Poslední dobou naprosto ujíždím na takové
"proteinové pěně".
V podstatě je to velmi jednoduché, vemete cca 0.6-0.7L vody. Nalijete do nějaké velké - ale myslím fakt velké umělohmotné misky (já používám 3litrovou). Nasypete dávku
proteinu (buď přírodního s příchuťovou tabletou nebo normálně ochucený, ale pak trochu dosladit třeba stevii nebo sukralozou). No a potom ona tajná ingredience.... 1/2 lžičky xanthanové gumy. Prodává se to v každé zdravé výživě, 100g stojí cca 30 korun. Tohle napřed dobře promísete a potom začněte šlehat šlehačem. ¨
Nejdřív se vám bude zdát, že šleháte řídkou vodu s
proteinem, po chvíli ale začně vznikat pěna a po cca 10 minutách šlehání vám z toho vznikne nádherná hustá pěna konzistence asi jako třeba čokoládový mousse. Je toho navíc uplně plná mísa... co dokáže byť jen maličké množství té gumy je neskutečné.
Jinak k té gumě, je to víceméně ztužovadlo, ale zcela na přírodní bázy. Vyrábí se z bakterie, vegetariáni můžou použít guarovou gumu, také 100% přírodní, tentokrát zase z rostliny, ale ta vyjde dráž - efekt stejný.
Dá se to ale přidat v podstatě do čehokoliv, vytvoří to nádhernou krémovou, hustou konzistenci třeba i po přidání do obyčejného mlíka, řidšího jogurtu, dá se to přidat při tvorbě domácí zmrzliny - což je opět ideální, můžete tím nahradit smetanu a máte přitom nádhernou krémovou zmrzlinu. V poslední době jsem to zkoušel na plno věcí, i těsto to nakypří třeba pro přípravu
proteinových mufin apod.
Vřele doporučuju, navíc velmi levné a potřebujete naprosto minimální množství, čili ani žádné cukry atd. Za 30korun máte v podstatě 30 dávek 3litrové misky husté krémové
proteinové pěny a to navíc 100% přírodní.