Ahoj, měla bych takové dva dotazy...
1. není mi jasné jak je to s GI. Všude se o tom píše hlavně v souvislosti s dietou, ale pokud to správně chápu, jde jen o to, že pak má člověk menší hlad když jí nižší GI. Tzn. je to jen o vůli. Když tím pádem nemám problém vydržet to, tak je jedno jaké GI jídlo má?
2. No a druhá věc, co mi taky vrtá hlavou... čistě teoreticky. Pokud budu mít třeba 60kg a přiberu. No a teď budu chtít zhubnout, nemělo by třeba teoreticky stačit, když pak člověk jí tak jak jedl předtím? Vycházím z předpokladu, že výdej během aktivity je vyšší a i bazální metabolismus je vyšší pokud mám vyšší váhu. To by tedy znamenalo, že pokud budu jíst tak jako při 60kg, měla bych pomalu hubnout, s tím, že až se dostanu na původní váhu, hubnutí by se teoreticky mělo zastavit a váha držet. Nemluvě třeba o lidech, co třeba jsou morbidně obézní, tam bych čekala, že i když nebudou držet žádné redukční diety, měli by přece hubnout celkem rychle i pokud by jedli jako normální lidi a neměli zvýšený příjem? Nějak mi tohle nejde do hlavy.
1. Hlad = nízká hladina krevního cukru, ono tohle popravdě až tak jedno není. Ale stejně, hádám, že třeba rýži nejíš samotnou. Prostě přidej více zeleniny, bílkovin a tuků, které ti to GI sníží . Samozřejmě do diety jsou nižší GI potraviny proste vhodnější. Čím více si totiž zvýšíš hladinu krevního cukru (dáš něco s vyšším GI), tím více ti pak inzulín uloží toho cukru "do tuku" - proto se to tak řeší.
2. Může i nemusí, myslím, že na to se nedá jen tak jednoduše odpovědět. Já bych tak třeba už nezhubl a ani bych se tak neřídil. Se správným jídelníčkem a rozumným tréninkem to půjde dolů samo.
Zaslal: út květen 12, 2015 6:04 pm Předmět: Re: Dieta
janca.bor napsal:
Ahoj, měla bych takové dva dotazy...
1. není mi jasné jak je to s GI. Všude se o tom píše hlavně v souvislosti s dietou, ale pokud to správně chápu, jde jen o to, že pak má člověk menší hlad když jí nižší GI. Tzn. je to jen o vůli. Když tím pádem nemám problém vydržet to, tak je jedno jaké GI jídlo má?
2. No a druhá věc, co mi taky vrtá hlavou... čistě teoreticky. Pokud budu mít třeba 60kg a přiberu. No a teď budu chtít zhubnout, nemělo by třeba teoreticky stačit, když pak člověk jí tak jak jedl předtím? Vycházím z předpokladu, že výdej během aktivity je vyšší a i bazální metabolismus je vyšší pokud mám vyšší váhu. To by tedy znamenalo, že pokud budu jíst tak jako při 60kg, měla bych pomalu hubnout, s tím, že až se dostanu na původní váhu, hubnutí by se teoreticky mělo zastavit a váha držet. Nemluvě třeba o lidech, co třeba jsou morbidně obézní, tam bych čekala, že i když nebudou držet žádné redukční diety, měli by přece hubnout celkem rychle i pokud by jedli jako normální lidi a neměli zvýšený příjem? Nějak mi tohle nejde do hlavy.
Pokud nemáš problémy dodržovat stanovené porce, GI pro tebe není důležité. Ale stále ti hubnutí bude ovlivňovat poměr živin.
Stroj ti obvykle při stejném vstupu udělá stejný výstup. Tělo je stroj jen částečně, takže se na tohle nelze spolehnout. Když si tělo "zvykne" na novou hmotnost, bude jí považovat za normální a správnou a bude mít tendenci v ní setrvat.
Nedávno tady někdo dával odkaz na videa od jednoho týpka na YouTube. V poslední době se spojil s nějakým odborníkem na výživu a celkem jsem si říkala, že by to mohlo být zajímavě, tak jsem se přihlásila k odběru.
Včera vydali další video, je to rozhovor s nějakým brankařem profesionálním o jeho stravě. Když jsem ale video zhlédla jsem z toho dost rozpačitá. Ten člověk co mu radí působil celkem věrohodně, všude si tam i dělají reklamu atd. Ale to co tam říkají mi přijde hodně podivné.
Na video se můžete podívat sami zde:
Konkrétně mě teda hodně zarazilo to co říká o té proteinové dietě, kterou držel.... dá se tomu opravdu věřit? Může člověk zhubnout 12 kilo tuku za 12 dní? Podle mě to přece musela být z 90% voda a zaráží mě, že si to člověk, který si tam v jiných videích dělá reklamu na placené workshopy a nevypadá jako jeden z těch rádoby výživových poradců, kteří se jimi stali za víkendový kurz, toto prohlásí? Nebo je to opravdu možné?
Jen jestli ten chudák hokejista v tom Egyptě nechytnul nějakou střevní virózu, která zapříčinila ten úbytek hmotnosti
10kg tuku za 10 dní je hloupost a jestli toto pán odborník proklamuje, tak bych to bral jako varování a otázku, zda je pán opravdu takový odborník, jak se prezentuje.
Koukal jsem na jejich stránky a kdekoliv se objeví "detoxikace organismu", myslím si o těch "odbornících" své.
Nejsmutnější je, že tolik lidí poslouchá tyhle rádoby odborníky. Neříkám že TL dává úplně špatné rady, ale nenašel jsem video, kde by neplácl nějakou hovadinu.
Od Lukáše by mě tento výrok nepřekvapoval, ale o tom nutričnim sem měl jakžtakž mínění... tohle je fakt mazec, to si udělali hoši krásnou reklamu :D Lituju každýho kdo s nima přijde do kontaktu... něco jako ti dva šašci supertenéři
Tento pán odborník tvrdí, že hokejista zhubl 12kg/12dní, tzn kilo tuku za den.
Takže počítejme:
Z videa sice plyne, že mu právě sestavil nějaký jídelák, ale klidně počítejme, že celých těch 12 dní nesnědl ani kalorii. Při tom by se mu dost zpomalil metabolizmus, ale i to ignorujme.
Takže dejme tomu, že to máme bazální metabolizmus cca 7000kJ/den.
Při intenzivním běhu může člověk jeho váhy spálit přibližně 2500 kj/h (+ bazál). Tzn. bez bazálu mu denně zbývá 23 000. Když si to podělím, musel by intenzivně běžet 9-10h denně bez přestávky.
Sečteno podtrženo:
Zhubnout 12 kilo za 12 dní by znamenalo teoreticky:
- vůbec nejíst
- denně sprintovat 9-10h bez přestávky
A to samozřejmě pořád neberu v potaz to, že by primárně začal pálit nejprve glykogenové zásoby a potom by to šlo pěkně na úkor svalů.
Prostě mi to nedalo si to pro zajímavost spočítat.... On je rozdíl mezi tím trochu nadsadit, přehnat, ale co je moc to je moc, takovouto blbost... je mi fakt líto lidí co pak s podobnýma expertama přijdou do kontaktu, tohle je to nebezpečí dnešního FB, YT apod. kde si každý může publikovat co chce
No nedalo mi to, napsal jsem tomu borcovi jestli to fakt myslí vážně a že je akorát pro smích... jeho odpověď byla, že pokud by postupoval standardními postupy, tak mám pravdu, ale že on má jiné metody ( ) a že jeho klienti běžně shazují 15kg/15 dní. A když jsem mu řekl, že zákony fyziky prostě nepotlačí, tak stejně napsal, že jeho metody fungují a nejsou založeny na energetické bilanci ... (na čem tedy mi také zůstává záhadou )
No nedalo mi to, napsal jsem tomu borcovi jestli to fakt myslí vážně a že je akorát pro smích... jeho odpověď byla, že pokud by postupoval standardními postupy, tak mám pravdu, ale že on má jiné metody ( ) a že jeho klienti běžně shazují 15kg/15 dní. A když jsem mu řekl, že zákony fyziky prostě nepotlačí, tak stejně napsal, že jeho metody fungují a nejsou založeny na energetické bilanci ... (na čem tedy mi také zůstává záhadou )
15kg/15dni to je suvix. ked nejdeme cez energeticku bilanciu, tak su aj lepsie metody- odrezat nohu pod kolenom a hned mas 3-5kg dole za par minut. efekt zaruceny a trvaly, ziadny jojo efekt
15kg/15dni to je suvix. ked nejdeme cez energeticku bilanciu, tak su aj lepsie metody- odrezat nohu pod kolenom a hned mas 3-5kg dole za par minut. efekt zaruceny a trvaly, ziadny jojo efekt
Vidíš a to mě nenapadlo, ale máš uplnou pravdu
Já mám pocit, že pan odborník tuto metodu použil také na jiné části těla a ztratil cca 1400g v oblasti hlavy
Nedávno tady někdo dával odkaz na videa od jednoho týpka na YouTube. V poslední době se spojil s nějakým odborníkem na výživu a celkem jsem si říkala, že by to mohlo být zajímavě, tak jsem se přihlásila k odběru.
Včera vydali další video, je to rozhovor s nějakým brankařem profesionálním o jeho stravě. Když jsem ale video zhlédla jsem z toho dost rozpačitá. Ten člověk co mu radí působil celkem věrohodně, všude si tam i dělají reklamu atd. Ale to co tam říkají mi přijde hodně podivné.
Konkrétně mě teda hodně zarazilo to co říká o té proteinové dietě, kterou držel.... dá se tomu opravdu věřit? Může člověk zhubnout 12 kilo tuku za 12 dní? Podle mě to přece musela být z 90% voda a zaráží mě, že si to člověk, který si tam v jiných videích dělá reklamu na placené workshopy a nevypadá jako jeden z těch rádoby výživových poradců, kteří se jimi stali za víkendový kurz, toto prohlásí? Nebo je to opravdu možné?
Nemám náladu koukat na video, ale hubnout jen tuky a navíc takovou rychlostí je blbost. Pokud jde o celkovou hmotnost, tak klidně. Kdysi jsem zhubnul za 14 dní o více než deset kilo. Byl jsem na stopu a neměl jsem moc peněz na jídlo :-). Ale to šlo dolů samozřejmě všechno.
Nemám náladu koukat na video, ale hubnout jen tuky a navíc takovou rychlostí je blbost. Pokud jde o celkovou hmotnost, tak klidně. Kdysi jsem zhubnul za 14 dní o více než deset kilo. Byl jsem na stopu a neměl jsem moc peněz na jídlo :-). Ale to šlo dolů samozřejmě všechno.
Však to je přesně to co jsem psal, já kliděn věřím ztrátě hmotnosti 15kg/15 dní (i když bych to vřele nedoporučoval), ale víme dobře, že to bude z možná 80% voda, saomzřejmě asi nějaký ten tuk a potom pokud ten člověk opravdu nemá mnohadesítko kilovou nadváhu, tak tohle pujde i na katabolizmus svalů.
On mi psal ještě několikrát, že to je tak, že on má svoje metody... další šarlatán, snad jen tohle už tak bije do očí, že to každýho inteligentního člověka trkne když jim tohle bude bulíkovat do hlavy... že zhubli 15 kilo tuku.... docela by bylo i zajímavý jak vůbec bych to hubnul, představa, že denně takovou váhu (plus to co sním) vyloučím víme kde.... (pokud to není voda jak říká) a nebo pak mají jeho klienti tělesnou teplotu na bodu varu
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru