|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Pr!nc
|
Zaslal: po květen 25, 2015 11:11 am Předmět: |
|
|
Ono nějaké sklony k obezitě na podkladě genetiky existují, pokud se bavíme o nějakých vrozených syndromech, které jsou způsobeny monogenně. Ovšem u drtivé většiny obézních lidí to je o interakci genetiky (kde nějaké vlohy k obezitě být můžou) a prostředí, které samozřejmě ovlivní hodně věcí. A tady správně píše Makuška, že je to o těch vzorech z rodiny. Proto by se dalo říct, že se nedědí obezita jako taková, ale spíše obezitogenní životní styl, který třeba nějakou vlohu pro obezitu podpoří a ta obezita vznikne.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
charvi
|
Zaslal: po květen 25, 2015 11:16 am Předmět: |
|
|
Haha pekne tema:)
Dost veci souhlasim a stejne praktikuji ale i v nekolika pripadech se nevyhnu tem spatnostem ale zase si myslim ze to k tomu tak nejak patri, v rozumne mite samozrejme.
Popravde nesnasim lidi co ze sebe delaji (nikoho konkreniho nemyslim) buhvi co protoze oni zrovna jedou strasne zdravi styl stravovani ve stylu: rohlik = bila smrt, obyc cukr = dablova pochutina apod... Proste to moooc hroti a uplne ze vseho nejvic me dopaluje pokud maji deti. Chudaci decka techle radoby zdravych konzumentu zde mam husinu z vegetarianu napr.
Dite je male a nema moznost volby,mi mu mame dat +- od vseho trochu a i ten kousek sladkeho k tomu patri,maso, hranolky apod .. Je na nas oby jsme pote ohlidali prijem vs vydej,zasli s ratolesti ven apod...jsou to deti a drive ci pozdeji se k tomu propracuji od vrstevniku a radeji s rozumem davkovat nez delat bububu a v pozdejsim veku chudak mala bude dozitat co zaneba (znam od znamych)
Kila moc neznamenaji podku uz neni jako koule a to se fakt obezita pozna,dost deti se i vytahne opet znam par prikladu,dcera ma ve 4 letech 20 kg a neni obezni ani nijak oplacana,je to holt takova mala kobylka:-D postupem veku navedu na sport ci jinou aktivitu do 15 ji skusim udrzet a pak dej se vule bozi...
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: po květen 25, 2015 11:16 am Předmět: |
|
|
No, pokud se nějak extra nepletu, tak dispozice představují cca čtvrtinu a životní styl apod. tři čtvrtiny faktoru obezity. Tj. i člověk s extra vlohami pro to být obézní může být docela štíhlý klučina, ale bude ho to stát hodně úsilí a sebekontroly. Lidí co jsou tlustí i přes veškerou svoji snahu a případně péči lékařů ...těch je fakt málo.
Já jsem třeba tlustej, abych ukázal, že na to mám a nejsem línej se nažrat:o)
...ale už to není co bývalo, břicho nějak ubývá.
|
|
| nahoru |
|
 |
Pr!nc
|
Zaslal: po květen 25, 2015 11:25 am Předmět: |
|
|
Často se ve spojisti s vlohami k obezitě mluví o hypotéze tzv. thrifty genotype (něco jako šetřivý genotyp). V dobách, kdy nebylo po celý rok dostatek jídla (paleolit, mezolit, atd.), bylo evoluční výhodou, když za krátký čas (třeba období roku) byl člověk schopný nakumulovat co nejvíce tukových zásob, aby poté měl následně větší šanci přežít v tom období, kdy jídla bylo naopak málo. Tahle vloha byla výhodná v dřívějších dobách, ale ne už teď, kdy ta dostupnost energeticky bohatých jídel je stálá.
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: po květen 25, 2015 12:06 pm Předmět: |
|
|
A že jsou ty energeticky bohatý jídla dostupný fakt na každým rohu!!!
V dnešní době fastfoodů, masivních reklamních kampaní v telce na Mc Donald a vzápětí proklatě dobrý kuře, který střídá reklama na výborný snídaňový croissanty 7 Days je to docela umění udržet od toho děti stranou a chce to trochu kreativity a decentní manipulace od útlého věku včetně správné motivace.
Jasně, že každý dítě by mělo občas mít nárok na mlsání, zmrzku, hranolky a hambáč...ale já jsem to třeba zavedla doma tak, že na co máme chuť, to si vyrobíme, protože to kupovaný není tak dobrý. Zajedem na pole na volný sběr jahod, doma rozmixujem, přidáme med, nalijem do nanukátorů a voalá - druhý den jsou nanuky hotový...nechávám dcerku mi pomáhat a ji to baví (i když to samo trvá o hodinu dýl a je z toho dvakrát takový bordel  ) - v podstatě si sama mlsání vyrobí. A že je to zdravý jí říkat nebudu - prostě má svůj vlastní nanuk. To samý s hranolkama - oloupem brambory, nakrájíme na hranolky, nahážeme na plech a už to frčí a hambáče si taky zvládnem udělat doma samy. Dítě tak nemá pocit, že je na něčem šizeno - naopak - účastní se výrobního procesu, má možnost k tomu přidávat svoje myšlenky, může se pochlubit kamarádům a podělit se s nima a dá se pak velice snadno nasměrovat tím zdravějším směrem, kam potřebujem a všichni jsou pak vlastně spokojení.
A na Mc Flurry si pak ani nevzpomene - stačí říct, že ta bílá zmrzka mi nechutná a JEJÍ nanuk je lepčí a je to.
|
|
| nahoru |
|
 |
CIZO

|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: po květen 25, 2015 12:18 pm Předmět: |
|
|
Za to jak vypadá dítě můžou jeho rodiče :-) Dítě si jídlo samo nechystá
Chystat svačiny, připravovat jídlo a nedávat dětem prachy na McDonalds.
Co pamatuju na ZŠ, tak tlustý dítě bylo max. 1 ve třídě a to nebylo většinou nic extrémního.
Ale u těch dětí je to možná i víc o tom pohybu, když nebyly počítače, nebylo doma co dělat a tak se chodilo venku. Jinak téměř všichni chodli do/ze školy pěšky nebo na kole (vyrůstal jsem na vesnici), dneska hodně dětí vozí rodiče autem (doba je zlá, mateřská nízká  ), byť to mají pěšky 15min.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
|
| nahoru |
|
 |
JENDA10
|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:08 pm Předmět: |
|
|
| Spazik napsal: | Za to jak vypadá dítě můžou jeho rodiče :-) Dítě si jídlo samo nechystá |
A co jako rodič uděláš, pokud bude tvoje dítě odmítat jídlo, které mu dáváš? Necháš ho vyhladovět? :)
Ono zdaleka ne všechno je o výchově, ba naopak se mnohdy ukazuje, že vrozený vlastnosti dítěte jsou mnohem podstatnější než vliv okolí. Znám spořádaný a vzdělaný rodiče, jejichž děti jsou i přes dobrou výchovu neskutečný spratci, a taky znám absolutně laxní rodiče, co mají naopak vzorový děti.
A s jídlem to je obdobný......třeba u nás doma se nikdy nejedlo zdravě, ba naopak jsem byl celkem ten typ dítěte, co dostává prachy na sladkosti a mekáče. Časem jsem ale začal jíst zdravě sám od sebe, aniž by mě k tomu kdo vedl.....
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:14 pm Předmět: |
|
|
S těmi hodnými dětmi to je jednoduché -moje empirická zkušenost praví, že hodné děti se rodí jen cizím lidem!:o)
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:24 pm Předmět: |
|
|
| JENDA10 napsal: | A co jako rodič uděláš, pokud bude tvoje dítě odmítat jídlo, které mu dáváš? Necháš ho vyhladovět? :)
|
No ono moje dětská doktorka by ti na tohle řekla, že žádné dítě nespáchá dobrovolně sebevraždu hlady a není daleko od pravdy. Když prostě doma nebude co jiného než zdravého jíst, tak myslíš, že to dítě zahájí protestní hladovku??? Ne.
Podle mě jsou děti spíš nerady do něčeho nucené viz Slunce, seno a "Tu králičí nohu sníš i kdybys tady měl sedět do večera." Co mám zkušenost a nejen se svými dětmi, stačí s nimi jednat normálně - proč jim nedat vybrat ze tří variant zdravých jídel a ZEPTAT SE JICH co chtějí jíst z nabízených variant např. na sváču??? Chceš rybí pomazánku s chlebem nebo cereálie s mlíkem nebo chleba se sýrem a se šunkou??? A chceš k tomu okurek nebo rajče??? Dáš si jablko nebo banán??? Když mají děti možnost se toho všeho účastnit a navíc je zapojíte do přípravy, je s nimi podle mě snazší domluva než když jim to fláknete na stůl bez možnosti výběru.
Na větu: "Já si dám čokoládku." s klidem odpovídám "čokoládku nemáme, protože ta kazí zoubky". :-)
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:29 pm Předmět: |
|
|
| Makuška napsal: | | JENDA10 napsal: | A co jako rodič uděláš, pokud bude tvoje dítě odmítat jídlo, které mu dáváš? Necháš ho vyhladovět? :)
|
No ono moje dětská doktorka by ti na tohle řekla, že žádné dítě nespáchá dobrovolně sebevraždu hlady a není daleko od pravdy. Když prostě doma nebude co jiného než zdravého jíst, tak myslíš, že to dítě zahájí protestní hladovku??? Ne.
Podle mě jsou děti spíš nerady do něčeho nucené viz Slunce, seno a "Tu králičí nohu sníš i kdybys tady měl sedět do večera." Co mám zkušenost a nejen se svými dětmi, stačí s nimi jednat normálně - proč jim nedat vybrat ze tří variant zdravých jídel a ZEPTAT SE JICH co chtějí jíst z nabízených variant např. na sváču??? Chceš rybí pomazánku s chlebem nebo cereálie s mlíkem nebo chleba se sýrem a se šunkou??? A chceš k tomu okurek nebo rajče??? Dáš si jablko nebo banán ??? Když mají děti možnost se toho všeho účastnit a navíc je zapojíte do přípravy, je s nimi podle mě snazší domluva než když jim to fláknete na stůl bez možnosti výběru.
Na větu: "Já si dám čokoládku." s klidem odpovídám "čokoládku nemáme, protože ta kazí zoubky". :-) |
Jahody. _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:30 pm Předmět: |
|
|
| eSko napsal: | Jahody. |
Odpověď: Dobře, ale jahůdky teď nemáme, takže ty budou příště souhlas?? A teď si dáš jablíčko nebo banán???
|
|
| nahoru |
|
 |
Riku
|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:38 pm Předmět: |
|
|
| Makuška napsal: | | eSko napsal: | Jahody. |
Odpověď: Dobře, ale jahůdky teď nemáme, takže ty budou příště souhlas?? A teď si dáš jablíčko nebo banán??? |
Ne, já chci ale teď jahody!
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: po květen 25, 2015 1:41 pm Předmět: |
|
|
| Riku napsal: | Ne, já chci ale teď jahody! |
Fajn. Jedeme je koupit, ale jenom když mi slíbíš, že mi pomůžeš pak sváču nachystat.
(pokud jde o koupi zdravé stravy, jsem ochotná ustoupit než si přidělávat vrásky).
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|