Otázka pro liftery - dá se nějak přenést síla z dresů i do RAWky ? Tzn. dám vyšší výkony s dresem -> síla se zvyšuje i v RAW výkonech ?
Špatně se to vysvětluje, ale na příkladu:
Máme dva úplně identický liftery. Tréninky se budou lišit jen v tom, že lifter A pojede jen raw. Zatímco lifter B místo pár serií raw si vezme dres, který mu dovolí pár desítek kg přidat. Kdo bude silnější v raw výkonech ?
Čistě hypoteticky - pokud budou oba stejně silní a pojedou stejný trénink až do té doby, než si jeden vezme dres, budou stejně silní raw. Jenže abys byl silný equip, nestačí si na pár tréninků obléct dres a ten ti přidá kila. Musíš trénovat dost jinak, a to ne jen pár tréninků před závodem.Takže prakticky se stane, že equipář usekne raw trénink někde na pětkách, čtyřkách a přejde na spešl trénink do dresu, tudíš se samozřejmě bude raw jevit jako slabší.
Takže když je někdo silnej, bude mít super raw výkony. Ale k tomu, aby měl super výkony equip, je potřeba být nejen silnej, ale taky zvládnout techniku v dresech. Mýty o tom, že equipáři jsou raw slabí, podle mě vznikly právě proto, že raw prostě nemaxkují, resp. netrénují tak, aby předváděli maxka raw.
Abstrahuju samozřejmě od toho, co je ještě dřep a benč a co v které federaci projde jako platný pokus.
_________________ Petra Bričová, KB5/ Funkční trénink Praha
Heh petka a vysvetli mi, z akoho dovodu sa vobec do dresov pchat? Sutazi a porovnava sa trojboj, nie je irelevantne, ci je vykon vyssi o xykg, duplom, ked donedavna bol svetak v mrtaku raw, drepy raw maju najlepsi aj tak lepsie nez vy a pod., mne eq pripada, ako prave hranie sa priemernych a nadpriemernych na nieco viac (v kg na cinkach), cim ale aj tak nie su ( guma nie je sila)
_________________ "I guess he’s taking Hunt to Takedown City, where the pain is free and the hits are plenty."
On to Turakam nemyslí zle, občas jsou ty jeho poznámky na ránu, ale většinou jsou dost na místě. To je takový náš Dr. House
"Conor Bless"
Neolympijské sporty mají vždy něco extra buřt, protože je stopadesát tisíc různých federací a každá si vymyslí něco extra, aby byla jiná. Ale aspoň si závodníci najdou to svoje, já to vidím pozitivně.
_________________ Slunce je velký žlutý prášek od nebeských psychiatrů
Heh petka a vysvetli mi, z akoho dovodu sa vobec do dresov pchat? Sutazi a porovnava sa trojboj, nie je irelevantne, ci je vykon vyssi o xykg, duplom, ked donedavna bol svetak v mrtaku raw, drepy raw maju najlepsi aj tak lepsie nez vy a pod., mne eq pripada, ako prave hranie sa priemernych a nadpriemernych na nieco viac (v kg na cinkach), cim ale aj tak nie su ( guma nie je sila)
Mam dojem, ze michas jine federace a byt s tim asi nesouhlasis, tak RAW vykon zavodnika, ktery nema testy, bude nekde jinde.
Myslim ze, hodne velkou roli hraje specializace na equip/raw. V momente, kdy se ta opravdova spicka v IPF (zavodnici typu Yngvar Christensen) zacne na RAWku opravdu specializovat, tak se rozdily ve vykonu RAW/Equip zmensi.
Ony ty dresy nejsou zas tak spatny, ale to ocenis spis v pokrocilym veku, kdyz uz jsi hodne rozbitej. Kazdopadne je podle mne velka skoda, ze to v IPF posrali a nechali to zajit s dresy tak daleko. Jsem presvedcenej, ze pokud by se to stoplo v dobe lehkejch Centurionu a Fury, asi by vubec nebyl duvod k RAW. RAW se hodne rozjelo az s nastupem lepsich materialu (a drazsich).
Neolympijské sporty mají vždy něco extra buřt, protože je stopadesát tisíc různých federací a každá si vymyslí něco extra, aby byla jiná. Ale aspoň si závodníci najdou to svoje, já to vidím pozitivně.
Podle mne to neni pozitivni. Sport ma pak malou clenskou zakladnu (prip.nizsi dotace) od cehoz se odviji mensi zajem sponzoru, moznost prorazit mezi olympijske sporty. Navic jsou podle mne i veskere uspechy dost devalvovany tim, ze neni poradna konkurence. Mit nekolik mistru sveta je proste divny a tezko pak brat neco takovyho vazne.
Naposledy upravil drlift_ dne čt duben 23, 2015 6:50 am, celkově upraveno 1 krát
Ať už IPF, WPC, WUAP, GPC, všude stojí, že hloubka na dřepu je správná teprve tehdy, když se bod ve kterém stehno přechází v trup dostane pod vrchní část kolena!
Jsem rád, že se to tak konečně začalo pískat i v českém GPC. Takhle prostě má vypadat poctivej dřep a je jedno jestli na úzko nebo na široko....
Takže Ti co nejvíc hubují, budou muset buď začít dřepovat poctivě hluboko, s tím jde ale ruku v ruce sundání kil na čince, nebo budou muset jít na závody tam, kde prostě rozhodčí mhouří oči.
Tome, jsem rad, ze jsi tohle napsal a ze na rozdil o jinych vidis veci takove, jake opravdu jsou ...
ehmmm...dovoluju si poznamenat, že už rok nezávodím a ani předtím jsem nedělala trojboj, takže dřepy má než já lepší kdekdo :-D
Debata s prominutím o hovně, odpovídala jsem na jiný dotaz. Trojboj raw a trojboj equip jsou prostě dvě rozdílné disciplíny, s tím je třeba se smířit. Jestli je to dobře nebo ne je otázka jiná, mně osobně je to úplně fuk, ať si každý závodí v čem chce. A každýmu, kdo si myslí, že dresy zvedají za něj, bych doporučila si je oblíknout, aby si zkusil, kolik toho za něj zvednou, když to nebude umět ;-)
Ať už IPF, WPC, WUAP, GPC, všude stojí, že hloubka na dřepu je správná teprve tehdy, když se bod ve kterém stehno přechází v trup dostane pod vrchní část kolena!
Jsem rád, že se to tak konečně začalo pískat i v českém GPC. Takhle prostě má vypadat poctivej dřep a je jedno jestli na úzko nebo na široko....
Takže Ti co nejvíc hubují, budou muset buď začít dřepovat poctivě hluboko, s tím jde ale ruku v ruce sundání kil na čince, nebo budou muset jít na závody tam, kde prostě rozhodčí mhouří oči.
Tome, jsem rad, ze jsi tohle napsal a ze na rozdil o jinych vidis veci takove, jake opravdu jsou ...
Souhlas.
Co se týče síly raw/equip souhlasím s Petkou, protože equipař nikdy nemaxuje rawko, ale začne se v určité fázi cyklu specializovat na dres. U rawkařů jsem to bohužel viděl velmi často a pak samozřejmě dopadla forma katastrofálně... ale strašně špatně se jim to vysvětluje.. podle nich jim prostě klesne raw síla
Souhlasím s Houmím, že i při cvičení equip dojde ke zvýšení raw síly. Asi nejde předpokládat, že někdo, kdo dřepne IPF equip 450, nedá 300 raw ne?
Moje osobní poznání - pokud jsem v max equip formě, nebyl jsem v max raw formě, ve skutečnosti se cítím v raw formě na začátku přípravy. Jsem přesvědčený, že to je kvůli tomu, že zapojuju svalové vlákna v mírně jiném "taktu" a silová křivka se liší. U rawky je nejvyšší výkon dole, u equipu odspodu roste až po přechod na dotlaky atp... Návrat (přetaktování) je možný cca během měsíce.
Souhlasím drliftem v otázce dresu. Čím jsem starší, tím víc oceňuju, jeho "ochranu"... tohle ale není možné vysvětlit, musí se zažít
Nesouhlasím s tím, že by se IPF raw technika a equip technika cviků nějak zásadně lišila. Na světových závodech jsem zatím viděl skvělou techniku od equipařů, kteří si odskočili do raw, ale někdy hrůznou techniku rawkařů. Zaráží mě to na světové úrovni, ale časem se to asi vyrovná. Nejsou "vyzvedaní". Nebo bude víc raw zraněných...
Nakonec bych chtěl vyvrátit obvyklou "myšlenku" - čím menší dres, tím lepší výkon. Menší dres např u benče vede ke ztrátě kontroly setupu a ke zranění ramen (bývá chronické z přetížení úponu bicepsové šlachy - hodně často)
Nakonec bych chtěl vyvrátit obvyklou "myšlenku" - čím menší dres, tím lepší výkon. Menší dres např u benče vede ke ztrátě kontroly setupu a ke zranění ramen (bývá chronické z přetížení úponu bicepsové šlachy - hodně často)
vidíš, na tohle jsem zapomněla - to je jako čím víc proužků, tím víc adidas
Patrik Navara: A Cizo někdy liftoval? Nic proti němu ale max jedna soutěž někdy v praveku a benc okolo 120kg?
Liftoval, hledej, bylo to víckrát než jednou. Pravěk to byl, pravda, v roce 2010 jsi ty s liftem začínal, to jsem dal 705 raw při 106 kilech a benč 120 tam nefiguroval. V roce 2013 jsem se tréninkově pohyboval kolem 750 raw (bez bandáží), ale věnoval jsem se strongmanům, ne liftu, takže disciplíny trojboje jsem odsouval na vedlejší kolej. Zvedal jsem kdysi v IPF i v dresech, takže nějakou zkušenost s vybavením taky mám.
Ale i kdyby byla pravda co píšeš, tak to podle mého názoru moc nesouvisí s tím, že poukazuju na to, že v open federacích procházely dřepy, které měly k platné hloubce hodně daleko. To je prostě fakt, ať už se budou závodníci rozčilovat jakkoliv. Pokud voláte po tom, aby se uznávaly polovični dřepy, protože "to je prostě equipped lift a tak to má vypadat", jdete sami proti sobě, protože ty výkony prostě nikdo uznávat nebude a shazováním raw závodníků si pod sebou budete řezat větev, protože ti teď budou tvořit tu velkou základnu, kterou lift potřebuje.
Podíval jsem se ještě na pár pokusů a třeba tenhle pokus Martina Homoly mi přijde pěkný, hluboký, i když by tam pro absolutní jistotu šlo ještě 1 - 2 centimetry přitlačit. Ale nějak takhle by to mělo vypadat, pokud chcete, aby ty výkony ve dřepu měly nějakou hodnotu.
edit: tenhle pokus
_________________ "Excuses will only get you so far in life, you know? You could make excuses for everything - this hurts, that hurts... but it'll only get you so far.
Won't really get you anywhere with me."
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru