Mražené ryby 2

Jdi na stránku 1, 2  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Mražené ryby 2  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Mražené ryby 2
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hulkie

PříspěvekZaslal: pá listopad 07, 2014 10:19 pm    Předmět: Mražené ryby 2 Odpovědět s citátem

Chtěl bych se k topicu vyjádřit, ale byl uzamčen. Přesto cítím silné nutkání to udělat

Takže: např. kvalitní losos, tj. odchycený v moři, se nedá prakticky koupit jinak, než v mražené
formě. Oproti rybám z farmy je daleko kvalitnější. Vypadá hůře, protože když se takový losos zamrazí, tak zešedne. Určitě to není ta nádherně mrkvová, dosažená přikrmováním farmových lososů beta karotenem. Koupit čerstvého lososa jako produkt mořského rybolovu je prakticky nemožné. Spousta mořských ryb se mrazí hned na lodi, a rozhodně nejsou "low cost".
A teď k tomu rozmražování: jaký je rozdíl mezi tím, jestli se ryba nejdříve rozmrazí, nebo jestli se rozmrazí na pánvici a ta voda se z ní potom odpaří? Naprosto žádný.
Takže domnívat se, že když kupuju čerstvé ryby za těžké penize, že dostanu to nejlepší možné
maso, je poněkud mylná. Dostanete ryby z velkochovů, vyhoněné vším možným.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Draper

PříspěvekZaslal: pá listopad 07, 2014 10:29 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

zrovna jsem se chtel v topiku , co mne leze na nervy zeptat, jaky byl duvod uzamceni tohoto topiku (hadam ze moderatorem deadliftem )
Riku

PříspěvekZaslal: pá listopad 07, 2014 10:32 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Zajímavý jak se tady na tomhle foru v každým topicu řeší offtopic a nikdy se to moc nečistí ani nezamyká a teď se tohle locknulo, přitom tam nic hroznýho nebylo ne?

Mně teda víc chutná ten losos mraženej, lovenej z moře, šedivej než ten růžovoučkej "chlazenej" z farmy :)
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: pá listopad 07, 2014 11:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Byla to zvůle moderátora...:o)

Jaký je rozdíl mezi tím maso odmrazit v chladničce a pak připravovat a smažit směs ryba:voda 1:1? To snad ne? (když to přeženu)

Maso by mělo mít teplotu blízkou teplotě okolí (ok 8°C asi v kuchyni nemáme). Jde o to, že teplotní šok není takový a tím, že třeba na grilu potřebujeme co nejvyšší telotu, aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu, což ve směsi maso-led prostě nelze. Takže pokud tam je led, tak tu rybu nejdříve vaříš, dusíš a pak smažíš. Výsledek může být pro mnoho lidí OK - bílkovin je tam stejně, jestli jde jen o to.

Mražená vs chlazená. Hulkie má pravdu - některé ryby se na lodi zmrazují. Rozdíl tu ale je. Jakákoliv potravina, která byla zmražena už prostě chtě nechtě není čestvá - krystalky ledu poškodí strukturu masa nebo jiné potraviny. I blbé máslo, když ho zmrazíme není chuťově totožné s tím čestvým a to je tam 82% tuku a vody pomálu.

Považoval jsem dotaz za vyřešený, proto jsem to zamkl. To co tady produkujete / produkujeme je jeden velký oftopic vzhledem k tomu co tazatel požadoval a vyžadoval, ať laskavě nehodnotíme něco co on nechce, takže příště místo rady, bych dotyčného odkázal...ale to snad ani nebudu psát kam.
wondra

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2014 12:19 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Rozdíl v pomalém a rychlém rozmrazení je ten, že při pomalém rozmrazení s vodou odchází minimum mikroživin, méně to ovlivňuje senzorické vlastnosti pokrmu.

Naopak zmrazení musí proběhnout co nejrychleji aby se krystalky ledu rychle spojily a nepotrhaly svým postupným narůstáním tolik strukturu právě třeba masa. Při takovém pomalém zmrazení se ještě umocní efekt odtečení živin i s vodou po rozmrazení. Prakticky se tak vytvoří velké cestičky...
johnyr

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2014 10:30 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Chtěl jsem zrovna psát moderátorovi, proč byl topic uzamčen, protože se domnívám, že jsem nic špatného neudělal a pouze chtěl znát odpověď na otázku.

Díky všem za názory, především Hulkie a Wondra.

Abych uvedl věci na pravou míru, ryby si nakupuji v Makru a vždy se první koukám zda se jedná o lov/chov. Pokud se jedná o Lososa mraženého, tak toho si obvykle nechám první pozvolna rozmrazit, ale např. toto http://www.nowaco.cz/produkty/ryby_porce/file-z-aljasky-200-g.html často připravuji způsobem z mrazáku na pánev.

Nepotrpím si zas na to aby se smažilo na vodě a rád si to udělám chutné, takže smažím pozvolna na másle + trochu přidaného rafinovaný olivový olej.

Ohledně chutí, tak kupuji si jak losose z chovu (čerstvého) tak z lovu, ale ten jde pouze sehnat v mražené formě, tedy já ho ještě neviděl v chlazené a musím říct, že někdy mi ten v mražené formě chutnal více.

Šlo mi pouze o to, že pokud si člověk koupí chlazené a ten den to ještě nespotřebuje, tak to někdy není už ono a jak večer přijdu z práce a někdy bohužel nevím co, tak forma mražené na pánev je pro mě nejpohodlnější.
Hulkie

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2014 10:35 am    Předmět: Odpovědět s citátem

wondra napsal:
Rozdíl v pomalém a rychlém rozmrazení je ten, že při pomalém rozmrazení s vodou odchází minimum mikroživin, méně to ovlivňuje senzorické vlastnosti pokrmu.

Co to znamená v praxi? Co si budem namlouvat, čerstvá ryba je vždycky chutnější, než mražená. Ale - když si vytáhneš filé z lednice, dáš ho na pánvici s trochou tuku, přikryješ pokličkou a až se ryba komplet rozpustí, pánvičku dáš pryč a vyvaříš vodu - a stane se
velké kulové... samozřejmě, hovězí bych tímhle způsobem nedělal:-)
Hulkie

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2014 10:46 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Deadlift napsal:
Byla to zvůle moderátora...:o)

Jaký je rozdíl mezi tím maso odmrazit v chladničce a pak připravovat a smažit směs ryba:voda 1:1? To snad ne? (když to přeženu)

Ty moc nevaříš, že? Z filé, které dáš z lednice na talíř a rozmrazíš, pokud to není úplný
šmejd, moc vody nevzejde... Rozdíl není žádný, dělal jsem to milionkrát a stejně připravuju
mraženou zeleninu pod rizoto a další věci.

Deadlift napsal:
Maso by mělo mít teplotu blízkou teplotě okolí (ok 8°C asi v kuchyni nemáme). Jde o to, že teplotní šok není takový a tím, že třeba na grilu potřebujeme co nejvyšší telotu, aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu, což ve směsi maso-led prostě nelze. Takže pokud tam je led, tak tu rybu nejdříve vaříš, dusíš a pak smažíš. Výsledek může být pro mnoho lidí OK - bílkovin je tam stejně, jestli jde jen o to.

zatáhnout filety z tresky? to co píše platí možná o hovězím steaku... ale ten snad nikdo ze
zmraženýho masa nedělá..

Deadlift napsal:
Mražená vs chlazená. Hulkie má pravdu - některé ryby se na lodi zmrazují. Rozdíl tu ale je. Jakákoliv potravina, která byla zmražena už prostě chtě nechtě není čestvá - krystalky ledu poškodí strukturu masa nebo jiné potraviny. I blbé máslo, když ho zmrazíme není chuťově totožné s tím čestvým a to je tam 82% tuku a vody pomálu.

Ale on ty ryby snad nežere na chuť:-) čerstvá treska stojí v Makru 350-400 korun kilo,
to mi přijde jako docela sváteční jídlo... to si určitě nedá na talíř, když přijde večer z práce.

Deadlift napsal:
Považoval jsem dotaz za vyřešený, proto jsem to zamkl. To co tady produkujete / produkujeme je jeden velký oftopic vzhledem k tomu co tazatel požadoval a vyžadoval, ať laskavě nehodnotíme něco co on nechce, takže příště místo rady, bych dotyčného odkázal...ale to snad ani nebudu psát kam.

Tak to je samozřejmě na tvém posouzení, jen mi přijde poněkud zvláštní ukončit topic
po svojí odpovědi. Říkáš tím: "já vím všechno a stejně k tomu nikdo nic lepšího než já
neřekne".
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2014 6:57 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hulkie - viděls někdy třeba rozmrazeného pangase? Vždy%t to je samá voda a pokud to neodsaješ do ubrousku, tak je z toho taková rozapadá srajda.

Ano - zatáhnout třeba filet z tuňáka nebo lososa. Pokud řešíme kostku tresky, tak se o tom nemá význam bavit.

Pokud ryby nejí na chuť - je tato diskuze naprosto zbytečná. To , že je tam stejně bílkovin jsem mu napsal, ale to víš.

Topic jsem zamkl, protože dotyčný drbal ostatní co mu neodpověděli na jeho otázku a odpověď se v topicu již dozvěděl.

Takže nevídím nic na tom v čem jsem v rozporu.
Hulkie

PříspěvekZaslal: so listopad 08, 2014 8:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

chtěl jsem něco napsat, ale víš co... je to ztráta času. ty dokážeš převrátit cos napsat před pár hodinama vzhůru nohama a je to /aspoň podle tebe/ pořád totéž
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2014 1:01 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak teď nevím.
we88by

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2014 11:26 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Možná trošku off topic, ale u nás v obci má soused sádky kde má pstruhy => nejlepší ryba jakou lze sehnat.. Tomu se žádný zamražený losos nemůže rovnat..
johnyr

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2014 11:57 am    Předmět: Odpovědět s citátem

we88by napsal:
Možná trošku off topic, ale u nás v obci má soused sádky kde má pstruhy => nejlepší ryba jakou lze sehnat.. Tomu se žádný zamražený losos nemůže rovnat..

S tím souhlasím, když mám možnost, tak čerstvého pstruha si nikdy nenechám ujít.

Deadlift: Možná jsem se měl rozepsat jaké ryby konzumuji, to uznávám moje chyba, ale pangase opravdu ne, nikdy mi nechutnal a to jsem ho poctivě rozmrazoval. Nic proti, ale toto není jediné fórum kde se pohybuji, ale napsat toto "Topic jsem zamkl, protože dotyčný drbal ostatní co mu neodpověděli na jeho otázku" prosím tedy ukaž mi, kde jsem někoho drbal, pouze jsem napsal aby se zdržovali komentářů a nepsali zbytečný off-topic (který zbytečně píši teď já :) ) což si myslím, že je zcela normální. Ano jsi moderátor a máš na toto právo, ale připadá mi trochu dětinské, že pokud to není po tvém, tak automaticky to postrádá smysl a nemá smysl to nadále řešit, takže lock.

Díky za ponaučení pro příště, radši si něco dříve dohledám. Díky členu Hulkie a blikk, kteří jako jediní mi odpověděli na otázku.
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2014 12:17 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Po mém?:o)))) Mě je přeci úplně jedno jestli rybu rozmrazuješ nebo ne:o))

Myslíš si, že ve svém denním programu čekám až někdo jako ty napíše takto banální dotaz (pardon-nedá mi to...to je přeci zjevné, že mražením živiny nemizí, ne?), abych mu radostně téma locknul? Téma dle mého názoru bylo vyčerpáno. Dozvěděl ses cos chtěl?...bezpochyby ano a o nic jsi nebyl ochuzen, tak nechápu co se tu vlastně řeší.

To, že se tu nezamyká plno off topiců je tím, že je tu moderátorů pomálu a i tu trochu času co mají věnují tímto žabomyším válkám, kdy se tazatel cítí dotčen tím, že mu moderátor zamknul jeho veledůležité téma a on si nemyslí, že to neměl udělat, protože jinak je přeci jasně dětinský, no ne?:o)))

Vidíte jen to své téma. těch je tu za den desítky a není možné se věnovat všem. Vždy se bude někdo cítit ukřivděn. Pokud Ti to pomůže - odemknu téma.
Hulkie

PříspěvekZaslal: ne listopad 09, 2014 1:39 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Osobně v tom topicu nevidím vůbec žádný OT. A naprosto nechápu, proč jsi měl nutkání ho zavírat. Jsou tady daleko větší hovadiny.
Přál bych ti, aby jednou, až budeš řešit jaký telefon si koupit, někdo napsal "kup si tenhle a basta" a pak o zamknul s tím, že jsou to debaty o hovně.
Pro někoho je mražená ryba stejně důležitá jako pro tebe telefon.
A nevím, co má větší význam na fóru o cvičení

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Mražené ryby 2 Jdi na stránku 1, 2  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: