Výživa pro deti

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

odeslat nové téma  Odpovědět na téma - Výživa pro deti  Úvodní stránka -> Výživa a suplementace -> Výživa pro deti
Rychle na stránku:
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tom3

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 3:34 pm    Předmět: Výživa pro deti Odpovědět s citátem

Mel bych takovou dotazo-prosbu, ktera se bude trochu lisit od jinych..
Mam brachu, bude mit 6 let a po tatinkovi zdedil endomorfni typ postavy, uz tedka ma skoro 40kg, takze tuk se na nej lepi jedna basen. S jidlem to ma tak vselijak, ji proste skoro vsechno co se mu da, sem tam nejaka ta sladkost, nic zvlastniho. Pohyb ma taky nejaky, ale az nastoupi do skoly, rodice ho doufam daji na nejaky sport.
Zadnou dietu nebo podobnou ptakovinu mu psat nechci, jen na ryzi a testovinach bez peciva to taky nepujde, ale zajima me, jaka by mela byt skladba stravy, aby dal netucnel. Pro sebe si jidelnicek napisu, ale nemam absolutne predstavu, na cem by mely stavet decka. Nejvic by mi asi pomohly rady od lidi s detma, ale kdyby mel nekdo nejaky smysluplny napad (pokud chces napsat dej mu kure s ryzi, tak si to dvakrat rozmysli), rad uvitam. dik
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 3:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Základem je pravidelný režim bez vyjímek - pět jídel a nenechat dítě dojídat u babiček apod. kdy děcku dají "jen" lízátko, "jen jablíčko a když to sečtš, tak má malej denně místo pěti jídel sedum. Můžete zajít za výživovým poradcem - osobně s nimi mám jen ty nejhorší zkušenosti. Když jsme tam byly s malou-řekla, že váží víc než má (což jsme věděli a jinak tam asi nešli, že?:o) a to bylo vše.

Možná bych místo těstovin, které ale děti milují zvolil brambory - prostě něco co má objem a nemá tolik kalorií. Taková ta klasika, že doma nesmí být žádné sladkosti a že když to dítě dojí, tak je hotovo a nebude se přidávat a za hodinku olmíka apod. musí být jasné. Je to strašně náročné pro rodiče i okolí...a koneckonců i pro toho prcka, protože ten nechápe, že ostatní mohou a on bobík nemůže nic.

Doma třeba máme jen žitný chleba - když má hlad, dostane třeba plátek s domácím džemem a víc nesní, protože jí to nechutná. Jiného pečiva by snědla mraky. Stejně tak všude cpát zeleninu, ať si zaplní žaludek zeleninou jako přílohou. Je to zdravé, málo kalorické a děti to extra nemilují...takže taky sní relativně málo a když to nejedí% nemají hlad, takže nemají nárok na cokoliv dalšího.

Úplně minimalizovat televizi apod. a snažit se s ním být co nejvíc venku, protože i když to nebude třeba sport, tak ta procházka,kolo, hřiště ...tam spálí x krát víc než doma.

Ony z toho většinou ty děti vyrostou, pokud nemají nějakou hormonální poruchu-taky to řešíme a není to úplně sranda:o (
Tom3

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 4:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Super diky moc deadlifte
vlkisekk

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 5:07 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

je zvláštní, že dneska je čím dál více dětí, které mají problémy s váhou. Nepamatuji si, že když jsem chodil do školy, dnes je mi přes 30, že by někdo ze školy byl obézní. To jsme pili slazené čaje, jedli chleby s paštikou a nic takového nebylo, nebo minimálně. Prostě jsme lítali pořád venku. Ve škole, v družině, po škole tréninky, prostě pořád jsme byli venku. Dnes jsou děti od 3 let na tabletu, do toho plno sladkostí a je to špatný.
madball

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 5:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Snad to nemá být něco ve stylu: "To za nás nebylo".
Kecy, já si pamatuju, že za nás určitě obézní děcka byla.
A většinu viny dnešních obezních dětí bych svedl na rodiče, takže za to může naše generace...
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Judson

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 5:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Hm, u nas je to naopak. Syn ma 5,5 a sotva 20 kg. Asi tak jedno denne mu davam do piti 2 velke lzice malty, jenze to je asi jak kapka do more.
madball

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 5:21 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevím, jestli zrovna malta je na tohle ideální. Jako jedna z jejích vlastností se udává, že potlačuje chuť k jídlu. A já si myslím, že na mě tak i působila.
Při nechutenství se doporučuje glukóza, ta nastartuje "hlaďák" určitě.
Non-functional hypertrophy (sarcoplasmic hypertrophy) doesn’t lead to an improvement in the capacity to produce force, but it does lead to added body weight (thus you have to carry more weight without having more strength).
Judson

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 5:26 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
Nevím, jestli zrovna malta je na tohle ideální. Jako jedna z jejích vlastností se udává, že potlačuje chuť k jídlu. A já si myslím, že na mě tak i působila.
Při nechutenství se doporučuje glukóza, ta nastartuje "hlaďák" určitě.

No ja to beru podle toho, ze kdyz uz bezne nekolik hodin neji, tak aby mel v sobe alespon nejake pomalejsi sacha. na delsi dobu. Ale je fakt, ze pak ma mensi duvod neco jist, ma to neco do sebe, otestuju. Dextrozu jim davam po lzickach obcas jako mlsani )
MAST3R

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 6:15 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Taky to máme v rodině, teta si našla přítele, který má syna a matka se o něj starala tím stylem, že dítě bylo před TV a jedlo sladkosti. Dneska je mu 9 a má asi 54kg a je silně obezní, už se dostává do stavu, kdy se stydí, ale za 5 minut se futruje. Dokonce trpí na zácpu, několik dní nemůže na WC, proklíná to, ale jakmile si dojde, tak zase je schopnej bagrovat jídlo.

On dostane k snídani chleba s máslem a šunkou + čaj a za hodinu se ptá, kolik je hodin ( dal by si svačinu). Dneska zrovna byla rodinná oslava a to je nejhorší, tady kousek dorta, támhle chlebíček atd. Ten kluk je bezednej a bohužel, jak píše Deadlift, že dítěti daj něco, co mu nechutná tady moc nejde, protože on jí snad kromě smaženice všechno. Když mu dáš okurku řekne mňam a teta říkala, že klidně s ní celou salatovou a mohl by jíst dál. Když před něj něco položít, tak to dokáže hypnotizovat, tak dlouho, dokud mu někdo nedovolí to sníst.

Hodně velký problém je, že je silně zrakově postiženej, takže je problém se sportem.
Tom3

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 6:25 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:
A většinu viny dnešních obezních dětí bych svedl na rodiče, takže za to může naše generace...

Samozrejme ze je to vina rodicu, to decko si samo jidlo nedela :)
Ale s vikiskem musim souhlasit, sice je mi 22, ale myslim si ze tedka decka o dost vic sedi doma u kompu nebo tv (ne ze bych byl jinej), nebo kdyz uz jdou ven, tak delaj picoviny ktery nikam nevedou. Hriste prazdny, hospody plny.
Endo

PříspěvekZaslal: ne květen 24, 2015 8:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

"Neodídeš od stola, kým to nedoješ" : toto je častá fráza rodičov, čo vidím ako jednu z najväčších chýb. Decko si potom "zvykne", roztiahne žalúdok a už to ide ...
V lepšom prípade si to človek uvedomí v staršom veku, bohužiaľ často to je v dôsledku výsmechov zo strany rovesníkov. A potom sa trápi s diétami a zhadzovaním kíl, ktoré ani nemuseli byť.

(Viem o čom hovorím, bohužiaľ)
Deadlift
Moderátor

PříspěvekZaslal: po květen 25, 2015 9:34 am    Předmět: Odpovědět s citátem

No, dřív děcka přišli ze školy a do večera jsi je doma neviděl...teď zírají na telku a samozřejmě něco pojídají. Venku jsme nic nepojídali, protože nikdo neměl prachy na jídlo a taky v obchodech nebyly věci typu snickers. Chleba byl u nás na vesnici na objendávku na počet kusů a odpoledne nebylo v jednotě ani mlíko:o)...sladkost byla jednou týdně a to jablečný štrůldl k nedělnímu obědu a maso tak 2x za týden? V mnoha ohledech to bylo horší než dnes, ale kaloricky prostě dnešní děti (většina) má prostě více (stačí třeba poytlík želatinových medvídků a mohls mít místo toho pro dítě oběd..že?:o)
vlkisekk

PříspěvekZaslal: po květen 25, 2015 10:20 am    Předmět: Odpovědět s citátem

madball napsal:

Nevim kolik je tobe, ale me je pres 30 a zrovna nedavno jsem se dival na fotky ze zakladni skoly a obezni tam nebyl nikdo. Proste v te dobe byl vrchol fastfooduparek v rohliku, misto sladkosti byly domaci buchty a litali jsme po venku. Dneska je hromada sladkosti, 3 lete deti litaji po mc donaldu s menickem a doma sedi u tabletu. Proto je cim dal vice obeznich deti.
MAST3R

PříspěvekZaslal: po květen 25, 2015 10:28 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Už jsem to tady psal, když jsem byl malej, jedl jsem denně pytlík chipsů a dost často se segrou jsme si večer dělali domácí hranolky v hrnci plném oleje. Výsledek: měl jsem asi 63kg na 174cm. Později jsem najel na "kulturistickou" stravu a výsledek byl skoro 90kg. A ne zrovna kvalitních.

A důvod proč jsem nebyl tlustý, když jsem jako dítě jedl takhle? Celý den jsme hráli na školním hřisti fotbal, když se nehrál fotbal hrál se nohejbal nebo třeba ping pong, když jsme nesportovali lezli jsme v místních sadech po stromech. Když byla večer tma a my nemuseli domu, tak se hrálo na schovku atd.
Makuška

PříspěvekZaslal: po květen 25, 2015 10:58 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Nemůžu říct, že bych měla dítko, které by bylo tučné - naopak dcera má 4 roky a váží 13kg, ale jestli jsem si něčeho všimla, tak toho, že dítě jako houba nasává od malinka vzory z rodiny. Pokud sami rodiče nechodí ven, nesportují, nejí zdravě.....tak dítě tyhle návyky přejímá z velké části hodně od nich plus hodně záleží na "prezentaci" toho, co jíme.

Já mám doma zdravou stravu, takže sobě max. žitný chleba - pro dcerku ještě toastový cereální. Když tuk - tak vyjimečně máslo (žádný margaríny E-čkový), častěji než máslo ale sýr Veselá Kráva, okurek, rajče, z uzenin pouze šunka přes 90% masa, celozrnné těstoviny, rýže Natural, brambory, kuřecí maso, omáčky z celozrnné jíšky, místo smetany do omáček mlíko, koláče a buchty z rozemletých žitných a ovesných vloček apod. Knackebrot je u nás odměna tzv. "krekra".

Když mě dcera vidí večeřet žitný Knackebrot s cottage sýrem a šunkou, tak chce taky = pravidlo "Dobře, spapáš svoji celozrnnou kašičku a za odměnu dostaneš svoji vlastní celou krekru." Dcera mě nevidí jíst sladkosti, čokolády, zákusky, dorty, chipsy, hranolky, apod. a tak jí to nějak nepřijde, že by to musela jíst taky - prostě to doma nemáme. A když ji to napadne, protože to vidí na jiných dětech, tak já se prostě ošklíbnu, že mě např. hranolky nechutnají a že mě z nich bolí bříško a ona si to rozmyslí.

Nevím na kolik je můj postup správný, ale funguje. Dcerka je akorát, jí zdravě a minimálně 5x denně a nezdravý "makotiny" jsou u nás fakt spíš výjimka.

odeslat nové téma   Odpovědět na téma - Výživa pro deti Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Rychle na stránku:

Přejdi na: