|
|
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Grimley

|
Zaslal: út květen 26, 2015 7:50 am Předmět: |
|
|
Ja teda zas asi budu nepopularni, ale pristup Makusky se mi nelibi. S malym ditetem mam zkusenosti (brachova dcerka ma letos 5 roku). Jeji mamca je zapalena do cviceni, instruktorka Zumby a cehosi s tyci, rano vstava o hodinu driv a cvici. Ale o vejkendu ji nedela problem upect sladkou buchtu, bonbony jsem u maly taky videl, dokonce i pije Fantu a nevypada nijak nezdrave (bracha je doktor, babicka i deda taky doktori). Jde o to, ze to nema kazdej den a ze se mala hejbe. Nikomu do vychovy jeho ditete nekecam (sam zadny zatim nemam), jen pisu svuj nazor a rikam, ze ja Makusku v tomhle vubec nevyzdvihuju :)
Az mala prijde do skoly a objevi nepoznany svet bublinkovejch limonad, bonbonu a cokolad, aby pak nedohanela co zameskala  - deti jsou preci porad jen deti :)
Kazdopadne je zas hezky, ze se ji tolik venujes, j jen, ze deti jsou stastny i kdyz jedi semtam neco sladkyho :))
Poznamku o poupraveni usmevu mamy co zajde s holkou do mekace nejde brat jinak nez pokus o vtip, jinak by to bylo celkem dost desivy ( stejne jako nemam rad nabozensky fanatiky, nemam rad ani ostatni fanatiky ) _________________ [img:b9a3a7a497]http://forum.ronnie.cz/images/uploads/img_1290793266_1.jpg[/img:b9a3a7a497]
|
|
| nahoru |
|
 |
| |  |
ZuzkaK
|
Zaslal: út květen 26, 2015 7:59 am Předmět: Více cest |
|
|
| Makuška napsal: | | Jasně, že každý dítě by mělo občas mít nárok na mlsání, zmrzku, hranolky a hambáč...ale já jsem to třeba zavedla doma tak, že na co máme chuť, to si vyrobíme, protože to kupovaný není tak dobrý. |
Myslím, že tohle je fajn přístup, zapojování dětí do jakékoliv činnosti, tak, že je to baví je myslím správná cesta. Ale taky myslím, že alternativ je víc. Když je dostatečný energetický výdej, tak je úplně v pohodě konzumovat i přiměřené množství "fastfoodových" tuků a cukrů. Anebo se dají hledat alternativy takových potravin mezi výrobci, kteří se na výživu dívají s rozumem. Nemyslím tím nějaké náhražky (ty mi moc smysl nedávají a myslím, že dětem taky ne). Ale například hranolky se dají udělat v troubě a když jsou kvalitní, tak jsou to jen brambory a trocha tuku. Třeba 123 hranolky do trouby mají tuku jen 5 %.
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: út květen 26, 2015 8:35 am Předmět: |
|
|
| JENDA10 napsal: | | Spazik napsal: | Za to jak vypadá dítě můžou jeho rodiče :-) Dítě si jídlo samo nechystá |
A co jako rodič uděláš, pokud bude tvoje dítě odmítat jídlo, které mu dáváš? Necháš ho vyhladovět? :)
|
Někteří rodiče jsou dneska moc velké pussies - myslí si snad, že dítě má dostat vše o co si řekne -> leda prd U nás se s rodičema nediskutovalo pokud si dobře pamatuju, a pokud ano dostali jsme na prdel V téhle situaci by máma asi řekla - "nechceš to, tak nejez nic". Lidi dneska nevědí co je hlad, tak jako naši prarodiče...
Co se jídla týká - prostě se jedlo, co uvařila máma/babička/teta a kdo by to nechtěl, tak měl smůlu Nic extra "zdravého" podle dnešních měřítek to nebylo, ale prostě taková běžná česká domácí strava, v rozumné míře všechno možné. Do školy jsme dostali namazaný chleba s máslem a šuknou, ne 50,- na colu a chipsy jako některé jiné děti.
Nic ale nebylo zakázané, prostě i sladkosti, limonády, chipsy - všechno to byla ale "sváteční" jídla, nejedlo se to běžně a denně.
|
|
| nahoru |
|
 |
JENDA10
|
Zaslal: út květen 26, 2015 9:08 am Předmět: |
|
|
".....a delší bejval den.....a závaznější slib......a ruce krásných žen mě hladívaly líp......" :D
Ano, tak tomu bylo a dnes tomu tak není. Na děti jsou kladena úplně jiná lákadla a rodiče jsou proto v úplně jiné situaci. Předpokládám, že svoje děti taky nebudeš vychovávat přesně podle Jarkovského katechismu. :)
Vůbec neříkám, že má rodič dělat přesně to, co po něm dítě chce, ale snažit se ho odříznout od reality, ať už se jedná o jídlo, nebo cokoliv jiného, podle mě rozhodně není rozumná cesta. Dítě potřebuje bezesporu vedení, ale určitě nepotřebuje, aby jím rodič manipuloval podle svých ideálů, nebo si na něm dokonce léčil svoje komplexy z dětství (".....já taky musel poslouchat, tak žer a nekecej!") :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Hulkie
|
Zaslal: út květen 26, 2015 9:18 am Předmět: |
|
|
| JENDA10 napsal: | ".....a delší bejval den.....a závaznější slib......a ruce krásných žen mě hladívaly líp......" :D
Ano, tak tomu bylo a dnes tomu tak není. Na děti jsou kladena úplně jiná lákadla a rodiče jsou proto v úplně jiné situaci. Předpokládám, že svoje děti taky nebudeš vychovávat přesně podle Jarkovského katechismu. :)
Vůbec neříkám, že má rodič dělat přesně to, co po něm dítě chce, ale snažit se ho odříznout od reality, ať už se jedná o jídlo, nebo cokoliv jiného, podle mě rozhodně není rozumná cesta. Dítě potřebuje bezesporu vedení, ale určitě nepotřebuje, aby jím rodič manipuloval podle svých ideálů, nebo si na něm dokonce léčil svoje komplexy z dětství (".....já taky musel poslouchat, tak žer a nekecej!") :) |
no s tím asi musím souhlasit. A znám dítě, co jedlo na oběd jenom hranolky s kečupem a když je nedostalo, tak bylo prostě hlady:)
tak nevím, jestli není lepší upéct brambory nakrájené na hranoly s kečupem, nebo mít podvýživené dítě:)
|
|
| nahoru |
|
 |
Maerlyn0

|
Zaslal: út květen 26, 2015 9:53 am Předmět: |
|
|
Sám děti sice nemám, ale vím u vlastního bratrance, že nevšímat si ho, když nechce jíst, není zrovna nejlepší přístup, protože se takhle dostal do nemocnice  Není dobrý dávat děckám o co si řeknou, ale zase bych s tímhle drsňáckým přístupem brzdil.
|
|
| nahoru |
|
 |
Deadlift
Moderátor
|
Zaslal: út květen 26, 2015 10:07 am Předmět: |
|
|
Pokud je dítě spíše štíhlé, tak ať si s prominutím jí prakticky co chce (teda nemůže být jen na gumových medvdcíh, že:o), ale pokud má dítě nadváhu, musí tam být rozum a to dítě ho ještě prostě nemá, tj. musí to být rodič, kdo nabídne zdravější alternativu nebo jako u nás, pohládí počet jídel za den.
|
|
| nahoru |
|
 |
PetkaB

|
Zaslal: út květen 26, 2015 10:14 am Předmět: |
|
|
Nepropadat panice a nehrotit to :-)
Mám dva syny, dneska už oba dospělé. V deseti měsících oba vážili stejně, oba chodili, takže pohybliví plus mínus stejně. Pak mladší začal kynout a odmítat jakýkoliv sport, starší naopak šlachovitý dítě, který zkusí a jde mu v podstatě jakýkoliv sport. Vláčela jsem je na sportování oba, většinou to dopadlo tak, že starší si nesedl a mladšího zajímalo, kdy bude svačina.
Poslouchala jsem už i výtky od dětské doktorky, že je obézní, zabrala až výhrůžka, že ho na celý prázdniny pošlu do odtučňovacích lázní, kde bude jíst max mrkev. Nebo možná nezabrala, protože v tu dobu prostě vyrostl a ač jeho jediný sport byly činky doma, když zrovna potřeboval na střední sbalit nějakou buchtu, najednou to byl hubenej čahoun. Starší naopak postupně nabíral - jí jako protrženej a cvičí. Takže aktuální stav je ten, že mladší je relativně hubenej nesportovec a starší má okolo metráku v mase....tak nějak si říkám, že by to dopadlo úplně stejně, ať bych jim jídlo a pohyb organizovala nebo ne :-) _________________ Petra Bričová, KB5/ Funkční trénink Praha
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: út květen 26, 2015 3:47 pm Předmět: |
|
|
| Ikee napsal: | | Makuška napsal: | | Díky kluci. |
Já jsem holka, resp. slečna Cizová. Ale to je v pohodě. Máš to hezky zmáklé, dobrá inspirace. U tebe je jasně vidět, že jídlo musí být součástí domácí "kultury- výchovy" a že to jde, i když to stojí práci a čas. Například jsem viděla nějaký dokument, že v Itálii nějaký Mekáč zkrachoval, protože proč by se lidi cpali tímhle hnusem, když mají každý den domácí chutná jídla. Reklama a podobné lobby, jak psal muž, to už je hold věc druhá.. |
Jééé promiň. Já z tebe nechtěla udělat mužskýho. Každopádně je vidět, že jsi ženská, protože máš tucha kolik to stojí práce a času a energie.
Víš možná ti to přijde extrémní, ale i když mě to stojí spousty energie, tak to pořád funguje na principu, že dcerka se v podstatě rozhoduje sama, co bude jíst. Já jí v první a nejdůležitější řadě jdu příkladem a nechávám ji záměrně zapojovat do přípravy NAŠEHO jídla. Nesnažím se jí upírat nic z toho, na co má chuť - spíš jsem zastánce toho, že téměř všechno se dá doma udělat ve zdravé variantě včetně pizzy, párků v rohlíku, hranolek, hambáčů, zmrzliny, palačinek a spousty dalšího, co děti většinou milují a radši si dám tu práci s tím, abych jí připravila tu zdravější variantu než abych ji pustila do Mekáče, kde hranolky jsou ze 17surovin !!! z nichž 8 jsou barviva a konzervanty plus 4 druhy oleje včetně hydrogenového sojového. Tak pokud jsem extrémní, protože radši udělám dceři hranolky doma z brambor, soli a lžíce rýžového oleje, tak s tím dokážu žít.
Navíc psychický blok z toho, co bude jíst, si nemyslím že by nastal - připočti si k naší domácí stravě stravu ve školce plus sem tam kokina nebo Brumíky, který nosí děti do školky na svátky a narozky plus kokina od babiček a dědečků např. na Mikuláše a ono se to vyváží.
Tak jasněže poupravení úsměvu mamky, co nevaří a bere dítě na oběd k Mekovi byl jen vtip - nenaděláš nic.
Nejsem tak extrémní jak se asi zdám. V domácí stravě ano - nakupujeme a stravujeme se zdravě, dcerku zapojuju do činností kolem jídla doma, vymýšlím jak to udělat, aby ji jídlo bavilo a chutnalo, nechávám ji vybírat nebo se mnou plánovat, co budeme vařit, ale určitě se nehroutím, když jí děda koupí Kinder vajíčko.
Stojím si prostě jen za tím, že pro malou 4-letou holčičku jsem holt já ten vzor a protože děti velmi rády opakují, co vidí na dospělých, tak se toho snažím využít. Jestli mi pak v 15-ti řekne, že jsem matka padlá úplně na hlavu a chipsy jsou boží, tak se holt taky nezhroutím a přežiju to no.
Ale protože je zatím malá, snažím se jí pro ni zábavnou a zajímavou formou jít příkladem a ne jí jídlo jen strkat pod nos s heslem "Tady máš" a dělat z jídla povinnost bez možnosti výběru nebo spoluúčasti. Btw. třeba tento týden u nás frčí kašička s Grankem a Lentilkama (u těch Lentilek jí stačí říct významným tónem, že jí tam dám 7!!!! Lentilek a ona to považuje za velké množství a je spokojená, jak to se mnou uhrála na moooc kokinek) ....večeří ji už třetí den....tomu říkám pestrá strava (aspoň kašička je cereální) a taky se z toho nehroutím.
|
|
| nahoru |
|
 |
eSko
Naivka

|
Zaslal: út květen 26, 2015 4:20 pm Předmět: |
|
|
Nechci obhajovat McD, ale 17 surovin k výrobě hranolek... to je ze seriózního zdroje, nebo odkud máš tuto informaci? Já vím o 4 surovinách. :) _________________ "Ti, kteří si myslí, že nemají čas na tělesná cvičení, si budou muset dříve či později najít čas pro nemoc." Edward Stanley
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: st květen 27, 2015 8:25 am Předmět: |
|
|
Naposledy upravil Makuška dne st květen 27, 2015 8:28 am, celkově upraveno 1 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: st květen 27, 2015 8:34 am Předmět: |
|
|
AC24 bych jako důvěryhodný zdroj nebral, nicméně tady mají pravdu, složení je i na McD doméně:
http://www1.mcdonalds.ca/NutritionCalculator/IngredientFactsEN.pdf
Nicméně ono to je napsané tak, jako kdyby to byla chemická fabrika, ale přitom to jsou jen odborné názvy pro naprosto běžné látky, které jsou v malém množství ve většině jídel jako aromata,cukry,soli, tuky, kys. citrónová běžná věc atd.
Naposledy upravil Spazik dne st květen 27, 2015 8:40 am, celkově upraveno 2 krát
|
|
| nahoru |
|
 |
JENDA10
|
Zaslal: st květen 27, 2015 8:39 am Předmět: |
|
|
@Makuška: Já to s tím "extremismem" nemyslel zle. Chápu, že se snažíš svojí dceři předat něco, čemu věříš, a není na tom nic špatného. Na druhou stranu si myslím, že obezita resp. zdraví dětí nezávisí na stravě až do takové míry, do jaké ho ty řešíš. A stejně tak si myslím, že v dlouhodobém horizontu (s přesahem do dospělosti) nemá vzor rodiče a jeho výchova na dítě až takový vliv. Zamysli se sama, do jaké míry se třeba ty a tvoji blízcí podobáte svým rodičům. Já mezi tím ve svém okolí až tak velkou korelaci nevidím. :)
Jinými slovy já budu pravděpodobně do svých dětí taky cpát věci, které považuju za důležité (třeba matiku s fyzikou :) ), ale asi bych neviděl problém nevzdělanosti českých dětí v tom, že do nich rodiče odmalička nervou, "kdo to byl Schrodinger a proč ho milujeme". :)
|
|
| nahoru |
|
 |
Spazik

|
Zaslal: st květen 27, 2015 8:46 am Předmět: |
|
|
| JENDA10 napsal: | @Makuška: Já to s tím "extremismem" nemyslel zle. Chápu, že se snažíš svojí dceři předat něco, čemu věříš, a není na tom nic špatného. Na druhou stranu si myslím, že obezita resp. zdraví dětí nezávisí na stravě až do takové míry, do jaké ho ty řešíš. A stejně tak si myslím, že v dlouhodobém horizontu (s přesahem do dospělosti) nemá vzor rodiče a jeho výchova na dítě až takový vliv. Zamysli se sama, do jaké míry se třeba ty a tvoji blízcí podobáte svým rodičům. Já mezi tím ve svém okolí až tak velkou korelaci nevidím. :)
|
Já teda vidím korelaci k rodičům/rodině docela výraznou, ze spolužáků co byli ze slušných rodin vyrostli povětšinu slušní lidé (a patří tam i životní styl, vztah ke sportu/výživě). Naopak ze spolužáků z problémových rodin vyrostli problémoví lidé. A platí to ve většině případů (samozřejmě vždy jsou vyjímky)! Jak ze spolužáků na ZŠ, tak SŠ.
|
|
| nahoru |
|
 |
Makuška

|
Zaslal: st květen 27, 2015 8:48 am Předmět: |
|
|
Víš Jendo já si nemyslím, že vzor z rodiny a výchova je v dospělosti tak zanedbatelna, že by na dítě neměly vliv.
Možná ty děti neabsorbují všechno doslova, jasněže si vytvoří v dospělosti svoje názory a postoje, ale rodina by jim pro ně měla položit základy. Jako určitě bude těžký jim je vštěpovat až v pubertě - to jsi za trapnýho ať řekneš cokoliv  - to je jasný, ale např. nejvíc informací od rodičů, návyky v chování, způsoby jednání apod. do sebe dítě nejvíc nasává během prvních 6 let života, takže podle mě, aby vzor z rodiny a výchova měly nějaký vliv na dítě v dospělosti, musí se na ní pracovat už od malinkých dětí a pokud možno takovou formou, která bude pro děti přínosná.
|
|
| nahoru |
|
 |
| |
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|
Populární značky:
|