal: | štve mě jak média prezentují některá jídla a jaká pak panuje ve společnosti představa.
Celé to totiž spočívá na nepochopení toho, že opakem "zdravé" potraviny může být jak "nezdravá", tak "ne zdravá" a je mezi tím hodně podstatný rozdíl.
Naše tělo potřebuje energii a dále vitamíny, minerály apod.
Veškeré potraviny bych rozdělil do několika kategorií:
I. - zdravá, bez energie - těch není moc, jsou to v podstatě doplňky stravy, možná některé druhy zeleniny.
II. - zdravé, energetické - tohle je asi "ideál" - potraviny co dodávají energii a zároveň mají "přidanou hodnotu" v podobě obsahu pozitivních látek jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty atd. - sem patří třeba ta rýže natural, celozrnné pečivo, ovoce atd atd.
III. - energetické potraviny - a jsme u toho. Toto jsou ty potraviny "bez přidané hodnoty", které "pouze" dodávají energii a jsou "ne zdravé". Nikoliv však "nezdravé"!!! A to je pořeba rozlišovat. Sem patří např. bílé pečivo, houskový knedlík atd. - jídla která jinak lidi často považujou za nevhodná, ale je to hloupost.
IV. - no a sem patří ty opravdu nevhodné potraviny, které obsahují něco, co našemu tělu škodí - ztužené rostlinné tuky apod.
Jak jsem již psal, řada jídel, která patří do kategorie III, jsou brána jakoby byly ve IV. Problém může být u někoho kdo třeba má přísnou dietu, protože pokud pokryje velkou energetickou část stravy III, pak těžko bude zbytek dohánět. Pokud ale nedržim dietu, nebo dokonce naopak, mám hodně velkou rezervu a můžu pokrýt všechny potřebné látky v menším E příjmu než kolik potřebuju celkově a v takovém případě jsou pro mě III víceméně i "zdravé", ptž brání deficitu energie, který taky neni v takovém případě žádoucí. Bílé pečivo prostě nikomu nic neudělá, stejně jako bílá rýže, ale dodá energii, což může a nemusí být žádoucí, ale to je zcela individuální.
A tohle by si měl uvědomit každý, hlavně ti co píšou ty bludy ohledně toho jak se z bílého pečiva přibírá apod. - uplně stejně jako z celozrnného - vlastně možná i míŃ :D Ty semínka mají často vyšší E hodnotu takže z celozrnného spíš přiberete... A neřikám že není lepší jíst rýži natural, to vůbec ne, naopak, ale stejně tak tvrdím, že řada potravin v kategorii III je v případě celkově vyvážené diety naprosto vhodných, pokud je tam vhodně rozpočítáme. |
Pokud omezíš stravu jen na výdej/příjem a prostředek k "chci zhubnout/nabrat/zůstat na svojí váze", pak máš nejspíš pravdu. Jenomže jídlo ovlivňuje daleko víc věcí než jenom TH. Tělo je o dost složitější a komplexnější mechanismus, než zjednodušený pohled na věc "bílej rohlík je zdravej nebo nezdravej"... _________________ My girlfriend is stronger than you!
|
|
| nahoru |
|
 |
Slamak
|
Zaslal: út květen 13, 2014 10:30 am Předmět: |
|
|
A tedy máte nejaký tip na fakt kvalitní celozrnné pečivo? Poprípade nejaké s nižších obsahem sacharidu.
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: út květen 13, 2014 11:14 am Předmět: |
|
|
| Slamak napsal: | | A tedy máte nejaký tip na fakt kvalitní celozrnné pečivo? Poprípade nejaké s nižších obsahem sacharidu. |
Pečivo s nižším obsahem sacharidů je asi jako máslo s nižším obsahem tuku (neexistuje :-) )
Jinak jak už jsem psal, většinou je to v obchodě to nejdražší (v supermarketech skoro vždy balené) - a podle složení má vysokoprocentní podíl celozrnné (často jiné než pšeničné, např. žitné) mouky.
|
|
| nahoru |
|
 |
flew

|
Zaslal: út květen 13, 2014 11:18 am Předmět: |
|
|
a není prostě jednodušší jej nejíst? _________________ Sny se musí plnit, nemůžeme odpočívat
Trhačky, a rukavice spôsobuju gynekomastiu !! znižuju TST a zvyšuju estrogen!!
|
|
| nahoru |
|
 |
MikTek
|
Zaslal: út květen 13, 2014 11:34 am Předmět: |
|
|
| flew napsal: | | a není prostě jednodušší jej nejíst? |
Jako celkově pečivo, nebo jen to světlé máš na mysli?
|
|
| nahoru |
|
 |
Mnemosyne

|
Zaslal: út květen 13, 2014 11:43 am Předmět: |
|
|
| flew napsal: | | a není prostě jednodušší jej nejíst? |
Je! Ale ne každému to vyhovuje...
Jinak "pečivo" se dá udělat i z ořechové nebo kokosové "mouky", pak tam sacharidů bude opravdu poskrovnu, ale zas je plné tuku takže určitě ne do kulturistických diet.
Celozrnné kupované je hlavně o zvyku, chutná to jak podešev, dá se to přebít megavrstvou tvarohu a šunky. Nejlepší varianta, když už jíst pečivo, je péct si ho doma.
|
|
| nahoru |
|
 |
Slamak
|
Zaslal: út květen 13, 2014 12:00 pm Předmět: |
|
|
| Spazik napsal: | | Slamak napsal: | | A tedy máte nejaký tip na fakt kvalitní celozrnné pečivo? Poprípade nejaké s nižších obsahem sacharidu. |
Pečivo s nižším obsahem sacharidů je asi jako máslo s nižším obsahem tuku (neexistuje :-) )
Jinak jak už jsem psal, většinou je to v obchodě to nejdražší (v supermarketech skoro vždy balené) - a podle složení má vysokoprocentní podíl celozrnné (často jiné než pšeničné, např. žitné) mouky. |
Ale existuje ... Ziju na slovensku a tady je jedna sit madarskych obchodu ale je to tam hodne drahé. I kdyz chléb s 5g sach. an 100g asi jinde nenajdes :P Tak hledam neco jine :)
|
|
| nahoru |
|
 |
DEXCORE
|
Zaslal: út květen 13, 2014 12:06 pm Předmět: |
|
|
Z čeho ten chléb je, když má 5g sachrů na 100g?
|
|
| nahoru |
|
 |
yura
|
Zaslal: út květen 13, 2014 12:09 pm Předmět: |
|
|
| Slamak napsal: | | Spazik napsal: | | Slamak napsal: | | A tedy máte nejaký tip na fakt kvalitní celozrnné pečivo? Poprípade nejaké s nižších obsahem sacharidu. |
Jinak jak už jsem psal, většinou je to v obchodě to nejdražší (v supermarketech skoro vždy balené) - a podle složení má vysokoprocentní podíl celozrnné (často jiné než pšeničné, např. žitné) mouky. |
Ale existuje ... Ziju na slovensku a tady je jedna sit madarskych obchodu ale je to tam hodne drahé. I kdyz chléb s 5g sach. an 100g asi jinde nenajdes :P Tak hledam neco jine :) | A to je na co takovej chleba co ti nic neda? Chapu to u diety, kdy clovek musí prezit a tak se laduje vsim moznym low fat, low sugar proste sracky co nemaji skoro zadne hodnoty jen nejaka chemie aby to dobře chutnalo, ale normalne se takhle stravovat? Kupovat chleba kde je 5g sacharidu na 100g to je na co dobre? Jestli kvůli vlaknine, tak si dej lzicku psyllia a mas to defakto zadarmo.. Jinak je jasny, ze cim je vetsi podíl vlakniny tim je mensi podíl sacharidu..
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|