Sója - plnohodnotná bílkovina?

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Sója - plnohodnotná bílkovina?  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Sója - plnohodnotná bílkovina?
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Dave1913

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 10:49 am    Předmět: Sója - plnohodnotná bílkovina? Odpovědět s citátem

Zdar kultíci,
mám hodně kámošů veganů stejně jako bodybuilderů. Vegani mě říkají jak je sója suprová oproti masu (x výhod, nebudu vypisovat) a bodybuildeři mi říkají, že sója (rostlinná bílkovina) obsahuje oproti masu (živočišná bílkovina) NEPLNOHODNOTNOU bílkovinu, jelikož neobsahuje celé spektrum aminokyselin a menší množství. S tímto názorem jsem souhlasil. Nedávno jsem se bavil s prastrýcem (stravě rozumí) a říkal, že sója obsahuje až 95% aminokyselin jako maso.

OK, když si to vezmu logicky. V 100g masa je 20-25g bílkovin. Ve 100g sóji je cca 35g bílkovin. Pokud v 1g bílkoviny masa je X aminokyselin, v 1g sóji je 95% z X aminokyselin. Tzn ve 100g sóji je tím pádem víc aminokyselin než v masu? (kvůli většímu podílu bílkovin)

Nechápu že názory tolik rozchází. Jakej na to máte názor?

PS – strýcův recept
Koupí si sójový boby, 3 polívkový lžičky promyje a dá je do krabičky od tvarohu ponořený do vody. Za 24h je dá do druhé krabičky od tvarohu (která je děravá, aby vytekla voda). Za dalších 24h dá sóju na nějakou síťku nebo záclonu (aby se uplně zbavila vody). Po 3 dnech se objeví na sóji klíčky a sója je plná vitamínů, minerálů a megazdravá . Od zítřka zkusím. Co na to říkáte?

Myslím že budu kombinovat oba typy bílkovin – jak rostlinnou ze sóji, tak živočišnou z masa a vajec

Článek:
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/soja-obsahuje-vsechny-esencialni-aminokyseliny/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Riku

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 10:53 am    Předmět: Odpovědět s citátem

http://cs.wikipedia.org/wiki/Esenci%C3%A1ln%C3%AD_aminokyselina

přečti si dole odstavec Limitní aminokyseliny

ovšem pokud budeš kombinovat více zdrojů proteinů tak je to v pohodě
Dave1913

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 11:30 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Nedalo mi to a po napsání tohoto příspěvku jsem znovu zavolal mýmu trenérovi, který rozumí stravě, biochemii atd hodně a říkal mi že tyto články píšou vegani a když se zeptám jakýhokoli biochemika, potvrdí mi že živočišnou bílkovinu NIKDY nenahradíš. Že jsme živočichové a metabolismus máme nastavený tak a bude pro nás vždycky maso lepší.
Maerlyn0

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 12:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Sója je na tom z hlediska kvality bílkoviny poměrně dost slušně, i když je jasný, že živočišný bílkoviny to nikdy nenahradí. Ale spíš se moc nedoporučuje jíst z jiných důvodů.
PMKB5

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 12:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Sóju nebrat, dělá z chlapů nemocný ženský, a z ženskejch ještě nemocnější ženský.
Pr!nc

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 12:27 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já sóji také moc nefandím a je fakt, že na internetu se o těchto kontroverzních potravinách moc seriozních informací nedozvíš
Když už bych ji jedl, tak jenom na zpestření jídelníčku jednou za čas třeba jako luštěniny, ale spoléhat se na sóju jako na nějaký významný zdroj bílkovin, to asi nelze, navíc sója obsahuje řadu různých látek, třeba jako inhibitory trávicích enzymů, fytoestrogeny lignany nebo isoflavony (daidzein, genistein), které jsou nyní hodně zkoumány a ty jejich účinky jsou hodně zajímavé a v organismu toho mohou ovlivňovat mnoho a někdy i protichůdně, prostě sója je takový koktejl různých látek a já se jí raději vyhýbám.
Dave1913

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 1:54 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Princ: hmm, tak většině cos napsal nerozumím :D

pro borce nahoře: jak to myslíš? jestli z hlediska estrogenu tak třeba kuřecí maso je na tom ještě hůř jako sója, protože kuřata jsou cpány jak sójou tak ještě napichány antibiotiky a různýma látkama který obsahují ještě víc estrogenu jak samotná sója
Pr!nc

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 2:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Možná jsem naivní, ale věřím, že se dodržuje legislativa a kuřata žádné hormony nedostávají.
Nevím, čím se krmí kuřata, ale vůbec nelze říci, že co obsahuje sója, tak to následně bude obsahovat i to maso zvířete, které sóju snědlo, v našem případě tedy kuřete. Krmiva mají vliv hlavně na obsah mastných kyselin v tuku, co vím.
PMKB5

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 2:31 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dave1913: To bylo na mě? Píšu něco o kuřeti? :-)
Frozz.

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 2:34 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Dave1913 napsal:
protože kuřata jsou cpány jak sójou tak ještě napichány antibiotiky a různýma látkama který obsahují ještě víc estrogenu jak samotná sója

Přidávání hormonů je v celé EU zakázané, USA jsou na tom jinak, tam je cpou...
Když už se do kuřat dají ATB, tak jen a pouze z léčebných důvodů a před porážkou musí být dodržena ochranná lhůta, kdy se zvířatům nesmí podávat. ATB mohou brát jen první týden života (podle slov mluvčího Státní veterinární správy).

A jestli se chceš na 100% ujistit, že jíš krásná zdravá kuřátka, kupuj od farmářů, ne v supermarketech. A nebo kupuj jiný druh masa .
jachym

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 3:04 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

To že soja škodí nějakýma estrogenama apod. už se prokázalo je podobný přežitek jako to že vajíčka škodí. Se sojou je to tak, že obsahuje cca 50% bílkovin, maso má cca polovinu. Ale podstatný je, že se ze soji ty bílkoviny mnohem hůř využívají, takže to v konečném důsledku vychází plus minus stejně.
Nejnovější výzkumy navíc prokázaly, že obsahuje soja plnohodnotné AMK, kompletní spektrum a co se ostatních luštěnin týče, tam už tomu tak neni, ale stačí je kombinovat s nějakým jiným vhodným rostlinným zdrojem.
Sečteno podtrženo, soja nenahradí maso chutí, ale po stránce bílkovin je na tom hodně dobře, nijak "nefeminizuje", GMO je taky jen strašák a marketingový tah a jediný co nejde srovnávat je ten celkový obsah, využije se v porovnání s masem cca 1/3, takže 50g B ze soji na 100g není to co 50g B na 100g z masa.
Já taky doplnuju B i ze sojovýho proteinu a sojový maso si taky dělám, vyjde mnohem levněji, nekazí se, snadná příprava.... nejsem žádnej vegan, naopak maso mam rád, ale tohle je kolikrát jednodušší a hlavně... levnější. Jen si člověk třeba tak nepochutná, i když když se to naučíte vařit, je to taky moc dobrý.
Endo

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 6:12 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Neviem či som divný, ale mne sója chutí... Napríklad Tofu mám v jedálničku pravidelne. Sójové rezance občas tiež.
Plus to vyjde asi na 0,20€ za 50g, ktoré mi čo sa týka nasýtenia sa dajú viac ako napr. steak zo 150g kuracieho prsa.
Nechystám sa na pódia, tak nevidím dôvod si to nedať ak mi to chutí.
Riku

PříspěvekZaslal: st leden 07, 2015 6:23 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Však jo, když to někomu chutná tak není problém občas dát něco ze soji, hlavní je na ní nestavět příjem bílkovin.
Shadoww

PříspěvekZaslal: čt leden 08, 2015 9:16 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Sója je plnohodnotná, docela dobrá při vhodné úpravě a obsah vlákniny taky není k zahození. A že není úplně stejně hodnotná jako hovězí steak není nic divného, hovězí steak taky není tak hodnotný jako vaječný bílek a nikdo ho kvůli tomu nezatracuje. Jak již bylo řečeno, to s feminizací se ukázalo jako mýtus a tak pokud nemáš problém s jejím trávením (jo, je to luštěnina, tak může nadýmat a pod)tak není důvod proč ji nezařadit jako jeden ze zdrojů bílkovin, což jak sám píšeš máš ostatně v úmyslu. Takže palec nahoru.

Rychle na stránku:

Přejdi na: