Udržanie postavy - Bude to takto stačiť?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Udržanie postavy - Bude to takto stačiť?  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Udržanie postavy - Bude to takto stačiť?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Illusion Will

PříspěvekZaslal: čt září 04, 2014 9:00 pm    Předmět: Udržanie postavy - Bude to takto stačiť? Odpovědět s citátem

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať...napriek veľkej chuti posilovať prišli isté okolnosti, ktoré mi ho znemožňujú na isté obdobie, čo ma neskutočne mrzí :/

Nakoľko som dodržiaval tri mesiace rysovačku a chcel by som si udržať dosiahnutú postavu (ide mi predovšetkým o štíhly pás - nie vypuklé brucho) tak zakladám tento topic.

Som endomorf, váha aktuálne 60 kg, výška 180 cm (viem, podváha a dosť, riešim to už úpravou jedálnička, vlastne akurát som bol v prechode na objem, na čo som sa veľmi tešil : ( ) tak sa chcem opýtať, nakoľko problémy (zdravotné - ale nie zo stravy, iné + skomplikovanie so školou a tým pádom veľké zníženie voľného času, zvýšenie námahy a hlavne priznám sa nedostatok chuti i sily \\\"ducha\\\" so sklamania so súčasnej situácie) mi znemožňujú dodržovať režim, ktorý fungoval.

Preto sa chcem opýtať, na také základné informácie:

1. Ak príjmem denne presne kcal toľko, koľko by som mal na udržanie
váhy podľa BMI so zachovaním pomeru sacharidov (z
nich čo najmenej cukrov) : tukov (prevažne zdravé tuky) : bielkovín
bude to vporiadku, alebo mám radšej mierne o pár kcal (100-200)
držať to od ideálnej vypočítanej hranice? Nechcem sa zagulatiť, či ísť do
tuku, hlavne by smo chcel zachovať pekné brucho, aké som vždy chcel

2. Bude stačiť k tomu ako aeróbna aktivita Hula hoop 5-6x týždenne pri
cvičení asi 90 minút (zhruba 500-600 kcal) na spaľovanie prebytočných
sacharidov a tukov? Otázku smerujem hlavne na aktivitu, je to
akceptovateľná aeróbna aktivita na udržanie dobrej postavy? Cvičím s
ním 30 min i intervalo, striedam pomalé a rýchle točenie v závere
každého druhého tréningu

3. Dodržanie stravovania 5x denne z rozostupom časovo 2,5 - 3,5 hod je
dobrou cestou k udržaniu postavy?
Časovo: Raňajky - 8:00 hod., hula hoop 90 min, obed - 11:30 hod,
Popoludňajšie jedlo (14:30 hod), Večera (17:00 hod) a druhá Večera
(20:00 hod)

4. Zahrnuli by ste k tomu ešte aj pred obedom nejaké jedlo, krátko po
odcvičení toho kruhu?

5. Kedy je najvhodnejšie (v ktorom jedle) dávať najviac sacharidy,
bielkoviny a tuky? Mohli by ste mi to v skratke rozpísať na dané jedlá
(hrozne by mi to pomohlo uistiť sa, že som si všetko vyrátal správne)

Ďakujem veľmi pekne za prečítanie a prípadné odpovede, a prajem pekný deň :)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Illusion Will

PříspěvekZaslal: pá září 05, 2014 8:28 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Strávil som veľa času študovaním článkou, no ešte niektoré veci mi zostávajú. Na tieto sa chcem ešte spýtať, či mám správne informácie :)

Takže:

1. Je správne rozdeliť si jedlá na kaloricky približne zhodné s postupne klesajúcou
tendenciou kcal
počas klesajúcej tendencie dňa?
Čiže prvá skupina (väčšie jedlá):

raňajky, obed, večera
príklad: 500-450-400 kcal (príklad píšem tak "od oka")

druhá skupina (menšie jedlá)
pred obedom, po obede a druhá večera
príklad: 300-250-200 kcal (príklad píšem tak "od oka")

2. Je správne dávať bielkoviny v každom jedle, pričom do poobedia (15:00 hod) je lepšie
dávať s nimi sacharidy, a potom neskôr skôr tuky s minimálnym zástupom sachrov z
komplexných zdrojov?

3. Je správne, ak dávam zo sacharidov 20% cukrov zo zdrojov ako mlieko alebo ovocie, a
zvyšných 80% sacharidov z komplených (ryža, zemiaky, vločky, prípadne cestoviny +
zelenina hlavne na obed a večeru pre lepšiu využiteľnosť bielkovín)?

4. Pomer tukov získaných z rastlinných a živočíšnych zdrojov má byť 1:1 (prípadne 1:3)
všeobecne alebo to je myslené čisto len na pomer omega kyselín (3,6) ku ostatným?

5. Odporučili by ste mi viac ktorý pomer živín ako endomorfovi (poradie uvádzané
bielkoviny:sacharidy:tuky, ide mi o čo najlepšie udržanie svalstva počas prečkania
tohoto obdobia (neviem ale koľko potrvá, no minimálne mesiac a pol) za cenu
nepriberania/minimálneho priberania do brucha predovšetkým)

30:20:50 alebo 30:25:45

(v tomto neviem, či robím správne, ak držím tie bielkoviny v danom pomere, či to nie je
veľa teraz - výpočtom asi 1,3g/kg hmotnosti len pri 5x týždenne hula hoop po 90 minút)

Ak by si ste mi na toto ešte mohli odpovedať, bol by som ti veľmi vďačný :)
Mablung

PříspěvekZaslal: pá září 05, 2014 9:21 am    Předmět: Re: Udržanie postavy - Bude to takto stačiť? Odpovědět s citátem

Illusion Will napsal:
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať...napriek veľkej chuti posilovať prišli isté okolnosti, ktoré mi ho znemožňujú na isté obdobie, čo ma neskutočne mrzí :/

Nakoľko som dodržiaval tri mesiace rysovačku a chcel by som si udržať dosiahnutú postavu (ide mi predovšetkým o štíhly pás - nie vypuklé brucho) tak zakladám tento topic.

Som endomorf, váha aktuálne 60 kg, výška 180 cm (viem, podváha a dosť, riešim to už úpravou jedálnička, vlastne akurát som bol v prechode na objem ...

Přemýšlel jsem jestli si děláš, prdel, ale snad ne.
Uvědom si, že výška 180 cm/váha 60 kg jsou skutečně slušně pod rozumnou hranici. Pokud jsi maratonec či horolezec, pak se to dá pochopit, ale jinak máš problém. Jestli chceš řešit udržení takhle štíhlé postavy bez zřetelného důvodu, máš problém v hlavě (bez urážky)
Pokud nepotřebuješ takhle hubenou postavu pro nějaký sport, začni pořádně jíst a hýbat se. Jinou radu tady těžko dostaneš.

p.s. Hubený je ektomorf, tlustý endomorf.
Lunreal

PříspěvekZaslal: pá září 05, 2014 9:39 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Hula hoop? To jako to tancovani s obručí?:D 60kg je dost hraniční podvýživa, přidej na jídle nebo si zaděláš na problémy. Takhle nízkou váhu si ani neumím představit, protože i 70kg na 180cm je vyhublej člověk co mu jdou spočítat všechny žebra.
Illusion Will

PříspěvekZaslal: pá září 05, 2014 8:46 pm    Předmět: Re: Udržanie postavy - Bude to takto stačiť? Odpovědět s citátem

Mablung napsal:
Illusion Will napsal:

Som endomorf, váha aktuálne 60 kg, výška 180 cm (viem, podváha a dosť, riešim to už úpravou jedálnička, vlastne akurát som bol v prechode na objem ...

Přemýšlel jsem jestli si děláš, prdel, ale snad ne.
Uvědom si, že výška 180 cm/váha 60 kg jsou skutečně slušně pod rozumnou hranici. Pokud jsi maratonec či horolezec, pak se to dá pochopit, ale jinak máš problém. Jestli chceš řešit udržení takhle štíhlé postavy bez zřetelného důvodu, máš problém v hlavě (bez urážky)
Pokud nepotřebuješ takhle hubenou postavu pro nějaký sport, začni pořádně jíst a hýbat se. Jinou radu tady těžko dostaneš.

Dnes som strávil veľa času doštudovaním si vecí, podarilo sa mi horko ťažko nájsť odpovede na otázky, ktoré zostali hore vyššie nepovšimnuté na tomto fóre. Neberiem to ako urážku, napokon sme sa nepochopili :)

Ja chcem udržať formu postavy (čiže nepribrať späť tak, že budem mať pneumatiku na bruchu a veľa telesného tuku, na vzhľad nebudem objemný atď, s priberaním zdravo nemám problémy pri kvalitnej strave (zdravej strave myslím) a rozhodne som sa hore vyššie pýtal na dané otázky, aby som si vedel prispôsobiť jedálniček, ktorý plánujem navýšiť o stravu, nakoľko viem, že som schudol až príliš (posledný mesiac chudnutia sa pokazila váha, myslel som si, že dokážem odhadnúť podľa pásu koľko som schudol, odhadoval som, že mám 65 kilov, keď som sa odvážil a videl som reálne koľko to je, ver mi, nebolo mi všetko jedno nakoľko som s celým cvičením, športom a úpravou stravy začal pre zdravotné dôvody a časom to prešlo do stavu, že keď už musím cvičiť (čo musím, respektíve by som mal pre zdravotné svalové ochorenia, kedy toto bolo jediné čo mi pomohlo - a to som bol aktívny športovec počas života, ale napriek tomu toto bola jediná cesta) tak už poriadne som si povedal, chytilo ma to, a tak to išlo nejako samo. Rozhodne to neberiem na ľahkú váhu a prdel si nerobím, avšak chcem mať zdravý jedálniček čo najviac, nakoľko mi to pomohlo s viacerými problémami (menšie - dlhoročné problémy s trávením, bolesťami brucha, hlieny..., či väčšími - svalové ochorenia) a zároveň nechcem pribrať späť, ako som bol predtým, chcem si už postavu udržať (čiže v zmysle nebyť ako chodiaca kostra, ale hlavne nemať pneumatiku, zbytočný tuk na tele a podobne), proste tak ako som, len trošku "pevnejší" :) To je celé :) P.s. Viacerý mi to už povedali a aj sám proste všetko spĺňam, som endomorf, no podarilo sa mi dostať dolu snahou a striktným dodržiavaním všetkého čo som si stanovil :)

p.s. Hubený je ektomorf, tlustý endomorf.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Udržanie postavy - Bude to takto stačiť?
Rychle na stránku:

Přejdi na: